Kwas sorbowy (E200) – właściwości i zastosowanie. Czy kwas sorbinowy jest szkodliwy?
Joanna Orzeł

Kwas sorbowy (E200) – właściwości i zastosowanie. Czy kwas sorbinowy jest szkodliwy?

Kwas sorbowy (Acidum Sorbicum, E200) to konserwant, który stosuje się głównie w produktach spożywczych oraz kosmetykach. Kwas sorbinowy charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybiczymi i jest także substancją zatrzymującą wilgoć. W jakich produktach możemy go znaleźć? Jaki wpływ na zdrowie ma spożywanie E200? 

Nierzadko znajdując konserwant w składzie produktu, który chcemy zakupić, zaczynamy wahać się w kwestii decyzji o jego nabyciu. Zależy nam bowiem na jak najbardziej naturalnym i neutralnym dla naszego organizmu składzie. Nie zawsze jednak konserwant to tak zwana „czysta chemia”. Wiele substancji pochodzenia naturalnego jest z powodzeniem wykorzystywanych na skalę przemysłową do przedłużenia trwałości artykułów spożywczych, kosmetycznych, farmaceutycznych i innych. Przykładem takiej substancji jest kwas sorbowy. Po raz pierwszy wyizolowany z owoców jarzębiny w drugiej połowie XIX w., komercyjnie używany jako konserwant od lat 80. ubiegłego stulecia do dnia dzisiejszego. 

Kwas sorbowy – czym jest? 

Kwas sorbowy, nazywany również sorbinowym, na listach dodatków do żywności ukryty pod kodem E200, jest nienasyconym kwasem organicznym. Kwas sorbowy to nazwa zwyczajowa utworzona od łacińskiej nazwy owoców jarzębiny (Sorbus aucuparia), z których po raz pierwszy został wyizolowany w 1859 r., przez Niemieckiego uczonego Augusta Wilhelma von Hofmanna. Kwas sorbowy jest więc substancją pochodzenia naturalnego. Na skalę przemysłową jest otrzymywany na drodze syntezy chemicznej.  

Sole kwasu sorbowego 

Popularniejsze niż sam kwas sorbowy są jego pochodne, czyli sole nazywane sorbinianami. Ze względu na lepszą rozpuszczalność częściej w składzie produktu znajdziemy sorbinian sodu (E201), sorbinian potasu (E202) czy sorbinian wapnia (E203). 

Kwas sorbowy (E200) – właściwości 

Kwas sorbowy w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym, najczęściej w postaci białego proszku o bardzo słabej rozpuszczalności w wodzie. Dodany do produktu może być przyczyną cierpkiego smaku i charakterystycznego zapachu. 

Jest to substancja, która wykazuje wysokie właściwości przeciwgrzybicze (hamuje rozwój pleśni, drożdży i innych przedstawicieli tego gatunku). Najsilniejsze właściwości wykazuje w pH kwaśnym (poniżej 6,5). Co ciekawe nie wpływa negatywnie na żywotność bakterii.  

Kwas sorbowy (E200) – zastosowanie 

Ze względu za właściwości przeciwgrzybicze kwas sorbowy jest stosowany jako konserwant (głównie żywności i kosmetyków). Słaba rozpuszczalność w wodzie i wpływ na właściwości organoleptyczne produktów ograniczają możliwość jego stosowania. Alternatywnie używa się jego soli sodowych, potasowych czy wapniowych, które charakteryzują się lepszą rozpuszczalnością w wodzie. Co ważne, sole te na skutek hydrolizy w finalnym produkcie przekształcają się w kwas sorbowy, tak więc bez względu na to, czy w składzie produktu znajdziemy E200, E201, E202, czy E203, to substancją aktywną, która hamuje rozwój grzybów, będzie kwas sorbowy.  

Kwas sorbowy jest obojętny w stosunku do bakterii, dlatego zarówno on, jak i jego sole często stosowane są w połączeniu z innymi konserwantami, jak np. hamujące rozwój bakterii benzoesany (E210–E213). 

Kwas sorbowy w żywności 

E200 znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako konserwant oraz substancja zatrzymująca wilgoć. Znajdziemy go w składzie takich produktów jak wyroby cukiernicze, margaryny, mrożonki, owocowe nadzienia do ciast, napoje, pieczywo, wino czy alkoholowe napoje jabłkowe, czyli cydry. Kwas sorbowy umiarkowanie wpływa na rozwój bakterii, dzięki temu jest chętnie stosowany podczas produkcji serów i fermentowanych produktów mlecznych (jogurtów, kefirów, maślanek), która jest prowadzona w oparciu o kultury pożytecznych bakterii.  

Kwas sorbowy w kosmetyce 

Formuły wielu kosmetyków również zawierają w swoim składzie kwas sorbowy (lub jego sole). Znajdziemy go w kosmetykach higienicznych – żelach pod prysznic, szamponach, płynach do płukania jamy ustnej czy pastach do zębów. Może być składnikiem zawartym w kosmetykach naturalnych

Prowadzone są badania nad zastosowaniem kwasu sorbowego do produkcji opakowań hamujących rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Wydaje się być to ciekawą alternatywą dla używania konserwantów w globalnej masie produktów.  

Ze względu na swoje właściwości kwas sorbowy stosowany jest jako środek grzybobójczy w rolnictwie ekologicznym

Kwas sorbowy (E200) i jego wpływ na zdrowie 

Kwas sorbowy w wyniku procesów metabolicznych w naszym organizmie ulega beta-oksydacji. Produktami takiej przemiany są niegroźne dla zdrowia metabolity – dwutlenek węgla i woda. Można zatem wnioskować, że jest to substancja bezpieczna.  

Jak każda substancja konserwująca, E200 posiada dopuszczalny dzienny limit spożycia (z ang. acceptable daily intake, AID), który wynosi 25 mg na każdy kilogram masy ciała dziennie. 

Jak każda substancja kwas sorbowy może wywoływać niepożądane reakcje alergiczne, jak kontaktowe zapalenie skóry, rumień oraz inne podrażnienia skóry, a także astmę, jednak najczęściej występują one na skutek bezpośredniego kontaktu ze skórą; rzadziej natomiast po połknięciu. 

E200 w ciąży 

Nie stwierdzono szkodliwości kwasu sorbowego na zdrowie zarówno kobiet ciężarnych, jak i płodu. Jak w przypadku każdej substancji potencjalnie alergizującej szczególną uwagę powinny zwrócić przyszłe mamy, u których występują reakcje alergiczne. Nie należy również przekraczać dziennego limitu spożycia. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do omega-3 zaliczane są: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które wspomagają pracę mózgu i serca, wpływają na odporność, wzmacniają kości. Jakie są najlepiej przyswajalne źródła kwasów omega-3?

  • „Spalacze tłuszczu” – Citrus aurantium. Suplementy z gorzką pomarańczą a odchudzanie

    Wiele badań naukowych nad preparatami pomagającymi spalać tłuszcz wykazało, że ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest skuteczny i pomaga szybciej spalić niechcianą tkankę tłuszczową. Swoje działanie zawdzięcza synefrynie, która odpowiada za „podkręcenie metabolizmu", wpływając na tempo procesu lipolizy. Pacjenci, którzy przyjmują suplementy z gorzkiej pomarańczy, zauważają, że ich apetyt jest mniejszy, waga maleje, a tkanka tłuszczowa ulega szybszej redukcji. Należy jednak pamiętać, że poprzez przyjmowanie samych spalaczy tłuszczu nie uda się osiągnąć celu w postaci idealnej sylwetki. Produkty te stanowią suplement do diety redukcyjnej, której powinna towarzyszyć także większa ilości aktywności fizycznej. Ile kosztuje suszony owoc gorzkiej pomarańczy, jaka jest zalecana dawka dzienna herbaty i kto nie powinien zażywać produktów zawierających ekstrakt z tej rośliny? Odpowiedzi na te pytanie znajdują się w niniejszym artykule.

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij