mgr inż. Maria Brzegowy

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?
Przeczytane 80434 razy
4 min
-
Dieta poprawiająca płodność – produkty wskazane, zakazane, jadłospis
Przeczytane 61742 razy
6 min
-
Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?
Przeczytane 60824 razy
6 min
-
Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła
Przeczytane 29557 razy
6 min
-
Białko w organizmie – funkcje, rodzaje i zapotrzebowanie. Produkty bogate w białko
Przeczytane 108606 razy
9 min
-
Wołowina – czy jest zdrowa? Wartości odżywcze, przechowywanie, przyrządzanie, przepisy
Przeczytane 72892 razy
5 min
-
Drób – właściwości i wartości odżywcze. Czy mięso drobiowe jest zdrowe?
Przeczytane 29487 razy
3 min
-
Mięso białe i czerwone – rodzaje, wartości odżywcze. Które lepsze dla zdrowia?
Przeczytane 102213 razy
6 min
-
Wieprzowina – wartości odżywcze, przechowywanie, przepisy. Czy jest zdrowa?
Przeczytane 29140 razy
5 min
-
Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?
Przeczytane 68441 razy
5 min