acesulfam K
Maria Brzegowy

Acesulfam K – czy szkodzi zdrowiu?

Acesulfam K (acesulfam potasu) należy do grupy słodzików charakteryzujących się bardzo intensywnym, słodkim smakiem. Pomimo że stanowi jeden z popularniejszych produktów zastępujących cukier, nie kojarzy się zbyt dobrze. Czym właściwie jest ta substancja? Czy jest szkodliwa? Czy acesulfam K to dobry i zdrowy zamiennik cukru? 

Acesulfam K (potasowy) – co to jest?

Acesulfam K lub acesulfam potasowy (łac. acesulfamum kalium) to heterocykliczny związek chemiczny, stosowany jako zamiennik cukru (substancja słodząca). Nie występuje naturalnie w przyrodzie - wytwarzany jest poprzez syntezę chemiczną.

Acesulfam K Odkryty został w 1967 roku w Niemczech, natomiast do stosowania w żywności w Europie dopuszczony w 1984 roku. ADI (ang. acceptable daily intake, czyli dopuszczalne dzienne spożycie) dla acesulfamu K wynosi maksymalnie 15 mg/kg masy ciała/dzień. Na etykietach żywnościowych kryje się pod symbolem E 950.

Właściwości acesulfamu k

Acesulfam K jest substancją całkowicie bezkaloryczną. Wartość jej indeksu glikemicznego wynosi 0. Stanowi produkt około 200 razy słodszy od sacharozy i charakteryzuje się dużą stabilnością w wysokich temperaturach, dzięki czemu może być szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. 

W temperaturze pokojowej acesulfam potasowy występuje pod postacią białych kryształów rozpuszczalnych w wodzie. Cechuje go lekko gorzkawy smak, który w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi ulega zmianie. 

Acesulfam K a cukrzyca

Jak już wcześniej wspomniano, acesulfam K posiada zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu jego spożycie nie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu może być wybierany przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. Jednak przez wzgląd na brak wystarczających badań odnośnie długoterminowego i regularnego stosowania acesulfamu K, zaleca się zachować ostrożność.

Zdaniem niektórych badaczy, acesulfam K może mieć bowiem niekorzystny wpływ na nasz organizm, w tym na mikrobom jelitowy. Należy też pamiętać, że sztuczne słodziki nie zawsze są lepszym wyjściem i alternatywą dla zwykłego cukru. Słynne powiedzenie Paracelsusa „Dawka czyni truciznę” wydaje się być tutaj najbardziej adekwatne.

Acesulfam K a odchudzanie

W ostatnich kilkudziesięciu latach, substancje słodzące bardzo mocno zwiększyły swoją popularność, zwłaszcza wśród osób odchudzających się. Przyjmuje się, że sztuczne słodziki stanowią bezpieczną alternatywę dla cukru – oczywiście pod warunkiem rozsądnego z nich korzystania. Wśród innych słodzików wymienia się m. in. alkohole cukrowe, jak mannitol, ksylitol czy erytrytol.

Warto jednak podkreślić, że częste spożywanie słodzików i produktów na ich bazie może u niektórych osób wiązać się z zakłóceniem sygnałów dotyczących odczuwania sytości. Bywa przykładowo, że zjadając jeden jogurt słodzony słodzikiem, nie zaspokajamy ochoty na ten produkt i sięgamy po kolejny, co w dalszej perspektywie, zamiast do spadku, może prowadzić do wzrostu masy ciała.

Powiązane produkty

Acesulfam K – gdzie można go znaleźć?

Acesulfam K jest znanym i powszechnie używanym słodzikiem. Znaleźć go można w rozmaitych produktach spożywczych, takich jak słone przekąski, czekolada, słodycze czy ciastka.

Ponadto acesulfam K dodawany jest do wielu gazowanych i słodkich napojów, w tym do napojów bezalkoholowych, a także do gum do żucia, syropów, napojów mlecznych, deserów, lodów, ciast i sosów. Stanowi również częsty dodatek słodzący w serkach homogenizowanych.

Acesulfam K – ryzyko nadmiernego spożycia

Zdania na temat zasadności i bezpieczeństwa stosowania acesuflamu K są mocno podzielone. Pomimo tego, iż jest on w 99% wydalany z organizmu wraz z moczem i nie ulega kumulacji, to i tak wybrane badania naukowe wykazały, iż w nadmiernych ilościach acesulfam K może prowadzić do m. in. przybierania na masie ciała czy zmian w obrębie mikroflory jelitowej.

O ile acesulfam K jest dopuszczony jako dodatek do żywności, o tyle warto zwrócić uwagę na ilość, jaką spożywamy w ciągu dnia, w tym jego obecność w wielu kupowanych przez nas produktach. Kluczowe znaczenie będzie miała bowiem dawka.

Słodzików ogółem, nie tylko acesulfamu K, powinny unikać dzieci, kobiety będące w ciąży i karmiące piersią. 

  1. Zdrojewicz Z. i in.. Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy. „Medycyna Rodzinna”, nr 2 (18) 2015.
  2. A. Koszowska i in., Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi?, „Nowa Medycyna”, nr 1 2014.
  3. X. Bian i in.,The artificial sweetener acesulfame potassium affects the gut microbiome and body weight gain in CD-1 mice, „PLoS One”, nr 12 (6) 2017.
  4. K. Łajdecka, M. Kujawska-Łuczak, Stosowanie niskokalorycznych środków słodzących u osób z cukrzycą typu 2. „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, nr 7 (1) 2016.
  5. K. Świąder i in., Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia. „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 92 (3) 2011.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl