Zioła na ból gardła. Skuteczne sposoby
Ernest Niewiadomski

Zioła na ból gardła. Skuteczne sposoby

Ból gardła to bardzo ogólne pojęcie określające zespół uciążliwych i nieprzyjemnych dolegliwości o różnym umiejscowieniu i nasileniu, pojawiający się bez względu na porę roku.

Może objawiać się uczuciem suchości, drapaniem, pieczeniem lub silnym bólem zlokalizowanym w gardle, krtani, podniebieniu, migdałkach, a także w okolicy ślinianek. Często towarzyszy mu chrypka, trudności w mówieniu i przełykaniu, obrzęk i zapalenie błon śluzowych, a także inne objawy charakterystyczne dla przeziębienia takie, jak osłabienie, gorączka, kaszel i katar.

Przyczyną bólu gardła w 90% przypadków jest infekcja wirusowa, rzadziej bakteryjna czy grzybicza, ale może być on również objawem towarzyszącym poważniejszym schorzeniom takim, jak mononukleoza, szkarlatyna, odra, ospa wietrzna, choroby metaboliczne, problemy z nerkami, próchnica zębów, zapalenie dziąseł, a nawet zmiany nowotworowe. Dlatego nie należy go lekceważyć szczególnie, jeśli dolegliwości mają charakter przewlekły lub nawracający, w takich przypadkach należy skonsultować się z lekarzem.

W celu złagodzenia dolegliwości warto sięgnąć do naturalnych źródeł, jakimi są zioła takie, jak szałwia, tymianek, rumianek, rzepik, kora dębu czy czosnek.

Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.)

Nazwa łacińska zioła nie bez powodu pochodzi od słowa salvere oznaczającego „leczyć”, gdyż ze względu na bogactwo substancji w nim zawartych znalazło ono szerokie zastosowanie w lecznictwie. Do głównych składników leczniczych należą olejki eteryczne (tujol, cyneol, borneol, pinen, kamfora), taniny, flawonoidy, a także garbniki, związki żywicowe, witaminy (wit.A, wit.C, wit. z grupy B) i minerały (magnez, potas, sód, cynk, żelazo, wapń). W łagodzeniu dolegliwości bólowych gardła stosuje się napar z liści w formie płukanki, łyżkę suszu 1-1,5 g (ew. torebkę ekspresową) zalewamy ok 150 ml wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 10-15 min, po ostudzeniu płuczemy 3-5 razy dziennie. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgrzybicze w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej, gardła, krtani, migdałków i dziąseł.

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) 

Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych (szczególnie tymolu), garbników, fenolokwasów, flawonoidów i saponin, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i osłaniające na błony śluzowe. Płukanka z tymianku łagodzi dolegliwości bólowe, nawilża i działa osłaniająco na śluzówki. W celu jej przygotowania łyżkę ziela zalewamy 150-200 ml wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 10-15 min. Otrzymany napar należy lekko przestudzić, następnie przecedzić przez gazę lub sitko, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek i płukać jeszcze ciepłym roztworem 2-3 razy dziennie. Zawarty w tymianku tymol przyjęty w zbyt dużych ilościach może powodować nudności, wymioty i zapalenie żołądka, jest również niewskazany dla kobiet w ciąży ze względu na ryzyko przedwczesnych skurczów macicy. Z tego powodu należy stosować go rozważnie i nie przekraczać zalecanych dawek, szczególnie przy podaniu doustnym w leczeniu wspomagającym infekcji górnych dróg oddechowych.

Z tymianku można przygotować także domowy olejek do nacierania, który zastosowany na klatkę piersiową i szyję wspomaga leczenie gardła. W tym celu do moździerza należy wsypać 2-3 łyżki ziela i rozetrzeć go z 100-150 ml oliwy z oliwek, jeśli nie posiadamy moździerza wystarczy szklane naczynie bez rozcierania. Wstawiamy naczynie na łaźnię wodną (garnek z gorącą wodą) i ogrzewamy na bardzo małym ogniu prze 15 min, następnie przecedzamy przez gazę do słoiczka lub butelki. Otrzymanym olejkiem po ostudzeniu nacieramy szyję i okręcamy ją szalikiem, można również nacierać klatkę piersiową.

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)

Rumianek to jedna z najcenniejszych i najbardziej znanych roślin leczniczych o wszechstronnym zastosowaniu. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych (min. chamazulen, alfa-bisabolol i spiroeter), flawonoidów, fenolokwasów, fitosteroli, garbników, związków kumarynowych i śluzowych, a także choliny wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, rozkurczające na mięśnie gładkie, a także przyspieszające gojenie się ran. Bardzo skutecznie radzi sobie z wszelkimi infekcjami jamy ustnej i gardła, w tym także z zakażeniami grzybiczymi oraz zapaleniem dziąseł. Zewnętrznie stosuje się płukanki z naparu, które również można przygotować w warunkach domowych. W tym celu łyżkę ok 1,5 g koszyczków rumianku lub torebkę ekspresową zalewamy 150-200 ml wrzątku i parzymy pod przykryciem przez ok 10 min. Po przecedzeniu i przestudzeniu płuczemy gardło 3-4 razy dziennie.

Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria)

To kolejna, choć mniej popularna roślina lecznicza o wszechstronnym zastosowaniu, znana głównie z jej dobroczynnego wpływu na układ trawienny. Dzięki wysokiej zawartości garbników, flawonoidów, fitosteroli, olejków eterycznych, choliny, witamin (B1, PP, K) oraz soli mineralnych wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i regenerujące na błony śluzowe, co wykorzystywane jest w zwalczaniu infekcji gardła i jamy ustnej. W celu przygotowania płukanki 2 łyżki ok 3-5 g ziela zalewamy 200-300 ml ciepłej wody i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu unikając wrzenia przez 10-15 min. Po przestudzeniu i przecedzeniu płuczemy gardło 3-4 razy dziennie.

Kora dębu (Quercus cortex)

Kora dębu jest surowcem pozyskiwanym z młodych pni i gałęzi dębu szypułkowatego o szerokim zastosowaniu w lecznictwie. W stanach zapalnych gardła wykorzystujemy właściwości ściągające, przeciwbakteryjne (także przeciw gronkowcom) i wirusostatyczne naparu, a działanie to zawdzięczamy przede wszystkim wysokiej zawartości garbników i polifenoli. W celu przygotowania płukanki 2 łyżki ok 5 g kory zalewamy 150-200 ml chłodnej wody, doprowadzamy do wrzenia gotujemy pod przykryciem przez ok 5 min. Po przestudzeniu i przecedzeniu płuczemy jamę ustną i gardło 3-5 razy dziennie.

Czosnek pospolity (Allium sativum)

O właściwościach prozdrowotnym czosnku zwanego także „naturalnym antybiotykiem” można by pisać wiele. Zawarty w nim związek leczniczy allicyna działa zarówno przeciwbakteryjnie jak i przeciwwirusowo, dzięki czemu znajduje on zastosowanie także w leczeniu infekcji gardła. O ile rozgryzanie i rzucie czosnku nie należy do najprzyjemniejszych czynności, to mikstura na bazie mleka, masła i miodu, znana każdemu z dzieciństwa wydaje się być bardziej przystępna. W celu przygotowania mikstury do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła i łyżkę miodu oraz posiekane lub wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Stosujemy ją dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem.

Wymienione zioła to jedne z wielu, które sprawdzą się w łagodzeniu dolegliwości bólowych gardła. Mogą być stosowane pojedynczo lub w połączeniu ze sobą, przygotowane w warunkach domowych lub jako preparaty gotowe dostępne w aptece w postaci mieszanek ziołowych, wyciągów płynnych i gotowych płukanek. Należy jednak pamiętać, że przewlekły lub nawracający ból gardła powinien być skonsultowany z lekarzem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij