Łyżeczka słodziku. Sukraloza, E955.
Maria Brzegowy

Sukraloza – szkodliwość i skutki uboczne przy stosowaniu

Sukraloza wykazuje słodkość 300–800 razy większą od sacharozy, posiada też równie dobrą stabilność w wysokich temperaturach co pozwala na jej użycie np. w wypiekach. Teoretycznie nie przynosi szkody ludzkiemu organizmowi – podobnie jak pozostałe słodziki, należy do jednych z najlepiej przebadanych substancji dodatkowych do żywności. Czy istnieją jednak jakieś przeciwwskazania oraz negatywne działanie sukralozy?

  1. Zastosowanie słodzików
  2. Sukraloza – charakterystyka słodziku
  3. Sukraloza – skutki uboczne
  4. Bezpieczeństwo stosowania sukralozy – szkodliwość sukralozy

Zastosowanie słodzików

Słodki smak towarzyszy człowiekowi od zawsze. Słodkie są wody płodowe w brzuchu matki, słodkie jest mleko, którym młody ssak odżywia się przez pierwsze miesiące swojego życia. Wraz z rozwojem cywilizacji, zwiększonym dostępem do wielu produktów spożywczych, jak również wzrostem emisji różnych reklam w prasie i telewizji, znacznie podnieśliśmy spożycie wszystkiego tego co słodkie. Z jednej strony pozwalamy sobie na więcej przyjemności, z drugiej – ponosimy tego konsekwencje. Nadwaga, otyłość, rozwój cukrzycy typu 2., próchnica zębów oraz zmniejszone spożycie żywności powszechnie uważanej za zdrową – to tylko niektóre ze skutków objadania się słodyczami, na które narażone są zwłaszcza dzieci i młodzież.

W związku z tym, od lat poszukuje się zamienników tradycyjnej sacharozy, którą wsypujemy do cukierniczki. Słodziki szturmem wjechały do naszych domów, ale czy aby na pewno powinny w nich zostać na dłużej? Kiedy mogą się przydać, kiedy będą niezbędne, a kiedy lepiej po prostu ograniczyć spożycie zwykłego cukru?

W Polsce, dopuszczone do stosowania w żywności są następujące substancje intensywnie słodzące: acesulfam K, aspartam, sól aspartamu i acesulfamu, kwas cyklaminowy i jego sole sodowa i wapniowa, neohesperydyna DC, sacharyna i jej sole sodowa, potasowa i wapniowa, neotam, sukraloza oraz taumatyna.

Sukraloza – charakterystyka słodziku

  1. Sukraloza posiada 300–800 razy większą słodkość w porównaniu do tradycyjnej sacharozy.
  2. Słodki posmak pozostaje w ustach znacznie dłużej niż w wypadku soli aspartamu czy acesulfamu.
  3. Jest stabilna w wysokich temperaturach, co pozwala używać jej do pieczenia m.in. ciast.
  4. Znakomicie rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu błyskawicznie można dodać ją do kawy czy herbaty uzyskując pożądany, słodki smak.
  5. Stosuje się ją więc w gotowych napojach, żywności medycznej oraz w suplementach diety.
  6. Badania dowodzą, że w większych ilościach przechodzi przez ludzki organizm niezmieniona – jest więc teoretycznie dla niego nieszkodliwa.
Główną korzyścią płynącą ze stosowania w kuchni słodzików, jest ich niska lub całkowicie zerowa wartość energetyczna (kaloryczność). Sukraloza, podobnie jak sacharyna, cyklaminian, acesulfam K, neotam oraz związki wyizolowane z Stevia rebaudiana są substancjami bezkalorycznymi.

Powiązane produkty

Sukraloza – skutki uboczne

Jak już wcześniej wspominaliśmy, jednym z powodów dla którego rozpoczęto badania dotyczące zamienników sacharozy, był błyskawiczny wzrost ludzi z nadwagą oraz otyłością. Paradoksem jednak jest to, że pomimo znalezienia wielu już takich zastępników i pomimo wzrostu ich popularności (półki w sklepach z produktami słodzonymi słodzikami, słodziki dostępne do kawy na stacjach samochodowych, w kawiarniach i restauracjach), liczba osób otyłych wcale nie zmalała, a wręcz nieustannie rośnie. Oczywiście, przyczyn tego można upatrywać się na wielu obszarach życia – coraz mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, mamy coraz mniej ruchu – m.in. przez najnowsze technologie, również i żywność wysoko przetworzona jest przez nas wybierana znacznie częściej, w związku z m.in. brakiem czasu oraz sił na przygotowanie domowego posiłku. 

Co jednak jest faktem, to to, że często mając do wyboru produkt tradycyjny oraz produkt o obniżonej kaloryczności, intuicyjnie sięgamy po ten drugi. Wierzymy, że w ten sposób lepiej zadbamy o sylwetkę, równocześnie zaspokajając głód w odpowiednim stopniu. Tymczasem okazuje się, że na tym jednym produkcie nie poprzestajemy. Nasz apetyt zwykle wcale nie zostaje zmniejszony, więc zachęceni niską kalorycznością, sięgamy po kolejny. Z tą uwagą, że wówczas już wyrównamy pozornie zaoszczędzony bilans energetyczny, a nawet spożyjemy więcej – dalej nie pozbywając się uczucia głodu. Czy więc w tym wypadku słodzik to dobry wybór?

Doświadczeniu poddano kilkanaście zdrowych kobiet. Jednej części zaproponowano posłodzenie posiłku sukralozą, drugiej – sacharozą. Stwierdzono, że grupa pierwsza nie zaspokoiła swojego pragnienia na słodki smak. Na podstawie tego mikro-badania można przypuszczać, że niskokaloryczne produkty spożywcze również należy wybierać rozsądnie – może się okazać, że kupimy oraz zjemy znacznie więcej.

Bezpieczeństwo stosowania sukralozy – szkodliwość sukralozy

Słodziki należą do substancji dodatkowych, które zostały najlepiej przebadane ze wszystkich innych. W związku z tym, nie ma powodów do tego aby wątpić w bezpieczeństwo ich stosowania oraz spożywania. Ich istnienie, jest niewątpliwie ogromną korzyścią w wybranych jednostkach chorobowych, np. w cukrzycy, kiedy to bezwzględnie należy dostosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych. To również plus dla osób, które posiadając silną motywację, naprawdę skorzystają z nich podczas diety redukcyjnej – słodzik dodany do np. kawy, herbaty czy ciasta pozwoli im na utrzymanie diety. Zawsze jednak trzeba pamiętać, że to nie sama substancja, a „dawka czyni ją trucizną” – w związku z tym, umiar powinien zostać zachowany we wszystkim.

 

  1. Gołuch-Koniuszy Z., Rygielska M., 2014, Ocena wpływu na modelu zwierzęcym, zamiany sacharozy w diecie sukralozą (E 955) na wybrane tory metaboliczne ustroju, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVII, 1, 96-105
  2. Świąder K. i wsp., 2011, Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia, Problemy Higieny i Epidemiologii, 92 (3), 392-396

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to nieodłączny zestaw każdego psiego opiekuna. Wybór smyczy ma znaczenie drugorzędne, ale nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. To rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być zbyt luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

  • Czym jest dieta BARF i jak ją stosować u psa lub kota?

    Dieta BARF to skrót od biologically appropriate raw food, czyli biologicznie odpowiedniej surowej żywności. Jest przeznaczona dla psów i kotów i polega na podawaniu pupilowi samodzielnie przygotowanego pożywienia złożonego z surowego mięsa i odpowiednich dodatków, takich jak suplementy, kości czy warzywa. Ten sposób żywienia ma naśladować zdobycz, jaką przodkowie psa czy kota upolowaliby na wolności.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl