Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Joanna Orzeł

Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?

Barwniki zarówno naturalne, jak i syntetyczne są używane w wielu gałęziach przemysłu w celu nadania produktom barwy, która przyciągnie wzrok konsumenta i w konsekwencji zwiększy szanse na zakup wybranego produktu. Wiele z tych barwników jest stosowanych zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, tworzyw sztucznych czy tekstylnym. Tak szerokie zastosowania mają zazwyczaj barwniki syntetyczne. Przykładem substancji o wszechstronnym zastosowaniu jest czerwień allura, której właściwości przybliżone zostały w poniższym artykule. 

Czerwień allura – czym jest? 

Czerwień allura jest organicznym barwnikiem pochodzenia syntetycznego. Stosowana jest do uzyskiwania czerwonego koloru wybranych produktów. Z chemicznego punku widzenia jest związkiem azowym, czyli takim, który w swojej strukturze zawiera atomy azotu połączone w charakterystyczny sposób (nazywany w nomenklaturze chemicznej wiązaniem azowym -N=N-). W praktyce stosowana jest najczęściej jako sól sodowa, rzadziej jako sól potasowa lub wapniowa. Czerwień allura, jak większość barwników, posiada wiele synonimów. W raporcie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaznaczono, że stosuje się co najmniej 14 alternatywnych nazw. Znajdziemy ją np. w produktach spożywczych zakodowaną jako E129, w składach kosmetyków natomiast jako Allura Red lub C.I. 16035

Czerwień allura – właściwości 

Czerwień allura jest pomarańczowo-czerwonym barwnikiem, który w roztworach, w zależności od stężenia, przyjmuje zabarwienia od czerwonego do brązowego. W postaci soli sodowej, potasowej czy wapniowej jest substancją dobrze rozpuszczalną w wodzie i umiarkowanie lub słabo rozpuszczalną w etanolu i jego roztworach.  

Polecane dla Ciebie

Czerwień allura (E129) – zastosowanie 

Czerwień allura jest substancją wykorzystywaną w wielu gałęziach przemysłu.  

Ten czerwony barwnik jest niezwykle popularny w przemyśle spożywczym. E129 znajdziemy głównie w produktach o wysokim stopniu przetworzenia, jak wyroby cukiernicze (masy cukrowe, polewy, ozdoby, dżemy, frużeliny), cukierki, wata cukrowa, puddingi, jogurty, gotowe desery, wytrawne sosy i dipy, napoje alkoholowe i bezalkoholowe (cydry, oranżady napoje energatyczne), soki i nektary, mięso i jego przetwory.    

Również przemysł farmaceutyczny wykorzystuje czerwień allura do zabarwienia wielu produktów. Jako substancja pomocnicza stosowana jest do produkcji syropów lub barwienia zewnętrznych powłok leków i suplementów diety sprzedawanych w postaci drażetek czy kapsułek. 

Przemysł kosmetyczny to kolejna branża, w której ten czerwony barwnik jest stosowany. Na listach składników możemy go znaleźć pod kodem C.I. 16035. Używany jest do barwienia środków higieny osobistej (żele pod prysznic czy szampony), kosmetyków kolorowych przeznaczonych do makijażu (np. szminki) czy farbach do włosów. Czerwień allura jest też z powodzeniem używana podczas produkcji pigmentów do tatuaży.  

Ponadto stosowana jest do barwienia wyrobów polimerowych – tworzyw sztucznych stosowanych do produkcji różnorodnych towarów. 

Czerwień allura (E129) – szkodliwość 

Czerwień allura jest barwnikiem stosunkowo bezpiecznym i z tego powodu została dopuszczona do użytku w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. 

Jednak – jak każda substancja – może wywoływać działania niepożądane. W przypadku E129 są to działania charakterystyczne dla barwników azowych jak nasilenie objawów nietolerancji salicylanów (np. aspiryny) czy astmy. W zależności od źródła jest uznawany za czynnik kancerogenny (tabela dodatków i składników chemicznych” B. Stathama) lub określany jak nie wywołujący procesów nowotworzenia w organizmach ludzkich (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem). 

Czerwień allura jest jednym z czterech czerwonych barwników, które – według badań przeprowadzonych w 2007 roku w Wielkiej Brytanii – połączone z konserwantem E211 (benzoesan sodu) mogą wywoływać u dzieci nadpobudliwość. Te kontrowersje spowodowały, że E129 została zakazana w produkcji żywności na terenie np. Francji, Niemiec czy Belgii. W wielu krajach natomiast produkty ją zawierające muszą mieć na etykiecie informację o możliwości negatywnego wpływu aktywność i skupienie uwagi u dzieci (podobnie jak w przypadku każdego innego barwnika zaliczanego do tzw. Szóstki z Southampton). 

Dzienny limit spożycia (ang. Acceptably Daily Intake – AID) do 7 mg/kg. 

Maksymalne zawartości czerwieni allura w produktach spożywczych zgodnie z wytycznymi EFSA przedstawiają się następująco: napoje bezalkoholowe (w tym napoje uznawane za suplementy diety) do 100 mg/L, napoje alkoholowe (np. cydry, wina aromatyzowane czy napoje spirytusowe) do 200 mg/L, konserwy mięsne do 25 mg/kg, sery topione, słone przekąski, wędzone ryby do 100 mg/kg, lody i desery mleczne do 150 mg/kg, wyroby cukiernicze do 200 mg/kg, sosy, dipy, paluszki surimi do 500 mg/kg. 

  1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources Added to Food, Scientific Opinion on the re-evaluation of Allura Red AC (E 129) as a food additive, „EFSA Journal, nr 12 (11) 2009.
  2. J. T. Nigg i in., Meta-analysis of attention-deficit/hyperactivity disorder or attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, restriction diet, and synthetic food color additives, „Journal of the American Academic Child and Adolescent Psychiatry, nr 51 (1) 2012. 
  3. G. Van De Walle, Red Dye 40: Safety, Side Effects, and Food List, „healthline.com” [online], https://www.healthline.com/nutrition/red-dye-40#overview [dostęp:[13.02.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Bursztyn – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

    Jednym z nieodzownych elementów nadbałtyckiego krajobrazu są miejsca, w których kupimy wyroby z bursztynu. Choć pierwsze skojarzenie z tym minerałem to biżuteria, producenci oferują również nalewki, maści i wiele innych produktów. Czym jest bursztyn i jak powstaje? Czy ma właściwości lecznicze? Jak rozpoznać ten prawdziwy?

  • Kwas elagowy – właściwości, występowanie, zastosowanie

    W naturze można odnaleźć niezliczoną ilość substancji aktywnych, które wykazują działanie ochronne i/lub lecznicze. Jedną z nich jest kwas elagowy, nad którym trwają intensywne badania. Dlaczego świat nauki tak ochoczo eksploruje jego właściwości? Sprawdziliśmy!

  • Johimbina – właściwości i zastosowanie

    Jednym z alkaloidów, których oddziaływanie na organizm ludzki zostało stosunkowo dobrze zbadane, jest johimbina. Znana jako „spalacz tłuszczu” lub składnik pomagający w problemach z uzyskaniem wzwodu członka. Czym zatem jest johimbina i jak działa na nasz organizm? Czy może wspomagać odchudzanie? I czy jest bezpieczna? Odpowiadamy.

  • Jak działa mentol? W jakich produktach można go znaleźć?

    Mentol, który kojarzymy ze świeżym zapachem i odświeżającym smakiem, wykazuje wiele właściwości leczniczych. Z tego względu znajdziemy go nie tylko w kosmetykach czy popularnych produktach spożywczych, ale także i farmaceutykach. Jakie zatem dokładnie działanie wykazuje mentol? Czy może być szkodliwy? Kto powinien ograniczyć jego stosowanie?

  • Garbniki – właściwości i zastosowanie

    Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

  • Dioksyny – toksyczność, objawy i skutki zatrucia

    Dioksyny należą do chorobotwórczych związków chemicznych, które od lat znajdują się na listach światowych organizacji dbających o zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt, a także nadzorujących dobrostan środowiska. To substancje niemające żadnego praktycznego zastosowania, ale za to z długą listę skutków ubocznych ich obecności w organizmie. Czym są dioksyny i dlaczego są groźne?

  • Minerał mika – właściwości kosmetyków z łuszczykiem

    Mika, nazywana łuszczykiem, to minerał, który wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu. Do branż, w których mika jest niezwykle ceniona, zalicza się przemysł kosmetyczny. Zwłaszcza producenci kosmetyków mineralnych korzystają z naturalnych złóż miki. Jakie cechy powodują, że ten minerał jest szczególnie ceniony? W jakich produktach można go znaleźć? Czy jest bezpieczny?

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij