Azorubina (E122) – właściwości i zastosowanie. Czy jest szkodliwa?
Joanna Orzeł

Azorubina (E122) – właściwości i zastosowanie. Czy jest szkodliwa?

Zapach, smak i wygląd to główne cechy żywności, które decydują o tym, czy trafi ona na nasz stół, czy też nie. Producenci żywności bardzo dobrze zdają sobie z tego sprawę i z tego powodu używają np. barwników mających uatrakcyjnić wizualnie produkty, a przez to zwabić nasz wzrok i nakłonić do ich kupna.  Jakie właściwości ma azorubina i jak wpływa na nasze zdrowie? 

Nieustannie rosnąca świadomość konsumentów i dążenie do kupowania produktów zdrowych sprawia, że coraz częściej stosowane są barwniki naturalne. Nie jest to jednak rutyna i nadal w składzie wielu produktów znajdziemy barwniki pochodzenia syntetycznego. Są to substancje bezpieczne dla zdrowia ludzi, jeżeli stosowane są zgodnie z wytycznymi instytucji odpowiadających za jakość żywności. Jednak spożywając żywność przetworzoną, w której barwniki sztuczne są stosowane w najwyższym stopniu, możemy nieświadomie zaszkodzić sobie i naszym bliskim. Dlatego warto wiedzieć, na jakie składniki żywności należy zwrócić szczególną uwagę. Poniżej znajduje się charakterystyka syntetycznego barwnika jakim jest azorubina (E122) odpowiadająca za czerwony kolor wielu produktów.    

Azorubina – czym jest? 

Azorubina jest organicznym związkiem chemicznym. Zaliczana jest do barwników azowych, czyli takich, które w strukturze swojej cząsteczki posiadają atomy azotu połączone ze sobą w charakterystyczny sposób (-N=N-; nazywane wiązaniem azowym). Jest jedną z substancji zaliczanych do niechlubnego grona tzw. „szóstki z Southampton”, czyli barwników mających potencjalnie negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmów dzieci. Pomimo tego azorubina znajduje szerokie zastosowanie podczas wytwarzania produktów spożywczych, leków czy kosmetyków. Jest barwnikiem sztucznym, czyli pozyskiwanym na drodze syntezy chemicznej. 

Azorubinę znajdziemy również pod nazwami: Food Red 3, carmoisine, czy zakodowaną jako E122 lub C.I. 14720. Co ciekawe, dla tego barwnika na świecie stosuje się co najmniej 143 synonimy. 

Właściwośći azorubiny 

W postaci stałej azorubina jest barwy kasztanowo-czerwonej. Handlowo dostępna jest w postaci stałych granulatów, proszków lub ciekłych roztworów wodnych. Jest substancją bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie. Jej roztwory wodne przyjmują barwę niebiesko-czerwoną.  

Azorubina (E122) – zastosowanie 

Typowym zastosowaniem azorubiny jest dodatek do produktów w celu uzyskania pożądanej barwy. Największa część światowej produkcji azorubiny jest wykorzystywana przez przemysł spożywczy. E122 znajdziemy w składzie wielu produktów takich jak: napoje alkoholowe i bezalkoholowe, ryby (surowe i wędzone), mięsa, wędliny, suszone owoce, mieszanki przypraw, aromaty, produkty cukiernicze (ciasta, lody, kisiele, budynie, cukierki), puszkowana żywność czy sery. Jest szczególnie intensywnie używana podczas produkcji żywności wysoko przetworzonej.  

Inną gałęzią przemysłu, w której wykorzystuje się azorubinę, jest przemysł farmaceutyczny. Zgodnie z regulacjami obowiązującymi w wielu krajach jej zastosowanie ograniczone jest do formy substancji pomocniczej używanej np. do barwienia powierzchni drażetek lub kapsułek.  

Przemysł kosmetyczny to kolejna branża, w której barwnik ma zastosowanie, głównie do produkcji kosmetyków kolorowych. Właściwości barwiące powodują, że azorubina jest stosowana także do barwienia produktów przemysłu tekstylnego

Regionem świata, w którym azorubinę wykorzystuje się w największym stopniu, jest Europa Zachodnia. Barwnik jest natomiast zakazany do użycia w Europie Wschodniej, Amerykach Północnej i Łacińskiej oraz Japonii. 

Azorubina – szkodliwość 

Barwnik E122 słabo się wchłania w przewodzie pokarmowym, przez co mała ilość dociera do komórek naszego organizmu. Nie ma właściwości kancerogennych (prowadzących do powstania komórek nowotworowych) w stosunku do ludzi, jednak takie właściwości wykazuje w stosunku do zwierząt.  

Działania niepożądane azorubiny są charakterystyczne dla grupy azozwiązków. Może powodować takie skutki uboczne jak wysypki, wzmagać reakcje alergiczne u osób wrażliwych na salicylany (np. aspiryna), nasilać objawy astmy. Według badań przeprowadzonych w 2007 roku w Wielkiej Brytanii azorubina połączona z konserwantem E211 (benzoesanu sodu) może wywoływać u dzieci nadpobudliwość. W związku z tym na każdym produkcie zawierającym ten barwnik powinna widnieć informacja o jego możliwym negatywnym oddziaływaniu na dzieci. Nie jest zalecane spożywanie produktów z azorubiną przez kobiety w ciąży. 

Dzienny limit spożycia E122 wynosi do 4 mg/kg.  

Azorubina jest barwnikiem spożywczym używanym podczas wytwarzania produktów wysoce przetworzonych, dlatego osoby, których dieta jest w tego typu żywność bogata, powinny szczególnie zwracać uwagę na to, aby nie przekraczać bezpiecznej dawki. Przykładowe maksymalne zawartości E122 w produktach kształtują się następująco: napoje bezalkoholowe do 50 mg/L, wina i cydry do 200 mg/L, lody do 50 mg/kg, ser topiony do 100 mg/kg, paluszki surimi do 500 mg/kg. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij