Ceramidy – czym są? Dla kogo kosmetyki z ceramidami? - portal DOZ.pl
Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?
Joanna Orzeł

Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji. 

Ceramidy – czym są? Jakie są rodzaje ceramidów? 

Ceramidy to różnorodne związki organiczne z grupy lipidów. Są to połączenia sferoidalnej długołańcuchowej zasady azotowej z kwasem tłuszczowym, w którym acyle mają długość od 16 do 26 atomów węgla. Do biosyntezy ceramidów zdolny jest każdy organizm i każda jego tkanka

Obecnie rozpoznano u ssaków 14 podklas tych lipidów, a w tym ponad 200 poszczególnych struktur ceramidów. U człowieka w warstwie rogowej naskórka występuje 9 podklas ceramidów (oznaczanych cyframi od 1 do 9) różniących się strukturą chemiczną i polarnością. Obecność wielu z nich stwierdzono wyłącznie w stratum corneum, nie występują one nigdzie indziej. 

Działanie i właściwości ceramidów 

Ceramidy tworzą spoiwo przestrzeni międzykomórkowej warstwy rogowej naskórka. Są lipidami polarnymi, układającymi się w warstwach lamelarnych identycznie jak struktury błon komórkowych. Dzięki temu, wraz z innymi lipidami (m.in. kwasami tłuszczowymi, cholesterolem), łatwo wbudowują się w warstwy cementu i tworzą regularną, zwartą strukturę ciekłych kryształów. Wśród składników cementu w stratum corneum to jednak ceramidy są grupą najważniejszą i najliczniejszą – stanowią w niej aż 40% wszystkich lipidów. 

Jakie znaczenie mają te związki dla organizmu? Ceramidy są kluczowe dla utrzymania homeostazy skóry, czyli równowagi między środowiskiem zewnętrznym a wewnętrznym. Ich zadaniem jest zatrzymywanie wody w naskórku, ponieważ tylko odpowiednio nawilżony naskórek prawidłowo wypełnia swoje fizjologiczne funkcje. Dbają o spoistość naskórka, jego elastyczność i szczelność. Są przekaźnikami międzykomórkowymi oraz biorą udział w procesach różnicowania keratynocytów. 

Polecane dla Ciebie

Ceramidy – zastosowanie do celów kosmetycznych 

Ceramidy do celów kosmetycznych są najczęściej pochodzenia roślinnego lub syntetycznego. 

Ceramidy w kosmetykach i dermokosmetykach stosowane są przede wszystkim do zapobiegania i leczenia stanów suchości skóry. Stosuje się tu najczęściej preparaty stanowiące mieszaninę ceramidów, cholesterolu, nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają odnowę bariery lipidowej, zmniejszają TEWL (ang. transepidermal water loss, przeznaskórkową utratę wody), poprawiają uwodnienie skóry. Ceramidy z kosmetyków penetrują do struktur cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka i trwale odbudowują barierę naskórkową. Dzięki temu mniej substancji egzogennych przenika przez skórę (np. alergenów). 

Ceramidy w preparatach kondycjonujących włosy sklejają łuski włosa, wbudowują się w substancje uszczelniające korę włosa. Dbają o nawilżenie, sprężystość, połysk, elastyczność włosów. Zapewniają ochronę przed promieniowaniem UV. 

Ceramidy mają też zastosowanie w lakierach i odżywkach do paznokci wzmacniających strukturę płytki paznokcia. 

Kosmetyki z ceramidami – dla kogo, na co zwracać uwagę przy zakupie, jak stosować? 

Dla kogo przeznaczone są dermokosmetyki i kosmetyki z ceramidami w składzie? Niedobór ceramidów występuje w przebiegu wielu dermatoz, stanów zapalnych, zaburzeń hormonalnych, zaburzeń metabolizmu w naskórku: przede wszystkim w atopowym zapaleniu skóry, w łuszczycy, w nadmiernym rogowaceniu, alergiach skórnych. To głównie skóra atopowa zmaga się z wieloma niedogodnościami: szorstkością, podrażnieniami, zaczerwienieniem, częstym świądem. Prawidłowy skład lipidów zaburzają też środki myjące (mydła, detergenty), promieniowanie UV, czynniki atmosferyczne. Zawartość ceramidów zmniejsza się również z wiekiem, co objawia się widocznymi zmarszczkami, przesuszoną, wiotką skórą i jej matowym wyglądem. Ceramidy w kosmetykach pomogą także w odbudowie bariery hydrolipidowej skóry u osób po zabiegach złuszczania kwasami

Po produkty do włosów powinny sięgnąć osoby zmagające się suchymi, szorstkimi, cienkimi, przerzedzonymi włosami pozbawionymi blasku i objętości. Preparaty do paznokci kruchych i łamliwych regenerują ich płytkę i zwiększają elastyczność paznokci, zmniejszając ich podatność na rozdwajanie. 

Przy zakupie warto wybrać typ produktu, który najbardziej odpowiada naszym potrzebom. Wśród szerokiej gamy kosmetyków z ceramidami dostępne są kremy do twarzy, sera, kremy pod oczy, kremy do rąk i stóp oraz emulsje, balsamy i mleczka do ciała.

Ceramidy to wiodący składnik dodawany do kondycjonerów włosów: masek i odżywek. Można także zdecydować się na suplement diety w postaci kapsułek przeznaczony dla osób dorosłych, wspomagający utrzymanie zdrowego wyglądu skóry. 

Wszystkie te produkty prócz ceramidów mogą zawierać w swym składzie szereg substancji wspomagających i/lub uzupełniających ich działanie, np. kolagen, kwas hialuronowy, aminokwasy, kwas salicylowy, mocznik, oleje roślinne, niacynamid, skwalan, witaminy A, C i E. 

Jak stosować preparaty z ceramidami? Krótko mówiąc: często i obficie, zwłaszcza w przypadku skóry dotkniętej dermatozą. Dokładnie instrukcje użycia będą zawarte na opakowaniach poszczególnych produktów. 

  1. H. Bojarowicz, B. Woźniak, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, nr 89 (4) 2008. 
  2. J. Wiśniowska, Z. Dzierżewicz, R. Balwierz, Ceramidy – budowa i ich znaczenie w warstwie lipidowej naskórka, „Kosmetologia Estetyczna”, nr 4 2019. 
  3. M.-C. Martini, Kosmetologia i farmakologia skóry, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Drugie życie kosmetyków, czyli jak wykorzystać nieudane zakupy i nietrafione prezenty

    „Kobieta zmienną jest” – mówi stare porzekadło. Wiele z nas lubi eksperymentować z wyglądem. Nasz ubiór miewa wiele odsłon, to samo dotyczy makijażu i pielęgnacji. Często próbujemy nowych produktów, testujemy kosmetyki sprawdzone przez koleżanki czy inspirujemy się poradami wizażystek i specjalistek od dbania o urodę. Zawartość naszych kosmetyczek bywa zatem bardzo zróżnicowana. Nie wszystkie produkty wykorzystujemy jednak z identyczną regularnością. Część z nich – na skutek upływu czasu – traci swoją formę. Inne po prostu przestają nam odpowiadać w swojej podstawowej roli lub pozostały nam w tak niewielkiej ilości, że trudno je zastosować. Zamiast wyrzucać taki produkt od razu do kosza na śmieci, zapewnijmy mu drugie życie.

  • Żel antybakteryjny do rąk i płyn dezynfekcyjny – jak zrobić w domu?

    Higiena rąk należy do głównych środków ochronnych podczas epidemii wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Dokładne i systematyczne mycie dłoni pomaga w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa z Wuhan, a także zmniejsza szanse na jego wniknięcie do organizmu. Jak przygotować samodzielnie w domu żel antybakteryjny lub płyn do dezynfekcji? Podpowiadamy. 

  • Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?

    Bakuchiol to związek pochodzenia naturalnego, pozyskuje się go z rośliny zwanej bakuchi. Dotychczas udowodniono, że wykazuje szereg właściwości, które wykorzystuje się m.in. w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Często określa się go mianem roślinnego retinolu, ale czy słusznie? Czym bakuchiol różni się od retinolu i kiedy warto go stosować? Podpowiadamy. 

  • Makijaż sylwestrowy – co warto mieć pod ręką?

    Wraz z nieuchronnym zbliżaniem się do końca roku kalendarzowego na pierwszy plan wychodzą wszelkiego rodzaju tematy związane z Sylwestrem, w tym m.in. ubiór, fryzura czy właśnie makijaż. Na co postawić przy sylwestrowym make-upie? Brokat, cyrkonie czy smokey eye? Poniżej kilka przydatnych rad, jak się najlepiej przygotować do nadchodzącej gorączki sylwestrowej nocy. 

  • Kawitacja w domu i w gabinecie – jak często i dla jakiego typu skóry?

    Peeling kawitacyjny wykonany w gabinecie lub w domu opiera się na wykorzystaniu ultradźwięków, które za pomocą drgań pobudzają falę kawitacyjną. Fala ultradźwięków wraz z wodą wytwarza pęcherzyki, które pękając, prowadzą do „rozbicia" martwych komórek naskórka. Dzięki temu delikatnemu zabiegowi (o ile wykonywany jest regularnie z zachowaniem wszystkich zaleceń) możliwe jest pozbycie się nie tylko zrogowaciałego naskórka, okiełznanie cery trądzikowej lub przetłuszczającej się, ale także z racji braku mechanicznego ścierania zadbanie o wrażliwą i reaktywną skórę naczynkową i wrażliwą. Jak prawidłowo przeprowadzić peeling kawitacyjny w domu, a kiedy lepiej zrobić kawitację w gabinecie?

  • Kawitacja z wykrozystaniem domowego urządzenia do peelingu – jak prawidłowo wykonać zabieg?

    Peeling kawitacyjny wykonany w domu krok po kroku (według zaleceń) jest bezpiecznym i bardzo korzystnie wpływającym na skórę zabiegiem oczyszczającym. Kawitacja jest zalecana zarówno dla skóry suchej, tłustej, jak i mieszanej, a przez wzgląd na swoją delikatność także do skóry wrażliwej i naczynkowej. Jak prawidłowo przeprowadzić kawitację w domu? Jak przygotować skórę i czym najlepiej zakończyć peeling? Odpowiedzi znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bisabolol – jak działa? W jakich kosmetykach można go znaleźć?

    Bisabolol to związek, który znajdziemy w składzie wielu kosmetyków o szerokim zakresie zastosowania. Skąd pochodzi? Jakie ma właściwości? Kiedy warto po niego sięgać? Zapraszamy do lektury.

  • Kwas azelainowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie. Czy pomoże na przebarwienia i trądzik?

    Jednym ze składników stosowanych zewnętrznie, a chętnie wybieranych przez specjalistów jest kwas azelainowy. Ma podobne do nadtlenku benzoilu właściwości, ale działa łagodniej i jest lepiej tolerowany. Jego cena jest stosunkowo niska. Łączony głównie z terapią różnych odmian trądziku, ale także używany jako peeling czy środek pomagający rozjaśnić przebarwienia. Jakie właściwości decydują o jego wysokiej skuteczności? Jak często go stosować? Ile procent kwasu azelainowego znajdziemy w kremie bez recepty? Czy jest bezpieczny w ciąży i podczas karmienia piersią? Czy można go łączyć z innymi składnikami aktywnymi?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij