Słodzik
Arkadiusz Dąbek

Czy niskokaloryczny słodzik może wspomóc mikrobom jelit?

Opublikowano wyniki badań, które przeprowadzili hiszpańscy naukowcy,  nad nowym słodzikiem, który ma właściwości prebiotyczne i który nadaje produktowi końcowemu słodki smak. Kiedy słodzik pojawi się w sprzedaży?

Konsumenci często szukają alternatyw dla cukru, co skłoniło naukowców do opracowywania niskokalorycznych, sztucznych słodzików. Skład diety, w tym spożycie cukru, może wpływać na skład bakterii jelitowych, a to z kolei wpływa na ogólny stan zdrowia. W niedawno opublikowanym badaniu opisano działanie prebiotyczne lub stymulujące bakterie jelitowe przez takie niskokaloryczne, syntetyczne słodziki.

Nowy słodzik – nowe nadzieje

Odpowiednia ilość węglowodanów jest częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Nie zmienia to faktu, że lekarze często zalecają ograniczenie spożycia wysokorafinowanego cukru. Z tego powodu naukowcy zainteresowali się utrzymaniem słodyczy produktów przy jednoczesnym zmniejszeniu ogólnego spożycia samego cukru. W magazynie Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano wyniki badań nad nowym słodzikiem, który ma właściwości prebiotyczne i który nadaje produktowi końcowemu słodki smak. 

Naukowcy odkryli, że słodzik przeszedł zarówno panel testów sensorycznych – był słodki, jak i promował wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.

Wysoki cukier a mikrobiom jelit

Węglowodany są niezbędną częścią diety człowieka. Ostatecznie rozkładają się na glukozę i dostarczają organizmowi energii. Jednak spożywanie dużych ilości cukrów prostych, takich jak najbardziej popularny – biały cukier, może prowadzić do problemów zdrowotnych, do których zaliczono m.in. otyłość. Utrzymanie dobrze zbilansowanej diety (która nie zawiera m.in. nadmiernych ilości cukru) wymaga dużej konsekwencji i ciężkiej pracy. Doprowadziło to do zainteresowania opracowaniem sztucznych słodzików, które sprawiają, że żywność smakuje słodko, ale nie zawiera dodatkowych kalorii zawartych w cukrze.

Sprawdź, jakie zdrowe słodziki znajdziesz na DOZ.pl w kategorii zdrowa żywność

Kolejnym kluczowym elementem zdrowia jest utrzymanie zdrowego mikrobiomu jelitowego lub mówiąc inaczej odpowiedniej ilości pożytecznych bakterii żyjących w naszych jelitach. Mikrobiom jelitowy pomaga utrzymać zdrowie organizmu, w tym metabolizmu i odpowiedzi immunologicznej. Dieta może wpływać na mikrobiom jelitowy, co sprawia, że odżywianie ma kluczowe znaczenie dla dobrego zdrowia jelit.

Polecane dla Ciebie

Pomaganie dobrym bakteriom jelitowym

W omawianym badaniu oceniano zastosowanie specjalnego sztucznego słodzika niskokalorycznego. Słodzik swoim składem połączył mogrozydy zmodyfikowane enzymami i galaktooligosacharydami (GOS), czyli rodzaj cukru występującego w produktach mlecznych, niektórych warzywach korzeniowych i roślinach strączkowych. Naukowcy chcieli wykorzystać tę kombinację, ponieważ GOS mają właściwości prebiotyczne, co oznacza, że są korzystne dla mikroorganizmów żyjących w ludzkim mikrobiomie. GOS jest również niskokaloryczny.

Na pierwszym etapie użyli ludzkiego kału, wykorzystując do tego metodę in vitro, aby przyjrzeć się wzrostowi bakterii jelitowych – gdy zastosowano słodzik (próbki badane) i gdy nie stosowano słodzika (próbki kontrolne). Odkryli, że słodzik promował wzrost kilku rodzajów pożytecznych bakterii jelitowych, w tym Bifidobacterium, Enterococcus, Bacteroides i Clostridium coccides. Aby ocenić słodycz, naukowcy pracowali z grupą przeszkolonych panelistów sensorycznych, którzy porównali słodzik z cukrem. Odkryli, że słodzik ma słodycz porównywalną z cukrem, co wskazuje, że może działać jako smaczna alternatywa dla cukru.

Kiedy probiotyczny słodzik pojawi się w sprzedaży?

Badanie dostarczyło interesujących danych, ale obszar ten wymaga dalszych badań. Najpierw naukowcy przyjrzeli się wzrostowi bakterii in vitro, co oznacza, że dalsze badania muszą obejmować badania z udziałem ludzi, które to analizy mogą wpływać na wyniki lub je zmieniać. Ilości i zalecenia dietetyczne składników słodzika również wymagają dalszej oceny. Dr Brian Power, ekspert żywieniowy, który nie był zaangażowany w badanie, zwrócił uwagę, że ten obszar badań jest niezwykle nowy, ale wydaje się być obiecujący dla wielu grup ludzi.

1. Muñoz-Labrador A. i in.,  Prebiotic Potential of a New Sweetener Based on Galactooligosaccharides and Modified Mogrosides, „Journal of Agricultural and Food Chemistry" 2022 70 (29), 9048-9056.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij