×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Leki na reumatyzm mogą wyleczyć celiakię?

Case study na ten temat ukazał się w piśmie Annals of Internal Medicine. Opisano w nim przypadek mężczyzny leczonego preparatem łagodzącym skutki reumatoidalnego zapalenia stawów oraz łysienia plackowatego, który cierpiał także na celiakię. Po zakończeniu leczenia okazało się, że odzyskał zdolność spożywania glutenu bez dyskomfortu trawiennego. Alergia weszła w stan remisji, a on sam mógł powrócić do jedzenia glutenu bez obaw o skutki uboczne. 

Znany lek o nietypowych skutkach

Wspomniany pacjent już wcześniej starał się łagodzić swoje dolegliwości związane z nietolerancją glutenu poprzez całkowitą eliminację go z diety. Udało mu się osiągnąć pozytywne efekty, ale gdy tylko wrócił do jedzenia glutenu, symptomy powróciły. W międzyczasie zaczął jednak leczyć się także na łysienie, w którym pomagają te same leki, jaki przyjmują pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Preparat, o którym mowa to tofanicib, który jest stosowany również w leczeniu pewnych schorzeń jelit, co może tłumaczyć jego wpływ na złagodzenie celiakii. 

Jak się okazało, po zakończeniu terapii pacjent nie tylko złagodził swoją docelową dolegliwość, ale także pozbył się celiakii. Nie stwierdzono u niego żadnych objawów histologicznych ani serologicznych tej dolegliwości, mimo że w międzyczasie powrócił do diety zawierającej gluten. Jego remisję potwierdziły także szczegółowe badania krwi. 

Nowa nadzieja dla chorych na celiakię

Pacjent z Belgii to na razie odosobniony przypadek, więc sprawdzenie, czy tofanicib lub inne leki na reumatoidalne zapalenie stawów mogłyby odnieść pozytywny skutek u osób zmagających się z celiakią, wymagałoby dalszych, znacznie szerzej zakrojonych badań. Lekarze przestrzegają, że mowa o lekach o bardzo silnym działaniu, które przyjmowane bez wskazania reumatycznego mogą wywoływać dotkliwe skutki uboczne, co również ma niebagatelne znaczenie z punktu widzenia osób z celiakią chcących złagodzić swoją dolegliwość.

Celiakia jest skrajną postacią nietolerancji glutenu, która powoduje, że osoba mająca kontakt z nawet śladową ilością alergenu może odczuwać bardzo dotkliwe objawy ze strony układu pokarmowego. Na tę dolegliwość nie ma leku – jedynym sposobem na to, by nie odczuwać dyskomfortu trawiennego jest całkowita eliminacja glutenu z diety. To trudne zadanie, ponieważ osoby z celiakią nie tolerują nawet niewielkich ilości tego składnika w diecie, co zamyka im drogę do spożywania większości gotowych produktów i utrudnia chociażby jedzenie poza domem. Dodatkowo bezglutenowe alternatywy, poza zmianą walorów smakowych, bywają także znacznie droższe od standardowych. W związku z tym choroba wpływa negatywnie nie tylko na samopoczucie, ale również portfel.

Celiakia a inne choroby

Całkowite unikniecie glutenu bywa niemożliwe, a konsekwencje zjedzenia go przez osoby z celiakią są bardzo dotkliwe, dlatego każda nowa terapia jest przyjmowana z entuzjazmem i nadzieją.

W roku 2020 dokonano także innego odkrycia dotyczącego celiakii, które jednak nie są optymistyczne dla osób dotkniętych tym schorzeniem. Jak wynika z badań naukowców z Karolinska Institutet, chorzy na celiakię muszą liczyć się z podwyższonym ryzykiem przedwczesnej śmierci między innymi z tytułu choroby wieńcowej, nowotworu czy chorób płuc. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. R. Funnell, Case study finds arthritis drug could make gluten safe for ecliac patients, "iflscience.com" [online], https://www.iflscience.com/health-and-medicine/case-study-finds-arthritis-drug-could-make-gluten-safe-for-celiac-patients/, [dostęp:] 28.07.2020 r.
  2. L. Wauters, T. Vanuytsel, M. Hiele, Celiac disease remission with tofacitinib: a case report, “Annals of Internal Medicine” 2020, DOI: https://doi.org/10.7326/L20-0497, [dostęp:] 28.07.2020 r.
  3. B. Lebwohl, P. H. R. Green, J. Söderling i in., Association between celiac disease and mortality risk in a swedish population, “JAMA” 2020, nr 323 (13), s. 1277, DOI: 10.1001/jama.2020.1943, [dostęp:] 28.07.2020 r.
  4. Karolinska Institutet, Celiac disease linked to increased risk of premature death,  "www.sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200408085537.htm, [dostęp:] 28.07.2020 r.

Podziel się: