mgr inż. Maria Brzegowy

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?
Przeczytane 159337 razy
7 min
-
Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?
Przeczytane 72268 razy
4 min
-
Dieta poprawiająca płodność – produkty wskazane, zakazane, jadłospis
Przeczytane 57329 razy
5 min
-
Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?
Przeczytane 56039 razy
6 min
-
Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła
Przeczytane 27130 razy
6 min
-
Białko w organizmie – funkcje, rodzaje i zapotrzebowanie. Produkty bogate w białko
Przeczytane 101996 razy
9 min
-
Wołowina – czy jest zdrowa? Wartości odżywcze, przechowywanie, przyrządzanie, przepisy
Przeczytane 66572 razy
5 min
-
Drób – właściwości i wartości odżywcze. Czy mięso drobiowe jest zdrowe?
Przeczytane 27480 razy
3 min
-
Mięso białe i czerwone – rodzaje, wartości odżywcze. Które lepsze dla zdrowia?
Przeczytane 92431 razy
6 min
-
Wieprzowina – wartości odżywcze, przechowywanie, przepisy. Czy jest zdrowa?
Przeczytane 25695 razy
5 min