Nadmierne i częste gazy jelitowe – co robić?
Piotr Ziętek

Nadmierne i częste gazy jelitowe – co robić?

Choć produkcja gazów w jelitach to proces naturalny, ich nadmierne powstawanie nastręcza wielu trudności. Wzdęty i obolały brzuch oraz uczucie dyskomfortu są nieodłącznymi towarzyszami zwiększonej ilości gazów jelitowych. Czy ich nadmierne powstawanie może oznaczać chorobę? Jak skutecznie zapobiegać zbyt wielkiej produkcji gazów w jelitach?  

  1. Gazy jelitowe – czym są i kiedy mogą stać się problemem? 
  2. Nadmierna produkcja gazów w jelitach – przyczyny 
  3. Czy nadmierne gazy mogą oznaczać chorobę? 
  4. Zapobieganie nadmiernej produkcji gazów 

Powstawanie gazów jelitowych jest naturalnym procesem, który ma miejsce w naszym przewodzie pokarmowym. Normalnym sposobem pozbywania się ich jest oddawanie gazów. Gazy mogą być uporczywe, np. gdy zdarzają się zbyt często. Zwykle przyczyną nadmiernych gazów jelitowych są po prostu błędy dietetyczne. Niektóre produkty spożywcze sprzyjają większej produkcji gazów jelitowych. Czasami jednak nadmierne gazy jelitowe mogą być objawem choroby. 

Gazy jelitowe – czym są i kiedy mogą stać się problemem? 

Gazy jelitowe to mieszanina gazów, która gromadzi się w jelitach, a ich nadmiar jest wydalany przez odbyt. Są trzy główne źródła gazów jelitowych. Dużą część z nich stanowią powietrze połknięte razem z pożywieniem oraz produkty fermentacji bakterii znajdujących się w jelitach. Pewnym źródłem gazów mogą być także spożywane napoje gazowane. Większość osób oddaje gazy mniej więcej kilkanaście razy dziennie.

Nadmierne gazy jelitowe mogą stać się problemem, gdy utrudniają nam normalne funkcjonowanie, np. w czasie pracy. Nadmierna produkcja gazów jelitowych może być też przyczyną innych nieprzyjemnych objawów takich jak wzdęcia, dyskomfort i bóle brzucha. 

Nadmierna produkcja gazów w jelitach – przyczyny 

Stosunkowo częstą przyczyną nadmiernej produkcji gazów jelitowych jest spożywanie potraw wzdymających. Należą do nich takie produkty spożywcze jak: 

  • rośliny strączkowe, 
  • warzywa kapustne, 
  • produkty bogate w błonnik
  • owoce zawierające dużą ilość cukrów prostych, np. śliwki, jabłka, brzoskwinie. 

Substancje, których nie jesteśmy w stanie strawić, są metabolizowane przez bakterie znajdujące się w jelitach. Produktem ubocznym tego procesu są właśnie gazy jelitowe. Wymienione wyżej produkty wcale nie muszą jednak „zaszkodzić” każdemu. Jedne osoby są na nie bardziej wrażliwe niż inne. Duże znaczenie ma też ilość spożytych produktów, które mogą wywołać gazy. 

Niektóre nawyki prowadzą do gromadzenia większej ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Przykładowo częste żucie gumy i palenie papierosów sprzyjają połykaniu większej ilości powietrza. Należy też pamiętać o gazach uwalnianych przez napoje gazowane. 

PREPARATY NA WZDĘCIA

HERBATY ZIOŁOWE - NIESTRAWNOŚĆ

WSPARCIE DLA JELIT

Czy nadmierne gazy mogą oznaczać chorobę? 

Przyczyną nadmiernej produkcji gazów są często różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Najbardziej powszechna jest nietolerancja laktozy – cukru występującego w mleku i jego przetworach. Niektóre osoby wytwarzają w jelitach zbyt mało enzymu koniecznego do jej trawienia. Problem ten nasila się z wiekiem. Przejściowa nietolerancja laktozy może wystąpić u osób, które przez długi czas nie spożywały produktów mlecznych. Celiakia, czyli choroba trzewna, również jest rodzajem nadwrażliwości pokarmowej, jednak o nieco innym mechanizmie. W przebiegu tej choroby również występują nadmierne gazy jelitowe. 

Nadmierne gazy jelitowe mogą być też oznaką zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, np. zespołu jelita drażliwego. W zespole tym pojawiają się też inne objawy, w tym bóle brzucha po pewnym czasie po posiłku. Oddanie gazów lub wypróżnienie zwykle przynosi ulgę. Zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego mogą powodować różne dolegliwości, które często występują jednocześnie. Razem z nadmiernymi gazami mogą występować zaparcia, biegunki, nudności, hemoroidy.

Przyczyny zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego są złożone. Duże znaczenie ma tutaj stres. 

Pogorszone wchłanianie substancji w jelitach, a co za tym idzie, produkcja gazów jelitowych, występuje też w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Jednak nie jest to główna dolegliwość u osób dotkniętych tymi chorobami. Dominującymi objawami w tym przypadku są silne bóle brzucha oraz krwawienie z przewodu pokarmowego. 

Zwiększona produkcja gazów jelitowych występuje w zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Zwykle większość bakterii układu pokarmowego znajduje się w jelicie grubym. Ich obecność w jelicie cienkim powoduje m.in. przewlekłe biegunki i oddawanie dużej ilości gazów. 

Powiązane produkty

Zapobieganie nadmiernej produkcji gazów 

Domowymi sposobami, które można zastosować w przypadku nadmiernej ilości gazów jelitowych, są modyfikacja diety oraz zmiana stylu życia. Aby zapobiegać gazom, należy unikać produktów wzdymających oraz napojów gazowanych, w tym piwa. Aby zmniejszyć ilość połykanego powietrza, zaleca się zaprzestanie palenia oraz żucia gumy do żucia.

Nie powinno się przyjmować także zbyt obfitych posiłków. Korzystniejsze dla sprawnego procesu trawienia jest spożywanie częstszych posiłków w małych porcjach.

Regularna aktywność fizyczna także zapobiega zaparciom i poprawia motorykę przewodu pokarmowego. Jest to szczególnie istotne dla osób prowadzących siedzący tryb życia i osób starszych.

Sprawdź akcesoria do ćwiczeń.

Jeśli istnieje podejrzenie, że gazy są powodowane przez produkty mleczne, można albo zacząć stosować produkty bezlaktozowe albo stosować suplementy diety zawierające laktazę. W przypadku uporczywych wzdęć można zażyć lek zawierający symetykon. Jest to substancja ułatwiająca oddawanie gazów. Jej preparaty są dostępne bez recepty.  

Jest wiele dostępnych preparatów ziołowych, które korzystnie wpływają na trawienie takich jak kminek, koper włoski, szałwia, anyż, lukrecja czy mięta. Występują one też w postaci złożonej z kilku ziół. Z reguły są one bezpieczne, jednak należy poinformować farmaceutę lub lekarza o stosowanych na stałe lekach. Niektóre zioła mogą bowiem wchodzić w niepożądane interakcje z lekami. 

Nie wszystkie bakterie znajdujące się w jelitach produkują gazy jelitowe w procesie fermentacji. Stosując odpowiednie probiotyki, można „zasiedlić” przewód pokarmowy bakteriami niefermentującymi. W ostatnim czasie stosowanie suplementów diety i probiotyków stało się bardzo popularne. W związku z tym na rynku pojawiło się wiele preparatów niewiadomego pochodzenia lub niedostatecznie przebadanych. Należy zasięgnąć porady lekarskiej lub farmaceuty przed wyborem odpowiedniego probiotyku na nadmierne gazy jelitowe

Jeśli jednak nadmierne gazy jelitowe nie są efektem błędu dietetycznego i zmiany stylu życia, a leki bez recepty nie przynoszą ulgi, można zasięgnąć porady lekarskiej. Szczególną uwagę powinny zwrócić inne objawy, które występują razem z gazami, np. bóle brzucha, zaparcia, wymioty, biegunka, krew w stolcu, nagła utrata masy ciała. Mogą one być symptomami poważnych chorób. Wówczas do wyeliminowania uporczywych gazów konieczne będzie leczenie choroby podstawowej. 
  1. B. Ottillinger, M. Storr, P. Malfertheiner, i in., STW 5 (Iberogast®)-a safe and effective standard in the treatment of functional gastrointestinal disorders, „Wiener Medizinische Wochenschrift”, nr 65-72 (163) 2013. 
  2. M. Naseri, M. Babaeian, F. Ghaffari i in., Bloating: Avicenna’s Perspective and Modern Medicine, „Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, nr 154-159 (21) 2016. 
  3. O. Grundmann, S. Yoon, Complementary and alternative medicines in irritable bowel syndrome: An integrative view, „World Journal of Gastroenterology”, nr 346-362 (20) 2014. 
  4. W. L. Hasler, Gas and bloating, „Gastroenterology and Hepatology”, nr 654-662 (2) 2006. 
  5. P. Gajewski (red.), Interna Szczeklika 2015, Kraków 2015, 946-948, 975-984, 992-994, 1205-1209. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Pneumokoki – czym są i jakie choroby wywołują? Jak chronić się przed pneumokokami?

    Streptococcus pneumoniae (pneumokoki, dwoinki zapalenia płuc) to bakterie, które osiedlają się w nosie oraz gardle i powodują groźne choroby. Zakażenia pneumokokowe dotyczą głównie małych dzieci oraz seniorów. Wśród grup ryzyka wymienia się również osoby z zaburzeniami odporności oraz osoby cierpiące na choroby przewlekłe. W jaki sposób można zarazić się pneumokokami? Jak się przed nimi chronić? Podpowiadamy.

  • Uczulenie na słońce – przyczyny. Jak złagodzić objawy wysypki od słońca?

    Promienie słoneczne wykorzystywane są do produkowania witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz wzmacniania układu odpornościowego. Niestety zbyt długa bądź zbyt intensywna ekspozycja na słońce może powodować występowanie alergii. Uczulenie na słońce może dotknąć każdego z nas, dlatego też warto wiedzieć, jak postępować, gdy na ciele pojawi się wysypka od słońca.

  • Zanik wieloukładowy (MSA) – przyczyny, objawy, diagnoza, leczenie

    21 maja 2024 roku w wieku 71 lat po kilkuletniej walce z chorobą zmarł wybitny polski kompozytor Jan A. P. Kaczmarek. Muzyk zmagał się z nieuleczalnym, postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym – zanikiem wieloukładowym (MSA). Choroba ta prowadzi do uszkodzenia struktur mózgu, a objawy przypominają symptomy choroby Parkinsona. Dowiedz się więcej na temat przyczyn, objawów i sposobów leczenia MSA.

  • Pompa insulinowa – wskazania, działanie, refundacja

    Pompy insulinowe umożliwiają lepszą kontrolę cukrzycy, a tym samym poprawiają jakość życia osób wymagających insulinoterapii. Te niewielkich rozmiarów urządzenia naśladują działanie trzustki i eliminują konieczność wykonywania regularnych wstrzyknięć insuliny. Wyjaśniamy, jak działają pompy insulinowe i jakim grupom pacjentów zaleca się korzystanie z nich. Opisujemy również, komu przysługują z refundacją.

  • Grypa i RSV – szczepionka, podobieństwa i różnice

    Grypa i RSV (ang. Respiratory Syncytial Virus) to dwie powszechne choroby wirusowe, które mają znaczący wpływ na zdrowie publiczne, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Obie mogą prowadzić do poważnych powikłań, zwłaszcza u osób starszych, niemowląt oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. W tym artykule przyjrzymy się bliżej podobieństwom i różnicom między grypą a RSV, ze szczególnym uwzględnieniem dostępnych szczepień.

  • Sensor do pomiaru cukru – monitorowanie glikemii. Działanie, refundacja systemu ciągłego CGM

    Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych, na którą w Polsce choruje ponad 3 mln osób, z czego około 25% nie jest tego świadomych. W leczeniu tego schorzenia oraz w zapobieganiu występowania powikłań narządowych niezwykle istotne jest utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Dzięki nowoczesnym technologiom w postaci systemów do ciągłego monitorowania glikemii mamy szansę na lepszą kontrolę choroby, a co za tym idzie – na opóźnienie rozwoju powikłań narządowych cukrzycy. Niestety należy pamiętać, że sensory są stosunkowo drogie, a ich zakup podlega refundacji przez Narodowy Fundusz Zdrowia jedynie w konkretnych wskazaniach.

  • Refundacja dla cukrzyków – zasady refundacji w diabetologii

    Od stycznia 2024 r. obowiązuje rozporządzenie Ministra Zdrowia wprowadzające w życie zmiany w refundacji wyrobów medycznych przeznaczonych dla pacjentów chorujących na cukrzycę. Wyjaśniamy zasady odpłatności systemów do ciągłego monitorowania glikemii, pomp insulinowych, pojemników na insulinę oraz zestawów infuzyjnych.

  • Zespół słabości (kruchości) to nie zwykłe starzenie. Objawy, diagnoza, leczenie

    Proces starzenia jest nieodłącznym elementem życia każdego człowieka i ma znaczący wpływ zarówno na fizyczne, jak i psychiczne funkcjonowanie seniorów. Wśród zachodzących zmian wymienić można między innymi pogorszenie pracy poszczególnych narządów, podatność na choroby, zaburzenia poznawcze czy zespół kruchości. Ten ostatni jest zagadnieniem szczególnie badanym przez geriatrów – szacuje się, że w populacji polskiej dotyka on około 7% seniorów, wśród których ponad 50% to osoby po 80. roku życia.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl