acesulfam K
Maria Brzegowy

Acesulfam K – czy szkodzi zdrowiu?

Acesulfam K (acesulfam potasu) należy do grupy słodzików charakteryzujących się bardzo intensywnym, słodkim smakiem. Pomimo że stanowi jeden z popularniejszych produktów zastępujących cukier, nie kojarzy się zbyt dobrze. Czym właściwie jest ta substancja? Czy jest szkodliwa? Czy acesulfam K to dobry i zdrowy zamiennik cukru? 

Acesulfam K (potasowy) – co to jest?

Acesulfam K lub acesulfam potasowy (łac. acesulfamum kalium) to heterocykliczny związek chemiczny, stosowany jako zamiennik cukru (substancja słodząca). Nie występuje naturalnie w przyrodzie - wytwarzany jest poprzez syntezę chemiczną.

Acesulfam K Odkryty został w 1967 roku w Niemczech, natomiast do stosowania w żywności w Europie dopuszczony w 1984 roku. ADI (ang. acceptable daily intake, czyli dopuszczalne dzienne spożycie) dla acesulfamu K wynosi maksymalnie 15 mg/kg masy ciała/dzień. Na etykietach żywnościowych kryje się pod symbolem E 950.

Właściwości acesulfamu k

Acesulfam K jest substancją całkowicie bezkaloryczną. Wartość jej indeksu glikemicznego wynosi 0. Stanowi produkt około 200 razy słodszy od sacharozy i charakteryzuje się dużą stabilnością w wysokich temperaturach, dzięki czemu może być szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym. 

W temperaturze pokojowej acesulfam potasowy występuje pod postacią białych kryształów rozpuszczalnych w wodzie. Cechuje go lekko gorzkawy smak, który w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi ulega zmianie. 

Acesulfam K a cukrzyca

Jak już wcześniej wspomniano, acesulfam K posiada zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu jego spożycie nie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu może być wybierany przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. Jednak przez wzgląd na brak wystarczających badań odnośnie długoterminowego i regularnego stosowania acesulfamu K, zaleca się zachować ostrożność.

Zdaniem niektórych badaczy, acesulfam K może mieć bowiem niekorzystny wpływ na nasz organizm, w tym na mikrobom jelitowy. Należy też pamiętać, że sztuczne słodziki nie zawsze są lepszym wyjściem i alternatywą dla zwykłego cukru. Słynne powiedzenie Paracelsusa „Dawka czyni truciznę” wydaje się być tutaj najbardziej adekwatne.

Acesulfam K a odchudzanie

W ostatnich kilkudziesięciu latach, substancje słodzące bardzo mocno zwiększyły swoją popularność, zwłaszcza wśród osób odchudzających się. Przyjmuje się, że sztuczne słodziki stanowią bezpieczną alternatywę dla cukru – oczywiście pod warunkiem rozsądnego z nich korzystania. Wśród innych słodzików wymienia się m. in. alkohole cukrowe, jak mannitol, ksylitol czy erytrytol.

Warto jednak podkreślić, że częste spożywanie słodzików i produktów na ich bazie może u niektórych osób wiązać się z zakłóceniem sygnałów dotyczących odczuwania sytości. Bywa przykładowo, że zjadając jeden jogurt słodzony słodzikiem, nie zaspokajamy ochoty na ten produkt i sięgamy po kolejny, co w dalszej perspektywie, zamiast do spadku, może prowadzić do wzrostu masy ciała.

Powiązane produkty

Acesulfam K – gdzie można go znaleźć?

Acesulfam K jest znanym i powszechnie używanym słodzikiem. Znaleźć go można w rozmaitych produktach spożywczych, takich jak słone przekąski, czekolada, słodycze czy ciastka.

Ponadto acesulfam K dodawany jest do wielu gazowanych i słodkich napojów, w tym do napojów bezalkoholowych, a także do gum do żucia, syropów, napojów mlecznych, deserów, lodów, ciast i sosów. Stanowi również częsty dodatek słodzący w serkach homogenizowanych.

Acesulfam K – ryzyko nadmiernego spożycia

Zdania na temat zasadności i bezpieczeństwa stosowania acesuflamu K są mocno podzielone. Pomimo tego, iż jest on w 99% wydalany z organizmu wraz z moczem i nie ulega kumulacji, to i tak wybrane badania naukowe wykazały, iż w nadmiernych ilościach acesulfam K może prowadzić do m. in. przybierania na masie ciała czy zmian w obrębie mikroflory jelitowej.

O ile acesulfam K jest dopuszczony jako dodatek do żywności, o tyle warto zwrócić uwagę na ilość, jaką spożywamy w ciągu dnia, w tym jego obecność w wielu kupowanych przez nas produktach. Kluczowe znaczenie będzie miała bowiem dawka.

Słodzików ogółem, nie tylko acesulfamu K, powinny unikać dzieci, kobiety będące w ciąży i karmiące piersią. 

  1. Zdrojewicz Z. i in.. Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy. „Medycyna Rodzinna”, nr 2 (18) 2015.
  2. A. Koszowska i in., Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi?, „Nowa Medycyna”, nr 1 2014.
  3. X. Bian i in.,The artificial sweetener acesulfame potassium affects the gut microbiome and body weight gain in CD-1 mice, „PLoS One”, nr 12 (6) 2017.
  4. K. Łajdecka, M. Kujawska-Łuczak, Stosowanie niskokalorycznych środków słodzących u osób z cukrzycą typu 2. „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, nr 7 (1) 2016.
  5. K. Świąder i in., Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia. „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 92 (3) 2011.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrol – kalorie, właściwości. Czy jest zdrowy? Czy można go stosować u diabetyków?

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Zwichnięcie kostki – objawy, leczenie, rehabilitacja

    Zwichnięciu kostki (stawu skokowego) towarzyszą zwykle: ból, brak możliwości ruchu, widoczna deformacja i opuchlizna. Do tego urazu dochodzi najczęściej w wyniku aktywności fizycznej. Czym dokładnie jest zwichnięcie kostki i czym różni się od skręcenia? W jaki sposób można mu zapobiec?

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

  • Jak się przygotować na przybycie kociaka lub szczeniaka do domu? Co kupić?

    Moment, w którym wyczekany i wymarzony zwierzak ma pojawić się w domu, to na pewno radosne wydarzenie. Warto się na nie odpowiednio przygotować, aby uniknąć stresu czy potencjalnie niebezpiecznych sytuacji. Będzie to także pomocne w zminimalizowaniu ewentualnych zniszczeń w domu, które często są nieodłącznym elementem opieki nad młodym zwierzakiem.

  • Żywienie medyczne seniora – co to jest? Na co zwrócić uwagę?

    Wraz z wiekiem oraz w przebiegu różnego rodzaju schorzeń nasz organizm staje się podatny na niedobory minerałów i witamin. Z tego powodu w wieku podeszłym niezwykle istotne jest zadbanie o zbilansowaną i zdrową dietę, która uzupełni te niedobory i dostarczy organizmowi niezbędną ilość energii. Jak powinno wyglądać żywienie seniorów?

  • Żywienie medyczne podczas chemioterapii – co należy wiedzieć?

    Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Leczenie promieniami podczerwonymi – czym jest i jak korzystać z infrared (IR)?

    Terapia infrared (IR) opiera się na wykorzystaniu światła podczerwonego, którego zastosowanie jest poparte badaniami naukowymi. Jego właściwości są dobrze znane i wykorzystywane już od pewnego czasu. Jedne z najciekawszych możliwości zastosowania terapii infrared, opisywane w wielu różnych źródłach naukowych, to przede wszystkim leczenie bólu i pobudzanie wzrostu komórek w organizmie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.