Masło kakaowe i jego właściwości – kiedy i jak je stosować? Czy przyśpiesza opalanie?
W poniższym tekście przybliżamy właściwości masła kakaowego. Niezwykle przyjemny zapach, wysoka zawartość fitoskładników oraz naturalna trwałość sprawiają, że warto rozważyć wprowadzenie go do naszej codziennej pielęgnacji. Z czym łączyć masło kakaowe, aby uzyskać domowe kosmetyki? Podpowiadamy, gdzie można je kupić i jak z niego korzystać.
Naturalne tłuszcze są od wieków wykorzystywane przez ludzkość nie tylko w poczynaniach kulinarnych. Te pochodzące z roślin znajdują szerokie zastosowanie między innymi w codziennej pielęgnacji skóry całego ciała. Olej kokosowy, masło sheea czy masło kakaowe są z chęcią używane zarówno w produkcji przemysłowej, jak i przez osoby parające się manufakturą kosmetyczną czy domową produkcja kosmetyków.
Masło kakaowe – czym jest i co zawiera?
Masło kakaowe to popularna nazwa tłuszczu pozyskiwanego z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Co ciekawe, stanowi on koło 50% suchej masy nasion.
W skład masła kakaowego wchodzą nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy (24–26%), kwas stearynowy (34–35%), kwas oleinowy (37–38%), kwas linolowy (około 2%). Taka kompozycja sprawia, że tłuszcz kakaowy w temperaturze pokojowej ma postać stałą. Równocześnie stosunkowo niska temperatura topnienia sprawa, że np. w wyniku kontaktu z ciałem topi się i przyjmuje łatwą do aplikacji postać płynną. Czyste, nierafinowane masło kakaowe jest biało-żółtym ciałem stałym o przyjemnym, lekko słodkim zapachu.
Obok kwasów tłuszczowych w maśle kakaowym znajdziemy również szereg składników odżywczych: polifenole (katechiny, antocyjany, proantocyjany), alkaloidy, sterole roślinne, witaminy A, E, sole mineralne – magnez, potas, żelazo czy wapń. Wysoka zwartość przeciwutleniaczy powoduje, że tłuszcz kakaowy jest trwały i nie jełczeje. Ta właściwość sprawia, że produkty o jego wysokiej zawartości często nie są wzbogacane o dodatkowe sztuczne konserwanty przedłużające trwałość.
Masło kakaowe i jego właściwości
Naturalne masło kakaowe ma dobre właściwości nawilżające, dzięki czemu po aplikacji skóra jest gładka i nabiera zdrowego połysku. Stosowane regularnie zabezpiecza ją przed utratą wody. Składniki przeciwutleniające zawarte w maśle kakaowym neutralizują wolne rodniki. Wymienione dwie cechy sprawiają, że ten roślinny tłuszcz ma potencjalne działanie przeciwstarzeniowe.
Masło kakaowe w swoim składzie zawiera komponenty, które są dobrze tolerowane i efektywnie wchłaniane przez nasza skórę. Tłuszcz kakaowy może być stosowany do pielęgnacji każdego typu skóry, zwłaszcza zniszczonej po opalaniu, a także skóry dojrzałej, suchej czy odwodnionej. Co więcej, nie uczula, jego łagodne działanie sprawia, że jest dobry dla osób, które mają skórę wrażliwą czy alergiczną. Polecany jest także do pielęgnacji niezwykle delikatnej skóry niemowląt i starszych dzieci.
Masło kakaowe stosowane regularnie z pewnością uelastyczni i ujędrni skórę. Będzie to efekt regularnego nawilżania oraz masażu ciała. W wielu źródłach można znaleźć informacje, że ten tłuszcz roślinny zapobiega powstawaniu rozstępów, dlatego jest szczególnie chętnie używany w tym aspekcie przez kobiety w ciąży. Badania naukowe nie wspierają jednak tej hipotezy. W porównaniu z placebo lub zwykłym balsamem nawilżającym masło kakaowe daje porównywalne efekty.
Inny aspekt, w którym masło kakaowe znajduje szerokie zastosowanie, to pielęgnacja blizn. Samo masło nie ma cudownych właściwości – jego aplikacja na blizny niewiele zmieni. Jednakże pomocne może okazać się użycie masła kakaowego jako środka nawilżającego podczas regularnych masaży blizny i jej okolicy, które mogą przyczynić się do jej szybszej i skuteczniejszej regeneracji. Co ważne, taka terapia ma szanse powodzenia, jeżeli masaż wykonywany jest zgodnie z zaleceniami profesjonalisty – dermatologa lub kosmetologa – oraz dla blizn nie starszych niż 2 lata.
Masło kakaowe a opalanie
Właściwości masła kakaowego sprawiają, że chroni przed promieniowaniem UV, dzięki czemu może być stosowane jako produkt do opalania. Wskaźnik SPF masła kakaowego jest jednak stosunkowo niski (około 4). Z tego powodu należy pamiętać, że podczas długiej ekspozycji warto równocześnie stosować kremy z wyższymi wskaźnikami SPF.
Obiegowa opinia głosi, że masło kakaowe przyspiesza opalanie i nadaje opaleniźnie równomierny zdrowy koloryt. Jest to prawda. Nawilżające i ochronne w kierunku promieniowania UV właściwości tego tłuszczu sprawiają, że skutecznie zabezpiecza skórę przez powstawaniem oparzeń, przez co uwalnianie melaniny - barwnika odpowiadającego za koloryt skóry przebiega bez zakłóceń. Stosowane po kąpieli słonecznej masło kakaowe nawilża i łagodzi podrażniona skórę.
Zastosowanie masła kakaowego
Masło kakaowe znajduje zastosowanie przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym. W składach produktów kosmetycznych znajdziemy je pod nazwą zgodną z nomenklaturą INCI: Theobroma cacao seed butter (masło z nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao).
W farmacji, a dokładniej w recepturze aptecznej, masło kakaowe stosuje się do wytwarzania stałych (np. czopki doodbytnicze, globulki dopochwowe) oraz półstałych (maści, kremy, mleczka itp.) postaci leków. Co interesujące, produkcja przemysłowa tego typu wyrobów farmaceutycznych nie korzysta z masła kakaowego, a z jego alternatyw.
Przemysł spożywczy to kolejna gałąź, gdzie jadalne masło kakaowe znajduje swoje zastosowane. Produkty spożywcze, w których składzie znajdziemy masło kakaowe, to przede wszystkim czekolada i produkty ją zawierające. Co ciekawe, próżno go szukać w każdemu znanym kakao, które jest pozostałością po procesie rafinacji (usunięcia) tłuszczu.
Jak stosować masło kakaowe?
Masło kakaowe jest produktem łatwo dostępnym u internetowych dostawców lub w specjalistycznych sklepach stacjonarnych przeznaczonych dla producentów kosmetyków lub branży spożywczej. To, ile kosztuje ten tłuszcz, zależy od jego postaci (np. kostki, pastylki, proszek), od tego, z jakiego rodzaju upraw jest pozyskiwane (np. przemysłowe, z certyfikatem BIO) oraz tego, czy jest rafinowane czy nierafinowane.
Masło kakaowe w połączeniu z innym tłuszczami np. masłem shea, olejkiem makadamia i witaminą E, może służyć jako balsam do ciała w kostce, natomiast łącząc je z masłem z awokado i woskiem pszczelim możemy przygotować domową pomadkę do zadań specjalnych.
Masło kakaowe będzie również odpowiednie do produkcji domowych mydeł, balsamów do ciała czy maseczek. W Internecie znajdziemy wiele szczegółowych przepisów uwzględniających zarówno składniki, jak i najlepszy sposób ich łączenia.