dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Gliceryna (glicerol, E422) – właściwości i zastosowanie. Czy gliceryna jest szkodliwa?
Przeczytane 373409 razy
5 min
-
Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?
Przeczytane 233499 razy
5 min
-
Benzoesan potasu (E212) – czym jest? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 10210 razy
3 min
-
Barwnik tartrazyna (E102)– właściwości i zastosowanie. Szkodliwość E102
Przeczytane 60567 razy
3 min
-
Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 66298 razy
3 min
-
Benzoesan sodu (E211 ) – co to za konserwant? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość E211
Przeczytane 139696 razy
3 min
-
Sorbinian potasu (E202) – właściwości i zastosowanie. Czy konserwant E202 jest szkodliwy?
Przeczytane 132562 razy
4 min
-
Żel antybakteryjny do rąk i płyn dezynfekcyjny – jak zrobić w domu?
Przeczytane 47937 razy
4 min


