Dieta po operacji wyrostka robaczkowego – jak powinna wyglądać?
Maria Brzegowy

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego – jak powinna wyglądać?

Dieta po usunięciu wyrostka ma wspomóc funkcjonowanie układu pokarmowego. Po operacji wyrostka robaczkowego wskazana jest dieta lekkostrawna, która nie obciąża układu trawiennego. Nie powinna zawierać potraw trudnych do strawienia, wzdymających i ostro przyprawionych. Jak powinno wyglądać żywienie pacjenta po usunięcia wyrostka? Podpowiadamy. 

Zapalenie wyrostka robaczkowego występuje z reguły pomiędzy 20. a 30. rokiem życia i częściej dotyczy osób odżywiających się tradycyjnym, wysoko przetworzonym menu ubogim w błonnik pokarmowy. Dieta po operacji wyrostka robaczkowego jest konieczna, ponieważ wspomaga prawidłową pracę obciążonego układu pokarmowego. Jak powinno wyglądać żywienie zaraz po resekcji? Co można jeść, a czego lepiej unikać? Jak długo po operacji wyrostka należy stosować rekomendowaną dietę? 

Pierwsza doba po usunięciu wyrostka – co można jeść i pić? 

Według wytycznych ESPEN (The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism), zgodnie z tzw. protokołem ERAS (Enhanced Recovery after Surgery – protokół kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia), żywienie doustne pacjentów chirurgicznych powinno rozpocząć się jak najwcześniej po przebytym zabiegu operacyjnym. Jeśli chory nie wymaga tzw. wsparcia żywieniowego w postaci żywienia drogą dostępu sztucznego lub dożylnego, po akceptacji zespołu leczącego, podaje się łatwostrawny, płynny posiłek. W szpitalach z wdrożonym protokołem ERAS jest to zwykle preparat typu nutridrink (ONS – ang. oral nutritional supplements), który stanowi odżywkę medyczną dostarczającą choremu energii oraz białka. Preparaty są bezglutenowe, klinicznie wolne od laktozy, puryn i cholesterolu, dlatego sprawdzą się w zasadzie u większości pacjentów.

 W ośrodkach, w których nie ma możliwości podania ONS, stosuje się lekkie kleiki ryżowe na wodzie oraz łatwostrawne zupy. W dalszej kolejności proponuje się chude zupy z dodatkiem manny, lanych klusek, przetarte zupy krem, zupy mleczne, twarożek, jogurt naturalny, purée z warzyw, gotowane jabłko itp. 

Dieta w rekonwalescencji po wycięciu wyrostka robaczkowego 

Pacjent, który opuszcza szpital, zwykle otrzymuje zalecenie stosowania diety łatwostrawnej – najczęściej przez minimum miesiąc. Dieta lekkostrawna po operacji wyrostka ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy, dostarczyć wszelkich niezbędnych składników odżywczych oraz wspomóc regenerację organizmu.

Kluczowa jest także podaż odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, które wspomaga utrzymanie masy mięśniowej oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Posiłki powinny być spożywane średnio co 3 godziny, 5 razy dziennie. Śniadanie należy zjeść w pierwszej godzinie po przebudzeniu, natomiast kolację do 2-3 godzin przed położeniem się spać.  

Dieta lekkostrawna po operacji może zawierać niewielkie ilości błonnika pochodzącego z warzyw lub owoców, gdyż jest on niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jego ilość w diecie powinna być dobrana indywidualnie, w zależności od tolerancji pacjenta. Poleca się warzywa i owoce młode, o jędrnym i soczystym miąższu, początkowo w postaci ugotowanej, przetartej lub zmiksowanej. 

Dieta po operacji wyrostka – jak przyrządzać potrawy?

Sposób przygotowywania potraw obejmuje gotowanie w wodzie, na parze, a w dalszej kolejności, również i pieczenie w folii, rękawie lub naczyniu żaroodpornym. Kategorycznie należy zrezygnować ze smażenia, wstępnego obsmażania, pieczenia lub duszenia z dodatkiem tłuszczu. Olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy masło można podać w niewielkich ilościach na zimno do gotowej już potrawy – taka postać tłuszczu nie powinna spowodować dolegliwości. Posiłki podaje się bezpośrednio po ich przygotowaniu, najlepiej o umiarkowanej ich temperaturze. Nie zaleca się potraw bardzo gorących albo bardzo zimnych.  

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego – produkty wskazane i przeciwwskazane  

Które produkty odciążą układ pokarmowy po operacji wyrostka? W diecie łatwostrawnej poleca się:

  • według indywidualnej tolerancji (ugotowane, przetarte, purée, zupy lekkostrawne): marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, zielony groszek w formie purée, fasolka szparagowa, pomidory bez skórki, dojrzałe owoce bez skórki i pestek, jabłka, brzoskwinie, banany, porzeczki itd., 
  • jasne pieczywo, drobne kasze (manna, jaglana, kuskus), dobrze ugotowany, drobny makaron, 
  • jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy twaróg, serek ziarnisty, 
  • chude mięso z kurczaka, indyka, królika, chude ryby: dorsz, mintaj lub morszczuk, 
  • jajka na miękko, 
  • oleje roślinne, masło lub śmietanka podawane jako dodatek do potraw na zimno, 
  • woda niegazowana, słaba herbata.  

Produkty i potrawy przeciwwskazane w diecie po wycięciu wyrostka robaczkowego oraz przez okres rekonwalescencji to: 

  • produkty wzdymające: nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, ciecierzyca itp.), warzywa kapustne, cebula, czosnek, ogórek, papryka, gruszki, śliwki, suszone owoce, 
  • tłuste gatunki mięs (wieprzowina, wołowina, dziczyzna), 
  • tłuste ryby, sery żółte, pleśniowe i topione, 
  • potrawy panierowane i smażone oraz wędzone, 
  • pełnoziarniste pieczywo, pieczywo na zakwasie, makarony z pełnego ziarna, ryż brązowy, dziki, kasze gruboziarniste, 
  • zawiesiste sosy (na zasmażce, tłustej śmietanie, grzybowe), 
  • wyroby cukiernicze, torty, ciasta z kremami, 
  • mocna kawa, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, 
  • potrawy mocno przyprawione i przetworzone, 
  • dania typu fast-food, instant. 

Przykładowe przepisy po operacji wyrostka robaczkowego – okres rekonwalescencji  

Jak powinna wyglądać dieta po operacji wyrostka robaczkowego? Oto przykładowy jadłospis wraz z przepisami, który przyda się pacjentom po usunięciu wyrostka. 

Śniadanie: kanapki z chleba pszennego z twarożkiem naturalnym, zieleniną i pomidorem bez skórki oraz pestek. 

Twaróg rozgnieść z chudym jogurtem, dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Pastą obkładać pieczywo muśnięte masłem 82%, dodać na wierzch cieniutkie plasterki pomidora bez skórki (wcześniej sparzony) oraz pestek. 

II śniadanie: jogurt naturalny z purée bananowym. 

Banana zmiksować lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać do chudego jogurtu. 

Obiad: ziemniaki purée, pieczony w rękawie indyk bez dodatku tłuszczu, ugotowane warzywa na parze (marchewka, dynia i cukinia bez pestek pokrojone w dużą kostkę) 

Podwieczorek: ryż gotowany z dodatkiem musu jabłkowego i cynamonem. 

Jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z odrobiną wody i „prażyć” aż całkowicie zmięknie. Zmiksować na mus. Podawać z dobrze ugotowanym ryżem i cynamonem. 

Kolacja: jajecznica na parze posypana natką pietruszki z kromką jasnego pieczywa.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij