×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Na co zwracać uwagę przy wyborze preparatów na gardło?

Istnieje wiele przyczyn złej kondycji naszego gardła, objawiającej się suchością, chrypką czy ciągłym pochrząkiwaniem. Do czynników sprawczych należą m.in. praca w klimatyzowanych pomieszczeniach, palenie papierosów, ale również stosowanie pewnych szczególnych grup leków o udowodnionym negatywnym wpływie na śluzówkę jamy ustnej i gardła.

Suchość gardła u astmatyków

Obecnie najskuteczniejszymi lekami hamującymi zapalenie ściany oskrzeli w astmie są glikokortykosteroidy wziewne. Spośród działań niepożądanych tej grupy leków najczęściej spotykanymi są zakażenia grzybicze jamy ustnej i gardła, ale płukanie jamy ustnej i gardła po inhalacji znacząco zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Innym miejscowym działaniem niepożądanym jest jednak uczucie drapania i suchość jamy ustnej. Aby złagodzić ten przykry dyskomfort warto sięgnąć po odpowiedni preparat nawilżający gardło.

Nawilżający spray do gardła bez wody i konserwantów

Przy wyborze preparatu, który ma przynieść nam ulgę w wyżej opisanych dolegliwościach, należy zwrócić uwagę na formę produktu, składniki aktywne i pomocnicze. Najwygodniejszą postacią są produkty w postaci sprayów, który pozwala nam dotrzeć do tylnej ściany gardła. Część z nich zawiera naturalne, sprawdzone składniki np., znaną i używaną na całym świecie jako cenny olej roślinny, oliwę z oliwek. Pokrywa ona gardło ochronną powłoczką, która dłużej utrzymuje się na śluzówce. Dodatkowo oliwę tą wzbogaca się witaminami potęgującymi właściwości regenerująco-nawilżające (A, E) oraz olejkiem miętowym (dla zwiększonego komfortu smakowego i neutralizacji przykrego zapachu z ust). Warto też uważnie przyjrzeć składowi pod kątem zawartości niepożądanych konserwantów i tzw. aktywności wody. Pamiętajmy, że w nieodpowiednich formulacjach woda zawarta w aerozolu nawilżającym gardło może być środowiskiem sprzyjającym rozwojowi drobnoustrojów. Wraz ze zwiększaniem się aktywności wody do wartości 1 rośnie prawdopodobieństwo ich namnażania się w danym produkcie.

Artykuł sponsorowany

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Prof. dr hab. Stefan Tyski, Informacje o zawartości wody w produktach, Narodowy Instytut Leków, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Podziel się: