Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty - portal DOZ.pl
Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Joanna Orzeł

Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty

Napar herbaciany cieszy się na świecie ogromną popularnością, jest po wodzie drugim najczęściej wybieranym napojem. Przede wszystkim znane i pijane są odmiany czarna i zielona, niejednokrotnie spotykamy się też z herbatami białą lub czerwoną. Niezwykle tajemnicza wydaje się natomiast herbata… niebieska. Przyjrzyjmy się zatem bliżej tej mniej popularnej u nas odmianie, poznajmy sposób powstawania i walory herbaty oolong. 

Napar z liści herbaty znany i spożywany jest już od około 3000 lat. Początkowo stosowany był w celach leczniczych: wzmacniał i poprawiał samopoczucie. Wraz z opracowaniem i z rozwojem metod pozyskiwania oraz parzenia suszu herbacianego zaczęto doceniać inne atuty napoju: bogaty smak, aromat, a nawet wygląd. Liczne badania naukowe potwierdzają, że filiżanka herbaty to nie tylko chwila przyjemności dla zmysłów, ale i element zdrowej, zrównoważonej diety. 

Herbata oolong (ulung) – charakterystyka 

Herbata oolong (zwana też ulungiem, herbatą niebieską, turkusową, szmaragdową, a nawet smoczą) jest pozyskiwana z liści i pąków wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis – podobnie zresztą jak inne odmiany herbaty, np. herbata czarna lub herbata zielona

Liście po zbiorach poddaje się więdnięciu i wytrząsaniu, a po kilkukrotnym powtórzeniu tych procesów przeprowadza się ich fermentację – ta jednak, w odróżnieniu od całkowitej fermentacji liści herbaty czarnej, na pewnym etapie zostaje zatrzymana. Z tego względu oolong nazywa się herbatą półfermentowaną.

Co ciekawe, liście herbaty niebieskiej mogą dojrzewać nawet 60 lat. Tak powstają susze najwyższej jakości, o wyjątkowym smaku i aromacie. 

Herbata oolong – skład smoczej herbaty

Herbatę niebieską nazywa się często ogniwem pomiędzy herbatami czarną i zieloną. Łączy w sobie cechy obu tych odmian, również pod względem składu: zawiera podobny do nich zestaw witamin (np. A, C, E, B1, B2) i minerałów (np. magnez, cynk, wapń, fosfor); zawiera również kofeinę, jednak w ilości zdecydowanie mniejszej niż inne odmiany herbat. 

Najważniejszymi składnikami aktywnymi są polifenole, głównie katechiny, z których w procesie fermentacji powstają teaflawiny i tearubiginy. Ogólna zawartość katechin (np. charakterystycznego dla naparów herbacianych EGCG, czyli galusanu epigallokatechiny) jest w oolongu niższa niż w herbacie zielonej, jednak zdecydowanie wyższa niż w herbacie czarnej. 

Polecane dla Ciebie

Herbata oolong – właściwości lecznicze 

Herbata ulung ze względu na wysoką zawartość katechin wykazuje przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne: neutralizując wolne rodniki, hamuje niekorzystne procesy utleniania. Tym samym zapobiega uszkodzeniom komórek i tkanek, spowalnia rozwój wielu chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, udar mózgu), nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych: nadciśnienia, cukrzycy, choroby Alzheimera, Parkinsona. 

Niebieska herbata działa również przeciwpróchniczo: hamuje wzrost bakterii próchnicotwórczych, obniża adherencję (przelegania) bakterii do powierzchni zębów, zawiera fluor regulujący procesy demineralizacji i remineralizacji szkliwa. 

Badania wskazują, że smocza herbata może wspomagać proces odchudzania, ponieważ pobudza procesy przemiany materii – przede wszystkim przyspiesza metabolizm tłuszczów. 

Herbata oolong – przeciwwskazania 

Herbata oolong uznawana jest za bezpieczną i nietoksyczną. Ewentualne skutki uboczne, przeciwwskazania i interakcje mogą mieć związek z zawartością teiny w naparze – chociaż nie jest jej wiele (w porównaniu z innymi odmianami herbat), to osoby wrażliwe na jej działanie nie powinny wypijać zbyt wielu filiżanek ulunga dziennie. 

Badaniom poddaje się wciąż wpływ katechin na zmniejszenie biodostępności kwasu foliowego. Kobietom w ciąży nie zaleca się zatem wypijania dużych ilości herbaty niebieskiej. 

Herbata oolong – cena, gdzie kupić, na co zwracać uwagę przy zakupie? 

Herbaty niebieskie dostępne są w specjalistycznych stacjonarnych lub internetowych sklepach z herbatami. Ich ceny kształtują się od kilkunastu do nawet 60–70 zł za 50 g suszu. 

Można wybierać spośród herbat czystych lub aromatyzowanych. Wśród herbat czystych warto zwrócić uwagę na stopień fermentacji liści, na miejsce pochodzenia: region, wysokość upraw n.p.m. – wszystko to ma wpływ na jakość i smak naparu. 

Ciekawą odmianą jest tzw. milk oolong, czyli herbata turkusowa mleczna. Swój niezwykły aromat uzyskuje on prawdopodobnie przez nagły spadek temperatury powietrza podczas zbioru liści (chociaż obecnie najczęściej po prostu aromatyzuje się liście za pomocą parującego mleka). 

Herbata oolong – jak parzyć, co można do niej dodawać? 

Optymalna temperatura parzenia oolongów to około 90-95ºC. Używamy jednej łyżeczki suszu na filiżankę i zaparzamy od 1 do 5 minut. Chcąc zwiększyć moc naparu, dodajemy więcej liści, ale nie wydłużamy czasu parzenia.

Ulungi można zaparzać wielokrotnie, nawet do kilkunastu razy. Za każdym razem wydłużamy czas parzenia o 30–60 sekund. 

W sklepach dostępne są herbaty niebieskie z dodatkami, np. z cytryną, z mango, z hibiskusem lub z kwiatem opuncji. Same oolongi są jednak tak bogate w różnorodne smaki i aromaty, że warto pijać je również w wersji czystej, bez dodatków. 

  1. K. Kurleto, G. Kurowski, B. Laskowska, M. Malinowska, E. Sikora, O. Vogt, Wpływ warunków parzenia na zawartość antyoksydantów w naparach różnych rodzajów herbat, "Wiadomości Chemiczne", nr 67 2013. 
  2. D. Olczak-Kowalczyk, W. Grzebieluch, M. Turkowski, U. Kaczmarek, Pożywienie a próchnica zębów. Część 2. Żywność zawierająca polifenole, "Nowa Stomatologia", nr 2 2017. 
  3. M. Fik, A. Zawiślak, Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat, "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 3 (40) 2004. 
  4. K. Hosoda, M.-F. Wang, M.-L. Liao, C.-K. Chuang, M. Iha, B. Clevidence, S. Yamamoto, Antihyperglycemic Effect of Oolong Tea in Type 2 Diabetes, "Diabetes Care", nr 26 (6) 2003. 
  5. A. Dankowska, P. Misiak, Oznaczanie zawartości kofeiny w naparach z herbat przy wykorzystaniu spektroskopii UV oraz NIR, Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Kraków 2014. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie. Czy warto go pić?

    Ocet jabłkowy wydaje się być remedium na wiele dolegliwości, ale czy słusznie? Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i jak samodzielnie przygotować go w domu? Jak go mądrze stosować? Podpowiadamy.

  • Henna – co warto o niej wiedzieć? Czy może uczulać?

    Henna to barwnik znany i stosowany od czasów starożytnych. Popularny był i jest również nowożytnie: stosowały go i nasze babcie, i nasze mamy, a teraz sięgają po niego – i to coraz chętniej – pokolenia nasze i naszych dzieci. Co warto wiedzieć o hennie? Czy i dlaczego henna może uczulać? 

  • Ramnoza w kosmetykach – jaką odgrywa rolę?

    „Najsłodszy składnik przeciwzmarszczkowy” tak mówi się o ramnozie w przemyśle kosmetycznym. Faktycznie ramnoza jest cukrem, ale czy ma słodki smak? Czy cukier może wykazywać właściwości przeciwstarzeniowe? Co spowodowało, że ten prosty związek chemiczny znalazł swoje miejsce w składzie wielu kosmetyków? Komu kosmetyki z ramnozą przyniosą najwięcej urodowych benefitów? Jak zwykle sprawdziliśmy.

  • Glinka zielona i jej właściwości – kiedy warto po nią sięgnąć?

    W poniższym artykule przybliżamy właściwości glinki zielonej. Zebraliśmy informacje o tym, z czego się składa, podpowiadamy, jak zrobić maseczkę z glinką zieloną i jak często ją stosować. Dowiedz się również, czym się różni glinka francuska od kambryjskiej.

  • Betulina – właściwości i zastosowanie

    Betulina to związek zawarty między innymi w korze drzew. W badaniach in vitro i in vivo wykazuje niesamowite właściwości: od antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych po przeciwnowotworowe. Intensywne studia nad tym związkiem chemicznym nadal trwają. Co wiemy o betulinie? Czy ma potencjał, aby zostać okrzyknięta lekiem na raka? Czy wykazuje inne interesujące właściwości? Sprawdziliśmy.

  • pH skóry – co należy o nim wiedzieć?

    Błędy w pielęgnacji skóry odbijają się na jej pH, co bezpośrednio przekłada się także na jej kondycję. W poniższym artykule odpowiadamy na wiele pytań związanych z pH skóry. Czym ono jest i jak sprawdzić jego wartość? Czy istnieje jedna prawidłowa, neutralna i optymalna wartość pH skóry człowieka? Czy pH skóry ma coś wspólnego z doborem perfum? Jak dbać o skórę, aby jej pH było optymalne?

  • Kwas borowy (borny) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

    Kwas borowy to związek chemiczny posiadający bardzo szerokie zastosowanie – i to zarówno w przemyśle, jak i do indywidualnego użytku. Jego właściwości sprawiają, że warto zainteresować się tym kwasem, ale również mieć wiedzę, kto nie powinien stosować kwasu bornego.

  • Aceton – właściwości i zastosowanie

    Większości z nas aceton kojarzy się z zapachem roznoszącym się w powietrzu podczas zmywania lakieru do paznokci. Owszem jest to jedno z jego podstawowych zastosowań w gospodarstwie domowym. Do czego jeszcze służy aceton? Kiedy jest produkowany w naszym ciele? O czym świadczy zapach acetonu z ust? Gdzie go kupić?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij