Zupa krem na rozgrzewkę – zdrowe i smaczne przepisy

Zupa to źródło wszystkich niezbędnych składników potrzebnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Ponadto to również posiłek będący sprzymierzeńcem w dbaniu o idealną sylwetkę. Znajdujące się w zupie takie produkty jak warzywa (błonnik), ryż, ziemniaki (węglowodany) czy białe mięso np. kurczak, indyk (białko) – gwarantują utrzymanie prawidłowej wagi.

W okresie zimowym, gdy o wiele łatwiej o infekcje, ale i nasz nastrój znacznie się obniża najlepiej, jako posiłek, sprawdzają się zupy. Są pożywne, smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, a dzięki dodatkom w postaci odpowiednio dobranych przypraw – świetnie rozgrzewają.

Oto kilka sprawdzonych przepisów:

Zupa krem z pomidorów

Składniki:

- seler, pietruszka, marchew, cebula, por

- pomidory (świeże bądź w puszce)

- papryka mielona (ostra oraz słodka)

- sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotować wywar z warzyw i przecedzić. Dodać pomidory i ugotować. Następnie zmiksować bądź przetrzeć. Na koniec doprawić papryką, solą oraz pieprzem.

Zupa krem jarzynowa

Składniki:

- seler, pietruszka, marchew, cebula, por bądź mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki

- pomidor (świeży lub z puszki)

- cukinia

- papryka czerwona

- imbir, pieprz cayenne, kurkuma bądź papryka mielona słodka i ostra

- sól

Przygotowanie:

Ugotować warzywa (dodajemy do zupy warzywa w takiej porcji, jaki smak najbardziej lubimy), następnie zmiksować bądź przetrzeć. Doprawić wedle gustu imbirem, pieprzem cayenne, kurkumą lub papryką mieloną słodką oraz ostrą. Na koniec posolić.

Zupa krem z kurczaka  

Składniki:

- 1 litr bulionu

- 1/2 dużej piersi z kurczaka

- 2 średniej wielkości ziemniaki

- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

- 1 listek laurowy

- 50 - 100 ml słodkiej śmietanki kremówki

- 100 g cebuli

- 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć ją na maśle aż się zeszkli. Do garnka wlać bulion, włożyć pierś z kurczaka, dodać przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka. Gotować na niedużym ogniu do momentu aż ziemniaki zaczną się rozpadać (30 - 40 minut). Wyjąć z garnka mięso, połowę pokroić i ponownie włożyć do garnka. Całość zmiksować blenderem na krem. Pozostałą część mięsa pokroić na drobne kawałeczki i dodać do zupy. Przed samym podaniem wlać do zupy słodką śmietankę i zamieszać. Można podawać z parmezanem bądź grzankami.

Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem

Składniki:

- 1 kg dyni

- 1 duża cebula

- kawałek korzenia imbiru (około 3 cm)

- 2 opakowania śmietankowego serka topionego (2 x 100 g)

- 1 l wywaru warzywnego

- 2 łyżki oliwy

- świeżo zmielony pieprz

- 1 łyżka ostrej papryki (chili)

- sól

Przygotowanie:

Dynie przekroić na pół, usunąć włóknisty środek z pestkami. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Obrać imbir oraz cebulę. Imbir zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i podsmażyć, dodać imbir a na końcu dynię. Chwilę smażyć często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalać wywarem z jarzyn i całość zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut aż dynia będzie miękka. Dodać serki, dokładnie zamieszać i zmiksować. Na koniec dodać sól, pieprz i chili do smaku.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus