Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Joanna Orzeł

Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu

Zeaksantyna to substancja niezbędna dla zdrowia oczu. Na czym polega jej korzystny wpływ na zmysł wzroku? Jak możemy uzupełnić jej poziom, by cieszyć się tymi dobrodziejstwami? Poznajmy właściwości zeaksantyny i sposoby na dostarczenie jej organizmowi. 

Wraz ze wzrostem dostępu do opieki zdrowotnej i z coraz lepszą jakością tych świadczeń w parze idzie zjawisko starzenia się społeczeństwa, a to oznacza wzrost zapadalności na jednostki chorobowe związane z wiekiem. Dotyczy to również chorób oczu i coraz to częstszego występowania np. zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Teraz jednak mierzymy się z falą innych, dodatkowych dolegliwości: powszechne nauka oraz praca w formie zdalnej przykuły nas do ekranów na długie godziny, a efektem tego są zmęczone, przeciążone oczy, nawet u bardzo młodych ludzi. Zeaksantyna to wspólny mianownik dobrej kondycji oczu, niezależnie od wieku pacjenta. 

Zeaksantyna – co to takiego? 

Zeaksantyna jest związkiem organicznym, nienasyconym węglowodorem polienowym zbudowanym z ośmiu reszt izoprenowych. Utworzona jest z łańcuchów węglowych o 40 atomach węgla. Jest izomerem luteiny, substancji o podobnym znaczeniu i zastosowaniu. Należy do ksantofili, czyli pochodnych hydroksylowych karotenów – substancji pochodzenia roślinnego, barwiących kwiaty, owoce, warzywa. 

Zeaksantyna – właściwości 

Zeaksantyna pełni w organizmie ludzkim dwie zasadnicze funkcje: jest antyoksydantem oraz naturalnym filtrem chroniącym oko przed szkodliwym promieniowaniem UV. 

Zeaksantyna (wraz z luteiną) znajduje się w siatkówce oka, z czego jej największą akumulację obserwuje się w plamce żółtej – stąd nazywa się ją karotenoidem plamkowym. Plamka to obszar o dużym zagęszczeniu fotoreceptorów (czopków i pręcików), odpowiedzialny za prawidłowe, wyraźne widzenie. W pewnych ilościach zeaksantyna występuje również w soczewce oka. 

Zachodzące w siatkówce liczne procesy metaboliczne związane z intensywną pracą fotoreceptorów generują wytwarzanie dużych ilości wolnych rodników tlenowych. Również eskpozycja siatkówki na działanie światła jest czynnikiem nasilającym stres oksydacyjny. Fotoreceptory to komórki bardzo narażone na uszkadzające działanie reaktywnych form tlenu, ponieważ zawierają w swym składzie duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zeaksantyna, jako silny antyoksydant, ma zdolność wychwytywania i neutralizowania wolnych rodników tlenowych. Co więcej, dzięki żółtej barwie absorbuje głównie wysokoenergetyczne fale światła niebieskiego (najbardziej szkodliwego dla funkcjonowania siatkówki), zmniejszając jego intensywność nawet o 40–90%. Stanowi tym samym naturalny filtr chroniący przed niekorzystnym wpływem promieniowania UVA, UVB, UVC. 

Wraz z wiekiem stężenie karotenoidów w oku maleje, stanowiąc przyczynek do rozwoju zmian degeneracyjnych siatkówki i/lub soczewki, np. zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD) i zaćmy, prowadząc nawet do ciężkiego upośledzenia widzenia, a tym samym do znacznego spadku jakości życia. 

Jako silny przeciwutleniacz występujący naturalnie w żywności zeaksantyna wykazuje właściwości ochronne na organizm człowieka, działając przeciwnowotworowo oraz obniżając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i udaru mózgu. Przyczynia się też do przyspieszenia procesów regeneracji skóry oraz opóźnia efekty jej starzenia. Ksantofile mają powinowactwo do komórek nerwowych w mózgowiu, mając wpływ na procesy poznawcze, zwiększając płynność werbalną i pamięć. Dzięki przenikaniu przez łożysko oraz do mleka matki mają niebagatelny wpływ na rozwój wzroku i funkcji poznawczych u niemowląt i małych dzieci. 

Zeaksantyna (wraz z luteiną) ma również zdolność do zmniejszania tzw. efektu zmęczonych oczu, który najczęściej jest wynikiem wielu godzin spędzonych przed ekranami i monitorami urządzeń elektronicznych. 

Zeaksantyna a astaksantyna 

Astaksantyna również należy do grupy ksantofili (nazywana jest nawet królową karotenoidów). Ma fioletową barwę, a wytwarzana jest przez glony jednokomórkowe. Na skalę przemysłową otrzymuje się ją głównie z zielenic Haematococcus pluvialis. Kumuluje się w organizmach wyższych poziomów łańcucha pokarmowego, nadając im czerwoną lub różową barwę: widzimy ją np. u krewetek, łososi, raków, ale także u flamingów. 

Astaksantyna wykazuje zdecydowanie silniejsze działanie biologiczne i właściwości antyoksydacyjne od innych przeciwutleniaczy. Przede wszystkim działa ona ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, działa przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo. Przeciwdziała procesom starzenia i ich widocznym zmianom (np. zmarszczkom, przesuszeniu skóry, przebarwieniom), przyspiesza regenerację mięśni, ochrania żołądek przed Helicobacter pylori, działa ochronnie na narząd wzroku. 

Zeaksantyna na oczy

Organizm ludzki nie syntetyzuje samodzielnie zeaksantyny (ani luteiny), należy zatem dostarczać ją wraz z żywnością i/lub w postaci suplementu. 

Jednoczesne działanie zeaksantyny i luteiny określa się jako synergizm hiperaddycyjny (wykazują razem silniejsze działanie niż suma działania poszczególnych substancji) – stąd suplementy niemal zawsze łączą oba te składniki, najczęściej w stosunku zeaksantyny do luteiny 1:5 (naśladując stosunek ich zawartości w osoczu człowieka). Karotenoidy do produkcji suplementów diety pozyskiwane są przede wszystkim z aksamitki wysokiej (aksamitki wyniosłej, Tagetes erecta). 

W aptekach znajdziemy suplementy diety z zeaksantyną w postaci kapsułek, tabletek lub płynów. Najczęściej są to preparaty wzbogacone o liczne substancje dodatkowe, wspierające funkcjonowanie narządu wzroku: prócz luteiny będą to kwasy omega-3, cynk, selen, miedź, witamina C, witamina E, witamina A, resweratrol

Jak dawkować te preparaty? Ze względu na lipofilny charakter ksantofili najlepiej zażywać suplement podczas posiłku bogatego w tłuszcze (najczęściej zaleca się przyjęcie dawki podczas obiadu). Natomiast pożywienie bogate w błonnik pokarmowy nie sprzyja wchłanianiu karotenoidów. 

Przed użyciem suplementu diety należy zawsze zapoznać się z ulotką preparatu, a ewentualne wątpliwości skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. 

Zeaksantyna – źródła

Zeaksantyna występuje wyłącznie w produktach roślinnych. Najlepiej (podobnie jak to było w przypadku suplementów diety) spożywać je w towarzystwie zdrowych tłuszczów. Przyswajanie zeaksantyny zwiększa również gotowanie oraz dokładne rozdrobnienie (żucie) pokarmu. 

Jakie są najlepsze źródła zeaksantyny? Poleca się spożywać kukurydzę, brokuły, szpinak, jarmuż, sałatę, dynię, brukselkę, cukinię ze skórką, zielony groszek, żółtko jaja, paprykę czerwoną i pomarańczową, jagody goi. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij