W ciąży lepiej unikać tuńczyka i makreli

Między innymi tuńczyk i makrela trafiły na listę ryb potencjalnie szkodliwych dla kobiet w ciąży. Przed ich jedzeniem przestrzega amerykańska organizacja Consumers Union.

Częste jedzenie tuńczyka, będącego ulubioną rybą Amerykanów, jest niewskazane ze względu na dużą ilość rtęci odkładającej się w jego mięsie. Metal jest niebezpieczny dla płodu oraz niemowląt, ponieważ może uszkadzać ośrodkowy układ nerwowy. Poza tuńczykiem i makrelą, sporą zawartość pierwiastka mają także miecznik i rekin.

Organizacja zaleca, by ograniczyć ich spożycie do maksymalnie 700 g tygodniowo lub zastąpić innymi rybami i owocami morza z minimalną ilością rtęci, takimi jak pstrąg, łosoś, tilapia, krewetki, kraby, sum oraz sola.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus