Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Joanna Orzeł

Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Annato to naturalny barwnik używany głównie do nadawania koloru wybranemu produktowi. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. W jakich produktach można go znaleźć i jaki ma wpływ na zdrowie? Ile wynosi dzienne spożycie barwnika annato (E160b)?   

Zdrowa żywność to dla wielu z nas jeden z codziennych priorytetów. Zwracamy uwagę nie tylko na kaloryczność tego, co zjadamy, ale także na skład kupowanych produktów. Naszą czujność wzbudzają przede wszystkim konserwanty, wypełniacze i barwniki. Ze względu na to, że kolor pożywienia odgrywa ważną rolę w procesie wyboru potrawy oraz w tym, jak odbieramy jej smak, substancje nadające kolor pożywieniu są stosowane przez producentów na porządku dziennym. Barwniki używane w przemyśle spożywczym są pochodzenia naturalnego oraz syntetycznego. Świadomy konsument z pewnością wybierze produkt zawierający barwniki naturalne. Jednym z barwników naturalnych stosowanych między innymi w przemyśle spożywczym jest annato. 

Barwnik annato – czym jest? 

Barwnik annato jest pomarańczowo-czerwonym barwnikiem pochodzenia naturalnego, który na listach dodatków do żywności znajdziemy pod kodem E106b. Pozyskiwany jest z nasion drzewa o nazwie arnota właściwa (łac. Bixa ornella), które pochodzi z rejonów tropikalnych Meksyku i Brazylii. Swój charakterystyczny kolor barwnik annato zawdzięcza mieszaninie karotenoidów. Jest to grupa związków chemicznych, pośród których znajduje się najpopularniejszy przedstawiciel – karoten.

Głównymi składnikami barwnika E106b są dwa barwniki terpenowe – biksyna (stanowi do 80% mieszaniny) i norbiksyna. Biksyna jest barwnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach, norbiksyna natomiast jest rozpuszczalna w wodzie. Barwnik jest pozyskiwany poprzez zmielenie nasion lub bezpośrednią ekstrakcję do wody lub tłuszczu (stosowane są oleje lub smalec). Annato umożliwia zabarwienie wybranego produktu na kolory od żółtego do intensywnie pomarańczowego.

Co ciekawe, mimo że biksyna i norbiksyna zaliczane są do karotenoidów, nie są prekursorami witaminy A jak to jest np. w przypadku karotenu.  

Zastosowanie barwnika E160b 

Annato jest stosowane przez ludzi od wielu wieków. Aktualnie jego główne zastosowanie to barwienie i przyprawianie żywności. Początkowo stosowany był przez dawne cywilizacje do ozdabiania ciała, jako naturalny filtr słoneczny, repelent przeciw insektom czy atrament. Mieszanina biksyny i norbiksyny jest naturalnym składnikiem używanym kuchniach wielu krajów Ameryki Łacińskiej, Karaibów, Wietnamu czy Filipin. Annato znalazł uznanie przemysłu spożywczego. Możemy go znaleźć w składzie takich produktów jak lody, ciasta, jogurty, napoje, margaryna czy masło.

Co ciekawe jest stosowany w wielu produktach spożywczych przeznaczonych określonym grupom konsumentów jak wegetarianie, weganie czy członkowie grup religijnych (np. osoby spożywające produkty halal czy koszerne).

Ze względu na wykazywane właściwości przeciwutleniające, obok barwienia żywności, spełnia też funkcję konserwującą zapobiegając niepożądanemu utlenieniu tłuszczów.

Badania laboratoryjne prowadzone dla tego barwnika wykazały, że posiada on właściwości przeciwbakteryjne. Pojawiły się również doniesienia jakoby annato w przyszłości mógł znaleźć zastosowanie w terapii leczenia raka.   

Annato szczególną rolę odgrywa w produkcji sera. Zwiększona zawartość karotenoidów w trawie w okresie letnim powoduje, że sery produkowane w tym okresie mają intensywny żółty lub pomarańczowy kolor. Konsumenci pożądający produktu o najwyższej jakości domagają się odpowiednio zabarwionych serów. Dlatego też naturalny annato jest nieodzownym składnikiem flagowych serów brytyjskich (np. cheddar), francuskich (np. mimolette) czy holenderskich (np. leyden). Bywa również używany jako składnik pożywienia dla drobiu w celu pogłębienia koloru żółtka.  

Poza przemysłem spożywczym barwnik annato znajduje zastosowanie między innymi w produkcji kosmetyków kolorowych oraz do barwienia tkanin.  

Barwnik annato (E160b) i jego wpływ na zdrowie 

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (z ang. World Health Organization, WHO) z roku 2006 dla zdrowej osoby dorosłej dzienny limit spożycia (z ang. acceptable daily intake, AID) barwnika annato (E160b) rozpatrywany jest dla jego głównych składników, czyli biksyny i norbiksyny (i jej soli sodowych i potasowych). Dla biksyny wynosi do 12 mg/kg (mg na każdy kg masy ciała natomiast dla norbiksyny do 0,6 mg/kg. 

Annato jest naturalnym barwnikiem, który jeżeli spożywany jest wg powyższych zaleceń, będzie bezpieczny dla większości osób. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak niemalże każdy składnik odżywczy w sporadycznych przypadkach może wywoływać reakcje alergiczne jak swędzenie, opuchlizna, obniżenie ciśnienia krwi czy bóle brzucha. Może również zaostrzać symptomy zespołu jelita drażliwego. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny spożywać barwnika annato w ilościach większych niż zalecane.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej

    Olej z czarnuszki w ok. 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Sprawdź, jak działa olej z czarnuszki siewnej, jakie ma właściwości lecznicze oraz w jaki sposób go stosować.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij