Azorubina (E122) – właściwości i zastosowanie. Czy jest szkodliwa?
Joanna Orzeł

Azorubina (E122) – właściwości i zastosowanie. Czy jest szkodliwa?

Zapach, smak i wygląd to główne cechy żywności, które decydują o tym, czy trafi ona na nasz stół, czy też nie. Producenci żywności bardzo dobrze zdają sobie z tego sprawę i z tego powodu używają np. barwników mających uatrakcyjnić wizualnie produkty, a przez to zwabić nasz wzrok i nakłonić do ich kupna.  Jakie właściwości ma azorubina i jak wpływa na nasze zdrowie? 

Nieustannie rosnąca świadomość konsumentów i dążenie do kupowania produktów zdrowych sprawia, że coraz częściej stosowane są barwniki naturalne. Nie jest to jednak rutyna i nadal w składzie wielu produktów znajdziemy barwniki pochodzenia syntetycznego. Są to substancje bezpieczne dla zdrowia ludzi, jeżeli stosowane są zgodnie z wytycznymi instytucji odpowiadających za jakość żywności. Jednak spożywając żywność przetworzoną, w której barwniki sztuczne są stosowane w najwyższym stopniu, możemy nieświadomie zaszkodzić sobie i naszym bliskim. Dlatego warto wiedzieć, na jakie składniki żywności należy zwrócić szczególną uwagę. Poniżej znajduje się charakterystyka syntetycznego barwnika jakim jest azorubina (E122) odpowiadająca za czerwony kolor wielu produktów.    

Azorubina – czym jest? 

Azorubina jest organicznym związkiem chemicznym. Zaliczana jest do barwników azowych, czyli takich, które w strukturze swojej cząsteczki posiadają atomy azotu połączone ze sobą w charakterystyczny sposób (-N=N-; nazywane wiązaniem azowym). Jest jedną z substancji zaliczanych do niechlubnego grona tzw. „szóstki z Southampton”, czyli barwników mających potencjalnie negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmów dzieci. Pomimo tego azorubina znajduje szerokie zastosowanie podczas wytwarzania produktów spożywczych, leków czy kosmetyków. Jest barwnikiem sztucznym, czyli pozyskiwanym na drodze syntezy chemicznej. 

Azorubinę znajdziemy również pod nazwami: Food Red 3, carmoisine, czy zakodowaną jako E122 lub C.I. 14720. Co ciekawe, dla tego barwnika na świecie stosuje się co najmniej 143 synonimy. 

Właściwośći azorubiny 

W postaci stałej azorubina jest barwy kasztanowo-czerwonej. Handlowo dostępna jest w postaci stałych granulatów, proszków lub ciekłych roztworów wodnych. Jest substancją bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie. Jej roztwory wodne przyjmują barwę niebiesko-czerwoną.  

Powiązane produkty

Azorubina (E122) – zastosowanie 

Typowym zastosowaniem azorubiny jest dodatek do produktów w celu uzyskania pożądanej barwy. Największa część światowej produkcji azorubiny jest wykorzystywana przez przemysł spożywczy. E122 znajdziemy w składzie wielu produktów takich jak: napoje alkoholowe i bezalkoholowe, ryby (surowe i wędzone), mięsa, wędliny, suszone owoce, mieszanki przypraw, aromaty, produkty cukiernicze (ciasta, lody, kisiele, budynie, cukierki), puszkowana żywność czy sery. Jest szczególnie intensywnie używana podczas produkcji żywności wysoko przetworzonej.  

Inną gałęzią przemysłu, w której wykorzystuje się azorubinę, jest przemysł farmaceutyczny. Zgodnie z regulacjami obowiązującymi w wielu krajach jej zastosowanie ograniczone jest do formy substancji pomocniczej używanej np. do barwienia powierzchni drażetek lub kapsułek.  

Przemysł kosmetyczny to kolejna branża, w której barwnik ma zastosowanie, głównie do produkcji kosmetyków kolorowych. Właściwości barwiące powodują, że azorubina jest stosowana także do barwienia produktów przemysłu tekstylnego

Regionem świata, w którym azorubinę wykorzystuje się w największym stopniu, jest Europa Zachodnia. Barwnik jest natomiast zakazany do użycia w Europie Wschodniej, Amerykach Północnej i Łacińskiej oraz Japonii. 

Azorubina – szkodliwość 

Barwnik E122 słabo się wchłania w przewodzie pokarmowym, przez co mała ilość dociera do komórek naszego organizmu. Nie ma właściwości kancerogennych (prowadzących do powstania komórek nowotworowych) w stosunku do ludzi, jednak takie właściwości wykazuje w stosunku do zwierząt.  

Działania niepożądane azorubiny są charakterystyczne dla grupy azozwiązków. Może powodować takie skutki uboczne jak wysypki, wzmagać reakcje alergiczne u osób wrażliwych na salicylany (np. aspiryna), nasilać objawy astmy. Według badań przeprowadzonych w 2007 roku w Wielkiej Brytanii azorubina połączona z konserwantem E211 (benzoesanu sodu) może wywoływać u dzieci nadpobudliwość. W związku z tym na każdym produkcie zawierającym ten barwnik powinna widnieć informacja o jego możliwym negatywnym oddziaływaniu na dzieci. Nie jest zalecane spożywanie produktów z azorubiną przez kobiety w ciąży. 

Dzienny limit spożycia E122 wynosi do 4 mg/kg.  

Azorubina jest barwnikiem spożywczym używanym podczas wytwarzania produktów wysoce przetworzonych, dlatego osoby, których dieta jest w tego typu żywność bogata, powinny szczególnie zwracać uwagę na to, aby nie przekraczać bezpiecznej dawki. Przykładowe maksymalne zawartości E122 w produktach kształtują się następująco: napoje bezalkoholowe do 50 mg/L, wina i cydry do 200 mg/L, lody do 50 mg/kg, ser topiony do 100 mg/kg, paluszki surimi do 500 mg/kg. 

  1. Refined exposure assessment for Azorubine/Carmoisine (E 122), EFSA Journal, 2015, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2015.4072 
  2. Scientific Opinion on the re‐evaluation of Azorubine/Carmoisine (E 122) as a food additive, EFSA Journal, 2009, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2009.1332 
  3. Flavoring and Coloring Agents: Health Risks and Potential Problems, [w:] Natural and Artificial Flavoring Agents and Food Dyes, M. Ramesh, A. Muthuraman, 2018.
  4. Food colour additives of synthetic origin, [w:] Colour Additives for Foods and Beverages, J. König, 2015.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?

    Kolagen to główne białko budulcowe każdego organizmu zwierzęcego – w tym również ludzkiego. Pełni funkcje strukturalne praktycznie we wszystkich tkankach, stanowiąc tym samym około 1/3 ogółu białek organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej jego budowie, funkcjom i zastosowaniu.

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym dokładnie jest, jakie ma działanie i jak wykorzystać jego właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej.

  • Kolagen na stawy dla sportowców – jak wybrać najlepszy?

    Kolagen to białko budulcowe organizmu. Odgrywa ważną rolę w kontekście zdrowia naszych stawów. Sportowcy odbywający regularne i nierzadko niezwykle intensywne treningi powinni dbać o odpowiednią suplementację wspierającą regenerację organizmu. Kolagen jest jednym ze składników, które warto włączyć do regularnego spożycia. Jak działa kolagen na stawy? Ile kolagenu przyjmować, by wzmocnić stawy? Po jakim czasie suplementacji sportowcy zauważają wymierne efekty? Odpowiadamy!

  • Peptydy – czym są i jak działają na skórę? Właściwości kosmetyków z peptydami

    Peptydy to związki organiczne często wykorzystywane w kosmetykach. Dzięki swoim właściwościom opóźniają proces starzenia się skóry, nawilżają ją i ujędrniają. Jakie są rodzaje peptydów i czym różnią się od siebie? Jakie efekty dają peptydy stosowane na twarz?

  • Karagen – czy E407 jest szkodliwy?

    Karagen to polisacharyd pochodzenia naturalnego, szeroko stosowany w różnych gałęziach przemysłu, takich jak produkcja żywności, farmaceutyków i kosmetyków. Poniższy tekst odpowiada na kluczowe pytania: Czym jest karagen? W jaki sposób się go pozyskuje? Gdzie można go znaleźć? Dlaczego dodaje się go do śmietany? Czy jego spożycie jest bezpieczne?

  • Chelaty – czym są chelatowane formy minerałów?

    Minerały to składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych, m.in. w przewodnictwie nerwowym, skurczach mięśni czy w utrzymywaniu równowagi elektrolitowej. Ich wchłanianie może być utrudnione przez różne czynniki, w tym np. przez postać chemiczną pierwiastka. Z tego względu rośnie zainteresowanie minerałami w formie chelatów – są to związki, w których jon metalu (np. cynku, żelaza, magnezu) jest połączony z aminokwasem lub kwasem organicznym. Takie połączenia mogą poprawiać biodostępność, ponieważ są stabilniejsze w środowisku żołądkowym i mogą wykorzystywać alternatywne mechanizmy transportu w jelitach. Czy minerały w formie chelatów rzeczywiście są lepiej przyswajalne? Jakie znaczenie w suplementacji mają formy chelatowane?

  • Formy magnezu – które są najlepiej przyswajalne? Jaki rodzaj magnezu wybrać?

    Magnez to jeden z pierwiastków odgrywających kluczową rolę w naszym organizmie – bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wpływa na układ nerwowy, mięśnie, serce i poziom energii. Dostępne są różne formy magnezu, z których każda ma inne właściwości i stopień przyswajalności. Które z nich warto wybrać? Jaki magnez jest najlepiej przyswajalny?

  • Witaminy metylowane – kiedy i dlaczego wybrać taką formę?

    Coraz częściej na etykietach suplementów diety można znaleźć informację, że dany preparat zawiera „witaminy w formie metylowanej”. Choć brzmi to skomplikowanie, metylowane witaminy to po prostu biologicznie aktywne formy niektórych składników odżywczych, które mogą być lepiej przyswajalne i skuteczniejsze w działaniu – szczególnie u osób z określonymi zaburzeniami metabolicznymi. Kiedy warto sięgnąć po takie preparaty? Czy są bezpieczne dla każdego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl