Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu
Michał Posmykiewicz

Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

Erytrytol to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80 proc. sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną (0 kcal) i nie jest metabolizowany przez organizm, dzięki czemu jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

Erytrytol zamiast cukru?

Kiedy uważamy, że przesadzamy ze słodyczami i z cukrem, możemy sięgnąć po erytrytol (erytrol, erytryt). Erytrytol to słodzik, który należy do alkoholi wielowodorotlenowych, czyli polioli, do tej samej grupy należą inne słodziki, takie jak: ksylitol, sorbitol i mannitol. W przemyśle spożywczym erytrytol jest oznaczany symbolem E968. 

Erytrytol – właściwości

Erytrytol to bezbarwna, krystaliczna substancja, dobrze rozpuszczalna w wodzie, o słodkim smaku. Jego słodycz jest nieco mniejsza niż cukru, dlatego dla osiągnięcia tego samego smaku trzeba stosować go nieco więcej, np. jeśli słodzimy herbatę dwiema łyżeczkami cukru, erytrytolu należy wsypać dwie i pół łyżeczki.

Warto wiedzieć o tym, że erytrytol to cukier bez kalorii – ma zerową wartość energetyczną, nie zawiera kalorii (kcal). W związku z tym używanie go, nawet w dużej ilości, nie spowoduje, że przybędzie nam niechcianych, zbędnych kilogramów. Stosowanie erytrytolu jest więc polecane dla osób odchudzających się.

Poza tym erytrytol, w przeciwieństwie do sacharozy, nie jest metabolizowany przez nasz organizm, tylko jest z niego wydalany w formie niezmienionej, dlatego nie „odkłada się”, więc nie doprowadzi do przybrania na wadze. Erytrytol jest także wskazany dla cukrzyków i osób borykających się z problemem nietolerancji glukozy. 

Erytrytol – zastosowanie

Erytrytol, oprócz tego, że może zastąpić cukier w deserach czy ciastach, ma także korzystny wpływ na zdrowie.

Erytrytol a cukrzyca

Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny i przez to nie wpływa na podniesienie poziomu glukozy w krwi. W związku z tym erytryt może być bezpiecznie stosowany przez diabetyków – dodaje się go też do niektórych leków, zwłaszcza syropów – preparaty z tym słodzikiem również mogą być bez żadnych obaw stosowane przez osoby cierpiące z powodu cukrzycy. 

Erytrytol a próchnica

Erytrytol jest również dobrodziejstwem dla naszych zębów. Wszyscy wiemy, że cukier i słodycze nie są dla naszych zębów dobre – jedzenie słodkości prędzej czy później, skończy się rozwojem próchnicy i koniecznością częstych wizyt w gabinecie stomatologicznym, czego nikt z nas nie lubi. Natomiast erytrytol nie tylko nie doprowadza do rozwoju próchnicy, ale w pewnym stopniu może też jej zapobiegać. Dlaczego? Dlatego, że zatrzymuje on proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie, które przyczyniają się do psucia zębów.

Korzyści ze słodzenia erytrytolem

Jak widać, erytryt to świetny zamiennik cukru. Opinie o erytrytolu głoszą, że jest on „najzdrowszym cukrem świata”. Erytrol może nam bowiem pomóc w odchudzaniu, pozwala uniknąć próchnicy, jest bezpieczny dla cukrzyków. Dlatego też naprawdę warto zastanowić się nad tym czy nie lepiej odstawić cukier na rzecz tego zdrowego słodzika. Dzięki temu będziemy zdrowsi, a odrobina słodyczy na co dzień na pewno nam nie zaszkodzi.

Wiele osób zastanawia się także czy lepszym wyborem jest ksylitol, czy też erytrol. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, obydwa słodziki mają swoje plusy, ale i minusy. Zbyt duża ilość zarówno ksylitolu, jak i erytrytolu będzie powodować efekt przeczyszczający, ksylitol dodatkowo wpływa na mikroflorę jelitową, zatem osoby mające problemy z układem trawiennym powinny raczej sięgnąć po erytrytol, gdyż nie jest on przetwarzany (metabolizowany) przez organizm.

Erytrytol można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej także w „zwykłym” supermarkecie, obok innych słodzików. Cena erytrolu waha się od 15 do 20 zł za kilogram.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

    Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij