Słodzik
Arkadiusz Dąbek

Czy niskokaloryczny słodzik może wspomóc mikrobom jelit?

Opublikowano wyniki badań, które przeprowadzili hiszpańscy naukowcy,  nad nowym słodzikiem, który ma właściwości prebiotyczne i który nadaje produktowi końcowemu słodki smak. Kiedy słodzik pojawi się w sprzedaży?

Konsumenci często szukają alternatyw dla cukru, co skłoniło naukowców do opracowywania niskokalorycznych, sztucznych słodzików. Skład diety, w tym spożycie cukru, może wpływać na skład bakterii jelitowych, a to z kolei wpływa na ogólny stan zdrowia. W niedawno opublikowanym badaniu opisano działanie prebiotyczne lub stymulujące bakterie jelitowe przez takie niskokaloryczne, syntetyczne słodziki.

Nowy słodzik – nowe nadzieje

Odpowiednia ilość węglowodanów jest częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Nie zmienia to faktu, że lekarze często zalecają ograniczenie spożycia wysokorafinowanego cukru. Z tego powodu naukowcy zainteresowali się utrzymaniem słodyczy produktów przy jednoczesnym zmniejszeniu ogólnego spożycia samego cukru. W magazynie Journal of Agricultural and Food Chemistry opublikowano wyniki badań nad nowym słodzikiem, który ma właściwości prebiotyczne i który nadaje produktowi końcowemu słodki smak. 

Naukowcy odkryli, że słodzik przeszedł zarówno panel testów sensorycznych – był słodki, jak i promował wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.

Wysoki cukier a mikrobiom jelit

Węglowodany są niezbędną częścią diety człowieka. Ostatecznie rozkładają się na glukozę i dostarczają organizmowi energii. Jednak spożywanie dużych ilości cukrów prostych, takich jak najbardziej popularny – biały cukier, może prowadzić do problemów zdrowotnych, do których zaliczono m.in. otyłość. Utrzymanie dobrze zbilansowanej diety (która nie zawiera m.in. nadmiernych ilości cukru) wymaga dużej konsekwencji i ciężkiej pracy. Doprowadziło to do zainteresowania opracowaniem sztucznych słodzików, które sprawiają, że żywność smakuje słodko, ale nie zawiera dodatkowych kalorii zawartych w cukrze.

Sprawdź, jakie zdrowe słodziki znajdziesz na DOZ.pl w kategorii zdrowa żywność

Kolejnym kluczowym elementem zdrowia jest utrzymanie zdrowego mikrobiomu jelitowego lub mówiąc inaczej odpowiedniej ilości pożytecznych bakterii żyjących w naszych jelitach. Mikrobiom jelitowy pomaga utrzymać zdrowie organizmu, w tym metabolizmu i odpowiedzi immunologicznej. Dieta może wpływać na mikrobiom jelitowy, co sprawia, że odżywianie ma kluczowe znaczenie dla dobrego zdrowia jelit.

Powiązane produkty

Pomaganie dobrym bakteriom jelitowym

W omawianym badaniu oceniano zastosowanie specjalnego sztucznego słodzika niskokalorycznego. Słodzik swoim składem połączył mogrozydy zmodyfikowane enzymami i galaktooligosacharydami (GOS), czyli rodzaj cukru występującego w produktach mlecznych, niektórych warzywach korzeniowych i roślinach strączkowych. Naukowcy chcieli wykorzystać tę kombinację, ponieważ GOS mają właściwości prebiotyczne, co oznacza, że są korzystne dla mikroorganizmów żyjących w ludzkim mikrobiomie. GOS jest również niskokaloryczny.

Na pierwszym etapie użyli ludzkiego kału, wykorzystując do tego metodę in vitro, aby przyjrzeć się wzrostowi bakterii jelitowych – gdy zastosowano słodzik (próbki badane) i gdy nie stosowano słodzika (próbki kontrolne). Odkryli, że słodzik promował wzrost kilku rodzajów pożytecznych bakterii jelitowych, w tym Bifidobacterium, Enterococcus, Bacteroides i Clostridium coccides. Aby ocenić słodycz, naukowcy pracowali z grupą przeszkolonych panelistów sensorycznych, którzy porównali słodzik z cukrem. Odkryli, że słodzik ma słodycz porównywalną z cukrem, co wskazuje, że może działać jako smaczna alternatywa dla cukru.

Kiedy probiotyczny słodzik pojawi się w sprzedaży?

Badanie dostarczyło interesujących danych, ale obszar ten wymaga dalszych badań. Najpierw naukowcy przyjrzeli się wzrostowi bakterii in vitro, co oznacza, że dalsze badania muszą obejmować badania z udziałem ludzi, które to analizy mogą wpływać na wyniki lub je zmieniać. Ilości i zalecenia dietetyczne składników słodzika również wymagają dalszej oceny. Dr Brian Power, ekspert żywieniowy, który nie był zaangażowany w badanie, zwrócił uwagę, że ten obszar badań jest niezwykle nowy, ale wydaje się być obiecujący dla wielu grup ludzi.

1. Muñoz-Labrador A. i in.,  Prebiotic Potential of a New Sweetener Based on Galactooligosaccharides and Modified Mogrosides, „Journal of Agricultural and Food Chemistry" 2022 70 (29), 9048-9056.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Znieczulenie przy każdym porodzie, większa opieka po poronieniu. Ministerstwo zapowiada zmiany w opiece okołoporodowej

    Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało przygotowanie zmian w załączniku do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej. Nowe regulacje mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa, poprawę komfortu oraz wzmocnienie pozycji kobiet i personelu medycznego podczas ciąży, porodu i w połogu.

  • Czy to przełom w walce z próchnicą? Wynaleziono żel, który odbudowuje szkliwo zęba

    Zespół naukowców opracował specjalny żel białkowy, który odbudowuje szkliwo ludzkiego zęba – tkankę, która naturalnie się nie regeneruje. Po nałożeniu preparatu na ząb zaczynają tworzyć się drobne kryształy minerału, z którego naturalnie zbudowane jest szkliwo. Kryształy te odtwarzają jego pierwotną strukturę i właściwości.

  • Rekordowy sezon szczepień przeciw grypie. Najwięcej wykonano w aptekach

    Sezon 2025/2026 przynosi rekordowe wyniki wyszczepialności przeciwko grypie. Do początku listopada zaszczepiło się już ponad 1,88 mln Polaków – to więcej niż w całym poprzednim sezonie. Największy wzrost obserwuje się wśród osób starszych oraz w regionach, w których funkcjonuje najwięcej aptecznych punktów szczepień. Eksperci podkreślają, że to właśnie apteki stały się głównym motorem wzrostu wyszczepialności w kraju.

  • Rośnie liczba zakażeń WZW typu A w Czechach. Dane z Polski też są alarmujące

    W Czechach od początku roku zarejestrowano 2375 przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A (WZW A) – to najwyższa liczba zakażeń od 1989 r. Jednocześnie zanotowano aż 28 zgonów. W Polsce sytuacja również staje się niepokojąca – do 31 października 2025 r. zgłoszono 731 zachorowań, czyli ponad dwukrotnie więcej niż rok wcześniej w tym samym okresie. Rosnąca liczba infekcji w regionie, niska odporność populacji i intensywne powiązania epidemiologiczne między krajami wymagają wzmożonej czujności oraz działań profilaktycznych.

  • Od dwóch dekad niewłaściwie leczymy depresję? Nowe badania podważają stosowane schematy leczenia

    Najnowsze wyniki badań podważają jeden z filarów współczesnej farmakoterapii depresji. Przegląd literatury naukowej wykazał, że wiele strategii leczenia, stosowanych powszechnie przez ponad dwie dekady, nie potwierdziło swojej skuteczności w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych. Zarówno lekarze, jak i pacjenci mogą więc potrzebować zmiany podejścia do leczenia.

  • Co czwarty polski nastolatek ma myśli samobójcze. Niepokojące dane z nowego raportu

    Z badania „Dobre i złe wiadomości – życie online i offline a zdrowie psychiczne polskich nastolatków” wynika, że problemy psychiczne wśród młodzieży są powszechne, a skala kryzysu wymaga natychmiastowej reakcji. W ciągu ostatniego roku aż 23% uczniów klas trzecich szkół ponadpodstawowych myślało o odebraniu sobie życia. Raport podkreśla nie tylko skalę zagrożenia, ale także kluczową rolę rówieśniczego wsparcia. Po raz pierwszy badania tak precyzyjnie pokazują, jak aktywność online, przemoc i samotność splatają się w jeden, często niewidzialny problem – kryzys suicydalny.

  • Ognisko odry na Podkarpaciu. Sanepid potwierdza 11 zachorowań, trwa dochodzenie

    Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował o rozwijającym się ognisku odry w regionie. W ciągu kilku dni liczba potwierdzonych przypadków wzrosła z trzech do jedenastu. Trwa intensywne dochodzenie epidemiologiczne, a służby apelują o szczepienia i zachowanie środków ostrożności – szczególnie wśród osób, które nie mają pewności co do swojego statusu odpornościowego.

  • Rekordowa fala grypy w styczniu? Jedną z przyczyn nowy wariant grypy A – H3N2

    Nadchodzące tygodnie mogą przynieść jedną z intensywniejszych fal zachorowań ostatnich lat – ostrzega Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC). Mimo rosnącej liczby szczepień w Polsce poziom wyszczepienia nadal pozostaje niewystarczający, aby skutecznie ograniczyć ciężkie przypadki grypy, zwłaszcza w obliczu krążącego wariantu A(H3N2) podtyp K.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl