Dlaczego warto jeść czekoladę?
Istnieją badania naukowców amerykańskich które wykazują, że regularne jedzenie czekolady gorzkiej o zawartości kakao co najmniej 70% zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Należy jednak pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny, zawiera od 500 do prawie 700 kcal.
Najmniej kalorii ma czekolada gorzka, najwięcej mleczna i z orzechami, dlatego osoby ze skłonnością do nadwagi nie powinny traktować jej jako lekarstwa i jeść bezkarnie bez ograniczeń.
Cenne substancje, które znajdują się w czekoladzie
Jedzenie czekolady dla większości ludzi jest przede wszystkim dużą przyjemnością. Po spożyciu jej czujemy przypływ energii, mamy dobry nastrój. Dzieje się tam dzięki substancjom w niej zawartym.
- magnez - reguluje sprawność komórek nerwowych,
- cynk i selen - zwiększają wydzielanie endorfin - naturalnych substancji znieczulających i redukujących stres, przez co powodujących poprawę humoru
- żelazo,
- teobromina - ma właściwości pobudzające ( należy pamiętać że dla psów i kotów jest szkodliwa),
- flawonoidy - są to związki z grupy polifenoli przyczyniające się do poprawy funkcjonowania naszego układu krążenia,
- fenyloetyloamina - substancja działająca psychoaktywnie, powodująca poprawę nastroju, stymuluje pozytywną energię i uczucie szczęśliwości; jest naturalnie obecna w naszym mózgu, pełni rolę neuroprzekaźnika.
Badania potwierdziły również zawartość w czekoladzie takich minerałów jak: potas, wapń, fosfor i miedź. Dodatkowo pobudza ona wydzielanie serotoniny - kolejnej substancji odpowiedzialnej za przypływ energii i dobry nastrój.
Odmładzające flawonoidy
Szczególną rolę przypisuje się zawartym w czekoladzie flawonoidom. Są składnikami obecnymi naturalnie w wielu roślinach i produktach spożywczych pochodzących z roślin (np. warzywa strączkowe, pomidory, takie owoce jak jabłka i winogrona, kakao, itp.).
W ostatnich latach udowodniono, że regularne spożywanie bogatych we flawonoidy owoców i warzyw zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych u ludzi, w tym chorób nowotworowych, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.
Wiele korzyści zdrowotnych jest związanych z ich aktywnością antyoksydacyjną. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są ważną częścią systemu obrony organizmu przed „wolnymi rodnikami”, które są małymi cząsteczkami chemicznymi powstającymi podczas różnych przemian metabolicznych. Nadmiar wolnych rodników powoduje uszkodzenie komórek i ich części, w tym materiału genetycznego pod postacią kwasu DNA.
Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne „zmiatając” wolne rodniki w poszczególnych komórkach i zmniejszając w ten sposób uszkodzenia komórek.
Flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowym wykazują działanie ochronne dla układu krążenia poprzez wpływ na co najmniej kilka mechanizmów mających znaczenie w rozwoju chorób układu krążenia. Obejmują one:
- hamowanie utleniania cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) przez wolne rodniki, ważnego wstępnego etapu tworzenia blaszki miażdżycowej,
- hamowanie zdolności płytek krwi do zlepiania się i tworzenia skrzepów. Ten wpływ jest często opisywany jako efekt „aspirynopodobny”, regulację odpowiedzi zapalnej i immunologicznej w ścianach naczyń krwionośnych,
- regulację napięcia ściany naczyń krwionośnych lub stopnia skurczu małych naczyń, co przyczynia się do właściwej regulacji ciśnienia tętniczego.
Skąd się bierze czekolada?
Czekolada jest produktem sporządzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków.
Historia kakao sięga cywilizacji Majów, którzy uprawiali oni kakaowce, których owoce poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój przeznaczony głównie dla królów, arystokracji i uczestników obrzędów religijnych.
W Europie kakao pojawiło się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi który przywiózł ziarno kakaowca w 1528 roku, ale popularność zdobyło o wiele później. W dziewiętnastym wieku wynaleziono metodę uzyskiwania suchego proszku oddzielonego od masła kakaowego, powstała pierwsza czekolada twarda, mleczna, z bakaliami.
Drzewo kakaowe pochodzi z Ameryki Środkowej. Jego uprawa wymaga określonych warunków klimatycznych: wysokiej temperatury, wilgoci i cienia. Obecnie drzewka kakaowca uprawiane są w Środkowej i Południowej Ameryce, na Karaibach, w Afryce, Indonezji i Malezji. Najwięcej ziarna kakaowego produkowane jest w Zachodniej Afryce, szczególnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ghanie, Nigerii i Kamerunie.