Dieta w stwardnieniu rozsianym – żywienie chorego na SM
Maria Brzegowy

Dieta w stwardnieniu rozsianym – żywienie chorego na SM

Czy dieta w stwardnieniu rozsianym pomoże w leczeniu choroby? Choć jej skuteczność nie została jeszcze potwierdzona, to uważa się, że jest ona pomocna w m.in. poprawie samopoczucia pacjentów, złagodzeniu objawów czy zapobieganiu niedoborom. Co powinno znaleźć się w diecie chorego na SM? Których produktów należy unikać? 

Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) to przewlekła choroba autoimmunologiczna ośrodkowego układu nerwowego. Na jej rozwój wpływają głównie czynniki środowiskowe oraz genetyczne, ale sugeruje się, że jej przebieg może zależeć od sposobu odżywiania się. Jaka jest rola diety w stwardnieniu rozsianym? O jakie składniki warto szczególnie zadbać, a których zdecydowanie unikać? Sprawdźmy! 

Rola diety przy SM (stwardnieniu rozsianym) 

Stwardnienie rozsiane definiowane jest jako stan zapalny występujący w ośrodkowym układzie nerwowym, z współistniejącą utratą otoczki mielinowej i zaburzeniami neurologicznymi spowodowanymi nieprawidłowościami w przewodzeniu impulsów. Sugeruje się, że sytuacja ta związana jest także ze spadkiem odporności w tej grupie pacjentów. 

Według szacunków Międzynarodowej Federacji Towarzystw Stwardnienia Rozsianego (The Multiple Sclerosis International Federation - MSIF), na świecie żyje obecnie ponad 2,3 miliona ludzi cierpiących na tę chorobę. Najczęściej SM rozpoznaje się u kobiet, pomiędzy 20. a 40. rokiem życia, chociaż sam początek choroby może zaznaczyć się dużo wcześniej. Do charakterystycznych objawów stwardnienia rozsianego zalicza się: zaburzenia mowy i wzroku, problem z utrzymaniem równowagi, spastyczność mięśni, uczucie zmęczenia oraz zmiany w odbiorze bodźców.  

Wpływ diety na przebieg SM nie jest do końca poznany, ale zdaniem specjalistów odgrywa ona znaczącą rolę u chorych, m.in. celem poprawy ich samopoczucia, złagodzenia objawów czy zapobieganiu niedoborom pokarmowych.  

Co powinno znaleźć się w diecie chorego na SM? 

Dieta osób ze stwardnieniem rozsianym powinna przede wszystkim dostarczać wszystkich niezbędnych składników mineralnych i być prawidłowo zbilansowana w odniesieniu do płci, wieku, chorób współtowarzyszących oraz indywidualnej tolerancji pokarmów. Wśród najważniejszych zaleceń można wymienić: 

  1. Dbałość o prawidłową podaż witaminy D. Wzmacnia ona układ odpornościowy organizmu oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i kostnego. Badacze sugerują także, iż prawidłowa podaż witaminy D może łagodzić przebieg SM. Źródłem witaminy D są: ryby morskie (łosoś, dorsz), owoce morza, tran, niewielkie ilości w przetworach mlecznych. W sezonie wiosenno-letnim należy zadbać o wystarczającą ekspozycję skóry na promieniowanie słoneczne, a w okresie jesienno-zimowym włączyć suplementację witaminy D zgodnie z rekomendacjami lekarza bądź farmaceuty.  
  2. Spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 (EPA i DHA). Wpływają one na m.in. poprawę funkcjonowania układu nerwowego, a dzięki temu (prawdopodobnie) łagodząco w objawach stwardnienia rozsianego. W dużych ilościach znajdziemy je w rybach (makrela, łosoś atlantycki, śledź, halibut, szprot), owocach morza (krewetki, ostrygi, małże) czy w olejach (lniany, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). 
  3. Dbałość o odpowiednią podaż witaminy B12. Znajdziemy ją w m.in. produktach pochodzenia zwierzęcego (drób, mięso królika, świeży śledź) oraz w niewielkich ilościach w świeżym mleku i jego przetworach. Zbyt niska podaż tej witaminy może objawiać się ataksją, zaburzeniami psychotycznymi oraz neuropatią.  
  4. Włączenie do diety produktów będących źródłem folianów. Ich obecność w diecie jest niezbędna do syntezy DNA oraz właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają je m.in. intensywnie zielone warzywa (szpinak, brokuły, szparagi, sałata, kapusta włoska), produkty zbożowe z pełnego ziarna, owoce (banany, pomarańcze) oraz nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, bób).  
  5. Dbałość o odpowiednią podaż witamin antyoksydacyjnych, do których należą witaminy A, C oraz E. W dużych ilościach znajdziemy je w warzywach (natka pietruszki, papryka czerwona, brukselka, szpinak, kalafior, kapusta) oraz owocach (czarne porzeczki, borówki, truskawki, poziomki, nektarynki czy awokado). 

Powiązane produkty

Czego powinni unikać chorzy na stwardnienie rozsiane? 

Wielu badaczy uważa, że dieta może mieć wpływ na przebieg stwardnienia rozsianego. Przykładowo, zwraca się uwagę na korzystne oddziaływanie menu z ograniczoną podażą nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się głównie w tłustych produktach pochodzenia zwierzęcego (tłuste mięso, mleko, masło czy sery), rezygnacji z jedzenia przetworzonego (typu fast-food, instant), produktów obfitujących w cukry proste (wypieki cukiernicze, ciastka, ciasteczka, słodycze), słone przekąski oraz wszelkiego rodzaju słodkie, gazowane napoje czy soki. Oprócz oczywistego, pozytywnego wpływu takiego żywienia na parametry gospodarki lipidowej organizmu, korzyścią dodatkową jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego. 

Właściwie skomponowana w stwardnieniu rozsianym dieta powinna bazować na produktach jak najmniej przetworzonych. Cenne witaminy i składniki mineralne dostarczą świeże, sezonowe warzywa i owoce, chudy nabiał oraz mięso, a także bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe ryby i owoce morza. 

Przykładowy jadłospis w diecie chorych na SM 

Śniadanie: kanapki z chleba żytniego z hummusem, orzeszkami pinii, oliwą z oliwek i kolendrą. 

II śniadanie: zielone smoothie z selerem naciowym, jarmużem, pomarańczą, świeżym ananasem i cytryną. 

Obiad: curry z zielonymi warzywami, odrobiną mleczka kokosowego i dorszem. 

Podwieczorek: sałatka z pieczonej papryki czerwonej i zielonej, rukoli, sera feta, nasion słonecznika z przyprawami i oliwą z oliwek oraz z natką pietruszki. 

Kolacja: pieczone, pokrojone krążki z cukinii posmarowane sosem pomidorowym z czosnkiem i ziołami prowansalskimi oraz posypane serem mozzarella, podawane z mixem sałat. 

  1. K. Konikowska, B. Regulska-Ilow, Rola diety w stwardnieniu rozsianym, "Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej" , nr 325 2014. 
  2. KA. Lisowska, E. Bryl, The role of vitamin D in the development of autoimmune diseases, "Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej" (online), nr 71 (1) 2017.
  3. M. Dąbrowska-Bender, D. Mirowska-Guzel, Żywienie chorych na stwardnienie rozsiane – przegląd piśmiennictwa, "Polski Przegląd Neurologiczny", tom 11, nr 3 2015. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Jak prawidłowo dobrać obrożę dla psa? Praktyczne porady dla opiekunów

    Smycz, szelki i obroża to nieodłączny zestaw każdego psiego opiekuna. Wybór smyczy ma znaczenie drugorzędne, ale nad wyborem szelek czy obroży trzeba się dobrze zastanowić. To rzecz, która towarzyszy psiakowi od najmłodszych lat, więc powinna być dopasowana do jego anatomii, poziomu aktywności i wielkości. Nie powinna ograniczać ruchów, uciskać ani być zbyt luźna. Jak zatem wybrać idealne szelki lub obrożę?

  • Czym jest dieta BARF i jak ją stosować u psa lub kota?

    Dieta BARF to skrót od biologically appropriate raw food, czyli biologicznie odpowiedniej surowej żywności. Jest przeznaczona dla psów i kotów i polega na podawaniu pupilowi samodzielnie przygotowanego pożywienia złożonego z surowego mięsa i odpowiednich dodatków, takich jak suplementy, kości czy warzywa. Ten sposób żywienia ma naśladować zdobycz, jaką przodkowie psa czy kota upolowaliby na wolności.

  • Jak chronić łapy psa przed mrozem? Pielęgnacja i ochrona opuszków łap psa zimą i przy niepogodzie

    Pomimo że psie opuszki są dość odporne na kontakt z różnymi rodzajami podłoża, zimą trzeba otoczyć je szczególną troską. W zetknięciu z solą, lodem i wilgocią mogą pękać i łuszczyć się, co będzie powodowało ból i dyskomfort.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl