Australijczycy jako pierwsi przeszczepili martwe serce
Sylwia Stwora

Australijczycy jako pierwsi przeszczepili martwe serce

Lekarzom ze szpitala St Vincent w Sydney udało się z sukcesem przeszczepić serce, które przestało bić około 20 minut wcześniej. To przełom, ponieważ do tej pory warunkiem powodzenia takiej operacji było pobranie organu od dawcy, u którego zachowano krążenie krwi.

Pionierski przeszczep przeprowadzono przy użyciu specjalistycznego urządzenia znanego jako „heart-in-a-box”, czyli „serce w pudełku”. Do tej pory służyło ono do podnoszenia jakości organów przeznaczonych do transplantacji. Lekarze wykorzystali je do „ożywienia” martwego narządu, który został podgrzany i zanurzony w roztworze zawierającym tlen oraz substancje odżywcze. Płyn zapobiega niszczeniu tkanek i umożliwia reanimację organu już w ciele biorcy.

Do tej pory, zgodnie z nowoczesnymi wskazaniami medycznymi, serce było jedynym narządem, które, by przeszczep mógł się powieść, musiało być pobierane od dawcy, u którego zachowano krążenie krwi – w takiej sytuacji wskazaniem do operacji była śmierć mózgu. Gotowy narząd po wyjęciu z klatki piersiowej trafiał do pojemnika z lodem, gdzie mógł być przechowywany przez nie więcej niż 4 godziny, by zachował pełnię swoich funkcji. Wszystkie inne organy można przeszczepiać po śmierci dawcy.

Operacja w Sydney jest swoistym powrotem do procedur stosowanych przy pierwszych przeszczepach, które zaczęto przeprowadzać około pół wieku temu. W latach 60. XX wieku operacje tego typu również odbywały z wykorzystaniem martwych serc, które zazwyczaj wystarczyło przenieść z sali do sali. Tę metodę trzeba było porzucić, ponieważ dziś sytuacje, w których dawca i biorca przebywają w jednym miejscu są niezwykle rzadkie, a organy często są sprowadzane z bardzo daleka i przy wykorzystaniu śmigłowców, ponieważ żywotność pobranego i umieszczonego w lodzie serca jest bardzo krótka.

Pierwszą pacjentką, która przeszła innowacyjny przeszczep, jest 57-letnia Michelle Griblas chora na wrodzoną niewydolność serca. Operacja odbyła się dwa miesiące temu i zakończyła sukcesem, podobnie jak dwie inne transplantacje przeprowadzone tą samą metodą w szpitalu w Sydney.

Źródło: Focus.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij