Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Joanna Orzeł

Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty

Napar herbaciany cieszy się na świecie ogromną popularnością, jest po wodzie drugim najczęściej wybieranym napojem. Przede wszystkim znane i pijane są odmiany czarna i zielona, niejednokrotnie spotykamy się też z herbatami białą lub czerwoną. Niezwykle tajemnicza wydaje się natomiast herbata… niebieska. Przyjrzyjmy się zatem bliżej tej mniej popularnej u nas odmianie, poznajmy sposób powstawania i walory herbaty oolong. 

Napar z liści herbaty znany i spożywany jest już od około 3000 lat. Początkowo stosowany był w celach leczniczych: wzmacniał i poprawiał samopoczucie. Wraz z opracowaniem i z rozwojem metod pozyskiwania oraz parzenia suszu herbacianego zaczęto doceniać inne atuty napoju: bogaty smak, aromat, a nawet wygląd. Liczne badania naukowe potwierdzają, że filiżanka herbaty to nie tylko chwila przyjemności dla zmysłów, ale i element zdrowej, zrównoważonej diety. 

Herbata oolong (ulung) – charakterystyka 

Herbata oolong (zwana też ulungiem, herbatą niebieską, turkusową, szmaragdową, a nawet smoczą) jest pozyskiwana z liści i pąków wiecznie zielonego krzewu Camellia sinensis – podobnie zresztą jak inne odmiany herbaty, np. herbata czarna lub herbata zielona

Liście po zbiorach poddaje się więdnięciu i wytrząsaniu, a po kilkukrotnym powtórzeniu tych procesów przeprowadza się ich fermentację – ta jednak, w odróżnieniu od całkowitej fermentacji liści herbaty czarnej, na pewnym etapie zostaje zatrzymana. Z tego względu oolong nazywa się herbatą półfermentowaną.

Co ciekawe, liście herbaty niebieskiej mogą dojrzewać nawet 60 lat. Tak powstają susze najwyższej jakości, o wyjątkowym smaku i aromacie. 

Herbata oolong – skład smoczej herbaty

Herbatę niebieską nazywa się często ogniwem pomiędzy herbatami czarną i zieloną. Łączy w sobie cechy obu tych odmian, również pod względem składu: zawiera podobny do nich zestaw witamin (np. A, C, E, B1, B2) i minerałów (np. magnez, cynk, wapń, fosfor); zawiera również kofeinę, jednak w ilości zdecydowanie mniejszej niż inne odmiany herbat. 

Najważniejszymi składnikami aktywnymi są polifenole, głównie katechiny, z których w procesie fermentacji powstają teaflawiny i tearubiginy. Ogólna zawartość katechin (np. charakterystycznego dla naparów herbacianych EGCG, czyli galusanu epigallokatechiny) jest w oolongu niższa niż w herbacie zielonej, jednak zdecydowanie wyższa niż w herbacie czarnej. 

Herbata oolong – właściwości lecznicze 

Herbata ulung ze względu na wysoką zawartość katechin wykazuje przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne: neutralizując wolne rodniki, hamuje niekorzystne procesy utleniania. Tym samym zapobiega uszkodzeniom komórek i tkanek, spowalnia rozwój wielu chorób układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, udar mózgu), nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych: nadciśnienia, cukrzycy, choroby Alzheimera, Parkinsona. 

Niebieska herbata działa również przeciwpróchniczo: hamuje wzrost bakterii próchnicotwórczych, obniża adherencję (przelegania) bakterii do powierzchni zębów, zawiera fluor regulujący procesy demineralizacji i remineralizacji szkliwa. 

Badania wskazują, że smocza herbata może wspomagać proces odchudzania, ponieważ pobudza procesy przemiany materii – przede wszystkim przyspiesza metabolizm tłuszczów. 

Herbata oolong – przeciwwskazania 

Herbata oolong uznawana jest za bezpieczną i nietoksyczną. Ewentualne skutki uboczne, przeciwwskazania i interakcje mogą mieć związek z zawartością teiny w naparze – chociaż nie jest jej wiele (w porównaniu z innymi odmianami herbat), to osoby wrażliwe na jej działanie nie powinny wypijać zbyt wielu filiżanek ulunga dziennie. 

Badaniom poddaje się wciąż wpływ katechin na zmniejszenie biodostępności kwasu foliowego. Kobietom w ciąży nie zaleca się zatem wypijania dużych ilości herbaty niebieskiej. 

Herbata oolong – cena, gdzie kupić, na co zwracać uwagę przy zakupie? 

Herbaty niebieskie dostępne są w specjalistycznych stacjonarnych lub internetowych sklepach z herbatami. Ich ceny kształtują się od kilkunastu do nawet 60–70 zł za 50 g suszu. 

Można wybierać spośród herbat czystych lub aromatyzowanych. Wśród herbat czystych warto zwrócić uwagę na stopień fermentacji liści, na miejsce pochodzenia: region, wysokość upraw n.p.m. – wszystko to ma wpływ na jakość i smak naparu. 

Ciekawą odmianą jest tzw. milk oolong, czyli herbata turkusowa mleczna. Swój niezwykły aromat uzyskuje on prawdopodobnie przez nagły spadek temperatury powietrza podczas zbioru liści (chociaż obecnie najczęściej po prostu aromatyzuje się liście za pomocą parującego mleka). 

Herbata oolong – jak parzyć, co można do niej dodawać? 

Optymalna temperatura parzenia oolongów to około 90-95ºC. Używamy jednej łyżeczki suszu na filiżankę i zaparzamy od 1 do 5 minut. Chcąc zwiększyć moc naparu, dodajemy więcej liści, ale nie wydłużamy czasu parzenia.

Ulungi można zaparzać wielokrotnie, nawet do kilkunastu razy. Za każdym razem wydłużamy czas parzenia o 30–60 sekund. 

W sklepach dostępne są herbaty niebieskie z dodatkami, np. z cytryną, z mango, z hibiskusem lub z kwiatem opuncji. Same oolongi są jednak tak bogate w różnorodne smaki i aromaty, że warto pijać je również w wersji czystej, bez dodatków. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Insulinomimetyki – gymnema sylvestre (gurmar) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy liście „niszczyciela cukru” są skuteczne podczas odchudzania?

    Gymnema sylvestre to pochodząca z rejonów Azji południowo-wschodniej roślina o właściwościach insulinomimetycznych, czyli obniżających poziom cukru we krwi. Zalecana cukrzykom i osobom będącym w trakcie terapii odchudzającej. Pomaga ograniczyć łaknienie na słodkie produkty, znieczulając kubki smakowe w miejscu, które odpowiada za wiązanie cukru. Jak długo należy sumplementować gurmar, aby zauważyć oczekiwane działanie, ile kosztuje preparat z liści gymnema sylvestre i jakie mogą być skutki uboczne stosowania suplementu z tym insulinomimetykiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij