dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Retinol – czym jest i jak działa? Jakie preparaty z retinolem wybierać?
Przeczytane 35000 razy
5 min
-
THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?
Przeczytane 35991 razy
4 min
-
Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki
Przeczytane 101191 razy
6 min
-
Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?
Przeczytane 52411 razy
5 min
-
Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?
Przeczytane 374221 razy
9 min
-
Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?
Przeczytane 36485 razy
4 min
-
Glukozamina – jaki ma wpływ na stawy? Jak uzupełniać jej niedobory?
Przeczytane 127554 razy
4 min
-
Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?
Przeczytane 15290 razy
6 min