zabieg kwasem laktobionowym
Joanna Orzeł

Kwas laktobionowy – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

W poniższym tekście przybliżamy właściwości przedstawiciela grupy polihydroksykwasów (PHA) – kwasu laktobionowego. Odpowiadamy też na inne pytania. Gdzie kupić i jak rozpuścić kwas? Jakie są jego najczęstsze zastosowania w kosmetyce? Czy można go bezpiecznie stosować w domu?

Polihydroksykwasy (PHA) to tzw. nowa generacja kwasów hydroksylowych. Odznaczają się łagodniejszym działaniem na naszą cerę, przez co w przeciwieństwie do innych hydroksykwasów AHA (kwas mlekowy, kwas migdałowy) i BHA (kwas salicylowy) nie powodują podrażnień. Warto zatem znać ich właściwości i wiedzieć, na co mogą nam pomóc.

Kwas laktobionowy – czym jest?

Kwas laktobionowy (INCI: Lactobionic Acid) jest hydroksykwasem organicznym. Do tej samej grupy związków chemicznych zalicza się popularne czynniki eksfoliacyjne – kwasy AHA i BHA. Zasadnicza różnica w budowie tych różnych kwasów to liczba grup hydroksylowych. Kwas laktobionowy zwiera w cząsteczce aż osiem takich ugrupowań, podczas gdy przedstawiciele alfa- i betahydroksykwasów (AHA i BHA) tylko jedną. Zwiększona liczba charakterystycznych grup funkcyjnych powoduje, że omawiana cząsteczka jest przedstawicielem tzw. polihydroksykwasów (PHA). W tej samej grupie znajduje się np. popularny glukonolakton.

Inna klasyfikacja zalicza kwas laktobionowy do grupy kwasów bionowych. Grupa ta to związki chemiczne powstające na drodze prostej oksydacji disacharydów (np. laktoza, maltoza, sacharoza). Kwas laktobionowy jest pozyskiwany na drodze utleniania laktozy.      

W postaci czystej kwas laktobionowy jest bezzapachowym ciałem stałym o kolorze białym. Sprzedawany jest przez wyspecjalizowanych dystrybutorów w postaci proszku. Ze względu na liczne grupy hydroksylowe, występujące w jego cząsteczce, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i innych rozpuszczalnikach polarnych. 

Kwas laktobionowy – efekty i działanie

Kwas laktobionowy jest przedstawicielem tzw. nowej generacji kwasów hydroksylowych. Posiada wiele cenionych przez profesjonalistów i użytkowniczki właściwości. Ten składnik aktywny wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, działa złuszczająco, a także wspomaga procesy naprawcze. Dzięki temu wygładza i zmiękcza naskórek, zmniejsza grubość warstwy rogowej skóry, a także redukuje powierzchniowe zmarszczki. Dodatkowo regeneruje skórę i wzmacnia jej barierę.

Liczne grupy hydroksylowe sprawiają, że kwas laktobionowy wiąże i zatrzymuje wodę oraz widocznie uelastycznia i ujędrnia skórę.  

Co więcej, ma właściwości łagodzące, dzięki czemu zmniejsza stopień podrażnienia i zaczerwienienia, a także przyczynia się do wyciszenia stanów zapalnych. Aplikacja produktów zawierających kwas laktobionowy przyczynia się do zmniejszenia widoczności rozszerzonych naczynek i ich skłonności do czerwienienia. Przyśpiesza także proces gojenia skóry. Jest antyoksydantem, dzięki czemu chroni cerę przed wolnymi rodnikami, które np. przyspieszają efekt jej starzenia. Polecany jest również do pielęgnacji skóry po kąpielach słonecznych.

Jeżeli zdecydujemy się regularnie używać kosmetyki zawierające kwas laktobionowy, to efekty, których możemy się spodziewać, to wygładzenie, uelastycznienie, ujędrnienie oraz rozświetlenie. Ma on zatem typowe właściwości kwasów AHA, jednak ze względu na większy rozmiar cząsteczki działa łagodniej i nie wywołuje podrażnień. 

Powiązane produkty

Dla kogo kwas laktobionowy? Na co pomoże?

Kwas laktobionowy dobrze sprawdzi się jako peeling do cery suchej, wrażliwej, naczynkowej oraz ze skłonnością do trądziku. Będzie też dobrym wyborem dla osób, które chcą złagodzić skutki rumienia, zmian naczynkowych, trądziku różowatego czy rozjaśnić zmiany potrądzikowe. Zmniejszy również wrażliwość cery na czynniki zewnętrzne. Jest składnikiem, który rozjaśni cerę, wygładzi oraz wyrówna jej koloryt, czyli jest odpowiednim produktem dla osób chcących osiągnąć zdrowszy i/lub młodszy wygląd.

Kwas laktobionowy – kiedy i jak stosować? Z czym łączyć, a z czym nie?

W drogeriach, aptekach i specjalistycznych sklepach z dermokosmetykami znajdziemy różne preparaty zawierające w składzie kwas laktobionowy np. toniki, sera, kremy czy peelingi chemiczne. Znajdziemy też wiele przepisów na domowe kosmetyki z tym składnikiem aktywnym.

Częstotliwość stosowania kwasu laktobionowego zależy od formy i stężenia preparatu, w którym go używamy. Należy zapoznać się z zaleceniami producenta lub osoby zalecającej kurację. Zwróćmy szczególną uwagę, jak stosować kosmetyk (bezpośrednio na cerę oczyszczoną czy może na cerę po aplikacji innego kosmetyku np. serum), jaka jest odpowiednia częstotliwość użytkowania (codziennie czy może z przerwami) oraz w przypadku peelingu, ile go trzymać na twarzy.  

Mimo że kwas laktobionowy nie uwrażliwia skóry na działanie promieni słonecznych i można stosować go cały rok, to warto podczas używania tego delikatnego czynnika złuszczającego stosować dodatkowo ochronę przeciwsłoneczną – kosmetyki zawierające filtry SPF. Przypominamy, że nie muszą to być kosmetyki przeznaczone kąpielom słonecznym. Często filtry dodawane są do kremów na dzień lub podkładów.

Nie zaleca się stosować kwasu laktobionowego w połączeniu z komponentami czułymi na pH środowiska. Takim składnikiem jest przykładowo witamina C. Powinniśmy też uważać, jeżeli decydujemy się na równoczesną aplikację tego kwasu i preparatów z witaminą A. Może wówczas zwiększyć się efektywność działania polihydroksykwasu, co prowadzi do podrażnienia skóry. W obu przypadkach zaleca się oddzielnie stosować PAH i inne składniki aktywne np. podczas pielęgnacji dziennej i nocnej lub wymiennie co drugi dzień.

Na co zwracać uwagę przy wyborze kosmetyków z kwasem laktobionowym?

Stężenie kwasu laktobionowego to podstawowy parametr, na który powinniśmy zwrócić uwagę podczas wyboru preparatu zawierającego ten składnik aktywny. W przypadku preparatów do użytku domowego nie powinno ono przekraczać 10%. Jest to stężenie uznawane przez profesjonalistów za bezpieczne do samodzielnej aplikacji. Podczas zabiegów prowadzonych w wyspecjalizowanych gabinetach używane są preparaty zawierające nawet 50% tego kwasu. Nie trzeba wspominać, że cena takiego zabiegu będzie stosunkowo wyższa w porównaniu z kosmetykiem przeznaczonym do użycia w domu.

Warto też zwrócić uwagę na inne komponenty, zwłaszcza w przypadku preparatów wieloskładnikowych. Szczególnie uwzględniając te, na które mamy uczulenie, lub te, które ze względu na naszą kondycję nie są dla nas polecane.

Kwas laktobionowy – przeciwwskazania i skutki uboczne

Kwas laktobionowy wykazuje cechy przypisywane kwasom AHA, jednak jego działanie jest zdecydowanie łagodniejsze. Ma też niewiele przeciwwskazań. Niemniej jednak jak każdy składnik może wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych. Z tego powodu zaleca się przed pierwszym użyciem wykonać standardowy test skórny. Ze względu na budowę chemiczną kwas laktobionowy jest pochodną laktozy, dlatego osoby uczulone na ten dwucukier powinny zachować szczególną ostrożność.  

Do głównych przeciwwskazań do stosowania kwasu laktobionowego zalicza się czynne infekcje (bakteryjne, wirusowe lub grzybicze), uszkodzony naskórek w planowanym miejscu aplikacji lub szczególnie ciężka postać trądziku.  

W zależności od źródeł  zdania na temat stosowania kwasu laktobionwego w ciąży i podczas laktacji są podzielone. Z tego względu planowane użycie najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym lub położną. 

  1. G. Broniarczyk-Dyła, Hydroksykwasy, ich rola i zastosowanie w dermatologii i kosmetyce lekarskiej, „Przegląd dermatologiczny”, nr 89 (4) 2002.
  2. A. Kornhauser, S. G. Coelho, V. J. Hearing, Applications of hydroxy acids: classification, mechanisms, and photoactivity, „Clinical Cosmetic and Investigational Dermatology”, nr 3 2010.
  3. B. L. Edison i in., A polyhydroxy acid skin care regimen provides antiaging effects comparable to an alpha-hydroxyacid regimen, „Cutis”, nr 73 2004.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dbać o skórę z tatuażem? Czym smarować?

    Popularność tatuaży jako trwałej ozdoby ciała człowieka nieprzerwanie rośnie. Tak jak kiedyś trudno było spotkać osobę wytatuowaną, tak obecnie coraz rzadziej poznajemy nowe osoby, które nie mają choćby jednej, małej „dziary”. Za tą powszechnością idą też jednak pewne obowiązki, a mianowicie odpowiednia higiena – jak zatem właściwie dbać o skórę pokrytą tatuażem?

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym dokładnie jest, jakie ma działanie i jak wykorzystać jego właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej.

  • Nadpotliwość stóp – co warto stosować na nadmiernie pocące się stopy?

    Nadmiernie pocące się stopy nastręczają wielu trudności. Jak można pozbyć się tego problemu? Co robić, gdy cierpimy na nadpotliwość stóp? Jakie preparaty stosować i jak ich używać? Czy nieleczona hiperhydroza stóp może być groźna? Podpowiadamy.

  • HIFU – zabieg krok po kroku. Czy da się zmniejszyć drugi podbródek w pół godziny?

    Medycyna estetyczna jest bardzo szybko rozwijającą się, wyjątkowo nowoczesną i coraz bardziej dostępną branżą z pogranicza fizjologii i kosmetologii. Służy m.in. do dbania o siebie, a tym samym do poprawy samopoczucia. Z powodzeniem korzystają z niej zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Umożliwia szybsze osiągnięcie wyznaczonych celów sylwetkowych, poprawę wizerunku, pozbycie się kompleksów lub po prostu – poprawia jakość życia. W artykule podpowiemy, jak pozbyć się drugiego podbródka, jak ujędrnić skórę na piersiach po karmieniu i co zrobić, aby skóra na szyi lub brzuchu przestała być wiotka. Oznacza to, że przyjrzymy się jednej z bardziej popularnych metod wykorzystywanych w medycynie estetycznej – HIFU.

  • Mezoterapia (mikro)igłowa – dla kogo? Efekty, cena zabiegu

    Mezoterapia mikroigłowa i igłowa to rodzaje zabiegów działających odżywczo-regeneracyjnie na ciało i twarz. Dzięki celowemu naruszeniu bariery skórnej z wykorzystaniem igieł można wprowadzić w głąb skóry zawartość ampułki terapeutycznej. Celowa indukcja stanu zapalnego powoduje pobudzenie do działania (dzielenia się) fibroblastów, które znajdują się w skórze właściwej. Fibroblasty syntezują włókna kolagenowe, elastynowe, glikozamino- i proteoglikany. Stan zapalny umożliwia rozpoczęcie procesu remodelingu twarzy. Ile kosztuje mezoterapia igłowa i mikroigłowa, jakim preparatem złagodzić obrzęk i zaczerwienienie i jak często należy wykonywać ten zabieg na skórę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Mikrodermabrazja domowa – czy zabiegi w gabinecie kosmetycznym nadal są konieczne?

    Mikrodermabrazja w domu? To zdanie jeszcze kilka lat temu brzmiało nierealnie. W obecnych czasach wiele osób posiada już w swoim domowym spa cały arsenał sprzętów, które mogą pomóc zadbać o skórę, w tym także urządzenie do mikrodermabrazji, kupione już nawet za kilkadziesiąt złotych. Czy mikrodermabrazja wykonywana w domu daje takie same efekty jak ta wykonana w gabinecie? Jakie ryzyko niosą za sobą domowe zabiegi z wykorzystaniem urządzenia do mikrodermabrazji? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kolagen rybi do picia – kiedy po niego sięgnąć i jak stosować?

    Kolagen jest naturalnym polimerem białkowym budującym skórę, stawy włosy i paznokcie. Jest ważnym składnikiem budulcowym oraz wspomaga regenerację, gojenie i procesy naprawcze w organizmie. Kolagen jest naturalnie syntetyzowany w fibroblastach. Tworzą go wyłącznie aminokwasy endogenne. Wraz z wiekiem naturalna synteza kolagenu w organizmie ulega obniżeniu, dlatego po 30. roku życia warto włączyć jego suplementację do codziennej rutyny.

  • Sucha skóra głowy – przyczyny. Jak nawilżyć przesuszoną skórę głowy?

    Sucha skóra głowy może mieć wiele przyczyn – od błędów w pielęgnacji, przez niedobory w diecie, aż po poważne choroby dermatologiczne. Dowiedz się, jak rozpoznać podłoże swędzącej, łuszczącej się i podrażnionej skóry głowy. Poznaj sposoby na jej nawilżenie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij