Acesulfam K – czy szkodzi zdrowiu?
Acesulfam K (acesulfam potasu) należy do grupy słodzików charakteryzujących się bardzo intensywnym, słodkim smakiem. Pomimo że stanowi jeden z popularniejszych produktów zastępujących cukier, nie kojarzy się zbyt dobrze. Czym właściwie jest ta substancja? Czy jest szkodliwa? Czy acesulfam K to dobry i zdrowy zamiennik cukru?
Acesulfam K (potasowy) – co to jest?
Acesulfam K lub acesulfam potasowy (łac. acesulfamum kalium) to heterocykliczny związek chemiczny, stosowany jako zamiennik cukru (substancja słodząca). Nie występuje naturalnie w przyrodzie - wytwarzany jest poprzez syntezę chemiczną.
Właściwości acesulfamu k
Acesulfam K jest substancją całkowicie bezkaloryczną. Wartość jej indeksu glikemicznego wynosi 0. Stanowi produkt około 200 razy słodszy od sacharozy i charakteryzuje się dużą stabilnością w wysokich temperaturach, dzięki czemu może być szeroko wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
Acesulfam K a cukrzyca
Jak już wcześniej wspomniano, acesulfam K posiada zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu jego spożycie nie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu może być wybierany przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością. Jednak przez wzgląd na brak wystarczających badań odnośnie długoterminowego i regularnego stosowania acesulfamu K, zaleca się zachować ostrożność.
Zdaniem niektórych badaczy, acesulfam K może mieć bowiem niekorzystny wpływ na nasz organizm, w tym na mikrobom jelitowy. Należy też pamiętać, że sztuczne słodziki nie zawsze są lepszym wyjściem i alternatywą dla zwykłego cukru. Słynne powiedzenie Paracelsusa „Dawka czyni truciznę” wydaje się być tutaj najbardziej adekwatne.
Acesulfam K a odchudzanie
W ostatnich kilkudziesięciu latach, substancje słodzące bardzo mocno zwiększyły swoją popularność, zwłaszcza wśród osób odchudzających się. Przyjmuje się, że sztuczne słodziki stanowią bezpieczną alternatywę dla cukru – oczywiście pod warunkiem rozsądnego z nich korzystania. Wśród innych słodzików wymienia się m. in. alkohole cukrowe, jak mannitol, ksylitol czy erytrytol.
Warto jednak podkreślić, że częste spożywanie słodzików i produktów na ich bazie może u niektórych osób wiązać się z zakłóceniem sygnałów dotyczących odczuwania sytości. Bywa przykładowo, że zjadając jeden jogurt słodzony słodzikiem, nie zaspokajamy ochoty na ten produkt i sięgamy po kolejny, co w dalszej perspektywie, zamiast do spadku, może prowadzić do wzrostu masy ciała.
Acesulfam K – gdzie można go znaleźć?
Acesulfam K jest znanym i powszechnie używanym słodzikiem. Znaleźć go można w rozmaitych produktach spożywczych, takich jak słone przekąski, czekolada, słodycze czy ciastka.
Ponadto acesulfam K dodawany jest do wielu gazowanych i słodkich napojów, w tym do napojów bezalkoholowych, a także do gum do żucia, syropów, napojów mlecznych, deserów, lodów, ciast i sosów. Stanowi również częsty dodatek słodzący w serkach homogenizowanych.
Acesulfam K – ryzyko nadmiernego spożycia
Zdania na temat zasadności i bezpieczeństwa stosowania acesuflamu K są mocno podzielone. Pomimo tego, iż jest on w 99% wydalany z organizmu wraz z moczem i nie ulega kumulacji, to i tak wybrane badania naukowe wykazały, iż w nadmiernych ilościach acesulfam K może prowadzić do m. in. przybierania na masie ciała czy zmian w obrębie mikroflory jelitowej.
Słodzików ogółem, nie tylko acesulfamu K, powinny unikać dzieci, kobiety będące w ciąży i karmiące piersią.