kobieta czyta skład szamponu
Joanna Orzeł

Kosmetyki z pirytionianem cynku – dlaczego zostały wycofane?

Od 2004 roku, po oficjalnym wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, obowiązują nas regulacje prawne ordynowane przez Parlament Europejski i inne władne organy UE. Rozporządzenie Komisji Unii Europejskiej z 29 października 2021 roku wprowadziło całkowity zakaz używania w produkcji kosmetyków między innymi pirytionianiu cynku. Co to za substancja? Jakie ma właściwości? Czy na rynku znajdziemy jej alternatywy?      

Postęp badań naukowych powoduje, że o używanych od lat składnikach produktów wiemy więcej. Rozwój przemysłu chemicznego sprawia, że jako ludzkość stajemy się dysponentami lepszych i nie rzadko bezpieczniejszych alternatyw dla komponentów wykazujących pewne niekorzystne działania w stosunku do ludzi lub środowiska. Są to powody dla których przepisy prawne związane z substancjami dopuszczanymi do stosowania w produkcji kosmetyków, żywności czy leków są nieustannie aktualizowane.

Pirytionian cynku – co to za związek? Jak działa?

Pirytionian cynku (INCI: Zinc Pyrithione) jest związkiem kompleksowym, w którym kation cynku połączony jest z organicznymi ligandami. Substancja wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne oraz łagodzące (zaczerwienienie oraz świąd).

W produktach kosmetycznych znalazł zastosowanie jako składnik aktywny w postaci czynnika przeciwłupieżowego, regulującego wydzielanie sebum, przeciwbakteryjnego i przeciwświądowego. Znajdziemy go w formułach szamponów przeciwłupieżowych (zarówno na łupież suchy jak i tłusty), kosmetyków używanych w terapii łuszczycy (zwłaszcza skóry głowy), egzemy czy trądziku. 

Sprawdź ofertę preparatów na łuszczycę.

Ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe stosowany jest także jako składnik konserwujący np. w mydłach, szamponach czy kremach. 

Pirytionian cynku – szkodliwość

Pirytionian cynku jako substancja czysta może negatywnie wpływać na zdolność do rozmnażania. Może również powodować zmiany DNA komórkowego żywych organizmów. Taka ingerencja w informację genetyczną może z kolei prowadzić do zaburzeń naturalnych cykli komórkowych i powstawania mutacji w tym zmian nowotworowych.

Do niedawna, mimo udowodnionego badaniami negatywnego wpływu na organizmy żywe, ta substancja aktywna była dozwolona do użycia w produktach kosmetycznych w niskim stężeniu (do 1% w przypadku kosmetyków spłukiwanych, np. szampony, lub do 0,1% w przypadku kosmetyków stosowanych bez spłukiwania, np. odżywki). Ze względu na występujące na rynku alternatywne substancje (substytuty) pirytionianu cynku został on w krajach UE zakazany do stosowania w produkcji kosmetyków.   

Powiązane produkty

Pirytionian cynku – od kiedy zostanie wycofany?

Rozporządzenie Komisji Unii Europejskiej (2021/1902) z 29 października 2019 zakazujące wprowadzania na rynek, a tym samym sprzedaży wszelkich produktów zawierających pirytionian cynku weszło w życie 1 marca 2022 roku. Od tego dnia nie tylko zakazuje się używania tej substancji w produkcji nowych formuł. Także wszelkie już wyprodukowane kosmetyki zawierające ten składnik powinny zgodnie z prawem zostać usunięte z oferty drogerii, aptek czy supermarketów zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych.

Należy tutaj wspomnieć, że wymienione regulacje odnoszą się wyłącznie do krajów UE. Składnik jest nadal dozwolony do używania w Stanach Zjednoczonych czy krajach azjatyckich. 

Alternatywy za pirytionian cynku

Jeżeli np. szampony z pirytionianem cynku były składnikiem twojej rutynowej pielęgnacji, warto poszukać alternatywnych kosmetyków, które przyjdą w sukurs w walce problemami skórnymi.  

W leczeniu łupieżu warto zainteresować się preparatami, które w składzie będą miały substancje takimi przeciwgrzybicze i lub łagodzące cyklopiroksolamina, ketokonazol, flutrimazol, klotrimazol, siarczek selenu, pirokton olaminy, dziegcie.

W przypadku łuszczycy czy trądziku substytutem mogą być miejscowo stosowane glikokortykosteroidy (betametazon, klobetazol).

  1. S. D. Lamore, C. M. Cabello, G. T. Wondrak, The topical antimicrobial zinc pyrithione is a heat shock response inducer that causes DNA damage and PARP-dependent energy crisis in cultured human skin cells, „Cell Stress and Chaperones”,  nr 15 (3) 2010.
  2. A. Rajendiran, i in., Role of azole antifungal agents in seborrheic dermatitis & dandruff: a review, „World Journal of Pharmaceutical Research”, nr 10 (12) 2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Co stan paznokci mówi o zdrowiu? Zwróć uwagę na te objawy

    Czy kiedykolwiek spojrzeliście na wyszczerbiony, połamany lub pokryty białymi kropkami paznokieć i zastanawialiście się, dlaczego tak wygląda? Cóż, okazuje się, że zdrowie paznokci jest ściśle związane z tym, jak dobrze organizm funkcjonuje w innych obszarach, na co wpływ ma przede wszystkim nasza dieta i styl życia.

  • Skwalan na twarz i włosy – jak działa? Kto powinien go używać?

    Skwalan to naturalny organiczny związek o charakterze lipidowym, który jest produkowany przez organizm człowieka. Jest pochodną skwalenu, jednak w przeciwieństwie do swojego prekursora wykazuje znacznie większą trwałość i stabilność. Skwalan w największych ilościach występuje w skórze, gruczołach łojowych oraz w wydzielanym przez nie sebum. Aplikowany na skórę tworzy na jej powierzchni ochronny film o działaniu natłuszczającym i nawilżającym. Wraz z wiekiem poziom skwalanu drastycznie spada, dlatego warto stosować kosmetyki z tym cennym składnikiem.

  • Najlepsze kremy nawilżające do cery trądzikowej – ranking

    Osiągnięcie zdrowej i promiennej skóry przy cerze trądzikowej często wymaga starannej pielęgnacji, a kluczowym elementem w codziennej rutynie pielęgnacyjnej jest odpowiedni krem nawilżający. W dzisiejszym świecie kosmetyków wybór najlepszego produktu może być wyzwaniem. Dlatego przygotowaliśmy obszerny ranking najlepszych kremów nawilżających dedykowanych cerze trądzikowej, aby ułatwić Ci podjęcie świadomej decyzji w pielęgnowaniu skóry podatnej na niedoskonałości. Przekonaj się, które produkty zdobyły uznanie eksperta, abyś mógł cieszyć się piękną i zdrową cerą każdego dnia.

  • Botoks na czoło, pod oczy, na twarz. Jak działają zabiegi na zmarszczki z użyciem botoksu?

    Zmarszczki powstają nie tylko z powodu wieku. Mięśnie twarzy są w ciągłym ruchu, nawet, gdy nie jesteśmy tego świadomi. Zaciskamy usta, mrużymy oczy, unosimy brwi. Wszystkie te mimowolne ruchy mogą powodować powstawanie dodatkowych zmarszczek. Botoks czasowo blokuje sygnały nerwowe powodujące kurczenie się mięśni, w efekcie czego mięsnie się rozluźniają, a zmarszczki redukują.

  • Clean beauty – co to jest, jakie kosmetyki wybierać?

    W dzisiejszych czasach coraz częściej zwraca się uwagę na składy kosmetyków. Konsumenci szukają produktów zawierających naturalne składniki, takie jak ekstrakty z ziół i kwiatów, oleje roślinne czy enzymy. Obecnie w branży kosmetycznej zauważalny jest trend clean beauty. Jest on dość wymagający i bezkompromisowy. Opiera się na holistycznym podejściu do pielęgnacji. Czym jest popularny trend clean beauty?

  • Skin cycling – działanie, etapy, produkty do pielęgnacji skóry

    W Internecie krąży wiele trendów dotyczących pielęgnacji cery. Łatwo się w tym pogubić, a jeszcze łatwiej wpaść w błędne koło wypróbowywania kolejnych nowości polecanych przez influencerów. Skin cycling to jedna z metod, które jednak warto wypróbować na własnej skórze, ponieważ jest to doskonały sposób na uporządkowanie codziennych rytuałów pielęgnacyjnych.

  • Skin flooding - nowa metoda nawilżania skóry

    Skin flooding jest jednym z trendów, który swoją popularność zyskał na Tik-Toku i szybko zamieszał w świecie pielęgnacji skóry. Na czym polega? Co sprawia, że ten nowy trend w pielęgnacji doceniany jest przez profesjonalistów i czy naprawdę może zapewnić ultranawilżenie skóry?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij