Dieta przy gestozie ciążowej – co warto wiedzieć o żywieniu w zatruciu ciążowym?
Maria Brzegowy

Dieta przy gestozie ciążowej – co warto wiedzieć o żywieniu w zatruciu ciążowym?

Dieta przy gestozie ciążowej jest ważnym elementem profilaktyki zatrucia ciążowego. Poleca się ją nie tylko ciężarnym, u których wystąpiły oznaki nadciśnienia ciążowego, ale także wszystkim kobietom będącym w grupie ryzyka. Sprawdźmy, na czym dokładnie polega dieta przy gestozie. 

Gestoza ciążowa (bądź inaczej zatrucie ciążowe) to stan wysoce niebezpieczny zarówno dla jeszcze nie narodzonego dziecka, jak i dla jego matki. Szacuje się, że problem gestozy dotyczyć może nawet 10% wszystkich kobiet. Czy właściwie skomponowana dieta może zapobiec niebezpiecznym incydentom gestozy? Co powinno znaleźć się na talerzu przyszłej mamy, a czego powinna ona unikać? 

Gestoza – czym jest i dlaczego dieta jest ważna przy zatruciu ciążowym? 

Jak podaje literatura, nadciśnienie indukowane ciążą może pojawić się po około 20. tygodniu ciąży i zwykle ustępuje do 42 dni po porodzie. Zespół objawów chorobowych takich jak nadciśnienie, białkomocz oraz obrzęki ciała nazywamy nadciśnieniem ciążowym (kiedyś: zatruciem ciążowym albo gestozą). 

Etiologia tego zespołu nie jest do końca poznana. Eksperci twierdzą, iż główną przyczyną rozwoju gestozy ciążowej może być nieodpowiednia adaptacja organizmu do zmian zachodzących w ciąży, w wyniku czego dochodzi do zaburzeń w obrębie krążenia maciczno-łożyskowego. W momencie pojawienia się rzucawki ciążowej, z uwagi na dobro nienarodzonego dziecka oraz jego matki, może nawet zajść konieczność szybszego rozwiązania ciąży.  

Do czynników ryzyka rozwoju stanu przedrzucawkowego należą między innymi: otyłość, cukrzyca, hiperinsulinemia, przewlekłe nadciśnienie tętnicze, nadkrzepliwość, choroby nerek i wiele innych. Duże znaczenie u kobiet cierpiących na gestozę ciążową będą odgrywały również prawidłowe nawyki żywieniowe, traktowane także jako element profilaktyki występowania zespołu. 

Dieta przy gestozie – najważniejsze założenia  

Postępowanie u ciężarnych z gestozą ciążową ma na celu maksymalne ograniczenie ryzyka ewentualnych powikłań zarówno ze strony matki, jak i dziecka. Leczenie dobierane jest przez lekarza prowadzącego indywidualnie do danej pacjentki. Ponadto rekomenduje się, aby równocześnie przyszła mama wdrożyła na co dzień prawidłowe nawyki żywieniowe. 

Międzynarodowa Federacja Ginekologii i Położnictwa zaleca stosowanie śródziemnomorskiego modelu żywienia, opartego o dużą ilość warzyw, owoców, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. Ponadto podkreśla istotę dbałości o właściwą podaż żywności dostarczającej m.in. wapnia i żelaza. Zapotrzebowanie dzienne musi być dobrane odpowiednio do danej pacjentki, tak aby zapewnić podaż wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.  

Równie istotna dla przyszłej mamy jest umiarkowana, dostosowana do możliwości aktywność fizyczna, ograniczenie podaży sodu w diecie, definitywna rezygnacja z palenia tytoniu oraz picia alkoholu! Brak ruchu, nadmiar żywności przetworzonej, a także uzależnienie od używek poważnie zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi. 

Kobiety z nadciśnieniem indukowanym ciążą cechuje zwiększone ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego oraz udaru mózgu w przyszłości. Stąd niezwykle istotna jest opieka nad ciężarną w momencie zdiagnozowania problemu, również i w zakresie jej prawidłowego odżywiania się. 

Powiązane produkty

Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie przy gestozie ciążowej

Produkty zalecane w diecie kobiet z zatruciem ciążowym: 

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo, razowy makaron, ryż brązowy oraz gruboziarniste kasze,
  • warzywa, głównie zielone, na surowo lub gotowane, 
  • owoce świeże, sezonowe, 
  • nasiona roślin strączkowych, 
  • ryby, w tym też tłuste ryby morskie, 
  • produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, nabiał w tym jogurty naturalne, kefiry, maślanki, chude mięso,
  • oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
  • orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, 
  • czysta woda. 

Produkty niezalecane u ciężarnych z gestozą ciążową: 

  • produkty wysoko przetworzone, konserwowe, w puszkach, solone,
  • słone przekąski, 
  • słodycze w tym różnego rodzaju wypieki cukiernicze, 
  • tłuste rodzaje mięs, 
  • napoje zawierające kofeinę, 
  • owoce w puszkach lub owoce suszone, 
  • produkty z białej, pszennej mąki. 

Przykładowe przepisy w diecie przy zatruciu ciążowym 

Indyk w ziołach z sałatką i kaszą 

Indyka umyj, natrzyj ziołami prowansalskimi, oregano, tymiankiem, czosnkiem i oliwą z oliwek. Włóż do piekarnika i piecz aż do momentu uzyskania miękkości. W między czasie zetrzyj marchewkę i jabłko i przygotuj surówkę z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

Nasiona chia z musem jagodowym 

Nasiona chia zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Odstaw, a po kilku minutach ponownie zamieszaj, powtórz tę czynność kilka razy. Przelej do szklanki i odstaw do lodówki. Jagody zblenduj razem z bananem. Mus wylej na nasiona chia i odstaw do lodówki na kilka godzin.  

Omlet z szynką i warzywami 

Jajko roztrzep razem z białkiem, dodaj do niego drobno pokrojoną, chudą szynkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę, a także dowolne inne warzywa. Usmaż omlet, podawaj z pieczywem z pełnego ziarna. 

Przykładowy jadłospis dzienny dla kobiet zagrożonych gestozą 

Śniadanie: szakszuka z papryką, selerem naciowym, czosnkiem i pomidorkami krojonymi, z mocno ściętymi jajkami i kromką chleba żytniego. 

II śniadanie: koktajl na niesłodzonym mleku roślinnym z awokado, ananasem, limonką, orzechami nerkowca i natką pietruszki. 

Obiad: bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, mozzarellą, pieczarkami, pomidorkami krojonymi, czosnkiem, oregano, bazylią i pieprzem z dodatkiem oliwy z oliwek. 

Podwieczorek: kanapki z razowego chleba z naturalnym hummusem i pomidorem, posypane czarnuszką. 

Kolacja: sałatka z mixu sałat, z dodatkiem mozzarelli, gruszki z prażonymi nasionami słonecznika i dresingu na bazie musztardy, miodu i oliwy z oliwek. Jako dodatek dorzuć grzanki z ciemnego pieczywa albo pełnoziarnisty makaron. 

  1. A. Rutz-Danielczak, Nadciśnienie tętnicze w czasie ciąży, "Farmacja współczesna", nr 1 2008. 
  2. A. Prejbisz, P. Dobrowolski, P. Kosiński i in., Postępowanie w nadciśnieniu tętniczym u kobiet w ciąży. Zapobieganie, diagnostyka, leczenie i odległe rokowanie, "Ginekologia i Perinatologia Praktyczna", nr 4 (2) 2019. 
  3. Z. Saczko, J. Saczko, J. Kulbacka, Nadciśnienie tętnicze u kobiet w ciąży. Etiopatogeneza, "Arterial Hypertension", nr 13 (3) 2009.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij