Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Joanna Orzeł

Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?

Barwniki zarówno naturalne, jak i syntetyczne są używane w wielu gałęziach przemysłu w celu nadania produktom barwy, która przyciągnie wzrok konsumenta i w konsekwencji zwiększy szanse na zakup wybranego produktu. Wiele z tych barwników jest stosowanych zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, tworzyw sztucznych czy tekstylnym. Tak szerokie zastosowania mają zazwyczaj barwniki syntetyczne. Przykładem substancji o wszechstronnym zastosowaniu jest czerwień allura, której właściwości przybliżone zostały w poniższym artykule. 

Czerwień allura – czym jest? 

Czerwień allura jest organicznym barwnikiem pochodzenia syntetycznego. Stosowana jest do uzyskiwania czerwonego koloru wybranych produktów. Z chemicznego punku widzenia jest związkiem azowym, czyli takim, który w swojej strukturze zawiera atomy azotu połączone w charakterystyczny sposób (nazywany w nomenklaturze chemicznej wiązaniem azowym -N=N-). W praktyce stosowana jest najczęściej jako sól sodowa, rzadziej jako sól potasowa lub wapniowa. Czerwień allura, jak większość barwników, posiada wiele synonimów. W raporcie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaznaczono, że stosuje się co najmniej 14 alternatywnych nazw. Znajdziemy ją np. w produktach spożywczych zakodowaną jako E129, w składach kosmetyków natomiast jako Allura Red lub C.I. 16035

Czerwień allura – właściwości 

Czerwień allura jest pomarańczowo-czerwonym barwnikiem, który w roztworach, w zależności od stężenia, przyjmuje zabarwienia od czerwonego do brązowego. W postaci soli sodowej, potasowej czy wapniowej jest substancją dobrze rozpuszczalną w wodzie i umiarkowanie lub słabo rozpuszczalną w etanolu i jego roztworach.  

Czerwień allura (E129) – zastosowanie 

Czerwień allura jest substancją wykorzystywaną w wielu gałęziach przemysłu.  

Ten czerwony barwnik jest niezwykle popularny w przemyśle spożywczym. E129 znajdziemy głównie w produktach o wysokim stopniu przetworzenia, jak wyroby cukiernicze (masy cukrowe, polewy, ozdoby, dżemy, frużeliny), cukierki, wata cukrowa, puddingi, jogurty, gotowe desery, wytrawne sosy i dipy, napoje alkoholowe i bezalkoholowe (cydry, oranżady napoje energatyczne), soki i nektary, mięso i jego przetwory.    

Również przemysł farmaceutyczny wykorzystuje czerwień allura do zabarwienia wielu produktów. Jako substancja pomocnicza stosowana jest do produkcji syropów lub barwienia zewnętrznych powłok leków i suplementów diety sprzedawanych w postaci drażetek czy kapsułek. 

Przemysł kosmetyczny to kolejna branża, w której ten czerwony barwnik jest stosowany. Na listach składników możemy go znaleźć pod kodem C.I. 16035. Używany jest do barwienia środków higieny osobistej (żele pod prysznic czy szampony), kosmetyków kolorowych przeznaczonych do makijażu (np. szminki) czy farbach do włosów. Czerwień allura jest też z powodzeniem używana podczas produkcji pigmentów do tatuaży.  

Ponadto stosowana jest do barwienia wyrobów polimerowych – tworzyw sztucznych stosowanych do produkcji różnorodnych towarów. 

Czerwień allura (E129) – szkodliwość 

Czerwień allura jest barwnikiem stosunkowo bezpiecznym i z tego powodu została dopuszczona do użytku w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. 

Jednak – jak każda substancja – może wywoływać działania niepożądane. W przypadku E129 są to działania charakterystyczne dla barwników azowych jak nasilenie objawów nietolerancji salicylanów (np. aspiryny) czy astmy. W zależności od źródła jest uznawany za czynnik kancerogenny (tabela dodatków i składników chemicznych” B. Stathama) lub określany jak nie wywołujący procesów nowotworzenia w organizmach ludzkich (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem). 

Czerwień allura jest jednym z czterech czerwonych barwników, które – według badań przeprowadzonych w 2007 roku w Wielkiej Brytanii – połączone z konserwantem E211 (benzoesan sodu) mogą wywoływać u dzieci nadpobudliwość. Te kontrowersje spowodowały, że E129 została zakazana w produkcji żywności na terenie np. Francji, Niemiec czy Belgii. W wielu krajach natomiast produkty ją zawierające muszą mieć na etykiecie informację o możliwości negatywnego wpływu aktywność i skupienie uwagi u dzieci (podobnie jak w przypadku każdego innego barwnika zaliczanego do tzw. Szóstki z Southampton). 

Dzienny limit spożycia (ang. Acceptably Daily Intake – AID) do 7 mg/kg. 

Maksymalne zawartości czerwieni allura w produktach spożywczych zgodnie z wytycznymi EFSA przedstawiają się następująco: napoje bezalkoholowe (w tym napoje uznawane za suplementy diety) do 100 mg/L, napoje alkoholowe (np. cydry, wina aromatyzowane czy napoje spirytusowe) do 200 mg/L, konserwy mięsne do 25 mg/kg, sery topione, słone przekąski, wędzone ryby do 100 mg/kg, lody i desery mleczne do 150 mg/kg, wyroby cukiernicze do 200 mg/kg, sosy, dipy, paluszki surimi do 500 mg/kg. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij