Ksylitol (cukier brzozowy) – właściwości, wady i zalety
Maria Brzegowy

Ksylitol (cukier brzozowy) – właściwości, wady i zalety

Równie słodki co cukier w cukierniczce, choć z nieco chłodnym, orzeźwiającym wykończeniem. W dodatku działa… przeciwpróchniczo i tylko nieznacznie podnosi poziom glukozy we krwi – czego chcieć więcej od słodzidła?

Ksylitol – charakterystyka ogólna i wykorzystanie cukru brzozowego

Ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych, określanych mianem polioli. W naturze występuje w wielu owocach i warzywach, takich jak np. śliwki, truskawki, kalafior oraz maliny. Ponieważ początkowo surowcem do jego produkcji stanowiło drewno brzozowe – równie często nazywa się go cukrem brzozowym. Wyglądem przypomina ten tradycyjny, znajdujący się w naszych cukierniczkach – jest białym, krystalicznym proszkiem pozbawionym zapachu, w smaku niemalże identyczny jak jego koleżanka sacharoza.

Obcobrzmiąca nazwa „ksylitol” nie powinna budzić w nas obaw - to naturalny składnik wielu produktów roślinnych.

W przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym znajduje zastosowanie nie tylko jako niskokaloryczny środek słodzący, ale i również jako emulgator, stabilizator, substancja pochłaniająca wilgoć i środek zagęszczający. Według niektórych danych, pozytywnie wpływa także na cechy sensoryczne odtłuszczonych serów.

Ksylitol często wykorzystywany jest w produktach spożywczych znajdujących się w asortymencie sklepów ze zdrową żywnością. Należą do nich ciastka i inne słodycze, desery oraz napoje. Takie wyroby są jednak droższe od tych słodzonych sacharozą. Poza żywnością, ksylitol występuje w pastach do zębów.

Ksylitol występuje w produkcie również pod nazwą E 967.

Ksylitol – rola w diecie i zalety stosowania

Niski indeks glikemiczny ksylitolu
Choć w smaku jest identyczny jak sacharoza, w porównaniu z nią dostarcza 40% mniej kalorii. W dodatku do metabolizowania nie wymaga insuliny, a jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 13, stąd będzie idealnym zamiennikiem cukru w diecie diabetyków, lub pacjentów z jednostkami wymagającymi uwagi w doborze węglowodanów (np. u osób cierpiących na insulinooporność). W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, ksylitol jest również prebiotykiem, który wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit.

Jedną z ważniejszych zalet ksylitolu, jest jego niski indeks glikemiczny. Dzięki temu, świetnie sprawdzi się w diecie np. diabetyków.

Działanie przeciwpróchnicze

Szereg badań potwierdziło jego działanie przeciwpróchnicze, również i w odniesieniu do dzieci. Dzięki temu, że ksylitol nie ulega fermentacji w jamie ustnej, nie może być przekształcany do kwasów przez bakterie bytujące w jamie ustnej, m.in. Streptococcus mutans. Dodatkowo, przywraca właściwą równowagę zasadowo-kwasową w jamie ustnej, a to nie sprzyja rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Ponadto, cukier brzozowy przeciwdziała rozwojowi Streptococcus mutans w ślinie oraz płytce nazębnej, jak również likwiduje niemiły zapach z ust i ma działa odświeżająco na nasz oddech. Aby wykorzystać te właściwości, poleca się profilaktyczne żucie gumy bądź drażetek z dodatkiem ksylitolu. 

Cukier brzozowy świetnie odświeża jamę ustną – likwiduje niemiły zapach oraz  działa orzeźwiająco.

Ksylitol wspomaga profilaktykę stanów zapalnych

Warto również wspomnieć, że ksylitol posiada działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwrożdżycowe, dzięki czemu może stać się pomocny w zapobieganiu grzybicy oraz stanów zapalnych, np. ucha środkowego. Literatura podaje, że 5% roztwór ksylitolu hamuje wzrost bakterii Streptococcus pneumoniae, a dzięki dodaniu tego poliolu do aerozolu do nosa, można z korzyścią (dla człowieka) wpłynąć też na inne szczepy np. Haemophilus influenzae. Zdaniem Lee BD (2014; praca Grembeckiej M.), profilaktyczne stosowanie ksylitolu u dzieci może sprzyjać zmniejszeniu częstości występowania zapalenia ucha środkowego o nawet 25-40%! W dodatku, dzięki temu, że ksylitol w postaci aerozolu zapobiega przyłączaniu się bakterii do nabłonka jamy nosowej, równocześnie pozwala ją oczyścić, dzięki czemu obniża ryzyko rozwinięcia się infekcji zatok, alergii oraz astmy. Według specjalistów, przeciwdziała też rozwojowi Candida albicans oraz Helicobacter pylori.

Zdaniem specjalistów, preparaty z ksylitolem mogą wspomóc profilaktykę stanów zapalnych ucha środkowego u dzieci.

Inne właściwości zdrowotne ksylitolu

Literatura podaje również, że ksylitol odgrywa istotną rolę w procesie mineralizacji kości – za sprawą stymulacji wchłaniania wapnia w jelitach. W badaniach na szczurach wykazano, że może on działać pozytywnie w początkowej fazie zapalenia stawów, a w połączeniu z zieloną herbatą i witaminą C, zwiększa zdolność „wyłapywania” przez organizm katechin. 

Ksylitol – bezpieczeństwo stosowania,  wady cukru brzozowego

Najczęściej spotyka się go w gumach do żucia, pastach do zębów oraz preparatach farmaceutycznych. Jako substancja słodząca, jest uznana za bezpieczną do stosowania zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Wykazuje raczej rzadkie i nieliczne efekty uboczne, głównie w wyniku nadmiernego spożycia. Obserwuje się wówczas objawy ze strony układu pokarmowego – ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki. Pomimo tego, że prawo nie definiuje jaka dawka ksylitolu jest tą maksymalną, na opakowaniu każdego produktu powinna się znaleźć informacja o możliwych działaniach niepożądanych, w tym o działaniu przeczyszczającym. Największą wadą cukru brzozowego jest jego cena – za kilogram słodzidła zapłacimy nawet 30 zł. 

Pomimo tego, że ksylitol to środek naturalny, warto pamiętać, że w każdym wypadku należy zachować umiar. Spożycie większych ilości cukru brzozowego może bowiem wywołać np. biegunkę.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Nadmierny apetyt – czym jest? Jak go poskromić u dzieci i dorosłych?

    Nadmierne łaknienie zwykle związane jest z chęcią spożycia produktów dostarczających nadmiaru kalorii. Może ono wynikać nie tylko ze źle zbilansowanej diety, ale również z jednostek chorobowych czy zaburzeń odżywiania. Co robić, gdy dopada nas wzmożony apetyt? Kiedy może okazać się problemem? Jakie konsekwencje płyną z wilczego apetytu? 

  • Insulinomimetyki – kwas alfa-liponowy (ALA) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy ALA jest skuteczny w procesie odchudzania?

    Kwas alfa-liponowy jest związkiem o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wyniki badań naukowych potwierdzają także korzystny wpływ tego związku na pracę wątroby. Kwas ALA obniża stężenie lipidów we krwi, zwiększa zapas glikogenu w wątrobie, ale także wpływa na procesy regeneracji uszkodzonych struktur DNA i protein. W połączeniu z odpowiednio dobraną dietą redukcyjną wpływa na skuteczność procesu odchudzania. Ponadto częściowo blokuje wytwarzanie substancji wpływającej na zwiększenie predyspozycji do powstania otyłości i zespołu metabolicznego, czyli chemeryny. Który sumplement z ALA wybrać, ile kosztuje preparat i jakie są skutki uboczne zażywania kwasu alfa-liponowego? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Insulinomimetyki – gymnema sylvestre (gurmar) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy liście „niszczyciela cukru” są skuteczne podczas odchudzania?

    Gymnema sylvestre to pochodząca z rejonów Azji południowo-wschodniej roślina o właściwościach insulinomimetycznych, czyli obniżających poziom cukru we krwi. Zalecana cukrzykom i osobom będącym w trakcie terapii odchudzającej. Pomaga ograniczyć łaknienie na słodkie produkty, znieczulając kubki smakowe w miejscu, które odpowiada za wiązanie cukru. Jak długo należy sumplementować gurmar, aby zauważyć oczekiwane działanie, ile kosztuje preparat z liści gymnema sylvestre i jakie mogą być skutki uboczne stosowania suplementu z tym insulinomimetykiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij