×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Dieta przy łuszczycy – jak powinna wyglądać?

Odpowiednie nawyki żywieniowe mogą korzystnie wypływać na przebieg kliniczny łuszczycy. W codziennym menu osoby chorej na łuszczycę nie powinno zabraknąć m.in. kwasów omega-3, antyoksydantów czy witaminy D. Dlaczego te składniki są tak istotne i o czym jeszcze warto pamiętać w diecie osób z łuszczycą? Sprawdźmy.  

Łuszczyca należy do zapalnych i przewlekłych chorób skóry. Szacuje się, że może ona dotyczyć aż 5% populacji europejskiej. Dokładne przyczyny jej rozwoju pozostają, jak dotąd, nieznane. Zdaniem ekspertów łuszczyca może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, dlatego nie powinno się jej lekceważyć. Wsparciem w leczeniu może okazać się prawidłowo zbilansowana dieta. Jak powinna wyglądać dieta w łuszczycy? Na co szczególnie należy zwrócić uwagę, czego unikać i co można jeść? 

Dieta a łuszczyca – jaką rolę w łuszczycy odgrywa żywienie? 

Łuszczyca należy do chorób, które ze względu na pojawiające się zmiany skórne mogą bardzo negatywnie wpływać na stan psychiczny chorych. Biorąc pod uwagę charakter zmian na skórze oraz ich umiejscowienie, możemy wyróżnić łuszczycę: zwyczajną dłoni i stóp, odwróconą, owłosionej skóry głowy, drobnogrudkową oraz łuszczycę paznokci.  

W większości jednostek chorobowych, obok terapii farmakologicznej, prawidłowe żywienie odgrywa istotną rolę uzupełniającą terapię. W przypadku łuszczycy nie opracowano, jak dotąd, szczegółowych zaleceń dietetycznych, jednakże wybrane elementy prawidłowego żywienia stosuje się jako leczenie wspierające farmakoterapię, co w świetle aktualnych danych powinno zoptymalizować oczekiwane efekty. Stosowanie diety przez chorych na łuszczycę może przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów, wspomoże kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, a co najważniejsze – wpłynie na lepszy przebieg kliniczny tej dermatozy.  

Zdaniem ekspertów chorzy na łuszczycę są bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia ostrych zespołów wieńcowych, a szczególnie zawałów serca w porównaniu do osób nie chorujących. Stosowanie wśród tych pacjentów niżej omówionych zaleceń z pewnością przyczyni się więc także do obniżenia ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych. 

Dieta i łuszczyca – najważniejsze zalecenia 

Podobnie jak w przypadku większości schorzeń o charakterze przewlekłym, dieta w łuszczycy powinna być przede wszystkim oparta o zasady racjonalnego żywienia. W przypadku osób z nadwagą bądź otyłością zaleca się zastosowanie diety o obniżonej kaloryczności, która pozwoli na utratę zbędnych kilogramów, a tym samym wpłynie na poprawę zmienionej chorobowo skóry.

Otyłość wiąże się bowiem z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie, który wpływa nie tylko na rozwój cukrzycy, insulinooporności czy dyslipidemii, ale również i łuszczycy.  

W diecie osób z tą jednostką chorobową nie powinno zabraknąć także źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, do których zalicza się tłuste ryby morskie takie jak: śledź, makrela, łosoś czy sardynka oraz orzechy i oleje roślinne. Kwasy omega-3 posiadają udowodnione działanie zdrowotne pozwalające na zmniejszenie stanu zapalnego organizmu. Ponadto istotna jest odpowiednia podaż witaminy D, która również może odznaczać się pozytywnym wpływem na zmiany łuszczycowe. Dodatkowo należy zadbać o odpowiednią ilość antyoksydantów, które chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych (przeciwutleniaczy dostarczają głównie świeże warzywa i owoce, a także orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, oleje roślinne, morskie ryby).  

Dieta osób z łuszczycą powinna być zbilansowana i przede wszystkim dopasowana indywidualnie do każdego pacjenta oraz współistniejących jednostek chorobowych. W związku z powyższym swoje zastosowanie w łuszczycy znalazła dieta śródziemnomorska – głównie ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz świeżych warzyw i owoców. 

Zioła przy łuszczycy 

Stosowanie ziół w łuszczycy może sprzyjać łagodzeniu objawów zmienionej chorobowo skóry. Najczęściej wykorzystuje się je w celu pielęgnacji zmian skórnych, a czasem nawet i jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Do ziół i preparatów, które znalazły swoją rolę w leczeniu łuszczycy zaliczyć można:  

  • oleje naturalne zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (olej z: konopi, ogórecznika lekarskiego, lnu zwyczajnego czy czarnuszki siewnej); 
  • wyciąg z dziurawca zwyczajnego działający przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, łagodząco na blizny, rany oraz oparzenia; 
  • aloes zwyczajny mający działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, którego stosowanie może znacznie poprawić stan skóry. 

Dieta w łuszczycy – czego należy unikać? 

W diecie osób cierpiących na łuszczycę nie ma miejsca na żywność wysoko przetworzoną, do której zalicza się wszelakiego rodzaju słodycze, batony czy ciasteczka, a także gotowe produkty i żywność typu fast food. Ponadto eliminacji podlega również picie alkoholu czy palenie tytoniu.  

Należy pamiętać także o unikaniu spożywania czerwonego mięsa, szczególnie tłustych jego gatunków, ze względu na możliwość zwiększenia tym samym ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W przypadku osób, u których stwierdzono celiakię bądź nietolerancję na gluten należy zastosować dietę bezglutenową. Profilaktycznie jednak, bez postawionej diagnozy, nie jest to zalecane. 

Dieta łuszczycowa – przykładowy jadłospis 

Śniadanie: kanapki z chleba żytniego z pastą „awanturką” – z chudego sera twarogowego, makreli, cebuli, świeżej oliwy z oliwek extra virgin, pomidora i posiekanego szczypiorku. 

II śniadanie: mus czekoladowy z bananem, awokado z dodatkiem surowego kakao. 

Obiad: leczo z soczewicą czerwoną, cebulką, kukurydzą, pieczarkami, papryką, czosnkiem i cukinią, z dodatkiem świeżych pomidorów, oliwy z oliwek i natki pietruszki. 

Podwieczorek: koktajl z płatków owsianych, banana, świeżego szpinaku i masła orzechowego 100% na jogurcie skyr typu islandzkiego. 

Kolacja: sałatka mini caprese z chlebem żytnim, z mozarellą, pomidorkami cherry, świeżą bazylią, kaparami z dodatkiem oleju lnianego i nasion czarnuszki. 

Dieta w łuszczycy – przepisy 

Przykładowe przepisy w diecie przy łuszczycy:  

Sałatka z brokułu, kaszy gryczanej i łososia z dodatkiem dressingu cytrynowego 

Brokuł ugotuj al dente. Przygotuj dressing z musztardy, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Do naczynia wrzuć brokuły, ugotowaną kasze gryczaną oraz połówki pomidorów, następnie dorzuć kawałki łososia oraz rukolę i szpinak. Na wierzchu poukładaj plasterki cytryny. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem. 

Pudding chia z truskawkami i mango 

Do szklanki mleka migdałowego dodaj nasiona chia i wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki do momentu zgęstnienia. Następnie truskawki rozgnieć widelcem, a mango zblenduj na gładki mus. Do pucharków rozłóż kilka truskawek, puree z mango, pudding z chia i posyp świeżymi listkami bazylii oraz mięty. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. K. Antosik, E. Krzęcio-Nieczyporuk, B. Kurowska-Socha, Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, "Hygeia Public Health", nr 52 (2) 2017. 
  2. M. Stawczyk, A. Szczerkowska-Dobosz, O. Komorowska, M. Dobosz, A. Maciejewska-Radomska, Znaczenie diety w łuszczycy – przewlekłej układowej chorobie zapalnej, "Forum Zaburzeń Metabolicznych", tom 2, nr 3 2011.  
  3. K. Romańska-Gocka, Farmakoterapia łuszczycy, "Terapia i leki", tom 9, nr 65 (9) 2009. 
  4. A. Nowak, M. Popko, A. Klimowicz, Preparaty pochodzenia roślinnego w pielęgnacji skóry u chorych z łuszczycą, "Postępy Fitoterapii", nr 17 (4) 2016. 

Podziel się: