×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Mirakulina jest substancją, która zmienia smak kwaśny na słodki. Efekt ten uzyskuje przez możliwość wiązania się z receptorami smaku słodkiego. Czym jest mirakulina i gdzie można ją kupić? Czy każdy może po nią sięgnąć? 

Mirakulina to produkt, o którym większość z nas słyszy zapewne pierwszy raz. Ze względu na dość wysoką cenę i ograniczoną dostępność nie cieszy się więc zbyt wysoką popularnością. Czym ona jest? Czy warto znać preparaty z mirakuliną? Jakie właściwości ma mirakulina? Gdzie się ją stosuje?  

Mirakulina – co to takiego? 

Mirakulina jest glikoproteiną obecną w cienkiej warstwie miąższowej owalnego i czerwonego owocu zwanego synsepalem słodkim (Synsepalum dulcificum) – roślinie rosnącej w Afryce Zachodniej i odkrytej przez Europejczyków w XVIII wieku. Uprawiana jest ona głównie na Tajwanie, w Ghanie, Tajlandii oraz w południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych.  

Mirakulina jest produktem bardzo nietypowym i rzadko wykorzystywanym przez Polaków. Stanowi białko, które – dzięki możliwości łączenia się z receptorami obecnymi na języku – wywołuje odczucie słodkiego smaku (w miejsce kwaśnego), najbardziej pożądanego przez konsumentów.  

Mirakulina – jakie ma właściwości? 

Jak już wcześniej wspomniano, mirakulina to substancja, która dzięki swoim właściwościom posiada zdolność „zamieniania” smaku na słodki. Mieszkańcy Afryki Zachodniej wykorzystywali owoce synsepalu w przypadku bardzo kwaśnych produktów celem wywołania przyjemniejszych doznań smakowych. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, jedzenie mirakuliny przypominało efekt zbliżony do tego, jaki doświadczamy podczas jedzenia tradycyjnego cukru. Odczuwanie smaku słodkiego zależne jest od stężenia tej glikoproteiny oraz pH roztworu, w którym się znajduje. 

Spożycie mirakuliny tuż przed włożeniem do ust kwaśnych produktów lub potraw wywołuje swoistą blokadę receptorów odpowiedzialnych za doznawanie smaku kwaśnego oraz gorzkiego.  

Zastosowanie mirakuliny 

Dzięki swoim właściwościom mirakulina znalazła zastosowanie przede wszystkim w kuchni – zwiększając doznania smakowe osób preferujących odczuwanie słodkiego. Ponadto może być wykorzystywana jako niskokaloryczny słodzik. Nie sprawdzi się jednak jako dodatek do dań – należy spożyć ją tuż przed planowanym posiłkiem.  

Słodziki są znane i wykorzystywane przez znaczną część populacji, zwłaszcza tą zmagającą się z problemem nadwagi, otyłości czy chorobami związanymi z nietolerancją węglowodanów, takich jak cukrzyca czy insulinooporność. Najczęściej wykorzystywane są słodziki przygotowywane na bazie sacharyny, aspartamu czy acesulfamu K. Zdaniem ekspertów mirakulina wiąże się z receptorami słodkości dużo mocniej niż zwykłe środki słodzące lub cukry, co pozwala na zaspokojenie potrzeby zjedzenia np. deseru. 

Z drugiej jednak strony literatura donosi, że mirakulina znalazła również zastosowanie u pacjentów z chorobami nowotworowymi w trakcie leczenie chemioterapią. Według aktualnych danych wiadomo, że niedożywienie stanowi jeden z głównych przyczyn powikłań w trakcie leczenia onkologicznego, stąd istnieje ogromna potrzeba jego profilaktyki. Chemioterapia jest metodą polegającą na stosowaniu leków cytostatycznych, które – prócz destrukcyjnego działania wobec komórek rakowych – wywierają również niekorzystny wpływ na tkanki zdrowe. To z kolei może doprowadzić do wystąpienia szeregu dolegliwości, znacznie utrudniających prowadzenie leczenia. Do skutków ubocznych można zaliczyć między innymi te związane z przewodem pokarmowym takie jak utrata apetytu, a także duże zmiany w odczuwaniu smaku. Ponieważ zjawisko to może utrzymywać się przez dłuższy czas i powodować znaczne obniżenie jakości życia, część specjalistów żywienia uważa, że wprowadzenie mirakuliny do diety pacjentów może zwiększyć ich łaknienie oraz wyostrzyć smak

Należy pamiętać, iż stosowanie jakichkolwiek preparatów w trakcie leczenia onkologicznego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym. Badania dotyczące zasadności i bezpieczeństwa stosowania tych produktów u pacjentów z chorobami nowotworowymi wciąż jeszcze nie są wystarczające, stąd wyrobów tych nie należy stosować na własna rękę.

Mirakulina – gdzie ją kupić i ile kosztuje? 

Ze względu na wymagające warunki klimatyczne rośliny synsepalu nie jest możliwe prowadzenie jej upraw w Polsce. Możliwość zakupu wyrobów mirakuliny również jest bardzo ograniczona – nie znajdziemy ich przykładowo w dziale suplementów diety ogólnodostępnej apteki. Mirakulinę najczęściej można dostać w sieci na różnego rodzaju stronach internetowych. Przed podjęciem zakupów należy jednak zwrócić uwagę na wiarygodność tych serwisów. Bądźmy czujni, gdyż kupowanie niesprawdzonych preparatów może nieść za sobą liczne działania niepożądane. Ograniczona dostępność preparatów z mirakuliną przekłada się również na ich cenę. Za 15 porcji (tabletek) należy zapłacić około 80 zł. Koszt większej liczby waha się w granicach 100 do 300 złotych.  

Mirakulina w tabletkach – przeciwwskazania 

Zdaniem konsumentów mirakulina nie wywołuje działań niepożądanych. Nie możemy być natomiast pewni wszystkich wyrobów oferowanych w sieci. Preparatów stosowanych jako słodzik, w tym również mirakuliny, nie powinny spożywać kobiety w ciąży, osoby starsze, z alergią na jakąkolwiek substancję zawartą w danym preparacie, a także dzieci i młodzież. Przed zastosowaniem należy dokładnie zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. T. Wolski, A. Najda, Substancje słodzące pochodzenia naturalnego, Borgis – Postępy Fitoterapii nr 1-2 2005. 
  2. M. K. Wilken, B. A. Satiroff, Pilot study of "miracle fruit" to improve food palatability for patients receiving chemotherapy, "Clinical Journal of Oncology Nursing", nr 16 5 2012. 
  3. H. J. Sun, M.L. Cui., B. Ma, H. Ezura, Functional expression of the taste-modifying protein, miraculin, in transgenic lettuce, "FEBS Letters", nr 580 2 2006. 
  4. O. Lipatova, M. M. Campolattaro, The Miracle Fruit: An Undergraduate Laboratory Exercise in Taste Sensation and Perception, "J Undergrad Neurosci Educ.", nr 15 1 2016. 
  5. M. Olszówka, K. Maciąg, Przemysł spożywczy w interdyscyplinarnym ujęciu, "Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL", 2015. 

Podziel się: