tagatoza słodzik w proszku
Maria Brzegowy

Tagatoza – właściwości i zastosowanie

Tagatoza jest naturalnie występującym cukrem prostym, który dzięki swoim właściwościom stosowany jest jako zamiennik zwykłego cukru (sacharozy). Pełni zatem rolę słodzika – co ma istotne znaczenie w przypadku m.in. osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jakie właściwości i zastosowanie ma tagatoza? Czy jest to substancja bezpieczna, którą można stosować na co dzień? Sprawdźmy!

Tagatoza – czym jest?

Tagatoza jest cukrem prostym, naturalnie występującym w przyrodzie, choć w dużo mniejszych ilościach w porównaniu do glukozy czy fruktozy. Najbogatszym źródłem tej substancji jest tropikalne drzewo Sterculia setigera rosnące w krajach Afryki Północnej. Omawiany cukier występuje pod postacią prawie bezwonnych, białych lub prawie białych kryształków.

Jako dodatek do żywności tagatoza została zatwierdzona przez FDA (Agencja Żywności i Leków) w 2003 roku. Słodzik ten może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru produkowanego z trzciny cukrowej bądź buraka.

Tagatoza i jej właściwości

Tagatoza jest odpowiednikiem „zwykłego” cukru, który charakteryzują jednak dużo korzystniejsze właściwości. W porównaniu z cukrem spożywczym odznacza się prawie trzykrotnie niższą wartością kaloryczną (1 g dostarcza 1,5 kcal). Przy tym substancja ta jest prawie tak samo słodka jak sacharoza (92% słodkości cukru), dzięki czemu niepotrzebne jest jej dodawanie w większych ilościach. Tagatoza posiada ponadto niski indeks glikemiczny bliski 0.

Tagatoza a cukrzyca

Jak już wcześniej wspomniano, tagatoza odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu jej spożycie nie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu może być spożywana przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością

Powiązane produkty

Zastosowanie tagatozy – w jakich produktach można ją znaleźć?

Podstawowym źródłem tagatozy jest tropikalne drzewo Sterculia setigera. W śladowych ilościach cukier ten występuje również w mleku i przetworach mlecznych. W produkcji tagatozę wykorzystuje się jako słodzik, ale także i jako pewien dodatek do preparatów kosmetycznych, farmaceutycznych oraz w detergentach. Dzięki temu, że tagatoza posiada status substancji bezpiecznej GRAS (ang. Generally Recognized As Safe) wykorzystywana jest ponadto do wyrobu niskokalorycznych słodyczy, napojów płatków śniadaniowych i innych. Rosnące zainteresowanie substancją spowodowało, iż zaczęto ją też wytwarzać sztucznie w laboratoriach. 

Sprawdź na DOZ.pl: Słodziki dla diabetyków.

Tagatoza – ile kosztuje i gdzie można ją kupić?

Tagatoza to słodzik, który w porównaniu z innymi tego typu substancjami nie jest do kupienia w naszych ogólnodostępnych sklepach spożywczych. Najczęściej spotkać ją można w sklepach internetowych lub dyskontach znajdujących się na terenie innych krajów. Ograniczona dostępność tagatozy przekłada się na jej cenę, która klaruje się w okolicach 30 zł za około 500 g. 

Czy tagatoza jest zdrowa? Jaki ma wpływ na organizm?

Tagatoza uważana jest za stosunkowo bezpieczny zamiennik cukru, zaakceptowany przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jak w przypadku każdej substancji, należy jednak zachować umiar w jej spożyciu. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest m.in. diabetykom, natomiast w związku z niską kalorycznością – osobom szukającym produktów o obniżonej wartości energetycznej. Warto wspomnieć, że w przeciwieństwie do białego cukru tagatoza nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, gdyż nie stanowi pożywki dla bakterii zasiedlających jamę ustną. W rozsądnych ilościach słodzik ten nie powoduje również biegunek, które często pojawiają się po spożyciu np. polioli. 

Pomimo tego, iż tagatoza uważana jest za produkt bezpieczny do spożycia, to jednak unikać go powinny kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią. Żadne bowiem słodziki nie są w tym wypadku polecanymi zamiennikami.
  1. Deok-Kun Oh, Tagatose: properties, applications, and biotechnological processes, „Applied Microbiology and Biotechnology”, nr 76 (1) 2007.
  2. M. Guerrero-Wyss i in., D-Tagatose Is a Promising Sweetener to Control Glycaemia: A New Functional Food, BioMed Research International, DOI:10.1155/2018/8718053.
  3. Roy S. i in.. Tagatose as a Potential Nutraceutical: Production, Properties, Biological Roles, and Application, „Journal of Food Science”, nr 83 (11) 2018.
  4. I. Espinosa, L. Fogelfeld, Tagatose: from a sweetener to a new diabetic medication?, „Expert Opinion on Investigational Drugs”, nr 19 (2) 2010.
  5. M. Wanarska, D-Tagatoza – prosty cukier o ogromnym potencjale aplikacyjnym, „Laborant”, nr 3 2011.
  6. B. Waszkiewicz-Robak, Syropy i inne słodkie składniki żywności – czy to dobre i zdrowe zamienniki cukru?, „wszechnica-zywieniowa.sggw.pl” [online] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2014/slodkie_WSZECHNICA_BWR.pdf [dostęp:] 11.11.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij