mgr inż. Maria Brzegowy

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?
Przeczytane 164517 razy
7 min
-
Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?
Przeczytane 77549 razy
4 min
-
Dieta poprawiająca płodność – produkty wskazane, zakazane, jadłospis
Przeczytane 59814 razy
6 min
-
Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?
Przeczytane 59129 razy
6 min
-
Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła
Przeczytane 28560 razy
6 min
-
Białko w organizmie – funkcje, rodzaje i zapotrzebowanie. Produkty bogate w białko
Przeczytane 106358 razy
9 min
-
Wołowina – czy jest zdrowa? Wartości odżywcze, przechowywanie, przyrządzanie, przepisy
Przeczytane 69661 razy
5 min
-
Drób – właściwości i wartości odżywcze. Czy mięso drobiowe jest zdrowe?
Przeczytane 28536 razy
3 min
-
Mięso białe i czerwone – rodzaje, wartości odżywcze. Które lepsze dla zdrowia?
Przeczytane 97557 razy
6 min
-
Wieprzowina – wartości odżywcze, przechowywanie, przepisy. Czy jest zdrowa?
Przeczytane 27609 razy
5 min