Benzoesan sodu (E211 ) – co to za konserwant? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość E211
Joanna Orzeł

Benzoesan sodu (E211 ) – co to za konserwant? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość E211

Benzoesan sodu (Sodium benzoate) wykorzystuje się jako konserwant w żywności, produktach kosmetycznych oraz lekach. Oznacza się go symbolem E211. Jakie ma właściwości i czy jest szkodliwy? O czym warto pamiętać przy zakupie produktów spożywczych zawierających E211?   

E211 (benzoesan sodu) – czym jest i jakie są jego właściwości? 

Benzoesan sodu (łac. Natrium Benzoicum, Natrii Benzoas,; INCI: Sodium benzoate) to sól sodowa kwasu benzoesowego. Jest to biała, krystaliczna substancja, która charakteryzuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie. W odpowiednich warunkach chemicznych przekształca się w kwas benzoesowy, który wykazuje właściwości bakterio- i grzybostatyczne. Obydwie substancje są stosowane jako konserwanty. Kwas benzoesowy, mimo swoich właściwości, jest stosowany zdecydowanie rzadziej niż benzoesan sodu, ponieważ jest bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie. W produktach E211 często łączony jest z sorbinianem potasu (E202)

Dobra rozpuszczalność w wodzie benzoesanu sodu sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie jako konserwant żywności, kosmetyków, leków oraz jako czynnik antykorozyjny (np. w płynach chłodniczych stosowanych w układach technicznych). Trwają również badania nad zastosowaniem tej substancji w terapii różnych schorzeń. 

W przypadku gdy benzoesan sodu jest składnikiem takich produktów jak żywność, napoje, pasta do zębów, płyny do płukania jamy ustnej, inne kosmetyki czy leki, jego użycie jest ściśle regulowane przez przepisy prawne. Jako dodatek do żywności został zakodowany pod symbolem E211. Substancja czynna, której prekursorem jest benzoesan sodu, czyli kwas benzoesowy, posiada symbol E210.

Mechanizm działania tego konserwantu polega na wniknięciu w struktury komórkowe drobnoustrojów obecnych w produktach uniemożliwiając im dalszy rozwój oraz namnażanie.  

Gdzie można znaleźć benzoesan sodu, czyli E211? 

Benzoesan sodu jest substancją, która nie występuje naturalnie, jednak kwas benzoesowy, który powstaje w produktach zawierających w składzie E211, jest obecny w naturze w wielu rodzajach żywności. Znajdziemy go w jagodach, żurawinie, jabłkach, owocach morza, nabiale (mleko, jogurty, sery) czy przyprawach takich jak cynamon, anyż, gałka muszkatołowa.  

Badania wykazały, że zawartość tej substancji w produktach naturalnych jest śladowa (oznaczono go w różnych próbkach naturalnych w ilościach od 0,1 do 100 mg/kg). 

Benzoesan sodu używany jest najczęściej w żywności (np. keczup, marynaty), sokach owocowych czy napojach, które naturalnie charakteryzują się pH kwasowym. Powodem takiego zastosowania jest fakt, że w pH z zakresu 2,5-4,5 jest najwydajniej konwertowany do kwasu benzoesowego, dzięki czemu wykazuje najsilniejsze właściwości konserwujące.  

Zawartość E211 w produktach przetworzonych jest zdecydowanie wyższa niż w produktach pochodzenia naturalnego (dopuszczalne zawartości zależą od rodzaju żywności lub napoju i wynoszą od dziesiątych części do nawet kilku gramów na kilogram lub litr wybranego produktu).  

Ponadto benzoesan sodu jest składnikiem konserwującym używanym podczas produkcji leków i kosmetyków. W niektórych preparatach ze względu na właściwości wykrztuśne jest również zaliczany do składników aktywnych, dlatego znajdziemy go np. w syropach na kaszel.   

Szkodliwość E211 – czy benzoesan sodu jest bezpieczny dla zdrowia?  

Benzoesan sodu po spożyciu jest absorbowany przez nasz organizm z przewodu pokarmowego, a następnie metabolizowany w wątrobie do kwasu hipurowego i wydalany z moczem. Według badań proces ten trwa około 6 godzin. Ze względu na stosunkowo krótki czas, w jakim E211 jest metabolizowany w organizmie ludzkim, jego akumulacja i ewentualne skutki uboczne nie są problemem.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (z ang. World Health Organization, WHO) dla zdrowej osoby dorosłej dzienny limit spożycia benzoesanu sodu wynosi 5 mg/kg (mg na każdy kg masy ciała). Jest to stosunkowo wysoki poziom w porównaniu z zawartością tej substancji w żywności. Stosowany zewnętrznie również jest dla nas bezpieczny, ponieważ nie wywołuje podrażnień skóry.  

Benzoesan sodu – jak każda substancja – może wywoływać działania niepożądane: nasilenie objawów alergii, astmy czy podrażnienie przewodu pokarmowego. Z tego powodu osoby cierpiące na wrzody żołądka, zespół jelita wrażliwego lub inne schorzenia przewodu pokarmowego, astmatycy i alergicy powinni uważać na żywność zawierającą ten konserwant. Ze względu na chemiczne podobieństwo E211 do kwasu acetylosalicylowego (aspiryna) osoby uczulone na tę substancję chemiczną również powinny zachować wzmożoną czujność. 

Kolejnym ważnym aspektem jest łączenie benzoesanu sodu z witaminą C (kwas askorbinowy). W wyniku reakcji chemicznej pomiędzy tymi substancjami powstaje niezwykle toksyczna substancja jaką jest benzen. Dlatego też nie powinno się spożywać produktów spożywczych, które w składzie zawierają benzoesan sodu (o kodzie E211) i witaminę C (o kodzie E300). 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij