Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne
Maria Brzegowy

Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Mirakulina jest substancją, która zmienia smak kwaśny na słodki. Efekt ten uzyskuje przez możliwość wiązania się z receptorami smaku słodkiego. Czym jest mirakulina i gdzie można ją kupić? Czy każdy może po nią sięgnąć? 

Mirakulina to produkt, o którym większość z nas słyszy zapewne pierwszy raz. Ze względu na dość wysoką cenę i ograniczoną dostępność nie cieszy się więc zbyt wysoką popularnością. Czym ona jest? Czy warto znać preparaty z mirakuliną? Jakie właściwości ma mirakulina? Gdzie się ją stosuje?  

Mirakulina – co to takiego? 

Mirakulina jest glikoproteiną obecną w cienkiej warstwie miąższowej owalnego i czerwonego owocu zwanego synsepalem słodkim (Synsepalum dulcificum) – roślinie rosnącej w Afryce Zachodniej i odkrytej przez Europejczyków w XVIII wieku. Uprawiana jest ona głównie na Tajwanie, w Ghanie, Tajlandii oraz w południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych.  

Mirakulina jest produktem bardzo nietypowym i rzadko wykorzystywanym przez Polaków. Stanowi białko, które – dzięki możliwości łączenia się z receptorami obecnymi na języku – wywołuje odczucie słodkiego smaku (w miejsce kwaśnego), najbardziej pożądanego przez konsumentów.  

Mirakulina – jakie ma właściwości? 

Jak już wcześniej wspomniano, mirakulina to substancja, która dzięki swoim właściwościom posiada zdolność „zamieniania” smaku na słodki. Mieszkańcy Afryki Zachodniej wykorzystywali owoce synsepalu w przypadku bardzo kwaśnych produktów celem wywołania przyjemniejszych doznań smakowych. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, jedzenie mirakuliny przypominało efekt zbliżony do tego, jaki doświadczamy podczas jedzenia tradycyjnego cukru. Odczuwanie smaku słodkiego zależne jest od stężenia tej glikoproteiny oraz pH roztworu, w którym się znajduje. 

Spożycie mirakuliny tuż przed włożeniem do ust kwaśnych produktów lub potraw wywołuje swoistą blokadę receptorów odpowiedzialnych za doznawanie smaku kwaśnego oraz gorzkiego.  

Zastosowanie mirakuliny 

Dzięki swoim właściwościom mirakulina znalazła zastosowanie przede wszystkim w kuchni – zwiększając doznania smakowe osób preferujących odczuwanie słodkiego. Ponadto może być wykorzystywana jako niskokaloryczny słodzik. Nie sprawdzi się jednak jako dodatek do dań – należy spożyć ją tuż przed planowanym posiłkiem.  

Słodziki są znane i wykorzystywane przez znaczną część populacji, zwłaszcza tą zmagającą się z problemem nadwagi, otyłości czy chorobami związanymi z nietolerancją węglowodanów, takich jak cukrzyca czy insulinooporność. Najczęściej wykorzystywane są słodziki przygotowywane na bazie sacharyny, aspartamu czy acesulfamu K. Zdaniem ekspertów mirakulina wiąże się z receptorami słodkości dużo mocniej niż zwykłe środki słodzące lub cukry, co pozwala na zaspokojenie potrzeby zjedzenia np. deseru. 

Z drugiej jednak strony literatura donosi, że mirakulina znalazła również zastosowanie u pacjentów z chorobami nowotworowymi w trakcie leczenie chemioterapią. Według aktualnych danych wiadomo, że niedożywienie stanowi jeden z głównych przyczyn powikłań w trakcie leczenia onkologicznego, stąd istnieje ogromna potrzeba jego profilaktyki. Chemioterapia jest metodą polegającą na stosowaniu leków cytostatycznych, które – prócz destrukcyjnego działania wobec komórek rakowych – wywierają również niekorzystny wpływ na tkanki zdrowe. To z kolei może doprowadzić do wystąpienia szeregu dolegliwości, znacznie utrudniających prowadzenie leczenia. Do skutków ubocznych można zaliczyć między innymi te związane z przewodem pokarmowym takie jak utrata apetytu, a także duże zmiany w odczuwaniu smaku. Ponieważ zjawisko to może utrzymywać się przez dłuższy czas i powodować znaczne obniżenie jakości życia, część specjalistów żywienia uważa, że wprowadzenie mirakuliny do diety pacjentów może zwiększyć ich łaknienie oraz wyostrzyć smak

Należy pamiętać, iż stosowanie jakichkolwiek preparatów w trakcie leczenia onkologicznego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym. Badania dotyczące zasadności i bezpieczeństwa stosowania tych produktów u pacjentów z chorobami nowotworowymi wciąż jeszcze nie są wystarczające, stąd wyrobów tych nie należy stosować na własna rękę.

Mirakulina – gdzie ją kupić i ile kosztuje? 

Ze względu na wymagające warunki klimatyczne rośliny synsepalu nie jest możliwe prowadzenie jej upraw w Polsce. Możliwość zakupu wyrobów mirakuliny również jest bardzo ograniczona – nie znajdziemy ich przykładowo w dziale suplementów diety ogólnodostępnej apteki. Mirakulinę najczęściej można dostać w sieci na różnego rodzaju stronach internetowych. Przed podjęciem zakupów należy jednak zwrócić uwagę na wiarygodność tych serwisów. Bądźmy czujni, gdyż kupowanie niesprawdzonych preparatów może nieść za sobą liczne działania niepożądane. Ograniczona dostępność preparatów z mirakuliną przekłada się również na ich cenę. Za 15 porcji (tabletek) należy zapłacić około 80 zł. Koszt większej liczby waha się w granicach 100 do 300 złotych.  

Mirakulina w tabletkach – przeciwwskazania 

Zdaniem konsumentów mirakulina nie wywołuje działań niepożądanych. Nie możemy być natomiast pewni wszystkich wyrobów oferowanych w sieci. Preparatów stosowanych jako słodzik, w tym również mirakuliny, nie powinny spożywać kobiety w ciąży, osoby starsze, z alergią na jakąkolwiek substancję zawartą w danym preparacie, a także dzieci i młodzież. Przed zastosowaniem należy dokładnie zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

  • Skorzonera – co to za warzywo? Wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie wężymordu

    Skorzonera, zwana inaczej wężymordem, to roślina mało popularna w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że to warzywo może stanowić ciekawy i wartościowy element naszej diety. Czym dokładnie jest skorzonera? Jakimi właściwościami się wyróżnia? Kto może włączyć ją do swojej diety? Podpowiadamy. 

  • Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?

    Seler naciowy to warzywo popularne wśród osób odchudzających się i dbających o zdrowy styl życia, jednak wciąż niedocenione. Łodygi selera naciowego stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, dostarczają błonnika i należą do produktów o niskim IG. Co jeszcze warto wiedzieć o selerze naciowym? 

  • Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

    Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  • Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

    Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij