tagatoza słodzik w proszku
Maria Brzegowy

Tagatoza – właściwości i zastosowanie

Tagatoza jest naturalnie występującym cukrem prostym, który dzięki swoim właściwościom stosowany jest jako zamiennik zwykłego cukru (sacharozy). Pełni zatem rolę słodzika – co ma istotne znaczenie w przypadku m.in. osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jakie właściwości i zastosowanie ma tagatoza? Czy jest to substancja bezpieczna, którą można stosować na co dzień? Sprawdźmy!

Tagatoza – czym jest?

Tagatoza jest cukrem prostym, naturalnie występującym w przyrodzie, choć w dużo mniejszych ilościach w porównaniu do glukozy czy fruktozy. Najbogatszym źródłem tej substancji jest tropikalne drzewo Sterculia setigera rosnące w krajach Afryki Północnej. Omawiany cukier występuje pod postacią prawie bezwonnych, białych lub prawie białych kryształków.

Jako dodatek do żywności tagatoza została zatwierdzona przez FDA (Agencja Żywności i Leków) w 2003 roku. Słodzik ten może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru produkowanego z trzciny cukrowej bądź buraka.

Tagatoza i jej właściwości

Tagatoza jest odpowiednikiem „zwykłego” cukru, który charakteryzują jednak dużo korzystniejsze właściwości. W porównaniu z cukrem spożywczym odznacza się prawie trzykrotnie niższą wartością kaloryczną (1 g dostarcza 1,5 kcal). Przy tym substancja ta jest prawie tak samo słodka jak sacharoza (92% słodkości cukru), dzięki czemu niepotrzebne jest jej dodawanie w większych ilościach. Tagatoza posiada ponadto niski indeks glikemiczny bliski 0.

Tagatoza a cukrzyca

Jak już wcześniej wspomniano, tagatoza odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu jej spożycie nie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu może być spożywana przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością

Powiązane produkty

Zastosowanie tagatozy – w jakich produktach można ją znaleźć?

Podstawowym źródłem tagatozy jest tropikalne drzewo Sterculia setigera. W śladowych ilościach cukier ten występuje również w mleku i przetworach mlecznych. W produkcji tagatozę wykorzystuje się jako słodzik, ale także i jako pewien dodatek do preparatów kosmetycznych, farmaceutycznych oraz w detergentach. Dzięki temu, że tagatoza posiada status substancji bezpiecznej GRAS (ang. Generally Recognized As Safe) wykorzystywana jest ponadto do wyrobu niskokalorycznych słodyczy, napojów płatków śniadaniowych i innych. Rosnące zainteresowanie substancją spowodowało, iż zaczęto ją też wytwarzać sztucznie w laboratoriach. 

Sprawdź na DOZ.pl: Słodziki dla diabetyków.

Tagatoza – ile kosztuje i gdzie można ją kupić?

Tagatoza to słodzik, który w porównaniu z innymi tego typu substancjami nie jest do kupienia w naszych ogólnodostępnych sklepach spożywczych. Najczęściej spotkać ją można w sklepach internetowych lub dyskontach znajdujących się na terenie innych krajów. Ograniczona dostępność tagatozy przekłada się na jej cenę, która klaruje się w okolicach 30 zł za około 500 g. 

Czy tagatoza jest zdrowa? Jaki ma wpływ na organizm?

Tagatoza uważana jest za stosunkowo bezpieczny zamiennik cukru, zaakceptowany przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jak w przypadku każdej substancji, należy jednak zachować umiar w jej spożyciu. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest m.in. diabetykom, natomiast w związku z niską kalorycznością – osobom szukającym produktów o obniżonej wartości energetycznej. Warto wspomnieć, że w przeciwieństwie do białego cukru tagatoza nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, gdyż nie stanowi pożywki dla bakterii zasiedlających jamę ustną. W rozsądnych ilościach słodzik ten nie powoduje również biegunek, które często pojawiają się po spożyciu np. polioli. 

Pomimo tego, iż tagatoza uważana jest za produkt bezpieczny do spożycia, to jednak unikać go powinny kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią. Żadne bowiem słodziki nie są w tym wypadku polecanymi zamiennikami.
  1. Deok-Kun Oh, Tagatose: properties, applications, and biotechnological processes, „Applied Microbiology and Biotechnology”, nr 76 (1) 2007.
  2. M. Guerrero-Wyss i in., D-Tagatose Is a Promising Sweetener to Control Glycaemia: A New Functional Food, BioMed Research International, DOI:10.1155/2018/8718053.
  3. Roy S. i in.. Tagatose as a Potential Nutraceutical: Production, Properties, Biological Roles, and Application, „Journal of Food Science”, nr 83 (11) 2018.
  4. I. Espinosa, L. Fogelfeld, Tagatose: from a sweetener to a new diabetic medication?, „Expert Opinion on Investigational Drugs”, nr 19 (2) 2010.
  5. M. Wanarska, D-Tagatoza – prosty cukier o ogromnym potencjale aplikacyjnym, „Laborant”, nr 3 2011.
  6. B. Waszkiewicz-Robak, Syropy i inne słodkie składniki żywności – czy to dobre i zdrowe zamienniki cukru?, „wszechnica-zywieniowa.sggw.pl” [online] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2014/slodkie_WSZECHNICA_BWR.pdf [dostęp:] 11.11.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl