Ciemna czekolada
Ewelina Sochacka

Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko nadciśnienia i zakrzepicy

Chińscy naukowcy zbadali wpływ spożycia gorzkiej czekolady na obniżenie ryzyka wystąpienia 12 chorób układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że ciemna czekolada może przyczyniać się do zapobiegania wystąpieniu nadciśnienia tętniczego pierwotnego oraz żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej.

  1. Ciemna czekolada obniża ryzyko chorób serca – nowe badanie
  2. Wyniki obserwacji
  3. Jakie właściwości prozdrowotne ma czekolada? Co zawiera?

Ciemna czekolada obniża ryzyko chorób serca – nowe badanie

O tym, że spożywanie gorzkiej czekolady może być korzystne dla naszego zdrowia, wiadomo już od kilkudziesięciu lat. Ciemna czekolada ma między innymi właściwości przeciwzapalne, badania wykazały też, że może obniżać ryzyko powstawania nowotworów, usprawniać funkcjonowanie mięśni oraz hamować rozwój chorób otępiennych, w tym choroby Alzheimera. Liczne analizy wykazały także pozytywny wpływ ciemnej czekolady na układ sercowo-naczyniowy, ale nie ustalono, czy jej spożycie wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia konkretnych chorób. Teraz postanowili to zbadać naukowcy z Chin.

Badacze przeprowadzili badanie metodą randomizacji Mendla, które obejmowało dane pochodzące od 64 945 uczestników o europejskim pochodzeniu. Ponadto naukowcy uzyskali dane dotyczące chorób układu krążenia z różnych dostępnych badań asocjacyjnych. Starali się określić związek przyczynowy istniejący pomiędzy spożyciem ciemnej czekolady a ryzykiem wystąpienia 12 chorób sercowo-naczyniowych: niewydolności serca, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego, migotania przedsionków, choroby zastawek serca, kardiomiopatii, nadciśnienia, żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej, zakrzepicy żył głębokich, udaru krwotocznego, udaru niedokrwiennego mózgu i przemijającego ataku niedokrwiennego.

Wyniki obserwacji

Wyniki badania chińskich naukowców wykazały, że spożycie gorzkiej czekolady znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia pierwotnego. Zaobserwowano też związek pomiędzy jej obecnością w diecie a obniżeniem ryzyka żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (zakrzepicy).

Co ważne, nie wykazano natomiast istotnego związku pomiędzy spożywaniem ciemnej czekolady a zapobieganiem innym chorobom układu krążenia.

Nadciśnienie tętnicze pierwotne to nadciśnienie samoistne. Oznacza to, że nie jest możliwe jednoznaczne zidentyfikowanie konkretnej przyczyny podwyższonego ciśnienia krwi. Za jego rozwój mogą odpowiadać zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne. Żylna choroba zakrzepowo-zatorowa to z kolei powstanie zakrzepu w układzie żył głębokich (przede wszystkim kończyn dolnych). Wśród czynników ryzyka znajdują się m.in.: otyłość, występowanie tego schorzenia w rodzinie, wiek powyżej 40 lat.

Powiązane produkty

Jakie właściwości prozdrowotne ma czekolada? Co zawiera?

W gorzkiej czekoladzie (czyli takiej, która ma w składzie przynajmniej 70% kakao) znajdziemy wiele cennych substancji, które sprawiają, że ma ona mnóstwo korzyści prozdrowotnych. Są to przede wszystkim związki takie jak:

  • Polifenole i flawonoidy – to grupy związków chemicznych zaliczanych do fitoskładników. Mają silne właściwości antyoksydacyjne. Pomagają zwalczać wolne rodniki, co przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
  • Teobromina – to alkaloid zawarty w kakao, który działa stymulująco na układ nerwowy (podobnie jak kofeina). Teobromina może wpływać na poprawę nastroju i zwiększać poziom energii.
  • Magnez – kakao jest dobrym źródłem magnezu, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych, w tym w funkcjonowaniu mięśni, zdrowiu serca i regulacji poziomu cukru we krwi.
  • Żelazo – jest to kluczowy składnik hemoglobiny, która w krwinkach czerwonych odpowiada za transport tlenu i dwutlenku węgla do i z komórek naszego organizmu.
  • Witaminy z grupy B – gorzka czekolada zawiera witaminy z grupy B, takie jak: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna), które są istotne dla wielu procesów metabolicznych.
  1. J. Yang i in., Dark chocolate intake and cardiovascular diseases: a Mendelian randomization study, „Scientific Reports” 2024, nr 14.
  2. S. Samanta i in., Dark chocolate: An overview of its biological activity, processing, and fortification approaches, „Current Research in Food Science”, 2022, nr 5.
  3. K. Gębska, Systematyczne jedzenie czekolady spowalnia procesy starzenia, [online] https://www.termedia.pl/mz/Systematyczne-jedzenie-czekolady-spowalnia-procesy-starzenia,16926.html [dostęp:] 16.01.2024.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij