Drób – właściwości i wartości odżywcze. Czy mięso drobiowe jest zdrowe?
Maria Brzegowy

Drób – właściwości i wartości odżywcze. Czy mięso drobiowe jest zdrowe?

Na przestrzeni ostatnich ostatnich lat zauważa się wyraźny wzrost produkcji mięsa drobiowego (w tym brojlerów indyczych) na świecie. Jest to spowodowane nie tylko dużo mniejszymi kosztami hodowli oraz przetwórstwa, ale i także wyższą świadomością żywieniową konsumentów. Czy mięso drobiowe na pewno jest zdrowe? Które gatunki warto wybierać i jak często powinniśmy je jeść?  

Drób – co to za mięso? Rodzaje mięsa drobiowego 

Drobiem określa się ptactwo hodowane celem pozyskania mięsa, jaj oraz piór. Do mięsa drobiowego zalicza się: kurczaki, kury, indyki, perliczki, kaczki, gęsi i gołębie. Spośród wymienionych wyżej gatunków największą popularnością cieszy się mięso kurze, wybierane najczęściej w zasadzie w każdym rejonie świata. Prawdopodobnie jest to związane z jego niższą ceną w porównaniu z innymi rodzajami mięs, jak również łatwością i szybkością przyrządzania, a także ze smakiem, teksturą i niższą zawartością tłuszczu.  

W asortymencie sklepów dostępne są różne gatunki mięsa drobiowego, w tym m.in. piersi, skrzydełka, tuszki czy podroby.  

Właściwości i wartości odżywcze drobiu 

Mięso drobiowe jest dużo chudsze w porównaniu do mięsa czerwonego wieprzowego czy wołowego. Charakteryzuje się dużo niższą zawartością tłuszczu, a dzięki temu – mniejszą wartością energetyczną. 100 g mięsa z piersi indyka bez skóry dostarczy nam 84 kcal i zaledwie 0,7 g tłuszczu, z kolei mięso z piersi kurczaka bez skóry to 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. W mięsie drobiowym znajdziemy także niższy udział kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu, którego 100 g mięsa z piersi kurczaka dostarcza ok. 58 mg, natomiast 100 g piersi indyka – 49 mg. 

Drób to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawartość protein szacuje się na ok. 18–25%, w zależności od danego gatunku oraz części zwierzęcia. 

W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E. Nie należy zapominać o tym, iż mięso drobiowe jest też źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego – zawiera go wprawdzie mniej niż mięso czerwone, ale i tak, w zależności od rodzaju drobiu, 100 g produktu dostarczy nam od 0,4 do 2,4 mg żelaza. W mięsie drobiowym występuje również mangan, cynk, miedź oraz naturalne przeciwutleniacze takie jak: glutation, karnozyna czy tauryna.  

Powiązane produkty

Które mięso drobiowe jest najzdrowsze? Jak często je jeść? 

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, które mięso drobiowe jest najzdrowsze. W codziennej diecie zaleca się różnorodność, warto także spożywać roślinne źródła energii, nie tylko mięso.  

Po mięso drobiowe mogą sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci. Uważa się, że przykładowo w diecie malucha, może ono pojawić się już w 6. miesiącu jego życia. Rodzice najczęściej wybierają chudsze rodzaje mięs w tym to z indyka, królika czy kurczaka, aby nie obciążać delikatnego przewodu pokarmowego dziecka. Podobne zalecenia sprawdzą się w przypadków osób w podeszłym wieku z ograniczoną tolerancją na wybrane produkty.

Mięso drobiowe, stanowiąc łatwostrawne źródło białka, idealnie sprawdzi się również w diecie w rekonwalescencji po rozmaitych zabiegach chirurgicznych, jak również w diecie sportowców oraz osób z nadwyżką kilogramów stosujących dietę odchudzającą. 

Podroby drobiowe 

Podroby drobiowe nie cieszą się zbyt dużą popularnością, ponieważ uważane są za tanią namiastkę mięsa, a wręcz niekiedy i odpad powstały w trakcie przetwórstwa.  Mogą one stanowić dobre źródło witamin (głównie witamin z grupy B) oraz składników mineralnych, z czego jednym z ważniejszych jest np. żelazo, w które obfituje wątróbka.  

Ze względu na wysoką zawartość w wątróbce witaminy A, zaleca się znaczne ograniczenie jej spożycia, a nawet eliminację z diety kobiet w ciąży. Zbyt duża podaż tej witaminy może bowiem wykazywać szkodliwe działanie na rozwój płodu i sprzyjać powstawaniu określonych wad rozwojowych. 

Jak przygotowywać i jak przechowywać mięso drobiowe? 

Przed spożyciem mięso należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą oraz oczyścić z błonek i kostek. Drób powinien być spożywany po obróbce cieplnej, najlepiej gotowany (we wodzie, na parze), duszony bez obsmażania lub pieczony w piekarniku. Ze względów zdrowotnych należy oczywiście unikać smażenia na głębokim tłuszczu. Surowe mięso drobiowe krótko przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku bądź w stanie zamrożonym w zamrażarce. 

  1. A. Augustyńska-Prejsnar, M. Ormian, Z. Sokołowicz, Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego, "Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego", nr 2 2018. 
  2. M. Michalczuk, A. Siennicka, Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu, "Przegląd Hodowlany", nr 11 2010. 
  3. H. Kunachowicz, B. Przygoda, L. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017. 
  4. J. Gawęcki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2010. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij