mgr inż. Maria Brzegowy

Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Dieta przy kamicy nerkowej – jak powinna wyglądać w zależności od rodzaju kamicy?
Przeczytane 17283 razy
4 min
-
Dieta dla seniora – jak powinno wyglądać żywienie osoby starszej?
Przeczytane 21273 razy
7 min
-
Ortoreksja – na czym polega? Skutki, objawy i leczenie obsesji na punkcie zdrowego żywienia
Przeczytane 34753 razy
5 min
-
Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne
Przeczytane 56594 razy
4 min
-
Orzeszki pinii (orzechy piniowe, piniole) – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Przeczytane 25128 razy
4 min
-
Scombrotoksizm (zatrucie rybami) – jak się objawia i jak je leczyć? Jak uniknąć zatrucia rybą?
Przeczytane 112571 razy
4 min
-
Okra (piżmian jadalny, ketmia jadalna) – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Przeczytane 38526 razy
4 min
-
Matcha – właściwości i sposób parzenia zielonej herbaty w proszku
Przeczytane 12914 razy
4 min
-
Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?
Przeczytane 259755 razy
7 min
-
Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy
Przeczytane 89236 razy
4 min