Głóg – wartości odżywcze, właściwości lecznicze i przepisy. Dla kogo preparaty z głogiem?
Maria Brzegowy

Głóg – wartości odżywcze, właściwości lecznicze i przepisy. Dla kogo preparaty z głogiem?

Głóg to roślina, która już od lat jest ceniona w ziołolecznictwie. Cechuje się korzystnym wpływem na układ krążenia, a także obniża poziom cholesterolu. Jakie inne właściwości przypisuje się owocom głogu? Czy warto sięgać po suplementy diety na bazie głogu? Podpowiadamy. 

Głóg (Crataegus) to roślina, która niejednemu z nas kojarzy się z dobroczynnym wpływem na serce. Czym jest i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? Jakie właściwości lecznicze i jakim wpływem na zdrowie odznacza się głóg?  

Głóg – charakterystyka 

Głóg należy do rodziny różowatych (Rosaceae). Najczęściej spotkać go możemy w zachodniej Azji, Europie oraz w Ameryce Północnej. W Polsce roślina ta rośnie zwykle na niżu zachodnim oraz w niższych partiach górskich. Stosowana jest również jako roślina ozdobna, którą sadzi się zarówno w ogrodach, jak i w parkach. Do celów leczniczych wykorzystuje się kwiatostan głogu (Crataegi folium cum flore) oraz owoce głogu (Crataegi fructus). Obydwa elementy posiadają szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. 

Odmiany głogu 

Obecnie znanych jest ponad tysiąc gatunków głogu. Spośród nich wymienić można dwa najbardziej znane i najpowszechniej użytkowane rodzaje. 

Pierwszym z nich jest głóg jednoszyjkowy (C. monogyna) rosnący w zaroślach, lasach oraz na miedziach. Osiąga do około 10 m wysokości. Kolejnym rozpowszechnionym gatunkiem jest głóg dwuszyjkowy (C. oxyacantha), którego spotkać można na zrębach, w lasach i zaroślach południowej i zachodniej części Polski. Ponadto wyróżnić można również głóg pośredni, będący mieszaniną dwóch wyżej opisanych oraz głóg szkarłatny

Wartości odżywcze głogu 

Głóg jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie. Zarówno owoce, jak i kwiaty stanowią bogate źródło wielu bioaktywnych substancji. Roślina ta jest zasobna w m.in. sporą dawkę witaminy C, we flawonoidy (witeksynę, izowiteksynę, apigeninę, rutynę, hiperozyd, kwercetynę i kemferol), kwasy triterpenowe i proantocyjanidyny.  

Właściwości lecznicze głogu – na co pomoże głóg?  

Do jednych z najbardziej znanych właściwości prozdrowotnych głogu zalicza się jego korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wykazano, iż podaż ekstraktów z owoców głogu powoduje obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) i triglicerydów. To z kolei przekłada się na obniżenie ryzyka sercowo-naczyniowego. 

Ponadto uważa się, że wyciągi z kwiatów głogu działają rozkurczowo na mięśnie gładkie macicy, jelit, dróg moczowych czy naczyń krwionośnych. 

Największe jednak znaczenie ma ich działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe serca, wspomagającym tym samym ustępowanie bólu i uczucia duszności, stąd też głóg skutecznie może wykazywać działanie ochronne w atakach dusznicy bolesnej.  

Głóg wspomaga pracę serca, krążenie krwi i cechuje się właściwościami antyagregacyjnymi, minimalizując tym samym niebezpieczeństwo pojawienia się chociażby udaru mózgu. Roślina ta może wykazywać również wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi u pacjentów cierpiących na lekkie nadciśnienie.  

Do innych właściwości prozdrowotnych zaliczyć można: działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, wpływające na układ immunologiczny w organizmie, a także na niestrawność, biegunki i trawienie.  

Preparaty na bazie wyciągów z głogu uważa się za lekkie leki nasercowe, dlatego nie należy ich stosować bez uprzedniej konsultacji lekarskiej. 

Głóg – gdzie kupić i w jakich formach?  

Preparaty z głogiem dostępne są głównie w aptekach. Możliwość obróbki głogu pozwala na wytwarzanie ich w różnych formach i pod wieloma postaciami. Do najbardziej znanych należą suplementy diety na bazie głogu występujące w formie tabletek. Równie popularne są także postaci ziół do zaparzania lub herbatek. Ponadto lubiany jest również sok z głogu, który także dostaniemy w aptece bez recepty.

Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych wyrobów leczniczych, nawet roślinnych, ich stosowanie powinno być zgodne z ulotką dołączoną do opakowania, a najlepiej wcześniej przedyskutowane z lekarzem prowadzącym. 

Kto nie powinien spożywać głogu? 

Stosowanie preparatów głogu jest przeciwwskazane u dzieci poniżej 12. roku życia. Ponadto powinny go również unikać osoby z nadwrażliwością na substancje w nim zawarte (również te w postaci suplementu) oraz pacjenci z niskim ciśnieniem, gdyż jego stosowanie może doprowadzić do wstrząsu spowodowanego hipotensją.  

Osoby przyjmujące inne leki zaordynowane w konkretnych jednostkach chorobowych powinny skonsultować zażywanie preparatów głogu z lekarzem, gdyż może one nasilać ich działanie. Wśród szczególnie niebezpiecznych połączeń znajdują się wyżej wymienione preparaty oraz leki rozszerzające naczynia krwionośne oraz glikozydy nasercowe. 

Głóg – przykładowe przepisy z wykorzystaniem owoców głogu 

Dżem z owoców głogu 

Z owoców głogu usuń pestki, następnie zalej je wodą i gotuj do momentu uzyskania miękkości. Po ugotowaniu, owoce zblenduj, dodaj cukier i gotuj aż cukier się roztopi (przez około 10 minut). Tak powstałą pulpę odstaw na kilka godzin, następnie znowu gotuj do momentu wrzenia. Gorący dżem włóż do sterylnych i wyparzonych słoików, zakręć. 

Nalewka z głogu 

Owoce umyj, włóż do dużego słoika i zalej spirytusem wymieszanym z wodą. Następnie odstaw na około 2 tygodnie co jakiś czas wstrząsając słoikiem. Po tym czasie zlej alkohol i wymieszaj z wcześniej przygotowanym syropem przygotowanym na bazie wody, cukru i goździków. Całość odstaw na 4 dni. Następnie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w ciemne miejsce. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej

    Olej z czarnuszki w ok. 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Sprawdź, jak działa olej z czarnuszki siewnej, jakie ma właściwości lecznicze oraz w jaki sposób go stosować.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij