dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?
Przeczytane 34681 razy
4 min
-
Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki
Przeczytane 97743 razy
6 min
-
Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?
Przeczytane 49665 razy
5 min
-
Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?
Przeczytane 365558 razy
9 min
-
Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?
Przeczytane 34184 razy
4 min
-
Glukozamina – jaki ma wpływ na stawy? Jak uzupełniać jej niedobory?
Przeczytane 119011 razy
4 min
-
Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?
Przeczytane 14744 razy
6 min
-
Betanina (E162) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie czerwieni buraczanej
Przeczytane 32764 razy
4 min
-
Astaksantyna jako cenny antyoksydant – jakie ma właściwości i gdzie można ją znaleźć?
Przeczytane 171363 razy
4 min