Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Joanna Orzeł

Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Annato to naturalny barwnik używany głównie do nadawania koloru wybranemu produktowi. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. W jakich produktach można go znaleźć i jaki ma wpływ na zdrowie? Ile wynosi dzienne spożycie barwnika annato (E160b)?   

Zdrowa żywność to dla wielu z nas jeden z codziennych priorytetów. Zwracamy uwagę nie tylko na kaloryczność tego, co zjadamy, ale także na skład kupowanych produktów. Naszą czujność wzbudzają przede wszystkim konserwanty, wypełniacze i barwniki. Ze względu na to, że kolor pożywienia odgrywa ważną rolę w procesie wyboru potrawy oraz w tym, jak odbieramy jej smak, substancje nadające kolor pożywieniu są stosowane przez producentów na porządku dziennym. Barwniki używane w przemyśle spożywczym są pochodzenia naturalnego oraz syntetycznego. Świadomy konsument z pewnością wybierze produkt zawierający barwniki naturalne. Jednym z barwników naturalnych stosowanych między innymi w przemyśle spożywczym jest annato. 

Barwnik annato – czym jest? 

Barwnik annato jest pomarańczowo-czerwonym barwnikiem pochodzenia naturalnego, który na listach dodatków do żywności znajdziemy pod kodem E106b. Pozyskiwany jest z nasion drzewa o nazwie arnota właściwa (łac. Bixa ornella), które pochodzi z rejonów tropikalnych Meksyku i Brazylii. Swój charakterystyczny kolor barwnik annato zawdzięcza mieszaninie karotenoidów. Jest to grupa związków chemicznych, pośród których znajduje się najpopularniejszy przedstawiciel – karoten.

Głównymi składnikami barwnika E106b są dwa barwniki terpenowe – biksyna (stanowi do 80% mieszaniny) i norbiksyna. Biksyna jest barwnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach, norbiksyna natomiast jest rozpuszczalna w wodzie. Barwnik jest pozyskiwany poprzez zmielenie nasion lub bezpośrednią ekstrakcję do wody lub tłuszczu (stosowane są oleje lub smalec). Annato umożliwia zabarwienie wybranego produktu na kolory od żółtego do intensywnie pomarańczowego.

Co ciekawe, mimo że biksyna i norbiksyna zaliczane są do karotenoidów, nie są prekursorami witaminy A jak to jest np. w przypadku karotenu.  

Zastosowanie barwnika E160b 

Annato jest stosowane przez ludzi od wielu wieków. Aktualnie jego główne zastosowanie to barwienie i przyprawianie żywności. Początkowo stosowany był przez dawne cywilizacje do ozdabiania ciała, jako naturalny filtr słoneczny, repelent przeciw insektom czy atrament. Mieszanina biksyny i norbiksyny jest naturalnym składnikiem używanym kuchniach wielu krajów Ameryki Łacińskiej, Karaibów, Wietnamu czy Filipin. Annato znalazł uznanie przemysłu spożywczego. Możemy go znaleźć w składzie takich produktów jak lody, ciasta, jogurty, napoje, margaryna czy masło.

Co ciekawe jest stosowany w wielu produktach spożywczych przeznaczonych określonym grupom konsumentów jak wegetarianie, weganie czy członkowie grup religijnych (np. osoby spożywające produkty halal czy koszerne).

Ze względu na wykazywane właściwości przeciwutleniające, obok barwienia żywności, spełnia też funkcję konserwującą zapobiegając niepożądanemu utlenieniu tłuszczów.

Badania laboratoryjne prowadzone dla tego barwnika wykazały, że posiada on właściwości przeciwbakteryjne. Pojawiły się również doniesienia jakoby annato w przyszłości mógł znaleźć zastosowanie w terapii leczenia raka.   

Annato szczególną rolę odgrywa w produkcji sera. Zwiększona zawartość karotenoidów w trawie w okresie letnim powoduje, że sery produkowane w tym okresie mają intensywny żółty lub pomarańczowy kolor. Konsumenci pożądający produktu o najwyższej jakości domagają się odpowiednio zabarwionych serów. Dlatego też naturalny annato jest nieodzownym składnikiem flagowych serów brytyjskich (np. cheddar), francuskich (np. mimolette) czy holenderskich (np. leyden). Bywa również używany jako składnik pożywienia dla drobiu w celu pogłębienia koloru żółtka.  

Poza przemysłem spożywczym barwnik annato znajduje zastosowanie między innymi w produkcji kosmetyków kolorowych oraz do barwienia tkanin.  

Powiązane produkty

Barwnik annato (E160b) i jego wpływ na zdrowie 

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (z ang. World Health Organization, WHO) z roku 2006 dla zdrowej osoby dorosłej dzienny limit spożycia (z ang. acceptable daily intake, AID) barwnika annato (E160b) rozpatrywany jest dla jego głównych składników, czyli biksyny i norbiksyny (i jej soli sodowych i potasowych). Dla biksyny wynosi do 12 mg/kg (mg na każdy kg masy ciała natomiast dla norbiksyny do 0,6 mg/kg. 

Annato jest naturalnym barwnikiem, który jeżeli spożywany jest wg powyższych zaleceń, będzie bezpieczny dla większości osób. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak niemalże każdy składnik odżywczy w sporadycznych przypadkach może wywoływać reakcje alergiczne jak swędzenie, opuchlizna, obniżenie ciśnienia krwi czy bóle brzucha. Może również zaostrzać symptomy zespołu jelita drażliwego. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny spożywać barwnika annato w ilościach większych niż zalecane.  

  1. H.D. Preston, M.D. Rickard, Extraction and chemistry of annatto, "Food Chemistry", nr 5 (1) 1980. 
  2. M. Scotter, The chemistry and analysis of annatto food colouring: a review, "Food Additives & Contaminants: Part A", nr 26 (8) 2009.nr  
  3. P.C. Stringheta, P. I. Silva, A.G.V. Costa, Annatto/Urucum—Bixa Orellana w Exotic Fruits, "Reference Guide", 2018.
  4. J. Bator, Zamień chemię na jedzenie, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak 2013. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Filtry w okularach przeciwsłonecznych. Jak działają i dlaczego powinny być dobrej jakości?

    Są nieodłącznym atrybutem każdego słonecznego dnia. Najczęściej sięgamy po nie latem, jednak w ciągu całego roku powinniśmy mieć je przy sobie, aby chronić nasze oczy przed działaniem promieni słonecznych. Mowa oczywiście o okularach przeciwsłonecznych, które – oprócz pełnienia funkcji dodatku do stylizacji – stanowią barierę chroniącą jeden z naszych zmysłów: wzrok. Podobnie jak przy zakupie ubrań, butów, żywności czy kosmetyków zwracamy uwagę na ich jakość, tak i w przypadku wyboru okularów słonecznych powinniśmy dobrać takie, które będą odpowiednie do naszych potrzeb nie tylko pod względem wizualnym, ale przede wszystkim jakościowym.

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?

    Kolagen to główne białko budulcowe każdego organizmu zwierzęcego – w tym również ludzkiego. Pełni funkcje strukturalne praktycznie we wszystkich tkankach, stanowiąc tym samym około 1/3 ogółu białek organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej jego budowie, funkcjom i zastosowaniu.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swojej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji.

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij