Sałatka ziemniaczana obniża rakotwórcze działanie mięsa czerwonego

Australijscy naukowcy odkryli sposób na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka jelita grubego u osób, których dieta obfituje w mięso czerwone. Ochronę zapewni spożywanie produktów bogatych w skrobię oporną, np. gotowanych ziemniaków.

Efekty włączenia nietrawionej przez organizm skrobi obserwowano na 23 zdrowych osobach. Przez miesiąc podawano im posiłki z dużą ilością mięsa czerwonego. Pobrane z ich jelit próbki komórek wykazały podwyższoną zawartość miR17-92 i miR21 – krótkich odcinków genetycznych zdolnych do łagodzenia działania genów.

Potem przez 4 tygodnie ochotnicy spożywali tyle samo mięsa, ale z dodatkiem płynnej skrobi. Ilość miR17-92 obniżyła się, a miR21 nadal była wysoka.

Badanie pokazało, że czerwone mięso może uszkodzić nie tylko mRNA, ale także DNA.


Podziel się: