Dieta w insulinooporności (IO) – dlaczego jest ważna i jak powinna wyglądać?
Maria Brzegowy

Dieta w insulinooporności (IO) – dlaczego jest ważna i jak powinna wyglądać?

Osoby z insulinoopornością (IO) powinny zadbać o codzienne menu. Dieta przy insulinooporności bazuje bowiem na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Nie bez znaczenia są także regularność w spożywaniu posiłków oraz odpowiednia podaż wody. Które produkty warto jeść, a których unikać? Jak powinien wyglądać dzienny jadłospis w diecie w insulinooporności? 

Wysoki standard życia, półki sklepowe uginające się pod tonami przetworzonego jedzenia, przewlekły stres, nadwaga, otyłość, niska aktywność fizyczna oraz brak snu – to przyczyny rozwoju insulinooporności, stanu, który utrzymywany przez długi czas, może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu II. Czy można temu zapobiec? Czym jest indeks glikemiczny? Jak na co dzień powinna wyglądać dieta osoby zmagającej się z obniżoną insulinowrażliwością? 

Insulinooporność (IO) a dieta 

Jakie jest związek pomiędzy insulinoopornością a dietą? Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, pomimo prawidłowego jej stężenia i wydzielania przez trzustkę. W wyniku oporności tkanek na insulinę pojawiają się ciągłe wahania poziomu glukozy, co może prowadzić do rozwoju hiperinsulinizmu, a następnie do otyłości, stłuszczenia wątroby, problemów z funkcjonowaniem pracy jajników, a ostatecznie cukrzycy typu II.   

Szacuje się, że insulinooporność może w Polsce dotyczyć nawet kilkunastu milionów osób. Początkowo przebiega bezobjawowo, natomiast w miarę upływu czasu chorzy mogą skarżyć się na nadmierną senność po posiłku, przyrost masy ciała, ciągłe zmęczenie, problemy z pamięcią, zmiany skórne tzw. rogowacenie ciemnie, napady głodu, zwłaszcza na słodycze czy przewlekłe uczucie zimna.  

Leczenie IO rozpoczyna się od zmiany nawyków żywieniowych oraz wprowadzenia regularnej aktywności fizycznej – w jej wypadku szczególnie poleca się aktywność na tzw. „niskim tętnie”. W momencie, w którym modyfikacje te nie dają efektu, dodatkowo stosuje się farmakoterapię. 

Dieta w insulinooporności odgrywa bardzo ważną rolę – jej celem jest znaczne unormowanie glikemii poposiłkowej. Powinna ona opierać się przede wszystkim na spożywaniu nieprzetworzonych i świeżych produktów o tzw. niskim indeksie i ładunku glikemicznym.  

Ważne: indeks glikemiczny to parametr określający wzrost poziomu glukozy po spożyciu określonego produktu. Im wyższa wartość IG, tym produkt jest szybciej trawiony i powoduje szybszy wyrzut insuliny i glukozy we krwi, co nie będzie pożądane w przypadku insulinooporności. 

Dieta w IO powinna bazować na produktach o niskim i średnim IG (podobnie jak dieta przy PCOS) oraz opierać się o regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków. W diecie przy insulinooporności poleca się zadbać o zwiększoną podaż pełnowartościowego białka (10-30% z całości energii), które zmniejsza glikemię poposiłkową poprzez obniżenie wydzielania hormonów jelitowych. Tłuszcze powinny stanowić od 25-40% z całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Spowalniają one opróżnianie żołądka i trawienie pokarmu.

Głównym ich źródłem będą oleje roślinne takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, a także orzechy oraz pestki. Podaż węglowodanów w diecie waha się w granicach 45-60% w zależności od indywidualnych preferencji czy aktywności fizycznej, ale przede wszystkim od wartości indeksu glikemicznego poszczególnych produktów. 

Dieta w insulinooporności – co można jeść i pić, a czego warto unikać? 

Do produktów dozwolonych (niski i średni indeks glikemiczny) w diecie osób insulinoopornych zaliczamy: 

  • większość świeżych owoców (brzoskwinie, pomarańcze, jagody, truskawki, śliwki, niedojrzały banan, awokado itd.);
  • wybrane owoce suszone bez dodatku cukru (morele, jabłko, śliwki kalifornijskie);
  • większość świeżych i surowych warzyw (bakłażan, brukselka, ogórek, papryka, pomidory, cukinia, marchew surowa, rzodkiewki, sałata, nasiona roślin strączkowych);
  • naturalny nabiał nabiał (jogurty, kefir, mleko, żółte sery, śmietana, maślanka, serki homogenizowane);
  • produkty zbożowe z pełnego ziarna (gruboziarniste kasze i makarony, brązowy ryż, chleb żytni, graham oraz orkiszowy, otręby żytni itd.);
  • orzechy, pestki, nasiona, masło, oleje roślinne;
  • produkty mięsne ryby oraz jaja. 

Do produktów, które należy ograniczyć (wysoki indeks glikemiczny) lub łączyć z dobrym źródłem białka lub tłuszczów, należą: 

  • inne niż wymienione wyżej owoce (dojrzałe banany, melon, arbuz, owoce z puszki);
  • pozostałe owoce suszone (fig, daktyle, żurawina, rodzynki);
  • produkty zbożowe z białej, pszennej mąki (biały makaron, ryż, drobne kasze);
  • miód, cukier, ciasta, torty, ketchup, żelki itp. 
Ważne: pamiętaj, aby zawsze sprawdzać etykietę kupowanej żywności. Cukier dodawany jest do większości przetworzonych produktów sklepowych. Zwróć uwagę, że może on znajdować się w nich pod różnymi nazwami np. sok jabłkowy, melasa, syrop, miód (sztuczny lub naturalny) itp. 
Nadrzędną zasadą diety w insulinooporności jest rezygnacja z podjadania pomiędzy posiłkami. Jeśli już nie można się powstrzymać od sporadycznego sięgnięcia po przekąskę, należy wybrać orzechy (maksymalnie mała garść) albo pokrojone, surowe warzywa do chrupania.

Uczucie głodu może okazać się złudne i związane z niezaspokojonym pragnieniem. W związku z tym, osobom z insulinoopornością zaleca się picie wody w ilości ok. 2-2,5 l dziennie, herbatę zieloną, czerwoną, białą, ewentualnie kawę bez dodatków. Soki (nawet te samodzielnie przygotowane w domu) nie są rekomendowane. W przypadku gdy chory nie potrafi całkowicie zrezygnować ze słodzenia napojów, w diecie przy IO dopuszcza się stosowanie naturalnych słodzików, np. ksylitolu lub erytrolu. 

Powiązane produkty

Dieta dla insulinoopornych – przykładowy jadłospis 

Jak powinien wyglądać przykładowy jadłospis dzienny w diecie przy insulinooporności?

Śniadanie:  

Jajecznica na oliwie z cebulką, papryką, pomidorkami i pieczarkami, posypana natką pietruszki. 

II śniadanie:  

Serek wiejski ze szczypiorkiem i kromką chleba żytniego. 

Obiad:  

Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną, zmielonym mięsem z indyka, cebulą, pomidorem i odrobiną sera cheddar. 

Podwieczorek:  

Jogurt naturalny z siemieniem lnianym, borówkami, orzechami włoskimi i świeżą miętą. 

Kolacja:  

Kanapki z pastą z awokado i fasoli z plastrem pomidora, posypane natką pietruszki. 

  1. D. Musiałowska, Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie, Łódź 2017.  
  2. J. Suliburska, J. Kuśnierek, Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności, Forum Zaburzeń Metabolicznych, nr 3 (177-183) 2010. 
  3. L. Napiórkowska., E. Franek, Insulinooporność a stan przedcukrzycowy, "Postępy Nauk Medycznych",  nr XXX (02) 2017. 
  4. M. Makarowska, D. Musiałowska, Dieta w insulinooporności, Łódź 2018. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Podróż do Wietnamu – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Planując podróż do Wietnamu, warto zadbać nie tylko o plan zwiedzania, ale także – a może przede wszystkim – o zdrowie. Wietnam leży w strefie klimatu tropikalnego i subtropikalnego, co sprzyja występowaniu chorób zakaźnych, dlatego przed wyjazdem należy sprawdzić aktualne zalecenia dotyczące szczepień, zabezpieczyć się przed chorobami przenoszonymi przez owady, a na miejscu pamiętać o podstawowych zasadach higieny.

  • Dieta wegetariańska – zasady, zalety i wady. Czym zastąpić mięso?

    Dieta wegetariańska to dość częsty wybór miłośników zwierząt oraz osób, którym leży na sercu dobro planety. Rezygnacja z mięsa wcale nie musi oznaczać monotonnego i nudnego jadłospisu – wystarczy zapoznać się z zasadami diety wegetariańskiej i popularnymi przepisami praktykowanymi przez jej zwolenników. Dowiedzmy się, czy wegetarianizm jest zdrowy i jakie są najlepsze alternatywy dla mięsa.

  • Koci katar – objawy, leczenie, profilaktyka. Kiedy zabrać kota do weterynarza?

    Koci katar to choroba występująca u kotów, wywoływana przez wirusy Feline Calicivirus (FCV) oraz Feline Herpesvirus (FHV-1). Chociaż jej nazwa nie brzmi groźnie, nieleczona może prowadzić do przykrych powikłań, zwłaszcza u kociąt, kocich seniorów lub kotów z obniżoną odpornością. Jak rozpoznać koci katar i jak go leczyć?

  • Podróż do Tanzanii i na Zanzibar. Zalecane szczepienia i zagrożenia zdrowotne

    Planując egzotyczną podróż do Tanzanii i na Zanzibar, warto pamiętać nie tylko o formalnościach wizowych czy atrakcjach turystycznych, ale przede wszystkim o zdrowiu. Afryka Wschodnia to region o odmiennym klimacie i innym poziomie sanitarno-epidemiologicznym, charakteryzujący się występowaniem chorób, z którymi w Polsce nie mamy styczności. Odpowiednio wczesne przygotowanie medyczne, szczepienia przed wyjazdem oraz przestrzeganie zasad profilaktyki mogą uchronić podróżnych przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl