Ksylitol (cukier brzozowy) – właściwości, wady i zalety
Maria Brzegowy

Ksylitol (cukier brzozowy) – właściwości, wady i zalety

Równie słodki co cukier w cukierniczce, choć z nieco chłodnym, orzeźwiającym wykończeniem. W dodatku działa… przeciwpróchniczo i tylko nieznacznie podnosi poziom glukozy we krwi – czego chcieć więcej od słodzidła?

Ksylitol – charakterystyka ogólna i wykorzystanie cukru brzozowego

Ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych, określanych mianem polioli. W naturze występuje w wielu owocach i warzywach, takich jak np. śliwki, truskawki, kalafior oraz maliny. Ponieważ początkowo surowcem do jego produkcji stanowiło drewno brzozowe – równie często nazywa się go cukrem brzozowym. Wyglądem przypomina ten tradycyjny, znajdujący się w naszych cukierniczkach – jest białym, krystalicznym proszkiem pozbawionym zapachu, w smaku niemalże identyczny jak jego koleżanka sacharoza.

Obcobrzmiąca nazwa „ksylitol” nie powinna budzić w nas obaw - to naturalny składnik wielu produktów roślinnych.

W przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym znajduje zastosowanie nie tylko jako niskokaloryczny środek słodzący, ale i również jako emulgator, stabilizator, substancja pochłaniająca wilgoć i środek zagęszczający. Według niektórych danych, pozytywnie wpływa także na cechy sensoryczne odtłuszczonych serów.

Ksylitol często wykorzystywany jest w produktach spożywczych znajdujących się w asortymencie sklepów ze zdrową żywnością. Należą do nich ciastka i inne słodycze, desery oraz napoje. Takie wyroby są jednak droższe od tych słodzonych sacharozą. Poza żywnością, ksylitol występuje w pastach do zębów.

Ksylitol występuje w produkcie również pod nazwą E 967.

Ksylitol – rola w diecie i zalety stosowania

Niski indeks glikemiczny ksylitolu
Choć w smaku jest identyczny jak sacharoza, w porównaniu z nią dostarcza 40% mniej kalorii. W dodatku do metabolizowania nie wymaga insuliny, a jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 13, stąd będzie idealnym zamiennikiem cukru w diecie diabetyków, lub pacjentów z jednostkami wymagającymi uwagi w doborze węglowodanów (np. u osób cierpiących na insulinooporność). W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, ksylitol jest również prebiotykiem, który wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit.

Jedną z ważniejszych zalet ksylitolu, jest jego niski indeks glikemiczny. Dzięki temu, świetnie sprawdzi się w diecie np. diabetyków.

Działanie przeciwpróchnicze

Szereg badań potwierdziło jego działanie przeciwpróchnicze, również i w odniesieniu do dzieci. Dzięki temu, że ksylitol nie ulega fermentacji w jamie ustnej, nie może być przekształcany do kwasów przez bakterie bytujące w jamie ustnej, m.in. Streptococcus mutans. Dodatkowo, przywraca właściwą równowagę zasadowo-kwasową w jamie ustnej, a to nie sprzyja rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Ponadto, cukier brzozowy przeciwdziała rozwojowi Streptococcus mutans w ślinie oraz płytce nazębnej, jak również likwiduje niemiły zapach z ust i ma działa odświeżająco na nasz oddech. Aby wykorzystać te właściwości, poleca się profilaktyczne żucie gumy bądź drażetek z dodatkiem ksylitolu. 

Cukier brzozowy świetnie odświeża jamę ustną – likwiduje niemiły zapach oraz  działa orzeźwiająco.

Ksylitol wspomaga profilaktykę stanów zapalnych

Warto również wspomnieć, że ksylitol posiada działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwrożdżycowe, dzięki czemu może stać się pomocny w zapobieganiu grzybicy oraz stanów zapalnych, np. ucha środkowego. Literatura podaje, że 5% roztwór ksylitolu hamuje wzrost bakterii Streptococcus pneumoniae, a dzięki dodaniu tego poliolu do aerozolu do nosa, można z korzyścią (dla człowieka) wpłynąć też na inne szczepy np. Haemophilus influenzae. Zdaniem Lee BD (2014; praca Grembeckiej M.), profilaktyczne stosowanie ksylitolu u dzieci może sprzyjać zmniejszeniu częstości występowania zapalenia ucha środkowego o nawet 25-40%! W dodatku, dzięki temu, że ksylitol w postaci aerozolu zapobiega przyłączaniu się bakterii do nabłonka jamy nosowej, równocześnie pozwala ją oczyścić, dzięki czemu obniża ryzyko rozwinięcia się infekcji zatok, alergii oraz astmy. Według specjalistów, przeciwdziała też rozwojowi Candida albicans oraz Helicobacter pylori.

Zdaniem specjalistów, preparaty z ksylitolem mogą wspomóc profilaktykę stanów zapalnych ucha środkowego u dzieci.

Inne właściwości zdrowotne ksylitolu

Literatura podaje również, że ksylitol odgrywa istotną rolę w procesie mineralizacji kości – za sprawą stymulacji wchłaniania wapnia w jelitach. W badaniach na szczurach wykazano, że może on działać pozytywnie w początkowej fazie zapalenia stawów, a w połączeniu z zieloną herbatą i witaminą C, zwiększa zdolność „wyłapywania” przez organizm katechin. 

Ksylitol – bezpieczeństwo stosowania,  wady cukru brzozowego

Najczęściej spotyka się go w gumach do żucia, pastach do zębów oraz preparatach farmaceutycznych. Jako substancja słodząca, jest uznana za bezpieczną do stosowania zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wykazuje raczej rzadkie i nieliczne efekty uboczne, głównie w wyniku nadmiernego spożycia. Obserwuje się wówczas objawy ze strony układu pokarmowego – ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki. Pomimo tego, że prawo nie definiuje jaka dawka ksylitolu jest tą maksymalną, na opakowaniu każdego produktu powinna się znaleźć informacja o możliwych działaniach niepożądanych, w tym o działaniu przeczyszczającym. Największą wadą cukru brzozowego jest jego cena – za kilogram słodzidła zapłacimy nawet 30 zł. 

Pomimo tego, że ksylitol to środek naturalny, warto pamiętać, że w każdym wypadku należy zachować umiar. Spożycie większych ilości cukru brzozowego może bowiem wywołać np. biegunkę.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?  

  • Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

    Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  • Borowik szatański – charakterystyka i występowanie. Objawy zatrucia borowikiem szatańskim i pierwsza pomoc przy zatruciu

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

    Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

  • Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

    Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Który probiotyk na zdrowe jelita wybrać? Tabletka, żel, koncentrat probiotyczny

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Soja – czy jest zdrowa?

    Budząca od lat kontrowersje soja jest jedną z ważniejszych roślin uprawnych na świecie, zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Zdaniem wielu badaczy, jej spożycie może wiązać się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym m.in. profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy oraz z łagodzeniem objawów okresu menopauzalnego.   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij