glinka czerwona w proszku
Joanna Orzeł

Glinka czerwona – jakie ma właściwości? Kiedy warto jej używać?

Glinka czerwona w czystej postaci jest delikatnym proszkiem o  charakterystycznym czerwonawym zabarwieniu, za które odpowiadają związki żelaza. Jakie ma właściwości i gdzie można ją wykorzystać? Jak przygotować maseczkę z glinki czerwonej w domu? Podpowiadamy.

Glinki to popularne komponenty pochodzenia naturalnego znane ludzkości od wielu wieków. W zależności od składu mineralnego glinki przyjmują różne kolory np. biały, zielony czy czerwony. Są składnikami szczególnie cenionymi w kosmetyce. Mają też różne właściwości i przeznaczone są różnym typom skóry. W poniższym artykule dowiesz się, dla kogo glinka czerwona będzie szczególnie cennym składnikiem kosmetycznym, do jakiej cery jest polecana i czy można ją bezpiecznie stosować w ciąży.

Glinka czerwona – co to takiego? Z czego się składa?

Glinka czerwona jest substancją pochodzenia naturalnego o charakterystycznym czerwonawym zabarwieniu. Wydobywana jest z podziemnych złóż, następnie suszona z wykorzystaniem promieni słonecznych i proszkowana. Proces suszenia na słońcu zapewnia produkt najwyższej jakości – nawet śladowe ilości cennych pierwiastków pozostają w tak przygotowanym surowcu.

Glinka czerwona, jak każda inna glinka, w swoim składzie zawiera liczne minerały, czyli w dużym uogólnieniu, nieorganiczne związki chemiczne metali w postaci ciał stałych. Głównym komponentem glinki czerwonej jest krzem, a w zasadzie jego tlenek, który stanowi około 50% jej składu. Około 20% to minerały glinu, a nieco ponad 10% stanowią związki żelaza (zwłaszcza tlenek Fe2O3). Pozostałe komponenty to między innymi związki magnezu, manganu, sodu, wapnia, potasu czy tytanu.  

Najpopularniejsze miejsce wydobycia glinki czerwonej to francuskie kopalnie zlokalizowane niedaleko miejscowości Montmorillon. Na rynku dostępne są też produkty wydobywane w innych regionach świata np. w Chinach. Podobną kolorystykę do glinki czerwonej z francuskich złóż posiada glinka wydobywana w Maroko nazywana glinką marokańską lub glinką Rhassoul (także: Ghassoul). Jej skład jest nieco inny niż glinki francuskiej. Glinka Rhassoul jest pochodzenia wulkanicznego. Ponownie głównym składnikiem są minerały krzemu stanowiące około 50% glinki, około 20% stanowią natomiast związki magnezu, 10 % związki wapnia, 3% związki glinu. Pozostałe komponenty to minerały żelaza, potasu i sodu. Marokańska glinka Rhassoul jest szczególnie doceniana przez kobiety zamieszkujące północna Afrykę.   

Glinka czerwona i jej właściwości

W postaci czystej jest delikatnym aksamitnym proszkiem o naturalnym charakterystycznym czerwonawym zabarwieniu, za które odpowiedzialne są związki żelaza. Podobnie jak inne rodzaje glinek i czerwona posiada silne właściwości oczyszczające. Są one związane z ładunkami jonów budujących minerały, które wchodzą w skład glinki. Można powiedzieć, że zaaplikowana, np. na skórę, glinka działa jak magnes przyciągający do swojej powierzchni różnorodne zanieczyszczenia. W ten sposób absorbuje sebum czy łój, pozostawiając oczyszczoną i lekko zmatowioną skórę o widocznie zmniejszonych porach. Łagodzi stany zapalne – niweluje zaczerwienienia, np. wywołane przez trądzik różowaty czy czynniki alergizujące.

Glinka czerwona jest polecana osobom posiadającym skórę trądzikową, normalną mieszaną, problematyczną. Ze względu na swoje łagodne działanie sprawdzi się również dla osób walczących z trądzikiem pospolitym lub różowatym. Także cera naczynkowa skorzysta z cennych właściwości glinki czerwonej, gdyż uszczelnia ona naczynia krwionośne znajdujące się w wierzchnich warstwach skóry.

Jeżeli stoisz przed wyborem glinka czerwona czy zielona, a może biała, to podpowiadamy: glinka czerwona ma pośród tych trzech najłagodniejsze działanie. Może być również, jak inne glinki, bezpiecznie stosowana w ciąży.

Podsumowując, glinka czerwona szczególnie zalecana jest do cery wrażliwej i naczynkowej. Efekty, jakich możemy się spodziewać po jej zastosowaniu, to głęboko oczyszczona, zmatowiona cera o wyraźnie zmniejszonych porach. Glinka czerwona również łagodzi, remineralizuje skórę i poprawia jej jędrność.

Powiązane produkty

Glinka czerwona – zastosowanie

Pierwszym zastosowaniem glinki, jakie przychodzi na myśl, jest sporządzenie z niej papki – maseczki, którą naniesiemy na skórę twarzy lub też inne partie ciała. Faktycznie glinki – w tym czerwona – są niezwykle popularnymi składnikami tego typu remediów. Przepis na kilka z nich podajemy w ostatnim akapicie tego artykułu. Jednak maseczki to nie jedyne produkty kosmetyczne, w których znajdziemy glinkę czerwoną. Wykorzystuje się ją również w produkcji innych gotowych kosmetyków. Na sklepowych półkach znajdziemy produkty do mycia ciała, jak żel i peeling z glinką czy mydło z glinką. Glinka czerwona znajduje zastosowanie nie tylko w produktach na twarz czy na ciało, ale również na włosy. Szampony czy odżywki z tym rodzajem glinki również dostępne są dla każdego konsumenta. Na rynku pojawiają się także pasty do zębów z czerwoną glinką.

Z czerwonej marokańskiej glinki Rhassoul produkowane są natomiast pumeksy. Zaleca się, aby pumeksem z czerwonej glinki ścierać martwy naskórek z lekko wilgotnych stóp.  

Glinka czerwona – zakup i przechowywanie

Glinkę czerwoną z Francji czy marokańską glinkę czerwoną znajdziemy w specjalistycznych sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Warto podczas zakupu sprawdzić źródło jej pochodzenia, sposób osuszania (najwięcej składników mineralnych zachowuje ta suszona z użyciem promieni słonecznych) oraz czystość (100% glinka czerwona nie będzie posiadała zanieczyszczeń takich jak chociażby piasek). Cena produktu będzie zależała właśnie od wymienionych cech. Na początek warto zainwestować w niewielkie opakowanie i sprawdzić, czy ten składnik kosmetyczny przypadnie nam do gustu.  

Glinkę czerwoną przechowujmy w szczelnym pojemniku. Jest to ważne, gdyż może ona chłonąć wodę; i z produktu w pudrze zmienić się w twardszą formę. Warto też zwrócić uwagę na to, aby stała w zaciemnionym miejscu.  

W przypadku gotowych kosmetyków z glinką czerwoną informacja o jej zawartości w składzie będzie zapisana zgodnie z nomenklaturą INCI (ang. International Nomenclature Cosmetic Ingredient): Illite (Red Clay). Alternatywnie może być stosowana nazwa INCI: Montmorillonite (red clay). W przypadku marokańskiej glinki wulkanicznej nazwa INCI: Moroccan Lava Clay.

Jak zrobić maseczkę z glinki czerwonej?

Jak stosować glinkę czerwoną? Najbardziej przyjazna forma to maseczka przygotowana na jej bazie. Najprostsza metoda przygotowania maseczki z glinki czerwonej to wymieszanie jej z odrobiną wody, aż stworzy gęstą pastę. Ten naturalny składnik kosmetyczny można również samodzielnie łączyć z innymi odżywczymi i naturalnymi składnikami, jak jogurt czy oliwa. Ważne jest to, aby maseczkę przygotować tuż przed jej planowanym użyciem. Gotowy domowy kosmetyk aplikuje się na oczyszczoną, najlepiej wilgotną skórę twarzy i/lub ciała.

Stosując maseczkę z glinki czerwonej (i innych glinek również), należy kontrolować poziom jej wilgotności. Nie możemy dopuścić do wyschnięcia nałożonej na skórę pasty, gdyż może to doprowadzić do podrażnień skóry objawiających się np. czerwoną twarzą po maseczce z glinki. Z tego powodu warto skórę z zaaplikowaną maseczką co jakiś czas spryskać wodą lub hydrolatem umieszczonymi w atomizerze lub np. wodą termalną w sprayu.

Jak często stosować maseczki z glinki? Zarówno te domowej produkcji, jak i te dostępne komercyjnie należy stosować regularnie, aby uzyskać pożądane efekty, najlepiej 2–3 razy w tygodniu.

Glinka czerwona to również świetny dodatek do kąpieli. Prócz gotowych kosmetyków zawierających ją w swoim składzie możemy dosypać nieco czystej sproszkowanej glinki do wody w odpowiadającej nam temperaturze. Takie kąpiele odżywią i oczyszczą skórę ciała. Po zakończonej kąpieli warto spłukać ciało letnią wodą, gdyż pozostała na skórze glinka może zabrudzić ręczniki lub ubranie.     

W przepisach medycyny tradycyjnej znajdziemy natomiast wzmianki na temat pasty z glinki czerwonej i soku z imbiru przeznaczone zmianom pigmentacji skóry wywołanym przez bielactwo.

  1. B. Rhouta, i in., Elucidating the crystal-chemistry of Jbel Rhassoul stevensite (Morocco) by advanced analytical techniques, „Clay Minerals”, nr 43 (3) 2008.
  2. S. Korczyńska, Z natury dobra glinka, „biotechnologia.pl” [online] https://biotechnologia.pl/kosmetologia/z-natury-dobra-glinka,15421, [dostęp:] 18.04.2022.
  3. P. Soni, R. Patidar, V. Soni, S. Soni, A Review on Traditional and Alteranative Treatment for Skin Disease “Vitiligo”, „International Journal of Pharmaceutical and Biological Archives”, nr 1 (3) 2010.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świecowanie uszu – czy jest bezpieczne? Czym jest? Gdzie kupić świece do uszu?

    Świecowanie uszu to najbardziej znane alternatywne podejście do usuwania zalegającej woskowiny usznej. Zabieg polega na umieszczeniu w uchu pustej, pokrytej woskiem świecy, która ma oczyścić kanał słuchowy. Świecowanie uszu nazywane jest również konchowaniem uszu lub zabiegiem woskowania (nie mylić z depilacją woskiem). Zwolennicy tej metody twierdzą, że jest ona szybka i bezpieczna oraz że zapalenie świecy powoduje zasysanie rozpuszczonej ciepłem woskowiny, która wyciągana jest w ten sposób z ucha. Jak jest naprawdę i na czym polega ten zabieg?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Domowe sposoby na opuchnięte oczy

    Zmęczenie, zbyt mało snu, godziny pracy przed komputerem, wpatrywanie się w ekran smartfona czy zła dieta to tylko niektóre powody opuchniętych oczu. Cienie oraz worki pod oczami są najbardziej zauważalne rano – wstajemy z łóżka i w lustrze ledwie rozpoznajemy swoją twarz – a także wieczorem po ciężkim dniu pracy. Na szczęście jest wiele domowych sposobów na zdrowy i rześki wygląd.

  • Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie

    Aromaterapia to metoda terapii, w której stosowane są naturalne olejki eteryczne pozyskiwane z różnych części roślin w procesie destylacji. Wprowadzane są do organizmu poprzez drogi oddechowe (inhalacje, wdychanie, wąchanie) lub przez skórę (kąpiele, kompresy, masaże). Rośliny, które stosowane są w terapii wielu schorzeń, znajdują również zastosowanie w kosmetologii.

  • Przebarwienia i plamy na twarzy – przyczyny i sposoby na pozbycie się przebarwień na skórze

    Przebarwienia i plamy na twarzy to przede wszystkim problem natury estetycznej. Postarzają, wyglądają nieładnie i nierzadko trudno jest je ukryć pod korektorem lub podkładem. Za kolor naszej skóry odpowiedzialna jest melanina. Jej nadprodukcja sprawia, że cera robi się ciemniejsza, a niski poziom ją rozjaśnia. A co, jeśli skóra jest zabarwiona nieregularnie? Skąd biorą się wszystkie plamki, kropki i przebarwienia?

  • Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?

    Kolagen to główne białko budulcowe każdego organizmu zwierzęcego – w tym również ludzkiego. Pełni funkcje strukturalne praktycznie we wszystkich tkankach, stanowiąc tym samym około 1/3 ogółu białek organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej jego budowie, funkcjom i zastosowaniu.

  • Kwas migdałowy w kosmetykach na trądzik i zmarszczki. Jak go stosować? Z czym nie łączyć?

    Ciemne plamy, zmarszczki, szorstkość skóry czy trądzik to problemy związane z cerą, z którymi wiele osób chce się uporać. Przy pomocy kwasów można zdyscyplinować skórę i poprawić jej kondycję. Trzeba jednak wiedzieć, jak umiejętnie je stosować. Jednym z najbardziej uniwersalnych kwasów, który pomoże poradzić sobie z powyższymi problemami, jest kwas migdałowy. Z czym dobrze jest go łączyć? Co zrobić, żeby skóra nie była podrażniona, a jej stan jeszcze gorszy niż przed rozpoczęciem jego stosowania?

  • Olej ze słodkich migdałów – właściwości. Jak go stosować w pielęgnacji skóry?

    Olej ze słodkich migdałów sprawdzi się w pielęgnacji niemal każdego typu skóry. Doskonale nawilża, regeneruje i koi. Mogą go stosować osoby z cerą suchą, odwodnioną czy trądzikową, a także pacjenci zmagający się z łuszczycą bądź egzemą. Jest on bezpieczny dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Poznaj wszystkie właściwości oleju migdałowego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij