
Zupa krem na rozgrzewkę – zdrowe i smaczne przepisy
W okresie zimowym, gdy o wiele łatwiej o infekcje, ale i nasz nastrój znacznie się obniża najlepiej, jako posiłek, sprawdzają się zupy. Są pożywne, smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, a dzięki dodatkom w postaci odpowiednio dobranych przypraw – świetnie rozgrzewają.
Oto kilka sprawdzonych przepisów:
Zupa krem z pomidorów
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula, por
- pomidory (świeże bądź w puszce)
- papryka mielona (ostra oraz słodka)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotować wywar z warzyw i przecedzić. Dodać pomidory i ugotować. Następnie zmiksować bądź przetrzeć. Na koniec doprawić papryką, solą oraz pieprzem.
Zupa krem jarzynowa
Składniki:
- seler, pietruszka, marchew, cebula, por bądź mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- pomidor (świeży lub z puszki)
- cukinia
- papryka czerwona
- imbir, pieprz cayenne, kurkuma bądź papryka mielona słodka i ostra
- sól
Przygotowanie:
Ugotować warzywa (dodajemy do zupy warzywa w takiej porcji, jaki smak najbardziej lubimy), następnie zmiksować bądź przetrzeć. Doprawić wedle gustu imbirem, pieprzem cayenne, kurkumą lub papryką mieloną słodką oraz ostrą. Na koniec posolić.
Polecane dla Ciebie
Zupa krem z kurczaka
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1/2 dużej piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 50 - 100 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 100 g cebuli
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć ją na maśle aż się zeszkli. Do garnka wlać bulion, włożyć pierś z kurczaka, dodać przyprawy oraz podsmażoną cebulę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka. Gotować na niedużym ogniu do momentu aż ziemniaki zaczną się rozpadać (30 - 40 minut). Wyjąć z garnka mięso, połowę pokroić i ponownie włożyć do garnka. Całość zmiksować blenderem na krem. Pozostałą część mięsa pokroić na drobne kawałeczki i dodać do zupy. Przed samym podaniem wlać do zupy słodką śmietankę i zamieszać. Można podawać z parmezanem bądź grzankami.
Zupa z dyni z serkiem topionym i imbirem
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- kawałek korzenia imbiru (około 3 cm)
- 2 opakowania śmietankowego serka topionego (2 x 100 g)
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka ostrej papryki (chili)
- sól
Przygotowanie:
Dynie przekroić na pół, usunąć włóknisty środek z pestkami. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Obrać imbir oraz cebulę. Imbir zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie, dodać cebulę i podsmażyć, dodać imbir a na końcu dynię. Chwilę smażyć często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalać wywarem z jarzyn i całość zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut aż dynia będzie miękka. Dodać serki, dokładnie zamieszać i zmiksować. Na koniec dodać sól, pieprz i chili do smaku.