Czy problemy zdrowotne z zębami są dziedziczne?
Joanna Łuniewska-Rajch

Czy problemy zdrowotne z zębami są dziedziczne?

Wielu z nas żyje w przekonaniu, że to jaka będzie kondycja naszego uzębienia zależy w znacznym stopniu od genów, które dostaliśmy od rodziców. My, bezsilni w tej sytuacji, jeśli u rodziców występowała próchnica lub paradontoza, też jesteśmy na nie skazani. Czy tak jest w rzeczywistości? Na szczęście nie, nasze działania, nawyki i codzienna higiena mają znacznie istotniejszy wpływ.

Czy dziedziczymy próchnicę?

Rodzice młodych pacjentów słysząc, że u malców występuje próchnica, bardzo często mówią „ja też miałem słabe zęby, to na pewno po mnie”. I choć niektóre choroby genetyczne mające wpływ na rozwój zębów (np. na prawidłową mineralizację szkliwa lub zębiny), jeśli występują, mają istotne znaczenie, to jest to sytuacja bardzo rzadka, a osoby chore są dokładnie poinformowane o istniejącej wadzie.

Najczęściej niestety rodzinna skłonność do występowania próchnicy tylko na pozór może wydawać się zapisaną w genach, podczas gdy naprawdę jej przyczyną jest przekazywanie nieprawidłowych schematów higienicznych i dietetycznych. Dla przykładu rodzice spożywający duże ilości słodyczy czy też słodzący napoje będą częściej podawali takie posiłki swoim dzieciom.

Jednakowo ma się sytuacja w przypadku dbania o higienę jamy ustnej. Osoby przykładające dużą wagę do dokładnego i systematycznego oczyszczania powierzchni zębów będą najczęściej bardziej dbały o higienę jamy ustnej swoich dzieci, jednocześnie dając im dobry przykład. Należy również pamiętać, że próchnica jest chorobą zakaźną, w związku z czym rodzice przekazują stopniowo bakterie próchnicotwórcze swoim dzieciom poprzez całowanie ich lub też oblizywanie smoczków czy łyżeczek. W przypadku, gdy u rodziców obecne są liczne ubytki próchnicowe, flora bakteryjna jest szybciej przekazywana, co sprzyja rozwojowi próchnicy u dzieci.

A jak jest z paradontozą?

Drugim najczęściej podawanym przykładem choroby jako dziedzicznej jest paradontoza, czyli zapalenie przyzębia. Każdy z nas na pewno słyszał kiedyś wypowiedź: „mój tata stracił wszystkie zęby jak był jeszcze młody, u mnie na pewno też tak będzie”.

Tutaj należy podkreślić, że istnieją dwa rodzaje zapaleń przyzębia: przewlekłe zapalenie przyzębia – występujące u znacznej części chorych, określane paradontozą, oraz agresywne zapalenie przyzębia.

Druga z tych chorób jest rzeczywiście chorobą o podłożu genetycznym i może doprowadzić do szybkiego zaniku kości wokół zębów, a następnie utraty uzębienia u osób młodych, z nienaganną higieną jamy ustnej. Efekty tej choroby zazwyczaj widoczne są już u osób poniżej 35 roku życia. Jednak chorzy Ci stanowią jedynie kilka procent wszystkich cierpiących na zapalenie przyzębia. Pozostała grupa to chorzy, u których rozwinęła się przewlekła postać choroby. Jej główną przyczyną natomiast jest nieprawidłowa codzienna higienizacja jamy ustnej, a szczególnie niedokładne szczotkowanie oraz brak nitkowania powierzchni międzyzębowych. Występowanie tego schorzenia rodzinnie, tak samo jak w przypadku próchnicy, opiera się bardziej na wypracowaniu nieprawidłowych nawyków i schematów niż na tym, co mamy zapisane w genach.

Powiązane produkty

Na co mają wpływ nasze geny?

Geny mają istotny wpływ na wiele cech naszych zębów. Po pierwsze na ich ilość – brak zawiązków zarówno zębów trzecich trzonowych, jak i przedtrzonowców czy innych zębów, jest zapisany w naszych genach. Jeśli któryś z rodziców cierpiał na oligodoncję (zmniejszoną liczbę zębów) istnieje duża szansa, że również u dziecka wystąpi takie schorzenie. Poza tym nasze geny decydują o tym jaki będzie kształt, wielkość czy barwa naszych zębów. Nie mamy również wpływu na to w jakim wieku i w jaki sposób zęby nam się będą wyrzynać. Także wiele wad zgryzu ma podłoże genetyczne – obserwując takie wady u nas, jeśli nie są to wady wynikłe z np. wczesnej utraty zębów mlecznych czy nieprawidłowych nawyków, możemy oczekiwać wystąpienia takich wad u swojego dziecka.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij