×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

Erytrytol to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80 proc. sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną (0 kcal) i nie jest metabolizowany przez organizm, dzięki czemu jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

Erytrytol zamiast cukru?

Kiedy uważamy, że przesadzamy ze słodyczami i z cukrem, możemy sięgnąć po erytrytol (erytrol, erytryt). Erytrytol to słodzik, który należy do alkoholi wielowodorotlenowych, czyli polioli, do tej samej grupy należą inne słodziki, takie jak: ksylitol, sorbitol i mannitol. W przemyśle spożywczym erytrytol jest oznaczany symbolem E968. 

Erytrytol – właściwości

Erytrytol to bezbarwna, krystaliczna substancja, dobrze rozpuszczalna w wodzie, o słodkim smaku. Jego słodycz jest nieco mniejsza niż cukru, dlatego dla osiągnięcia tego samego smaku trzeba stosować go nieco więcej, np. jeśli słodzimy herbatę dwiema łyżeczkami cukru, erytrytolu należy wsypać dwie i pół łyżeczki.

Warto wiedzieć o tym, że erytrytol to cukier bez kalorii – ma zerową wartość energetyczną, nie zawiera kalorii (kcal). W związku z tym używanie go, nawet w dużej ilości, nie spowoduje, że przybędzie nam niechcianych, zbędnych kilogramów. Stosowanie erytrytolu jest więc polecane dla osób odchudzających się.

Poza tym erytrytol, w przeciwieństwie do sacharozy, nie jest metabolizowany przez nasz organizm, tylko jest z niego wydalany w formie niezmienionej, dlatego nie „odkłada się”, więc nie doprowadzi do przybrania na wadze. Erytrytol jest także wskazany dla cukrzyków i osób borykających się z problemem nietolerancji glukozy. 

Erytrytol – zastosowanie

Erytrytol, oprócz tego, że może zastąpić cukier w deserach czy ciastach, ma także korzystny wpływ na zdrowie.

Erytrytol a cukrzyca

Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny i przez to nie wpływa na podniesienie poziomu glukozy w krwi. W związku z tym erytryt może być bezpiecznie stosowany przez diabetyków – dodaje się go też do niektórych leków, zwłaszcza syropów – preparaty z tym słodzikiem również mogą być bez żadnych obaw stosowane przez osoby cierpiące z powodu cukrzycy. 

Erytrytol a próchnica

Erytrytol jest również dobrodziejstwem dla naszych zębów. Wszyscy wiemy, że cukier i słodycze nie są dla naszych zębów dobre – jedzenie słodkości prędzej czy później, skończy się rozwojem próchnicy i koniecznością częstych wizyt w gabinecie stomatologicznym, czego nikt z nas nie lubi. Natomiast erytrytol nie tylko nie doprowadza do rozwoju próchnicy, ale w pewnym stopniu może też jej zapobiegać. Dlaczego? Dlatego, że zatrzymuje on proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie, które przyczyniają się do psucia zębów.

Korzyści ze słodzenia erytrytolem

Jak widać, erytryt to świetny zamiennik cukru. Opinie o erytrytolu głoszą, że jest on „najzdrowszym cukrem świata”. Erytrol może nam bowiem pomóc w odchudzaniu, pozwala uniknąć próchnicy, jest bezpieczny dla cukrzyków. Dlatego też naprawdę warto zastanowić się nad tym czy nie lepiej odstawić cukier na rzecz tego zdrowego słodzika. Dzięki temu będziemy zdrowsi, a odrobina słodyczy na co dzień na pewno nam nie zaszkodzi.

Wiele osób zastanawia się także czy lepszym wyborem jest ksylitol, czy też erytrol. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, obydwa słodziki mają swoje plusy, ale i minusy. Zbyt duża ilość zarówno ksylitolu, jak i erytrytolu będzie powodować efekt przeczyszczający, ksylitol dodatkowo wpływa na mikroflorę jelitową, zatem osoby mające problemy z układem trawiennym powinny raczej sięgnąć po erytrytol, gdyż nie jest on przetwarzany (metabolizowany) przez organizm.

Erytrytol można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej także w „zwykłym” supermarkecie, obok innych słodzików. Cena erytrolu waha się od 15 do 20 zł za kilogram.


Podziel się: