Ksylitol - czy chroni zęby przed próchnicą?

Kiedyś prawie nikomu nieznany, dziś ksylitol jest rozpoznawany przez większą część społeczeństwa. W czasach kiedy moda na zdrowy tryb życia wciąż rośnie, ksylitol jest produktem często promowanym jako produkt zastępujący klasyczny biały cukier. Ciekawym jest, a jeszcze nie przez wielu znanym, że związek ten nie tylko ma mniej kalorii niż jego niezdrowy „odpowiednik”, ale również wpływa pozytywnie na zęby – zwiększając produkcję śliny, wzmacniając szkliwo i hamując działanie bakterii próchnicotwórczych.

Czym właściwie jest ksylitol

Ksylitol nie jest tak naprawdę cukrem, mimo że jest nim powszechnie nazywanym, ale jak wiele słodzików jest alkoholem cukrowym. Tylko, że nie syntetycznym, ale naturalnym. Przez to, że jest uzyskiwany z drzewa brzozy często jest po prostu nazywany cukrem brzozowym.

Jest to naturalny słodzik, który choć wygląda i smakuje jak biały cukier, to posiada aż o około 40% mniej kalorii oraz wiele niższy indeks glikemiczny.

Dlatego jest znacznie bardziej polecany osobom chorym na cukrzycę i próbującym schudnąć. 

Czy chroni przed próchnicą?

Choć dla wielu osób bardzo zaskakującym jest, że cukier może chronić przed próchnicą, to ksylitol właśnie to czyni. Dlaczego? Ponieważ, jak zostało wspomniane wcześniej, z chemicznego punktu widzenia cukrem nie jest. Właśnie przez to w odróżnieniu od cukrów nie ulega on fermentacji w wyniku działania bakterii próchnicotwórczych. Normalnie bakterie obecne w jamie ustnej rozkładają zwyczajny cukier, tworząc w efekcie kwasy, niszczące szkliwo i powodujące ubytki w zębach. Ksylitol, przez to, że jest alkoholem nie zostaje zamieniony w kwasy, przez co nie może stanowić szkodliwej pożywki dla bakterii. Co więcej pomaga on w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej (hasło, znane dla wielu z nas z reklam gum do żucia).

Ksylitol jest związkiem zasadowym, zmienia on więc środowisko jamy ustnej na bardziej zasadowe, czyli nielubiane przez bakterie powodujące próchnicę.

Cukier brzozowy wzmacnia również powierzchnię zębów, ponieważ wspomaga on przyswajanie wapnia. Zwiększona mineralizacja szkliwa jest bardzo istotna, szczególnie u dzieci, których zęby mleczne są z natury mniej odporne na próchnicę. 

Zwiększona ilość śliny

Ksylitol stymuluje również produkcję śliny, która odgrywa bardzo istotną rolę w ochronie przed rozwojem próchnicy. Ślina usuwa z powierzchni zębów resztki pokarmowe, pomaga w oczyszczaniu przestrzeni międzyzębowych, jest źródłem związków wzmacniających zęby, zapewnia równowagę kwasowo-zasadową, jak zawiera składniki niszczące bakterie. O tym jak ważna jest ślina w ochronie przed próchnicą świadczy również fakt, że u osób z kserotomią (obniżonym wydzielaniem śliny) nieporównywalnie szybciej dochodzi do pojawienia się i rozwoju próchnicy. Ksylitol zwiększając produkcję śliny chroni zatem zęby przed rozwojem próchnicy. Jest również przez to szczególnie zalecany osobom z obniżoną jej produkcją, osobom starszych (które naturalnie wytwarzają mniej śliny), osobom przyjmującym niektóre leki powodujące suchość w jamie ustnej. 

Jak można przyjmować ksylitol?

Po pierwsze, środkiem tym powinno się zastąpić w jak największym stopniu biały cukier – na przykład jeżeli nie można zrezygnować z cukru to lepiej dosładzać napoje, herbatki ksylitolem niż cukrem białym. Poza tym obecnie na rynku występuje wiele produktów skierowanych do dzieci, takich jak lizaki z ksylitolem, gumy do żucia z ksylitolem. Mają one chronić maluchy przed rozwojem próchnicy


Podziel się: