Chrom
Naukowcy odkryli, że chrom w postaci trójwartościowej aktywuje wiele enzymów biorących udział w utrzymaniu prawidłowej struktury białek i kwasów nukleinowych oraz reguluje przemiany cukrów i tłuszczów. Jednak do tej pory badaczom nie udało się wyjaśnić mechanizmów aktywności biologicznej chromu.
Metaboliczny wpływ chromu polega na wzmacnianiu działania insuliny, hormonu umożliwiającego transport glukozy do wnętrza wszystkich komórek żywego organizmu.
Dzięki insulinie stężenie glukozy we krwi zdrowego człowieka nawet po posiłku nie jest zbyt wysokie. Jeśli trzustka zaczyna wydzielać zbyt mało insuliny w odpowiedzi na bodziec jakim jest posiłek, to dochodzi do nadmiernego gromadzenia się glukozy we krwi. A to jest bezpośrednim powodem rozwoju groźnej choroby metabolicznej - cukrzycy. Z tego też względu rola chromu w zapobieganiu cukrzycy i w jej ewentualnym leczeniu wspomagającym jest bardzo duża. Z drugiej strony sam długotrwały niedobór chromu może powodować duże wahania stężenia glukozy we krwi, jak również prowadzić do rozwoju upośledzonej tolerancji glukozy czy nawet może sprzyjać rozwojowi cukrzycy u osób starszych. Przy niedoborze chromu może gwałtownie spadać poziom glukozy we krwi, któremu towarzyszy nieodparta potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego. A przecież ciągły apetyt na słodycze i "pogryzanie" między posiłkami powoduje przyrost masy ciała, tak niepożądany przez osoby pragnące zachować szczupłą figurę. Skoro więc chrom stymuluje funkcjonowanie insuliny, to prawidłowa jego podaż może ograniczać nasze łaknienie i chęć częstego zjadania "małego co nieco".
Niedobór chromu wpływa również niekorzystnie na przemiany tłuszczów w organizmie. W wyniku tego zmniejsza się wychwytywanie cholesterolu przez wątrobę, co prowadzi do jego osadzania się w ściankach tętnic. W ten sposób tworzą się blaszki miażdżycowe zwężające naczynia krwionośne. Dlatego uzupełnianie diety preparatami chromu korzystnie reguluje metabolizm związków tłuszczów.
Co ważne, chrom przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej i zwiększenia ilości tkanki mięśniowej. Tym samym warto go polecać osobom odchudzającym się oraz sportowcom i wszystkim innym, którzy starają się regularnie ćwiczyć fizycznie. Przy czym sam chrom nie powoduje chudnięcia, jednak stymulując pracę narządów wewnętrznych pomaga w uzyskaniu i utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Źródłem chromu są produkty spożywcze takie, jak: drożdże piwne, wątroba, kurze udka, mięso konserwowane, pełnoziarniste artykuły zbożowe, grzyby, suszone śliwki, orzechy, kiełki pszenicy, ziemniaki gotowane w mundurkach, skorupiaki morskie, świeże warzywa i przyprawy (głównie pieprz).
W pożywieniu chromu jest jednak mało i nawet dobrze zbilansowana dieta zapewnia jedynie ok. 1/5 zapotrzebowania dziennego na ten minerał, które dla dorosłych wynosi ok. 250 mikrogramów na dobę. Badania wykazują, że aż 9 na 10 osób cierpi na niedobór chromu. Dlatego też osoby pragnące zwiększyć poziom tego pierwiastka w organizmie powinny dodatkowo uzupełniać dietę chromem w postaci tabletek. Przyjmowanie chromu organicznego hamuje łaknienie i korzystnie wpływa na przemiany białek i tłuszczów.
Warto zażywać preparaty chromu w połączeniu z włóknami roślinnymi, tzw. błonnikiem, ponieważ ułatwiają one wchłanianie tego minerału z przewodu pokarmowego. Dzienna podaż chromu waha się między 50 a 200 mikrogramów, którą trzeba podzielić na trzy dawki. Kuracja powinna trwać około 4 tygodni. Preparatów chromu nie należy podawać dzieciom oraz kobietom w ciąży i karmiącym.