Dieta przy gestozie ciążowej – co warto wiedzieć o żywieniu w zatruciu ciążowym?
Maria Brzegowy

Dieta przy gestozie ciążowej – co warto wiedzieć o żywieniu w zatruciu ciążowym?

Dieta przy gestozie ciążowej jest ważnym elementem profilaktyki zatrucia ciążowego. Poleca się ją nie tylko ciężarnym, u których wystąpiły oznaki nadciśnienia ciążowego, ale także wszystkim kobietom będącym w grupie ryzyka. Sprawdźmy, na czym dokładnie polega dieta przy gestozie. 

Gestoza ciążowa (bądź inaczej zatrucie ciążowe) to stan wysoce niebezpieczny zarówno dla jeszcze nie narodzonego dziecka, jak i dla jego matki. Szacuje się, że problem gestozy dotyczyć może nawet 10% wszystkich kobiet. Czy właściwie skomponowana dieta może zapobiec niebezpiecznym incydentom gestozy? Co powinno znaleźć się na talerzu przyszłej mamy, a czego powinna ona unikać? 

Gestoza – czym jest i dlaczego dieta jest ważna przy zatruciu ciążowym? 

Jak podaje literatura, nadciśnienie indukowane ciążą może pojawić się po około 20. tygodniu ciąży i zwykle ustępuje do 42 dni po porodzie. Zespół objawów chorobowych takich jak nadciśnienie, białkomocz oraz obrzęki ciała nazywamy nadciśnieniem ciążowym (kiedyś: zatruciem ciążowym albo gestozą). 

Etiologia tego zespołu nie jest do końca poznana. Eksperci twierdzą, iż główną przyczyną rozwoju gestozy ciążowej może być nieodpowiednia adaptacja organizmu do zmian zachodzących w ciąży, w wyniku czego dochodzi do zaburzeń w obrębie krążenia maciczno-łożyskowego. W momencie pojawienia się rzucawki ciążowej, z uwagi na dobro nienarodzonego dziecka oraz jego matki, może nawet zajść konieczność szybszego rozwiązania ciąży.  

Do czynników ryzyka rozwoju stanu przedrzucawkowego należą między innymi: otyłość, cukrzyca, hiperinsulinemia, przewlekłe nadciśnienie tętnicze, nadkrzepliwość, choroby nerek i wiele innych. Duże znaczenie u kobiet cierpiących na gestozę ciążową będą odgrywały również prawidłowe nawyki żywieniowe, traktowane także jako element profilaktyki występowania zespołu. 

Dieta przy gestozie – najważniejsze założenia  

Postępowanie u ciężarnych z gestozą ciążową ma na celu maksymalne ograniczenie ryzyka ewentualnych powikłań zarówno ze strony matki, jak i dziecka. Leczenie dobierane jest przez lekarza prowadzącego indywidualnie do danej pacjentki. Ponadto rekomenduje się, aby równocześnie przyszła mama wdrożyła na co dzień prawidłowe nawyki żywieniowe. 

Międzynarodowa Federacja Ginekologii i Położnictwa zaleca stosowanie śródziemnomorskiego modelu żywienia, opartego o dużą ilość warzyw, owoców, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. Ponadto podkreśla istotę dbałości o właściwą podaż żywności dostarczającej m.in. wapnia i żelaza. Zapotrzebowanie dzienne musi być dobrane odpowiednio do danej pacjentki, tak aby zapewnić podaż wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.  

Równie istotna dla przyszłej mamy jest umiarkowana, dostosowana do możliwości aktywność fizyczna, ograniczenie podaży sodu w diecie, definitywna rezygnacja z palenia tytoniu oraz picia alkoholu! Brak ruchu, nadmiar żywności przetworzonej, a także uzależnienie od używek poważnie zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi. 

Kobiety z nadciśnieniem indukowanym ciążą cechuje zwiększone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego oraz udaru mózgu w przyszłości. Stąd niezwykle istotna jest opieka nad ciężarną w momencie zdiagnozowania problemu, również i w zakresie jej prawidłowego odżywiania się. 

Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie przy gestozie ciążowej

Produkty zalecane w diecie kobiet z zatruciem ciążowym: 

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo, razowy makaron, ryż brązowy oraz gruboziarniste kasze,
  • warzywa, głównie zielone, na surowo lub gotowane, 
  • owoce świeże, sezonowe, 
  • nasiona roślin strączkowych, 
  • ryby, w tym też tłuste ryby morskie, 
  • produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, nabiał w tym jogurty naturalne, kefiry, maślanki, chude mięso,
  • oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
  • orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, 
  • czysta woda. 

Produkty niezalecane u ciężarnych z gestozą ciążową: 

  • produkty wysoko przetworzone, konserwowe, w puszkach, solone,
  • słone przekąski, 
  • słodycze w tym różnego rodzaju wypieki cukiernicze, 
  • tłuste rodzaje mięs, 
  • napoje zawierające kofeinę, 
  • owoce w puszkach lub owoce suszone, 
  • produkty z białej, pszennej mąki. 

Przykładowe przepisy w diecie przy zatruciu ciążowym 

Indyk w ziołach z sałatką i kaszą 

Indyka umyj, natrzyj ziołami prowansalskimi, oregano, tymiankiem, czosnkiem i oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika i piecz aż do momentu uzyskania miękkości. W między czasie zetrzyj marchewkę i jabłko i przygotuj surówkę z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

Nasiona chia z musem jagodowym 

Nasiona chia zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Odstaw, a po kilku minutach ponownie zamieszaj, powtórz tę czynność kilka razy. Przelej do szklanki i odstaw do lodówki. Jagody zblenduj razem z bananem. Mus wylej na nasiona chia i odstaw do lodówki na kilka godzin.  

Omlet z szynką i warzywami 

Jajko roztrzep razem z białkiem, dodaj do niego drobno pokrojoną, chudą szynkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę, a także dowolne inne warzywa. Usmaż omlet, podawaj z pieczywem z pełnego ziarna. 

Przykładowy jadłospis dzienny dla kobiet zagrożonych gestozą 

Śniadanie: szakszuka z papryką, selerem naciowym, czosnkiem i pomidorkami krojonymi, z mocno ściętymi jajkami i kromką chleba żytniego. 

II śniadanie: koktajl na niesłodzonym mleku roślinnym z awokado, ananasem, limonką, orzechami nerkowca i natką pietruszki. 

Obiad: bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, mozzarellą, pieczarkami, pomidorkami krojonymi, czosnkiem, oregano, bazylią i pieprzem z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Podwieczorek: kanapki z razowego chleba z naturalnym hummusem i pomidorem, posypane czarnuszką. 

Kolacja: sałatka z mixu sałat, z dodatkiem mozzarelli, gruszki z prażonymi nasionami słonecznika i dresingu na bazie musztardy, miodu i oliwy z oliwek. Jako dodatek dorzuć grzanki z ciemnego pieczywa albo pełnoziarnisty makaron. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

    Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

  • Adipocyty (komórki tkanki tłuszczowej) – czym są i jak działają? Jaki jest ich związek z tyciem?

    Tkanka tłuszczowa wydaje się kojarzyć z czymś zupełnie niepotrzebnym i mało estetycznym. Tymczasem, tłuszcz obecny w organizmie pełni wiele istotnych dla niego funkcji fizjologicznych, stąd zarówno jego niedobór, jak i nadmiar mogą prowadzić do powstania rozmaitych stanów patologicznych poszczególnych narządów. Czym są adipocyty? Czy ich nadmiar jest szkodliwy? Jaki wpływ wywierają na nasz organizm?  

  • Dieta po udarze – co należy o niej wiedzieć? Zasady, produkty, komponowanie posiłków, bezpieczeństwo żywienia w diecie poudarowej

    Udar mózgu przechodzi ponad 60 tysięcy Polaków rocznie. Niemal każdy z nich doświadcza wówczas zmian w zakresie swojej sprawności, które w różnym stopniu decydują o dalszym funkcjonowaniu. Istotną rolę w procesie rehabilitacji i rekonwalescencji, jak również w profilaktyce kolejnych udarów, odgrywa m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Udar mózgu – jaką rolę w chorobie pełni żywienie? O jakie elementy należy szczególnie zadbać, a czego unikać? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij