produkty z glukonolaktonem
Joanna Orzeł

Glukonolakton – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

W poniższym artykule przybliżamy właściwości przedstawiciela kwasów PHA – glukonolaktonu. Jak i kiedy go stosować? Na co zwracać uwagę przy zakupie przy wyborze kosmetyków z glukonolaktonem?

Hydroksykawasy to jedna z grup składników chemicznych używanych do produkcji kosmetyków dostępnych w drogeriach oraz w specjalistycznych gabinetach kosmetologicznych. Ich częste stosowanie wynika głównie z właściwości eksfoliacyjnych wykorzystywanych do usunięcia zrogowaciałego naskórka. Trzy grupy związków chemicznych zaliczanych do tej grupy to kwasy AHA, kwasy BHA oraz kwasy PHA.

Glukonolakton – czym jest?

Glukonolakton (GLD, INCI: Gluconolactone) jest zaliczany do hydroksykwasów. Do tej samej grupy zalicza się kwasy AHA (alfa-hydroksykwasy, np. kwasy migdałowy, mlekowy czy jabłkowy) oraz kwasy BHA (beta-hydroksykwasy, np. salicylowy).

Zasadnicza różnica między glukonolaktonem a AHA oraz BHA to liczba grup hydroksylowych znajdujących się w pojedynczej cząsteczce. Podczas gdy kwasy AHA i kwasy BHA zawierają tylko jedną tego typu grupę, glukonolakton zawiera ich aż cztery (z tego powodu zaliczany jest do poli-(czyli wielo)-hydorksykwasów – w skrócie PHA). Taka budowa chemiczna przekłada się na jego szeroko cenione właściwości o których szerzej opowiemy w dalszej części artykułu.  

Glukonolakton jest pochodną glukozy. W roztworach wodnych ulega reakcji chemicznej (specjalistycznie nazywanej hydrolizą), w wyniku której przekształca się do kwasu glukonowego. Co ciekawe, substancja ta jest naturalnie syntezowana przez komórki naszego ciała.

Glukonolakton jest białym ciałem stałym, które nie posiada zapachu i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i innych rozpuszczalnikach polarnych. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest zarówno ze źródeł naturalnych (np. w procesie fermentacji kukurydzy) lub biotechnologicznie (w procesie utleniania glukozy).

Glukonolakton – efekty i działanie

Glukonolakton – podobnie jak AHA i BHA – ma właściwości eksfoliacyjne (złuszczające). Jednak ze względu na stosunkowo duży rozmiar cząsteczki jego działanie jest powierzchniowe (przez co łagodniejsze niż w przypadku kwasów alfa- i beta- hydroksylowych o mniejszych cząsteczkach chemicznych, penetrujących głębsze warstwy skóry). Delikatne złuszczenie zrogowaciałego naskórka z użyciem glukonolaktonu nie wywołuje podrażnień. Równocześnie taki zabieg przyspiesza odnowę komórkową skóry i może przyczynić się do widocznej poprawy jej kolorytu i struktury.

Zwiększona liczba grup hydroksylowych przyczynia się do wysokiej efektywności glukonolaktonu podczas nawilżania suchej skóry i odbudowy uszkodzonej bariery hydrolipidowej. Dzięki temu cera jest wygładzona, mniej szorstka, zabezpieczona przed utratą wilgoci, a rozszerzone pory są zredukowane.  

Właściwości antyoksydacyjne (przeciw wolnym rodnikom) i chelacyjne (zdolność do wychwytywania jonów metali) sprawiają, że glukonolakton neutralizuje negatywne czynniki wpływające na kondycję naszej cery i ma działanie przeciwstarzeniowe.  

Ten składnik aktywny kosmetyków działa również przeciwzapalne (z tego powodu jest często wykorzystywany w terapii trądziku) i łagodząco (zmniejsza skłonność do zaczerwienień).

W badaniach potwierdzono, że glukonolakton zwiększa efektywność innych składników aktywnych oraz wspomaga redukcję niewielkich przebarwień oraz blizn potrądzikowych.

Powiązane produkty

Dla kogo glukonolakton? Do jakiej cery? Na co pomoże?

Efekty stosowania preparatów w składzie zwierających glukonolakton z pewnością odczuje każdy użytkownik. Glukonolakton jest szczególnie polecany do włączenia w pielęgnację skóry bardzo wrażliwej, z tendencją do reakcji alergicznych, zwiotczałej z zaburzoną gospodarką wodną. Często jest polecany jako składnik wspomagający w terapii trądziku pospolitego i różowatego, atopowego zapalenia skóry (AZS), łuszczycy czy egzemach.

Stosowanie glukonolaktonu jest szczególnie wskazane osobom, które nie tolerują innych kwasów hydroksylowych w procesie złuszczania warstwy rogowej naskórka. GLD może być pomocny również podczas procesu likwidacji przebarwień powstałych na skutek nadmiernego opalania lub trądziku. Polecany jest także do stosowania także w celu przyspieszenia odnowy naskórka po zabiegach laserowych.

Na co zwracać uwagę przy wyborze kosmetyków z glukonolaktonem?

Glukonolakton jest najpopularniejszym polihydroksykwasem stosowanym w produkcji kosmetyków. Wynika to z jego właściwości oraz dobrej dostępności. Inny czynnik wpływający na jego popularność to cena. Jest stosunkowo niedrogim składnikiem kosmetycznym.  

Znajdziemy go pośród komponentów kremów, maseczek czy toników dostępnych w drogeriach czy w aptekach. Ze względu na różne kompozycje preparatów, podczas aplikacji, należy postępować zgodnie z wytycznymi producenta lub osoby zalecającej kurację. Ogólnie polecana jest aplikacja po oczyszczeniu skóry, a przed jej nawilżeniem (etapy nakładania serum i kremu barierowego i/lub z filtrem UV).  

Podczas stosowania preparatów zawierających glukonolakton należy zwrócić szczególną uwagę na inne składniki równocześnie nakładane na naszą cerę. Nie zaleca się stosować polihydroksykwasów w połączeniu z komponentami czułymi na pH środowiska np. witamina C. W przypadku równoczesnej aplikacji GLD i witaminy A może z kolei dojść do zwiększenia efektów działania polihydorksykwasów i podrażnienia skóry. W obu przypadkach zaleca się oddzielnie stosować PAH i witaminy, np. podczas pielęgnacji dziennej i nocnej, lub wymiennie co drugi dzień. 

Glukonolakton – bezpieczeństwo

Jak wcześniej wspomniano, glukonolakton jest składnikiem o wysokim potencjale oddziaływania na naszą skórę jednak w sposób na tyle delikatny, że polecany jest alergikom i osobom ze skórą wrażliwą. Niemniej, jak każdy składnik może wywoływać reakcje niepożądane i podrażnienia. Tym samym przed nałożeniem na całą twarz preparatu, który zawiera GLD, warto wykonać test. Na mały fragment skóry (np. za uchem) wystarczy nanieść niewielką ilość produktu. Jeżeli po 24 godzinach nie wystąpią niepokojące objawy w miejscu aplikacji, produkt można stopniowo wprowadzać do codziennej rutyny pielęgnacyjnej. 

  1. G. Broniarczyk-Dyła, Hydroksykwasy, ich rola i zastosowanie w dermatologii i kosmetyce lekarskiej, „Przegląd dermatologiczny”, nr 89 (4) 2002.
  2. A. Kornhauser, S. G. Coelho, V. J. Hearing, Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity, „Clinical Cosmetic and Investigational Dermatology”, nr 3 2010.
  3. B. L. Edison i in., A polyhydroxy acid skin care regimen provides antiaging effects comparable to an alpha-hydroxyacid regimen, „Cutis”, nr 73 2004.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dbać o skórę z tatuażem? Czym smarować?

    Popularność tatuaży jako trwałej ozdoby ciała człowieka nieprzerwanie rośnie. Tak jak kiedyś trudno było spotkać osobę wytatuowaną, tak obecnie coraz rzadziej poznajemy nowe osoby, które nie mają choćby jednej, małej „dziary”. Za tą powszechnością idą też jednak pewne obowiązki, a mianowicie odpowiednia higiena – jak zatem właściwie dbać o skórę pokrytą tatuażem?

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym dokładnie jest, jakie ma działanie i jak wykorzystać jego właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej.

  • Nadpotliwość stóp – co warto stosować na nadmiernie pocące się stopy?

    Nadmiernie pocące się stopy nastręczają wielu trudności. Jak można pozbyć się tego problemu? Co robić, gdy cierpimy na nadpotliwość stóp? Jakie preparaty stosować i jak ich używać? Czy nieleczona hiperhydroza stóp może być groźna? Podpowiadamy.

  • HIFU – zabieg krok po kroku. Czy da się zmniejszyć drugi podbródek w pół godziny?

    Medycyna estetyczna jest bardzo szybko rozwijającą się, wyjątkowo nowoczesną i coraz bardziej dostępną branżą z pogranicza fizjologii i kosmetologii. Służy m.in. do dbania o siebie, a tym samym do poprawy samopoczucia. Z powodzeniem korzystają z niej zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Umożliwia szybsze osiągnięcie wyznaczonych celów sylwetkowych, poprawę wizerunku, pozbycie się kompleksów lub po prostu – poprawia jakość życia. W artykule podpowiemy, jak pozbyć się drugiego podbródka, jak ujędrnić skórę na piersiach po karmieniu i co zrobić, aby skóra na szyi lub brzuchu przestała być wiotka. Oznacza to, że przyjrzymy się jednej z bardziej popularnych metod wykorzystywanych w medycynie estetycznej – HIFU.

  • Mezoterapia (mikro)igłowa – dla kogo? Efekty, cena zabiegu

    Mezoterapia mikroigłowa i igłowa to rodzaje zabiegów działających odżywczo-regeneracyjnie na ciało i twarz. Dzięki celowemu naruszeniu bariery skórnej z wykorzystaniem igieł można wprowadzić w głąb skóry zawartość ampułki terapeutycznej. Celowa indukcja stanu zapalnego powoduje pobudzenie do działania (dzielenia się) fibroblastów, które znajdują się w skórze właściwej. Fibroblasty syntezują włókna kolagenowe, elastynowe, glikozamino- i proteoglikany. Stan zapalny umożliwia rozpoczęcie procesu remodelingu twarzy. Ile kosztuje mezoterapia igłowa i mikroigłowa, jakim preparatem złagodzić obrzęk i zaczerwienienie i jak często należy wykonywać ten zabieg na skórę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Mikrodermabrazja domowa – czy zabiegi w gabinecie kosmetycznym nadal są konieczne?

    Mikrodermabrazja w domu? To zdanie jeszcze kilka lat temu brzmiało nierealnie. W obecnych czasach wiele osób posiada już w swoim domowym spa cały arsenał sprzętów, które mogą pomóc zadbać o skórę, w tym także urządzenie do mikrodermabrazji, kupione już nawet za kilkadziesiąt złotych. Czy mikrodermabrazja wykonywana w domu daje takie same efekty jak ta wykonana w gabinecie? Jakie ryzyko niosą za sobą domowe zabiegi z wykorzystaniem urządzenia do mikrodermabrazji? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kolagen rybi do picia – kiedy po niego sięgnąć i jak stosować?

    Kolagen jest naturalnym polimerem białkowym budującym skórę, stawy włosy i paznokcie. Jest ważnym składnikiem budulcowym oraz wspomaga regenerację, gojenie i procesy naprawcze w organizmie. Kolagen jest naturalnie syntetyzowany w fibroblastach. Tworzą go wyłącznie aminokwasy endogenne. Wraz z wiekiem naturalna synteza kolagenu w organizmie ulega obniżeniu, dlatego po 30. roku życia warto włączyć jego suplementację do codziennej rutyny.

  • Sucha skóra głowy – przyczyny. Jak nawilżyć przesuszoną skórę głowy?

    Sucha skóra głowy może mieć wiele przyczyn – od błędów w pielęgnacji, przez niedobory w diecie, aż po poważne choroby dermatologiczne. Dowiedz się, jak rozpoznać podłoże swędzącej, łuszczącej się i podrażnionej skóry głowy. Poznaj sposoby na jej nawilżenie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij