Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne - portal DOZ.pl
Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne
Maria Brzegowy

Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Mirakulina jest substancją, która zmienia smak kwaśny na słodki. Efekt ten uzyskuje przez możliwość wiązania się z receptorami smaku słodkiego. Czym jest mirakulina i gdzie można ją kupić? Czy każdy może po nią sięgnąć? 

Mirakulina to produkt, o którym większość z nas słyszy zapewne pierwszy raz. Ze względu na dość wysoką cenę i ograniczoną dostępność nie cieszy się więc zbyt wysoką popularnością. Czym ona jest? Czy warto znać preparaty z mirakuliną? Jakie właściwości ma mirakulina? Gdzie się ją stosuje?  

Mirakulina – co to takiego? 

Mirakulina jest glikoproteiną obecną w cienkiej warstwie miąższowej owalnego i czerwonego owocu zwanego synsepalem słodkim (Synsepalum dulcificum) – roślinie rosnącej w Afryce Zachodniej i odkrytej przez Europejczyków w XVIII wieku. Uprawiana jest ona głównie na Tajwanie, w Ghanie, Tajlandii oraz w południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych.  

Mirakulina jest produktem bardzo nietypowym i rzadko wykorzystywanym przez Polaków. Stanowi białko, które – dzięki możliwości łączenia się z receptorami obecnymi na języku – wywołuje odczucie słodkiego smaku (w miejsce kwaśnego), najbardziej pożądanego przez konsumentów.  

Mirakulina – jakie ma właściwości? 

Jak już wcześniej wspomniano, mirakulina to substancja, która dzięki swoim właściwościom posiada zdolność „zamieniania” smaku na słodki. Mieszkańcy Afryki Zachodniej wykorzystywali owoce synsepalu w przypadku bardzo kwaśnych produktów celem wywołania przyjemniejszych doznań smakowych. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, jedzenie mirakuliny przypominało efekt zbliżony do tego, jaki doświadczamy podczas jedzenia tradycyjnego cukru. Odczuwanie smaku słodkiego zależne jest od stężenia tej glikoproteiny oraz pH roztworu, w którym się znajduje. 

Spożycie mirakuliny tuż przed włożeniem do ust kwaśnych produktów lub potraw wywołuje swoistą blokadę receptorów odpowiedzialnych za doznawanie smaku kwaśnego oraz gorzkiego.  

Polecane dla Ciebie

Zastosowanie mirakuliny 

Dzięki swoim właściwościom mirakulina znalazła zastosowanie przede wszystkim w kuchni – zwiększając doznania smakowe osób preferujących odczuwanie słodkiego. Ponadto może być wykorzystywana jako niskokaloryczny słodzik. Nie sprawdzi się jednak jako dodatek do dań – należy spożyć ją tuż przed planowanym posiłkiem.  

Słodziki są znane i wykorzystywane przez znaczną część populacji, zwłaszcza tą zmagającą się z problemem nadwagi, otyłości czy chorobami związanymi z nietolerancją węglowodanów, takich jak cukrzyca czy insulinooporność. Najczęściej wykorzystywane są słodziki przygotowywane na bazie sacharyny, aspartamu czy acesulfamu K. Zdaniem ekspertów mirakulina wiąże się z receptorami słodkości dużo mocniej niż zwykłe środki słodzące lub cukry, co pozwala na zaspokojenie potrzeby zjedzenia np. deseru. 

Z drugiej jednak strony literatura donosi, że mirakulina znalazła również zastosowanie u pacjentów z chorobami nowotworowymi w trakcie leczenie chemioterapią. Według aktualnych danych wiadomo, że niedożywienie stanowi jeden z głównych przyczyn powikłań w trakcie leczenia onkologicznego, stąd istnieje ogromna potrzeba jego profilaktyki. Chemioterapia jest metodą polegającą na stosowaniu leków cytostatycznych, które – prócz destrukcyjnego działania wobec komórek rakowych – wywierają również niekorzystny wpływ na tkanki zdrowe. To z kolei może doprowadzić do wystąpienia szeregu dolegliwości, znacznie utrudniających prowadzenie leczenia. Do skutków ubocznych można zaliczyć między innymi te związane z przewodem pokarmowym takie jak utrata apetytu, a także duże zmiany w odczuwaniu smaku. Ponieważ zjawisko to może utrzymywać się przez dłuższy czas i powodować znaczne obniżenie jakości życia, część specjalistów żywienia uważa, że wprowadzenie mirakuliny do diety pacjentów może zwiększyć ich łaknienie oraz wyostrzyć smak

Należy pamiętać, iż stosowanie jakichkolwiek preparatów w trakcie leczenia onkologicznego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym. Badania dotyczące zasadności i bezpieczeństwa stosowania tych produktów u pacjentów z chorobami nowotworowymi wciąż jeszcze nie są wystarczające, stąd wyrobów tych nie należy stosować na własna rękę.

Mirakulina – gdzie ją kupić i ile kosztuje? 

Ze względu na wymagające warunki klimatyczne rośliny synsepalu nie jest możliwe prowadzenie jej upraw w Polsce. Możliwość zakupu wyrobów mirakuliny również jest bardzo ograniczona – nie znajdziemy ich przykładowo w dziale suplementów diety ogólnodostępnej apteki. Mirakulinę najczęściej można dostać w sieci na różnego rodzaju stronach internetowych. Przed podjęciem zakupów należy jednak zwrócić uwagę na wiarygodność tych serwisów. Bądźmy czujni, gdyż kupowanie niesprawdzonych preparatów może nieść za sobą liczne działania niepożądane. Ograniczona dostępność preparatów z mirakuliną przekłada się również na ich cenę. Za 15 porcji (tabletek) należy zapłacić około 80 zł. Koszt większej liczby waha się w granicach 100 do 300 złotych.  

Mirakulina w tabletkach – przeciwwskazania 

Zdaniem konsumentów mirakulina nie wywołuje działań niepożądanych. Nie możemy być natomiast pewni wszystkich wyrobów oferowanych w sieci. Preparatów stosowanych jako słodzik, w tym również mirakuliny, nie powinny spożywać kobiety w ciąży, osoby starsze, z alergią na jakąkolwiek substancję zawartą w danym preparacie, a także dzieci i młodzież. Przed zastosowaniem należy dokładnie zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania. 

  1. T. Wolski, A. Najda, Substancje słodzące pochodzenia naturalnego, Borgis – Postępy Fitoterapii nr 1-2 2005. 
  2. M. K. Wilken, B. A. Satiroff, Pilot study of "miracle fruit" to improve food palatability for patients receiving chemotherapy, "Clinical Journal of Oncology Nursing", nr 16 5 2012. 
  3. H. J. Sun, M.L. Cui., B. Ma, H. Ezura, Functional expression of the taste-modifying protein, miraculin, in transgenic lettuce, "FEBS Letters", nr 580 2 2006. 
  4. O. Lipatova, M. M. Campolattaro, The Miracle Fruit: An Undergraduate Laboratory Exercise in Taste Sensation and Perception, "J Undergrad Neurosci Educ.", nr 15 1 2016. 
  5. M. Olszówka, K. Maciąg, Przemysł spożywczy w interdyscyplinarnym ujęciu, "Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL", 2015. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe i lekkie grillowanie – czy to możliwe?

    Sezon grillowy kocha chyba każdy. Niezależnie od tego, czy jesteśmy smakoszami wege, czy z uwielbieniem wcinamy mięso, z niecierpliwością oczekujemy pierwszej sprzyjającej biesiadowaniu pod chmurką pogody! Co jednak, gdy dbamy o figurę, a żołądek niekoniecznie przyjmuje cięższą dietę? Czy da się grillować zdrowo?

  • Jajka a cholesterol

    W kontekście zwiększonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jajka to temat stale wypływający w sieci i mediach pisanych. Jednego roku są absolutnie złe i zakazane, kolejnego – za sprawą zwolenników alternatywnych diet – niezwykle potrzebne i odżywcze. Temat jaj to temat aktualny również i w okresie Świąt Wielkanocnych, kiedy to (prawdopodobnie) spożywamy ich najwięcej.

  • Dieta na nadkwasotę żołądka – jak złagodzić nadkwaśność dietą?

    Głównym celem diety przy nadkwaśności jest neutralizacja i ograniczenie wydzielania soku żołądkowego. W ten sposób odpowiednie żywienie przy nadkwasocie żołądka łagodzi jej nieprzyjemne dolegliwości takie jak pieczenie, zgagę czy ból w klatce piersiowej. Jakie produkty mogą okazać się pomocne, a których należy unikać w nadkwaśności?  

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Dieta na płaski brzuch – jak powinna wyglądać? Wskazówki dietetyczne dla kobiet i mężczyzn

    Płaski brzuch to obiekt pożądania większości z nas. Szukamy więc specjalnych diet, sięgamy po „cudowne” specyfiki i podejmujemy się określonych ćwiczeń fizycznych w nadziei, że uda się nam wyszczuplić tę konkretną partię ciała. Tymczasem dieta na płaski brzuch tak naprawdę nie istnieje – trudno „miejscowo” odchudzić się samą dietą. Można natomiast zastosować pewne zasady, które pozwolą nam zachować zdrowie i ładną sylwetkę ogółem, co przysłuży się poprawie wyglądu również i naszego brzucha. 

  • Adiponektyna – czym jest? Jak wpływa na otyłość?

    Adiponektyna jest białkiem syntetyzowanym przez tkankę tłuszczową. Wykazuje nie tylko korzystny wpływ na metabolizm glukozy i tłuszczów, ale także działa ochronnie na naczynia krwionośne. Obniżony poziom adiponektyny w surowicy zaobserwowano m.in. w otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym czy chorobie wieńcowej – co to oznacza?

  • Olej sezamowy – wartości odżywcze i właściwości. Jak go stosować?

    Olej sezamowy od wieków jest ważnym dodatkiem do diet stosowanych pod różnymi szerokościami geograficznymi. Pomaga w walce z licznymi dolegliwościami, ale jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym – między innymi do pielęgnacji włosów. Warto znać cenne właściwości oleju sezamowego, ale i przeciwwskazania do jego użycia.

  • Acesulfam K – czy szkodzi zdrowiu?

    Acesulfam K (acesulfam potasu) należy do grupy słodzików charakteryzujących się bardzo intensywnym, słodkim smakiem. Pomimo że stanowi jeden z popularniejszych produktów zastępujących cukier, nie kojarzy się zbyt dobrze. Czym właściwie jest ta substancja? Czy jest szkodliwa? Czy acesulfam K to dobry i zdrowy zamiennik cukru? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij