Słodziki w napojach – czy są tak samo szkodliwe dla zdrowia, jak cukier? - portal DOZ.pl
Słodziki w napojach – czy są tak samo szkodliwe dla zdrowia, jak cukier?
Justyna Piekara

Słodziki w napojach – czy są tak samo szkodliwe dla zdrowia, jak cukier?

Wiele osób uważa, że napoje light są zdrowszym wyborem niż te, zawierające naturalny cukier. Czy aby na pewno? Według wyników francuskiego badania NutriNet-Santé okazuje się, że popularne, sztuczne zamienniki cukru negatywnie wpływają na zdrowie układu sercowo–naczyniowego. 

Negatywne skutki wysokiego spożycia cukru 

Według raportu Narodowego Funduszu Zdrowia w Polsce spożycie cukru wzrosło prawie o 12 kg rocznie, w porównaniu do danych z poprzedniej dekady. Oprócz zbyt małej aktywności fizycznej, jest to główna przyczyna występowania nadwagi i otyłości u osób dorosłych oraz dzieci.

Dieta wysokocukrowa wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi. Dotychczas na podstawie eksperymentów naukowych udowodniono podwyższone ryzyko otyłości, próchnicy, nowotworów, cukrzycy oraz chorób neurodegeneracyjnych, które są skutkiem spożywaniem dużych ilości cukru. U dzieci bogata w cukier powoduje osłabienie rozwoju funkcji poznawczych. 

Zdradliwe napoje dietetyczne

Produkty dietetyczne zawierają sztuczne, niskokaloryczne słodziki (ang. low sugar substitute, LSS), które na pozór wydają się dobrą opcją dla osób rygorystycznie podchodzących do sprawy dziennego bilansu energetycznego. Pułapką dla entuzjastów słodzików jest to, że szybko można się od nich uzależnić. Dowodzą temu modele zwierzęce – eksperyment przeprowadzony na szczurach dowiódł, że nagroda w postaci sacharyny była dla nich bardziej atrakcyjna niż kokaina. 

W ubiegłym roku organizacje American Heart Association i American Stroke Association udowodniły, że ryzyko przedwczesnej śmierci jest o 16% wyższe u osób spożywających dietetyczne wersje napojów. Codzienne spożywanie zaledwie dwóch puszek sztucznie słodzonych napojów zwiększa ryzyko udaru mózgu i chorób serca o 30%. Co więcej, okazało się, że osoby korzystające z zamienników cukru tyły, pomimo że sięgały po produkty dietetyczne z myślą o utracie wagi. 

Według doktora Davida Ludvig’a z Boston Children’s Hospital, specjalisty od otyłości, paradoksalnie regularnie sięgając po substytuty cukru, przyzwyczajamy się do nich i z biegiem czasu potrzebujemy bardziej intensywnej stymulacji receptorów, przez co zaczynamy sięgać po większe ilości nienaturalnych substancji słodzącej. W rezultacie wcale nie tracimy na wadze, jakbyśmy sobie tego życzyli. 

Wiele innych prac badawczych wykazało, że sztucznie słodzone napoje mogą być szkodliwe. Według badania opublikowanego w „Current Atherosclerosis Reports” regularne przyjmowanie niskokalorycznych słodzików może wpływać na mikroflorę jelitową i przyczynić się do wystąpienia cukrzycy typu 2.

Polecane dla Ciebie

Napoje dietetyczne a kondycja układu sercowo–naczyniowego

Zespół naukowców z paryskiego uniwersytetu przeanalizował dane dotyczące zdrowia blisko 105 000 osób. Uczestnicy eksperymentu co sześć miesięcy w internetowych ankietach udzielali odpowiedzi na temat swoich codziennych nawyków żywieniowych. 

Na potrzeby eksperymentu napój uznano za słodki, gdy zawartość cukru wynosiła w nim lub przekraczała 5%. Wartość poniżej tego progu, ale obecność słodzików sprawiała, że napój klasyfikowano jako sztucznie słodzony. Badanie wykazało, że wśród konsumentów słodkich i sztucznie słodzonych napojów ryzyko problemów sercowych było wyższe o 20%. Podczas trwania obserwacji, u 1400 badanych pojawiły się objawy chorób sercowo–naczyniowych, takich jak: udar, zawał serca, ostry zespół wieńcowy i zator tętniczy. 

Autorzy badania, które ukazało się w „Journal of the American College of Cardiology”, zwracają uwagę, że aby lepiej poznać sposób, w jaki napoje zawierające duże ilości cukru i sztuczne słodziki wpływają na nasz metabolizm, trzeba wykonać bardziej szczegółowe badania na większej grupie osób. 

Krucjata przeciwko sztucznie słodzonym napojom

WHO zaleca zmniejszenie dziennego spożycia cukru. Norma nie powinna przekraczać wartości 10% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. 

Na świecie trwa debata. Wiele państw zadecydowało się wprowadzić regulacje w sprawie dostępu do napojów zawierających sztuczne substancje słodzące. Aktualnie już blisko 40 krajów, w tym Polska, postanowiło zadbać o zdrowie swoich obywateli i wprowadziło tzw. sugar tax, czyli podatek od cukru w napojach (ang. sugar sweetend beverages, SSB). Czy taka taktyka poskutkowała? Zakupy opodatkowanych produktów spadły o kilka procent. Specjaliści twierdzą, że przyczyniło się to do ograniczenia konsumpcji cukru i związanych z nią społecznie niepożądanych skutków zdrowotnych. 

  1. Y. Mossavar–Rahani, V. Kamensky, J. E. Manson, Artificially sweetened beverages and stroke, coronary heart disease, and all–cause mortality in the women’s health initiative, „Stroke” 2019, nr 50 (3), s 555–562, [online] doi/full/10.1161/STROKEAHA.118.023100, [dostęp:] 02.11.2020.
  2. Y. Kim, J. Keogh, P. Clifton, Non–nutritive sweeteners and glycaemic control, current atheroscler 2019, nr 21 (49), [online] https: //doi. org/10.1007/s11883–019–0814–6, [dostęp:] 02.11.2020.
  3. E. Chazales, C. Debras, B. Srour, Sugary drinks, artificially–sweetened beverages, and cardiovascular disease in the NutriNet-Santé cohort, „Journal of the American College of Cardiology”, nr 73 (18), s 2175–2177, [online] https: //doi. org/10.1016/j. jacc. 2020.08.075, [dostep:] 02.11.2020.
  4. C. Melore, Artificially sweetened drinks may be just as bad for your heart as sugary beverage, „studyfinds.org”, [online] https://www. studyfinds. org/artificially–sweetened–drinks–bad–for–heart/, [dostęp:] 02.11.2020.
  5. Diet drinks may be just as bad for your health as full–sugar versions, „news. com. au”, [online] https://www. news. com. au/lifestyle/food/drinks/diet–drinks–may–be–just–as–bad–for–your–health–as–fullsugar–versions/news–story/007d57d713a9d86e014ad7f067ce9f09, [dostęp:] 2.11.2010.
  6. M. Mankiewicz, Dietetyczne napoje gazowane wcale nie są lepsze – w parze z nimi idzie rozwój chorób serca, „f5.pl” [online], https://www.f5.pl/foodie/dietetyczne–napoje–gazowane–wcale–nie–sa–lepsze–w–parze–z–nimi–idzie–rozwoj–chorob–serca, [dostęp:] 02.11.2020.
  7. Podatek od cukru w napojach wkrótce w Polsce, a na świecie – już w wielu krajach, „politykazdrowotna. com” [online], https://www.politykazdrowotna.com/52720,podatek–od–cukru–w–napojach–wkrotce–w–polsce–a–na–swiecie–juz–w–wielu–krajach, [dostęp:] 02.11.2020.
  8. H. Strawbridge, Artificial sweeteners: sugar–free, but at what cost?, „healthharvard.edu” [online], https: /www. health. harvard. edu/blog/artificial–sweeteners–sugar–free–but–at–what–cost–201207165030, [dostęp:] 02.10.2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naukowcy starają się zrozumieć funkcjonalne zaburzenia w uszkodzonej korze wzrokowej

    Mechaniczne urazy mózgu mogą prowadzić do powstania różnych negatywnych efektów, między innymi, do zaburzeń widzenia. Wpływ urazowych uszkodzeń mózgu na funkcję obwodu wzrokowego nie jest jeszcze dobrze poznany. Zrozumienie zakłóceń funkcjonowania uszkodzonej kory wzrokowej może wspomóc rozwój nowych terapii. Wyniki nowego badania na ten temat ukazały się w czasopiśmie „Communications Biology”.

  • Zespół metaboliczny – podnosi ryzyko ostrej niewydolności oddechowej i śmierci z powodu COVID-19

    Przewlekłe zapalenie spowodowane chorobami metabolicznymi sprawia, że niektóre osoby stają się bardziej podatne na zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2. Wyniki najnowszych badań wykazały, że u pacjentów hospitalizowanych z powodu COVID-19, zespół metaboliczny wiązał się z większym ryzykiem rozwoju ostrej niewydolności oddechowej i śmierci.

  • Kawa a cholesterol – czy istnieje pomiędzy nimi związek?

    Chociaż kawa sama w sobie nie zawiera cholesterolu, może wpływać na jego poziom. To, czy napój podniesie poziom cholesterolu, zależy od sposobu przygotowania oraz ilości, w jakich jest spożywany.

  • Badacze z Wrocławia odtwarzają receptury staropolskich leków

    Naukowcy z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego i Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pracują przy projekcie, którego celem jest odtworzenie medykamentów sprzed 400 lat. Czy staropolskie leki były skuteczne? Eksperci uważają, że odpowiedź na to pytanie można uzyskać po zrekonstruowaniu ich według dawnej metodologii, a następnie przetestowaniu preparatów z wykorzystaniem nowoczesnych procedur analitycznych.

  • Wariant genetyczny, który odpowiada za ciężki przebieg COVID-19?

    Czy da się wcześniej ocenić ryzyko ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem? Okazuje się, że tak, a co więcej, być może niebawem stanie się dostępne badanie genetyczne, dzięki któremu ocena takiego zagrożenia stanie się tylko kwestią zbadania próbki krwi. Co wiemy o rozwiązaniu zaproponowanym przez polskich naukowców z Uniwersytetu medycznego w Lublinie?

  • Omikron – silniej infekuje górne drogi oddechowe, ale oszczędza płuca

    Omikron jest znacznie bardziej zakaźny niż inne znane mutacje wirusa SARS-CoV-2, ale powoduje łagodniejsze infekcje, przez co wiąże się z mniejszą śmiertelnością i liczbą hospitalizacji. Najnowsze badania na zwierzętach i hodowlach komórkowych wykazały, że wpływa głównie na górne drogi oddechowe i mniej skutecznie infekuje komórki płuc, co chroni narząd przed uszkodzeniem.

  • Omikron – czy może być ostatnim wariantem SARS-CoV-2, który budzi niepokój?

    Niektórzy eksperci uważają, że Omikron pomoże nam nabyć długoterminową odporność, ponieważ dotrze do ludzi, którzy nie zostali jeszcze zainfekowani SARS-CoV-2. Kiedy odporność długoterminowa zadziała jednocześnie z odpornością krótkoterminową, prawdopodobnie pozwoli nam zyskać ochronę przed kolejnymi wariantami koronawirusa, jeżeli takie powstaną. Jak komentują te przypuszczenia eksperci z Polski?

  • Naukowcy z Politechniki Warszawskiej stworzyli implanty, które przyspieszą regenerację kości

    Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali dwa nowe rodzaje implantów, dzięki którym regeneracja kości będzie mogła odbywać się w sposób bezinwazyjny. Co za tym idzie będzie przebiegać też znacznie szybciej niż w przypadku stosowaniu metod leczenia, po które dotychczas sięgali ortopedzi. Dokonania zespołu zostały doceniane zarówno w środowisku naukowym, jak i biznesowym. W ostatnim czasie innowacyjne pomysły otrzymały wiele znaczących wyróżnień.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij