Rabarbar chroni przed rakiem

Rabarbar jest warzywem niedocenianym. Najczęściej kojarzy się z kwaśnym kompotem z dzieciństwa, w którym pływały włókniste farfocle.

Rabarbar to źródło dużej ilość witamin A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu,a także magnezu. Kwaśny smak zawdzięcza kwasowi cytrynowemu i jabłkowemu, które mają właściwości odkażające. Jest także cennym źródłem błonnika.

Surowy rabarbar zawiera szkodliwe kwasy szczawiowe, których nadmiar może osłabić kości i zęby. Ludzki organizm nie rozkłada tych kwasów, potrafi je jedynie stopniowo wydalać. Osobom chorym na nerki nie zaleca się spożywania rabarbaru, gdyż duże stężenie kwasów szczawiowych prowadzi do odkładania się kamieni nerkowych.

Według najnowszych odkryć naukowców rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Dotyczy to jednak tylko rabarbaru pieczonego. Po 20 minutach pieczenia w rabarbarze wzrasta stężenie polifenoli, które są związkami niszczącymi komórki rakowe.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus