Biegunka podróżnych – objawy, leczenie, zapobieganie
Podczas podróży uważaj na to, co jesz i pijesz, jeżeli nie chcesz nabawić się „klątwy Montezumy”. Biegunka jest najczęstszą chorobą podróżnych. Według szacunków CDC dotyka 10 milionów ludzi każdego roku. Kto jest najbardziej zagrożony infekcją chorobotwórczymi drobnoustrojami? W których miejscach na świecie istnieje największe ryzyko doświadczenia biegunki podróżnych?
Biegunka podróżnych – co to jest?
Biegunka podróżnych (łac. diarrhoea viatorum) jest zaburzeniem przewodu pokarmowego, które jest spowodowane jedzeniem skażonej żywności lub piciem zanieczyszczonej wody. Może wynikać też ze stresu związanego z podróżowaniem lub zmianą diety. Zwykle pojawia się nagle podczas podróży lub wkrótce po powrocie do domu.
Biegunka podróżnych – objawy
Najczęstsze objawy biegunki podróżnika to:
- pilna potrzeba wypróżnienia,
- luźny stolec,
- krew w stolcu,
- wzdęcia,
- skurcze i ból brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- gorączka.
Biegunka podróżnika – drobnoustroje wywołujące chorobę
- Bakterie. Infekcje bakteryjne są odpowiedzialne za do 80% przypadków biegunki podróżnych. Najczęściej jest wywoływana przez E. coli. Inne gatunki bakterii wywołujące nieprzyjemne dolegliwości podczas podróży to Campylobacter jejune, Shigellai Salmonella.
- Pasożyty. Najczęściej zakażenia wywoływane są przez Giardia lamblia i Cryptosporidum.
- Wirusy, np. rotawirusy, wirus Norwalk.
Biegunka podróżnych– leczenie
Leczenie będzie zależeć od przyczyny biegunki. Zwykle leki dostępne bez recepty na biegunkę są wystarczające w zwalczaniu dolegliwych objawów. W zależności od rodzaju infekcji, jeśli zaistnieje taka konieczność, lekarz może przepisać antybiotyki lub leki przeciwpasożytnicze.
Biegunka podróżnika – zapobieganie
- Dobra higiena osobista i podejmowanie środków ostrożności podczas jedzenia lub picia może pomóc uniknąć biegunki podróżnych. Odwiedzając miejsca wysokiego ryzyka, w których klimat jest cieplejszy, a praktyki sanitarne są inne niż te, do których przywykłeś, pamiętaj o poniższych zasadach.
- Unikaj niesterylizowanej wody. Jeśli chcesz spożywać lokalną wodę, pamiętaj o jej zagotowaniu. Korzystaj z wody butelkowanej lub zastosuj środki do oczyszczenia wody, takie jak filtry czy tabletki do uzdatniania wody pitnej.
- Unikaj picia napojów z lodem. Mogą pochodzić z lokalnego ujęcia wody.
- Pij dużo płynów – wodę, rozcieńczone soki owocowe lub roztwory soli nawadniające organizm.
- Używaj wody gotowanej lub dezynfekowanej chemicznie także do mycia się.
- Często myj ręce wodą z mydłem, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety i przed jedzeniem. Miej przy sobie środek do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu, aby móc z niego skorzystać w razie potrzeby.
- Nie spożywaj żywności od ulicznych sprzedawców.
- Jedz pokarmy, które są dobrze ugotowane i podawane na gorąco.
- Spożywaj pasteryzowane produkty mleczne,
- Unikaj surowego mięsa, ryb i skorupiaków,
- Jedz owoce i warzyw, które można obrać.
Biegunka podróżnych – grupy ryzyka
Osoby najbardziej narażone na wystąpienie dolegliwości to:
- dzieci i młodzi dorośli,
- osoby z osłabionym układem odpornościowym,
- osoby z cukrzycą, zapalną chorobą jelit lub marskością wątroby,
- osoby zażywające blokery kwasu żołądkowego,
- osoby podróżujące w czasie gorących miesięcy.
Biegunka podróżnych – obszary wysokiego ryzyka
Gdzie biegunka podróżnych występuje najczęściej? Są to:
- Afryka,
- Azja (z wyjątkiem Japonii i Korei Południowej),
- Ameryka Środkowa i Południowa,
- Bliski Wschód,
- Meksyk.