Sukraloza – szkodliwość i skutki uboczne przy stosowaniu
Maria Brzegowy

Sukraloza – szkodliwość i skutki uboczne przy stosowaniu

Sukraloza wykazuje słodkość 300-800 razy większą od sacharozy, posiada też równie dobrą stabilność w wysokich temperaturach co pozwala na jej użycie np. w wypiekach. Teoretycznie nie przynosi szkody ludzkiemu organizmowi – podobnie jak pozostałe słodziki, należy do jednych z najlepiej przebadanych substancji dodatkowych do żywności. Czy istnieją jednak jakieś przeciwwskazania oraz negatywne działanie sukralozy?

W poszukiwaniu słodkiego smaku…

Słodki smak towarzyszy człowiekowi od zawsze. Słodkie są wody płodowe w brzuchu matki, słodkie jest mleko, którym młody ssak odżywia się przez pierwsze miesiące swojego życia. Wraz z rozwojem cywilizacji, zwiększonym dostępem do wielu produktów spożywczych, jak również wzrostem emisji różnych reklam w prasie i telewizji, znacznie podnieśliśmy spożycie wszystkiego tego co słodkie. Z jednej strony pozwalamy sobie na więcej przyjemności, z drugiej – ponosimy tego konsekwencje. Nadwaga, otyłość, rozwój cukrzycy typu 2., próchnica zębów oraz zmniejszone spożycie żywności powszechnie uważanej za zdrową – to tylko niektóre ze skutków objadania się słodyczami, na które narażone są zwłaszcza dzieci i młodzież.

W związku z tym, od lat poszukuje się zamienników tradycyjnej sacharozy, którą wsypujemy do cukierniczki. Słodziki szturmem wjechały do naszych domów, ale czy aby na pewno powinny w nich zostać na dłużej? Kiedy mogą się przydać, kiedy będą niezbędne, a kiedy lepiej po prostu ograniczyć spożycie zwykłego cukru?

W Polsce, dopuszczone do stosowania w żywności są następujące substancje intensywnie słodzące: acesulfam K, aspartam, sól aspartamu i acesulfamu, kwas cyklaminowy i jego sole sodowa i wapniowa, neohesperydyna DC, sacharyna i jej sole sodowa, potasowa i wapniowa, neotam, sukraloza oraz taumatyna.

Sukraloza – charakterystyka słodziku

Sukraloza posiada 300-800 razy większą słodkość w porównaniu do tradycyjnej sacharozy. W dodatku, słodki posmak, pozostaje w ustach znacznie dłużej niż w wypadku soli aspartamu czy acesulfamu.

Jest stabilna w wysokich temperaturach, co pozwala używać jej do pieczenia m.in. ciast. Znakomicie rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu błyskawicznie można dodać ją do kawy czy herbaty uzyskując pożądany, słodki smak. Stosuje się ją więc w gotowych napojach, żywności medycznej oraz w suplementach diety. Badania dowodzą, że w większych ilościach przechodzi przez ludzki organizm niezmieniona – jest więc teoretycznie dla niego nieszkodliwa.

Główną korzyścią płynącą ze stosowania w kuchni słodzików, jest ich niska lub całkowicie zerowa wartość energetyczna (kaloryczność). Sukraloza, podobnie jak sacharyna, cyklaminian, acesulfam K, neotam oraz związki wyizolowane z Stevia rebaudiana są substancjami bezkalorycznymi.

Powiązane produkty

Sukraloza – skutki uboczne, czy słodziki powodują tycie?

Jak już wcześniej wspominaliśmy, jednym z powodów dla którego rozpoczęto badania dotyczące zamienników sacharozy, był błyskawiczny wzrost ludzi z nadwagą oraz otyłością. Paradoksem jednak jest to, że pomimo znalezienia wielu już takich zastępników i pomimo wzrostu ich popularności (półki w sklepach z produktami słodzonymi słodzikami, słodziki dostępne do kawy na stacjach samochodowych, w kawiarniach i restauracjach), ilość osób otyłych wcale nie zmalała, a wręcz nieustannie rośnie. Oczywiście, przyczyn tego można upatrywać się na wielu obszarach życia – coraz mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, mamy coraz mniej ruchu – m.in. przez najnowsze technologie, również i żywność wysoko przetworzona jest przez nas wybierana znacznie częściej, w związku z m.in. brakiem czasu oraz sił na przygotowanie domowego posiłku. 

Co jednak jest faktem, to to, że często mając do wyboru produkt tradycyjny oraz produkt o obniżonej kaloryczności, intuicyjnie sięgamy po ten drugi. Wierzymy, że w ten sposób lepiej zadbamy o sylwetkę, równocześnie zaspokajając głód w odpowiednim stopniu. Tymczasem okazuje się, że na tym jednym produkcie nie poprzestajemy. Nasz apetyt zwykle wcale nie zostaje zmniejszony, więc zachęceni niską kalorycznością, sięgamy po kolejny. Z tą uwagą, że wówczas już wyrównamy pozornie zaoszczędzony bilans energetyczny, a nawet spożyjemy więcej – dalej nie pozbywając się uczucia głodu. Czy więc w tym wypadku słodzik to dobry wybór?

Doświadczeniu poddano kilkanaście zdrowych kobiet. Jednej części zaproponowano posłodzenie posiłku sukralozą, drugiej – sacharozą. Stwierdzono, że grupa pierwsza nie zaspokoiła swojego pragnienia na słodki smak. Na podstawie tego mikro-badania można przypuszczać, że niskokaloryczne produkty spożywcze również należy wybierać rozsądnie – może się okazać, że kupimy oraz zjemy znacznie więcej.

Bezpieczeństwo stosowania sukralozy – szkodliwość sukralozy

Słodziki należą do substancji dodatkowych, które zostały najlepiej przebadane ze wszystkich innych. W związku z tym, nie ma powodów do tego aby wątpić w bezpieczeństwo ich stosowania oraz spożywania. Ich istnienie, jest niewątpliwie ogromną korzyścią w wybranych jednostkach chorobowych, np. w cukrzycy, kiedy to bezwzględnie należy dostosować się do odpowiednich zaleceń żywieniowych. To również plus dla osób, które posiadając silną motywację, naprawdę skorzystają z nich podczas diety redukcyjnej – słodzik dodany do np. kawy, herbaty czy ciasta pozwoli im na utrzymanie diety. Zawsze jednak trzeba pamiętać, że to nie sama substancja, a „dawka czyni ją trucizną” – w związku z tym, umiar powinien zostać zachowany we wszystkim.

Źródła:
Gołuch-Koniuszy Z., Rygielska M., 2014, Ocena wpływu na modelu zwierzęcym, zamiany sacharozy w diecie sukralozą (E 955) na wybrane tory metaboliczne ustroju, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVII, 1, 96-105
Świąder K. i wsp., 2011, Substancje intensywnie słodzące – korzyści i zagrożenia, Problemy Higieny i Epidemiologii, 92 (3), 392-396

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?

    Choroba hemoroidalna, potocznie nazywana hemoroidami, jest najczęściej występującym schorzeniem proktologicznym u osób dorosłych. Odpowiedni styl życia, z naciskiem na zdrową dietę i aktywność fizyczną, odgrywa ważną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia hemoroidów. Jaka dieta przy hemoroidach będzie odpowiednia? Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach?

  • Jak obciąć kotu pazury? Poradnik dla opiekunów

    W popkulturze krążą niezliczone żarty o tym, jak trudne – i nieraz okupione ranami – bywa podanie kotu tabletki czy obcięcie pazurów. Choć koty uważane są za bardzo czyste zwierzęta, które potrafią same zadbać o swoją pielęgnację, warto trochę im w niej pomóc. Ponadto umiejętnie wykonane zabiegi pielęgnacyjne, np. obcinanie kocich pazurów, są doskonałą okazją do zacieśnienia więzi między kotem a opiekunem. I wcale nie muszą oznaczać konieczności wizyty na SOR-ze w celu przyszycia odgryzionej ręki.

  • Odwodnienie psa i kota. Jak rozpoznać objawy i jak pomóc zwierzakowi?

    Podobnie jak u ludzi, odwodnienie u zwierząt jest niebezpiecznym, ale stosunkowo łatwym do zapobiegnięcia stanem. Szczególnie narażone są zwierzęta bardzo młode, przewlekle chore oraz w podeszłym wieku. Długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do odwodnienia, a w konsekwencji do udaru cieplnego. Jest to stan, w którym organizm przegrzewa się do tego stopnia, że nie jest w stanie odprowadzić nadmiaru ciepła za pomocą naturalnych mechanizmów fizjologicznych i behawioralnych. Na udar cieplny najbardziej narażone są koty podczas upałów ze względu na ich zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na psy, zwłaszcza te aktywne bez względu na pogodę.

  • Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?

    Przewód pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany układ narządów, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Przyswajalność składników odżywczych oznacza zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania substancji odżywczych z pożywienia. Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów?

  • Jak nieczyszczona klimatyzacja wpływa na nasze zdrowie?

    Klimatyzacja, zapewniająca komfort cieplny w upalne dni, stała się powszechnym rozwiązaniem w przestrzeniach mieszkalnych i biurowych oraz w środkach transportu. Coraz częściej podnoszone są jednak kwestie związane z jej wpływem na zdrowie. Jak zaniedbana klimatyzacja wpływa na zdrowie i jak często należy ją czyścić?

  • Lęk separacyjny u kota lub psa. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

    Lęk separacyjny stał się problemem wielu zwierząt i ich opiekunów w okresie popandemicznym. W czasie pandemii COVID-19 zwierzęta przyzwyczaiły się do stałej obecności opiekunów w domu ze względu na ich zdalną pracę czy naukę. W większości przypadków zwierzęta adoptowane lub urodzone w tym okresie nie znały innej rzeczywistości niż ta, w której opiekun ciągle był w zasięgu wzroku. Powrót do normalnego trybu życia był dla sporej części zwierząt szokiem skutkującym rozwojem lęku separacyjnego.

  • Apteczka na sytuacje kryzysowe. Co warto mieć w domu na wypadek nagłych zagrożeń?

    Żyjemy w czasach, w których codzienność bywa nieprzewidywalna, dlatego warto zawczasu przygotować domową apteczkę kryzysową – tak aby w razie potrzeby móc działać spokojnie i bez paniki. Właściwie skompletowane zapasy leków i środków medycznych to nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też realna pomoc w sytuacji, gdy dostęp do apteki czy lekarza jest utrudniony.

  • Stolec kota i psa – jak wygląda prawidłowy i co powinno zaniepokoić opiekuna?

    Stolec – temat być może niezbyt przyjemny, jednak wśród opiekunów psów i kotów zdaje się nie stanowić większego tabu. Co więcej, jest to coś, czemu warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ kał i jego wygląd może być jednym z pierwszych sygnałów, że zwierzęciu coś dolega. Przy sprzątaniu kociej kuwety lub psich odchodów dobrze jest zwrócić uwagę na konsystencję, barwę i zapach. Jeśli kał ma nietypowy kolor, pojawia się w nim krew, jest rzadki lub ma bardzo intensywny, cuchnący zapach, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl