mgr inż. Maria Brzegowy

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy
Przeczytane 88050 razy
4 min
-
Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy
Przeczytane 18455 razy
6 min
-
Sok z kiszonych buraków – właściwości, działanie i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
Przeczytane 298910 razy
6 min
-
Dieta a niedrożność jelit – leczenie żywieniowe w niedrożności przewodu pokarmowego
Przeczytane 41620 razy
5 min
-
Dieta przy wzdęciach – co warto jeść, aby zmniejszyć wydzielanie gazów w jelitach?
Przeczytane 354520 razy
5 min
-
Dieta przy gestozie ciążowej – co warto wiedzieć o żywieniu w zatruciu ciążowym?
Przeczytane 6204 razy
4 min
-
Karczoch – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie
Przeczytane 76139 razy
4 min
-
Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych
Przeczytane 159621 razy
6 min
-
Głóg – wartości odżywcze, właściwości lecznicze i przepisy. Dla kogo preparaty z głogiem?
Przeczytane 30792 razy
4 min