dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?
Przeczytane 33206 razy
4 min
-
Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki
Przeczytane 93866 razy
6 min
-
Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?
Przeczytane 46789 razy
5 min
-
Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?
Przeczytane 356704 razy
9 min
-
Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?
Przeczytane 32712 razy
4 min
-
Glukozamina – jaki ma wpływ na stawy? Jak uzupełniać jej niedobory?
Przeczytane 112657 razy
4 min
-
Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?
Przeczytane 14156 razy
6 min
-
Betanina (E162) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie czerwieni buraczanej
Przeczytane 31463 razy
4 min
-
Astaksantyna jako cenny antyoksydant – jakie ma właściwości i gdzie można ją znaleźć?
Przeczytane 162564 razy
4 min