Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Joanna Orzeł

Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty

Napar herbaciany cieszy się na świecie ogromną popularnością, jest po wodzie drugim najczęściej wybieranym napojem. Przede wszystkim znane i pijane są odmiany czarna i zielona, niejednokrotnie spotykamy się też z herbatami białą lub czerwoną. Niezwykle tajemnicza wydaje się natomiast herbata… niebieska. Przyjrzyjmy się zatem bliżej tej mniej popularnej u nas odmianie, poznajmy sposób powstawania i walory herbaty oolong. 

Napar z liści herbaty znany i spożywany jest już od około 3000 lat. Początkowo stosowany był w celach leczniczych: wzmacniał i poprawiał samopoczucie. Wraz z opracowaniem i z rozwojem metod pozyskiwania oraz parzenia suszu herbacianego zaczęto doceniać inne atuty napoju: bogaty smak, aromat, a nawet wygląd. Liczne badania naukowe potwierdzają, że filiżanka herbaty to nie tylko chwila przyjemności dla zmysłów, ale i element zdrowej, zrównoważonej diety. 

Herbata oolong (ulung) – charakterystyka 

Herbata oolong (zwana też ulungiem, herbatą niebieską, turkusową, szmaragdową, a nawet smoczą) jest pozyskiwana z liści i pąków wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis – podobnie zresztą jak inne odmiany herbaty, np. herbata czarna lub herbata zielona

Liście po zbiorach poddaje się więdnięciu i wytrząsaniu, a po kilkukrotnym powtórzeniu tych procesów przeprowadza się ich fermentację – ta jednak, w odróżnieniu od całkowitej fermentacji liści herbaty czarnej, na pewnym etapie zostaje zatrzymana. Z tego względu oolong nazywa się herbatą półfermentowaną.

Co ciekawe, liście herbaty niebieskiej mogą dojrzewać nawet 60 lat. Tak powstają susze najwyższej jakości, o wyjątkowym smaku i aromacie. 

Herbata oolong – skład smoczej herbaty

Herbatę niebieską nazywa się często ogniwem pomiędzy herbatami czarną i zieloną. Łączy w sobie cechy obu tych odmian, również pod względem składu: zawiera podobny do nich zestaw witamin (np. A, C, E, B1, B2) i minerałów (np. magnez, cynk, wapń, fosfor); zawiera również kofeinę, jednak w ilości zdecydowanie mniejszej niż inne odmiany herbat. 

Najważniejszymi składnikami aktywnymi są polifenole, głównie katechiny, z których w procesie fermentacji powstają teaflawiny i tearubiginy. Ogólna zawartość katechin (np. charakterystycznego dla naparów herbacianych EGCG, czyli galusanu epigallokatechiny) jest w oolongu niższa niż w herbacie zielonej, jednak zdecydowanie wyższa niż w herbacie czarnej. 

Herbata oolong – właściwości lecznicze 

Herbata ulung ze względu na wysoką zawartość katechin wykazuje przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne: neutralizując wolne rodniki, hamuje niekorzystne procesy utleniania. Tym samym zapobiega uszkodzeniom komórek i tkanek, spowalnia rozwój wielu chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, udar mózgu), nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych: nadciśnienia, cukrzycy, choroby Alzheimera, Parkinsona. 

Niebieska herbata działa również przeciwpróchniczo: hamuje wzrost bakterii próchnicotwórczych, obniża adherencję (przelegania) bakterii do powierzchni zębów, zawiera fluor regulujący procesy demineralizacji i remineralizacji szkliwa. 

Badania wskazują, że smocza herbata może wspomagać proces odchudzania, ponieważ pobudza procesy przemiany materii – przede wszystkim przyspiesza metabolizm tłuszczów. 

Herbata oolong – przeciwwskazania 

Herbata oolong uznawana jest za bezpieczną i nietoksyczną. Ewentualne skutki uboczne, przeciwwskazania i interakcje mogą mieć związek z zawartością teiny w naparze – chociaż nie jest jej wiele (w porównaniu z innymi odmianami herbat), to osoby wrażliwe na jej działanie nie powinny wypijać zbyt wielu filiżanek ulunga dziennie. 

Badaniom poddaje się wciąż wpływ katechin na zmniejszenie biodostępności kwasu foliowego. Kobietom w ciąży nie zaleca się zatem wypijania dużych ilości herbaty niebieskiej. 

Herbata oolong – cena, gdzie kupić, na co zwracać uwagę przy zakupie? 

Herbaty niebieskie dostępne są w specjalistycznych stacjonarnych lub internetowych sklepach z herbatami. Ich ceny kształtują się od kilkunastu do nawet 60–70 zł za 50 g suszu. 

Można wybierać spośród herbat czystych lub aromatyzowanych. Wśród herbat czystych warto zwrócić uwagę na stopień fermentacji liści, na miejsce pochodzenia: region, wysokość upraw n.p.m. – wszystko to ma wpływ na jakość i smak naparu. 

Ciekawą odmianą jest tzw. milk oolong, czyli herbata turkusowa mleczna. Swój niezwykły aromat uzyskuje on prawdopodobnie przez nagły spadek temperatury powietrza podczas zbioru liści (chociaż obecnie najczęściej po prostu aromatyzuje się liście za pomocą parującego mleka). 

Herbata oolong – jak parzyć, co można do niej dodawać? 

Optymalna temperatura parzenia oolongów to około 90-95ºC. Używamy jednej łyżeczki suszu na filiżankę i zaparzamy od 1 do 5 minut. Chcąc zwiększyć moc naparu, dodajemy więcej liści, ale nie wydłużamy czasu parzenia.

Ulungi można zaparzać wielokrotnie, nawet do kilkunastu razy. Za każdym razem wydłużamy czas parzenia o 30–60 sekund. 

W sklepach dostępne są herbaty niebieskie z dodatkami, np. z cytryną, z mango, z hibiskusem lub z kwiatem opuncji. Same oolongi są jednak tak bogate w różnorodne smaki i aromaty, że warto pijać je również w wersji czystej, bez dodatków. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij