Dieta w kamicy żółciowej – o czym warto pamiętać?
Maria Brzegowy

Dieta w kamicy żółciowej – o czym warto pamiętać?

Dieta w kamicy żółciowej to część leczenia tej choroby. U osób, u których kamica żółciowa przebiega bezobjawowo, zaleca się stosowanie racjonalnego sposobu żywienia, natomiast w przypadku zaostrzenia choroby, wskazana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Jak powinna wyglądać dieta chorych na kamicę żółciową? 

Kamica żółciowa to jeden z problemów krajów wysoko rozwiniętych – borykają się z nią mieszkańcy m.in. Stanów Zjednoczonych czy Europy Zachodniej. Dotyczy także ludności naszego kraju. Jakie są przyczyny jej powstawania? Jak powinno wyglądać żywienie w trakcie choroby i o czym należy pamiętać? 

Dieta w kamicy żółciowej – zalecenia 

Kamica żółciowa powstaje w wyniku odkładania się żółci w drogach żółciowych. Dochodzi do tego w następstwie łączenia się kryształków nierozpuszczonego cholesterolu z solami wapnia i powstania złogów w pęcherzyku żółciowym lub w drogach żółciowych.  

Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy należą:

  • otyłość;
  • nadmierna ilość cukru, słodyczy albo miodu;
  • niska podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • zbyt niski udział błonnika pokarmowego w diecie;
  • hiperlipidemia;
  • podwyższony poziom triglicerydów;
  • nieregularne spożywanie posiłków;
  • nadmiar tłuszczów pochodzenia zwierzęcego;
  • zbyt duża ilość spożywanego jedzenia ogółem – nadmiar kilokalorii;
  • neuropatia cukrzycowa. 

Obecność kamieni w pęcherzyku żółciowym, jak i drogach żółciowych można wykryć poprzez badanie ultrasonograficzne lub rentgenowskie – cholecystografię.  

Stosowanie właściwie dobranej dietoterapii jest jednym z nieodłącznych elementów prawidłowego leczenia kamicy żółciowej. W przypadku pacjentów, u których kamica przebiega bez nasilenia się objawów, należy prowadzić racjonalny sposób żywienia oparty o zasady zdrowego stylu życia.  

Należy również zadbać o prawidłową podaż błonnika pokarmowego, gdyż zbyt mała jego ilość w diecie upośledza obkurczanie się pęcherzyka żółciowego, a to prowadzi do zalegania żółci. Obecność błonnika pokarmowego w diecie zapobiega także zbyt wolnej motoryce przewodu pokarmowego, co również negatywnie wpływa na rozwój i przebieg choroby.  

Nie bez znaczenia jest też fakt, że błonnik pokarmowy, jako element pożywienia nietrawiony w ludzkim organizmie, pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości, zapobiega nagłym napadom głodu (zwłaszcza na słodycze), a to sprzyja stabilizacji bądź redukcji nadmiernej masy ciała. Błonnik pokarmowy znajduje się w produktach zbożowych z pełnego ziarna, otrębach, surowych warzywach i owocach oraz nasionach roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, soja, fasola itp.) 

Dieta w zaostrzeniu kamicy żółciowej 

Gdy dochodzi do zaostrzenia objawów kamicy żółciowej, rekomenduje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczów. Celem jej stosowania jest ochrona zarówno pęcherzyka żółciowego, jak i dróg żółciowych – poprzez zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Ograniczeniu podlegają przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a więc tłuste gatunki mięs, tłuste mleko i jego przetwory. Całkowicie należy wyeliminować produkty takie jak smalec, słonina, boczek, a masło stosować w umiarkowanych ilościach.  

Warto również pamiętać o tzw. tłuszczu ukrytym, inaczej niewidocznym. Dostarczają go produkty takie jak wędliny, pasztety, jaja, a także wysoko przetworzona żywność typu fast-food i instant oraz wyroby cukiernicze (np. paczkowane ciastka).  

Przyjmuje się, że podaż tłuszczów w diecie pacjenta z zaostrzeniem kamicy żółciowej powinna zawierać się w przedziale 30–50 g na dobę. Cel ten można zrealizować poprzez przestrzeganie zaleceń jak powyżej, dodatek do dań tłuszczów pochodzenia roślinnego (olej rzepakowy, oliwa z oliwek do skropienia potraw) oraz przygotowanie ich metodą gotowania we wodzie, na parze, duszenia bez obsmażania, pieczenia w rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym. W diecie rekomendowanej w zaostrzeniu kamicy żółciowej eliminacji podlega także cukier, a więc słodycze, desery, wypieki.  

W fazie zaostrzenia ograniczeniu podlega również błonnik pokarmowy, który może nasilić przykre dolegliwości bólowe. Niewskazane zatem będą pełnoziarniste makarony, pieczywo, grube kasze, otręby, surowe owoce i warzywa (zwłaszcza czosnek, cebula, brokuł, kalafior czy śliwki), nasiona roślin strączkowych. Dzienna racja pokarmowa, podobnie jak w przypadku założeń tradycyjnej, zdrowej diety, powinna być rozłożona na 4–5 posiłków spożywanych o stałych porach.  

Nasileniu dolegliwości sprzyja podawanie tłuszczów w formie „podgrzanej”. Z tego powodu, niewskazane są dania na bazie jaj (np. jajecznica), z dodatkiem stopionego masła (np. na ziemniakach), stopionego sera (np. w grzankach) czy oleju użytego do pieczenia.  

Należy pamiętać, że powyższe restrykcje mogą spowodować problemy z wchłanianiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy A, D, E oraz K. W związku z tym produkty bogate w te składniki (beta karoten – dynia, boćwina, marchew; witamina D – chude ryby morskie, witamina E – szpinak, pietruszka; witamina K – sałata zielona, zielona herbata) zaleca się łączyć z niewielkim dodatkiem tłuszczów na zimno (np. olej w sałatce, masło do pieczywa). 

Podobne wytyczne obowiązują chorych poddanych operacyjnemu leczeniu kamicy żółciowej. Po wykonaniu przykładowo cholecystektomii wykonanej metodą laparoskopową zaleca się stosowanie powyższej diety przez minimum miesiąc, a następnie stopniowe rozszerzanie jadłospisu do założeń zdrowego stylu życia.  

Należy podkreślić, że wszelkie wskazówki powinny zostać dostosowane do stanu ogólnego chorego, jego wieku, aktywności i jednostek współistniejących.  

Powiązane produkty

Dieta i kamica żółciowa – przykładowy jadłospis w zaostrzeniu lub po cholecystektomii 

Śniadanie: kanapki z chleba pszennego, cienko muśniętego masłem 82% z plastrem chudego twarogu, jabłko pieczone. 

II śniadanie: galaretka mleczna. 

Obiad: zupa ziemniaczana na wywarze jarzynowym, ryż biały z gotowaną piersią z kurczaka, gotowana marchewka z koperkiem skropiona odrobiną oleju rzepakowego. 

Kolacja: kanapki z chleba pszennego z pastą z samego białka na twardo i 0,5% jogurtu naturalnego, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. 

  1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2014. 
  2. M. Jarosz, Praktyczny podręcznik dietetyki, IŻŻ 2011.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta wegetariańska – zasady, zalety i wady. Czym zastąpić mięso?

    Dieta wegetariańska to dość częsty wybór miłośników zwierząt oraz osób, którym leży na sercu dobro planety. Rezygnacja z mięsa wcale nie musi oznaczać monotonnego i nudnego jadłospisu – wystarczy zapoznać się z zasadami diety wegetariańskiej i popularnymi przepisami praktykowanymi przez jej zwolenników. Dowiedzmy się, czy wegetarianizm jest zdrowy i jakie są najlepsze alternatywy dla mięsa.

  • Koci katar – objawy, leczenie, profilaktyka. Kiedy zabrać kota do weterynarza?

    Koci katar to choroba występująca u kotów, wywoływana przez wirusy Feline Calicivirus (FCV) oraz Feline Herpesvirus (FHV-1). Chociaż jej nazwa nie brzmi groźnie, nieleczona może prowadzić do przykrych powikłań, zwłaszcza u kociąt, kocich seniorów lub kotów z obniżoną odpornością. Jak rozpoznać koci katar i jak go leczyć?

  • Podróż do Tanzanii i na Zanzibar. Zalecane szczepienia i zagrożenia zdrowotne

    Planując egzotyczną podróż do Tanzanii i na Zanzibar, warto pamiętać nie tylko o formalnościach wizowych czy atrakcjach turystycznych, ale przede wszystkim o zdrowiu. Afryka Wschodnia to region o odmiennym klimacie i innym poziomie sanitarno-epidemiologicznym, charakteryzujący się występowaniem chorób, z którymi w Polsce nie mamy styczności. Odpowiednio wczesne przygotowanie medyczne, szczepienia przed wyjazdem oraz przestrzeganie zasad profilaktyki mogą uchronić podróżnych przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl