Naukowcy potwierdzili związki diety z trądzikiem

Badania naukowców z New York University wykazały wpływ diety na pogorszenie objawów trądziku. Jego stan zaostrzają m.in. produkty o wysokim indeksie glikemicznym.

Poza wspomnianymi produktami, negatywnie na stan cery działają również artykuły mleczne i bogate w cukier, które nie tylko utrudniają leczenie, ale też zaostrzają zmiany skórne. Powołując się na wyniki badań, dr Jennifer Burris postuluje, by w zwalczaniu trądziku uczestniczyli nie tylko dermatolodzy, ale również dietetycy.

Lekarze od lat przekonują, że to, co jemy może wpływać na stan skóry dotkniętej trądzikiem, jednak podkreślają, że zakres zmian pozostaje kwestią indywidualną.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus