mgr inż. Maria Brzegowy
Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Ortoreksja – na czym polega? Skutki, objawy i leczenie obsesji na punkcie zdrowego żywienia
Przeczytane 38542 razy
5 min
-
Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne
Przeczytane 58056 razy
4 min
-
Orzeszki pinii (orzechy piniowe, piniole) – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Przeczytane 27361 razy
4 min
-
Scombrotoksizm (zatrucie rybami) – jak się objawia i jak je leczyć? Jak uniknąć zatrucia rybą?
Przeczytane 120582 razy
4 min
-
Okra (piżmian jadalny, ketmia jadalna) – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Przeczytane 42842 razy
4 min
-
Matcha – właściwości i sposób parzenia zielonej herbaty w proszku
Przeczytane 15895 razy
4 min
-
Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?
Przeczytane 277704 razy
7 min
-
Dieta sirtfood – zasady, efekty, lista produktów i przepisy
Przeczytane 90875 razy
4 min
-
Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy
Przeczytane 19491 razy
6 min
-
Sok z kiszonych buraków – właściwości, działanie i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
Przeczytane 319131 razy
6 min
-
Dieta a niedrożność jelit – leczenie żywieniowe w niedrożności przewodu pokarmowego
Przeczytane 44185 razy
5 min


